Polyeten: Vad är Det Och Vad är Det Gjort Av? Tillämpning Och Produkter, Fysiska Egenskaper Och Produktion, Produktion Av Extruderat Material Och Annat Material

Innehållsförteckning:

Video: Polyeten: Vad är Det Och Vad är Det Gjort Av? Tillämpning Och Produkter, Fysiska Egenskaper Och Produktion, Produktion Av Extruderat Material Och Annat Material

Video: Polyeten: Vad är Det Och Vad är Det Gjort Av? Tillämpning Och Produkter, Fysiska Egenskaper Och Produktion, Produktion Av Extruderat Material Och Annat Material
Video: What are your clothes made of? | Different materials impact on the environment 2024, April
Polyeten: Vad är Det Och Vad är Det Gjort Av? Tillämpning Och Produkter, Fysiska Egenskaper Och Produktion, Produktion Av Extruderat Material Och Annat Material
Polyeten: Vad är Det Och Vad är Det Gjort Av? Tillämpning Och Produkter, Fysiska Egenskaper Och Produktion, Produktion Av Extruderat Material Och Annat Material
Anonim

Idag är den kemiska industrin en av de snabbast växande. Forskare arbetar med utvecklingen av den senaste vetenskapliga utvecklingen, särskilt när det gäller skapandet av en mängd innovativa material. En av de mest populära bland dem är polyeten. Tänk på egenskaperna, unika egenskaperna och egenskaperna hos polyeten, liksom dess omfattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Först och främst bör du ta reda på vad polyeten är. Faktiskt, detta material är en termoplastisk etenpolymer . Det kan kategoriseras som en polyolefin. Definitionen av polyeten inkluderar beteckningen att, ur kemisk synvinkel, är ett givet material en organisk förening, och dess molekyler har en betydande längd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om materialets yttre egenskaper presenteras det oftast i form av tunna ark som kan vara färglösa eller vita . Polyeten är ganska svårt att röra vid. Det är ganska vanligt som råvara och används för en mängd olika ändamål.

Forskarna som uppfann polyeten insisterar inte på att materialet är idealiskt. Liksom alla andra kemiska föreningar har den ett antal unika egenskaper som är både positiva och negativa.

Bild
Bild

Låt oss överväga dem mer detaljerat.

Fördelarna med polyeten inkluderar följande egenskaper:

  • en hög styrka (i detta avseende menar vi det faktum att materialet tål mekanisk skada och andra negativa miljöpåverkan);
  • elasticitet;
  • vattentäthet;
  • enkel användning;
  • låg värmeledningsförmåga;
  • säkerhet för människor (polyeten avger inte ämnen som kan skada människors hälsa);
  • överkomligt pris;
  • stort utbud av;
  • varierad design och mycket mer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men trots ett så stort antal positiva egenskaper är det nödvändigt att komma ihåg om de befintliga bristerna:

  • förstörelse under påverkan av direkt solljus;
  • relativ bräcklighet;
  • miljöföroreningar, vilket är en viktig negativ egenskap hos materialet.
Bild
Bild

Hur och från vad är de gjorda?

Metoden för att erhålla och framställa processen för polyeten är av särskilt intresse för forskare. Så den diskuterade kemiska föreningen erhålls från eten. Råvaran utsätts för en obligatorisk polymerisationsprocess.

Ursprungligen består polyeten av granulat, vars storlek varierar från 2 till 5 millimeter. Föreningen får sin slutliga sammansättning genom värmebehandlingsprocesser, som utförs med specialdesignad utrustning.

Samtidigt skiljer experter inom kemi idag flera typer av polyeten, som var och en är tillverkad enligt en individuell teknik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

För att bekanta dig med materialet mer i detalj bör du analysera dess särdrag (inklusive fysikaliska och kemiska). När allt kommer omkring har polyeten speciella egenskaper som skiljer den från någon annan förening.

Så, huvuddragen i materialet inkluderar:

  • som en allmän regel är polyeten transparent (detta gäller endast en ren kemisk förening, utan föroreningar), under färgningsprocessen kan materialet förvärva alla andra nyanser (svart, vitt, rött och många andra);
  • materialet är fast i strukturen;
  • kristallisationsprocessen för materialet utförs vid en temperatur från -60 till -369 grader Celsius;
  • brist på lukt;
  • små indikatorer på massa;
  • materialets densitet är instabil, det beror på hur polyetenen erhölls;
  • kemiska föreningar har egenskaperna som en stötdämpare;
  • låg vidhäftning;
  • låg friktionskoefficient;
  • vattentäthet;
  • polyeten genomgår mjukgöringsprocesser vid temperaturer från +80 till +120 grader Celsius;
  • motståndskraft mot låga temperaturer;
  • flexibilitet;
  • dielektriska egenskaper;
  • ånga och vattentätning;
  • biologisk tröghet;
  • värmeledningsförmåga;
  • vid sönderdelning avger polyeten inte ämnen som är skadliga för människor;
  • motståndskraft mot aggressiva kemiska föreningar.

Egenskaperna hos polyeten bestämmer för det mesta användningsområdena.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över Density Views

Idag finns det många typer av polyeten. Så på marknaden kan du hitta extruderad, låg molekylvikt, bubbla, rulle, material med hög hållfasthet och hög modul. Följaktligen måste du vara mycket uppmärksam på märkningen när du väljer polyeten.

För användarens bekvämlighet har tillverkarna antagit en klassificering av föreningen i flera kategorier . Tänk på de särdrag och egenskaper hos var och en av dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hög

För tillverkning av högdensitetspolyeten krävs ett antal förutsättningar. I synnerhet bör lufttemperaturen ligga i intervallet från 200 till 260 grader Celsius, trycket bör inte överstiga 300 MPa . Dessutom krävs närvaro av en katalysator, vars funktion kan utföras av syre eller organisk peroxid. Själva produktionsproceduren utförs i en autoklav eller rörformig reaktor.

När det gäller materialets direkta egenskaper är polyeten med hög densitet lätt och elastisk. Det har uttalade dielektriska egenskaper. Materialets särart är att sådan polyeten är ganska lätt att återvinna.

Bild
Bild

Låg

Förutsättningarna för att erhålla lågdensitetspolyeten bör vara följande:

  • temperaturindikatorer - 120-150 grader Celsius;
  • trycknivå - 0, 1-2 MPa;
  • närvaron av en katalysator, till exempel Ziegler-Natta-katalysatorer.

Som ett resultat av polymerisationsprocessen bildas ett material som möjliggör nedkylning till -80 grader Celsius.

Dessutom är lågdensitetspolyeten mycket lätt och elastisk, och dess yta har en karakteristisk glans.

Bild
Bild

Mitten

Medeltäthet polyeten produceras vid en temperatur av 100-120 grader Celsius. I detta fall bör trycket ligga på 3-4 MPa, och det rekommenderas att använda en blandning av TiCl4 och AlR3 som en reaktionskatalysator . Man bör komma ihåg att den slutliga föreningen kommer att bildas i flingor.

Bild
Bild

Således skiljer sig de befintliga sorterna av polyeten åt både vad gäller deras egenskaper och egenskaper, och i produktionsmetoderna.

Populära tillverkare

På grund av att polyeten är ett material som är utbrett, är populärt och efterfrågat bland konsumenter, är ett stort antal märken engagerade i sin produktion. Låt oss överväga de viktigaste.

Kazanorgsintez

På Ryska federationens territorium är detta företag en av de största tillverkarna av polyeten (och sortimentet innehåller material med både låg och hög densitet). Trots det faktum att detta märke uppträdde på marknaden 1950, dök det första partiet av produkten upp endast 13 år senare . Det är också viktigt att notera att märkets sortiment inte bara innehåller polyeten, utan också ett antal andra kemiska föreningar. Som namnet antyder ligger företaget i Kazan.

Bild
Bild

Nizhnekamskneftekhim

Anläggningens produktionsanläggningar, liksom själva produkterna från Nizhnekamskneftekhim, uppfyller alla moderna tekniska krav. Företagets anställda fokuserar på introduktionen av innovativ teknik och vetenskaplig utveckling . Samtidigt används endast högkvalitativa råvaror här. När det gäller de särdrag hos polyeten från detta företag bör det noteras sådana egenskaper som hög vidhäftning, slät och transparent yta, överensstämmelse med internationella standarder och många andra positiva egenskaper.

Bild
Bild

Stavrolen

Detta företag bedriver produktion av en mängd olika petrokemiska produkter. För första gången producerade Stavrolen polyeten i pulverform. Företagets produkter motsvarar världsnivå och är efterfrågade bland ett brett spektrum av konsumenter . Anställda på företaget använder polymerisationsmetoden i gasform för att få fram ett kemiskt material.

Bild
Bild

Tomskneftekhim

Tomskneftekhim -företaget tillverkar polyeten med polymerisationsteknik, som kännetecknas av högt tryck i reaktorn. Det ska noteras att produkterna som tillverkas av detta märke är populära inte bara på hemmamarknaden, utan exporteras också utomlands . För att skapa en råvarubas, som är utgångspunkten för produktion av polyeten, är Tomskneftekhim engagerad i bearbetning av kolväten (nämligen flytande gaser och bensin).

Bild
Bild

Angarsk Polymer Plant

Fabriken bedriver produktion av högdensitetspolyetenkvalitet 10803-020 V / C. När det gäller produktionsvolymer producerar företaget cirka 300 ton material på ett år. Polyeten av detta märke är av hög kvalitet och har lämpliga certifikat . De kemiska föreningarna i detta företag är indelade i tre kategorier: överlägsen, första och andra klass. När det gäller densitet ligger detta material på en nivå av 0,90 g / cm3. Brottöjningen är 550%. Polyeten "Angarsk Polymer Plant" används för tillverkning av tekniska produkter, leksaker, förpackningar, jordbruksvaror och andra.

Bild
Bild

Ufaorgsintez (Bashneft)

Detta företag är en av de äldsta produktionsanläggningarna av polyeten på vår stats territorium. Tillverkningen av en kemisk polyetenförening inom ramen för Ufaorgsintez (Bashneft) går tillbaka till 1967. Företaget producerar flera olika typer av material som uppfyller marknadens behov . Polyeten av detta varumärke används för att tillverka tekniska varor, förpackningar för livsmedel och läkemedel, barnleksaker och andra produkter.

Bild
Bild

Polymir

Detta företag ligger i Vitryssland. Företagets produkter är dock utbredda och populära långt utanför detta lands gränser. Polyeten från "Polimir" behåller sin konkurrenskraft på grund av produktionsprocessens höga tekniska effektivitet, ett brett utbud av produkter och högkvalitativa råvaror . På tal om olika material, bör det sägas att företaget producerar material av klass 10204-003, 10803020, 15803-020 och många andra. Var och en av dessa märken används dessutom för tillverkning av olika produktkategorier (till exempel rör, filmer, papper, färgämnen).

Bild
Bild

Gazprom neftekhim Salavat

Polyetenproduktion utförs i flera verkstäder i anläggningen. Samtidigt säljs material med låg och hög densitet. Fabrikens läge är Salavat, Republiken Bashkortostan. Etylen, buten, väte och hexan används som utgångsmaterial.

Bild
Bild

Således, på Ryska federationens territorium finns ett stort antal fabriker och fabriker som professionellt bedriver tillverkning av polyeten . Detta faktum bevisar att materialet är utbrett, populärt och oumbärligt inom många områden av mänsklig verksamhet. Samtidigt är det inhemska materialet av hög kvalitet.

Ansökan

Som nämnts ovan är polyeten ett av de mest utbredda och efterfrågade materialen, det används inom ett stort antal områden och för tillverkning av olika produkter.

Tillämpning av polyeten:

produktion av tät mat och teknisk film i rullar

Bild
Bild
Bild
Bild

tillverkning av behållare och förpackningsprodukter (till exempel plastpåsar)

Bild
Bild
Bild
Bild

tillverkning av avloppsrör, samt rör för vattenförsörjning

Bild
Bild
Bild
Bild

tillverkning av ett ark för isolering (till exempel elektrisk isolering)

Bild
Bild

skapande av smältlim

Bild
Bild

produktion av värmeisolatorer

Bild
Bild

Detta är naturligtvis inte en fullständig lista.

Det bör emellertid komma ihåg att den utbredda användningen av polyeten kan påverka miljöns ekologiska tillstånd negativt.

Saken är den detta material sönderfaller under en ganska lång period (i vissa fall sönderfaller materialet inte alls) . Detta kan leda till förorening av atmosfären, haven och planeten som helhet, liksom andra negativa konsekvenser (till exempel dör många djur av att äta polyeten).

Bild
Bild

Förfogande

Polyeten kan vara antingen primär eller sekundär. Det betyder att efter att den ursprungligen tillverkade polyetenprodukten blivit oanvändbar kan den återvinnas och återanvändas. Tekniker som extrudering, formblåsning, formsprutning och pneumatisk formning används för att bearbeta polyetenföreningar.

När det gäller processen för direkt bortskaffande är det oftast förbränningsmetoden . Men så snart polyeten värms upp (till exempel i direkt solljus), frigör den flyktiga produkter. Följaktligen sker processen för bildning av lågkokande föreningar.

Således är processen med förbränning av polyeten med dess egenskaper och särdrag en komplex kemisk process.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sönderdelningsfunktioner

Som redan nämnts är polyeten ett material som bryts ned under mycket lång tid, det kommer att ta många år att slutföra denna process. Samtidigt blir metoder för biologisk sönderdelning av denna kemiska förening mer och mer populära idag.

Så, för implementering av bionedbrytningsprocesser används speciella formar Penicillium simplicissimum . Med deras hjälp kan polyeten delvis återvinnas inom 90 dagar. Men för att denna process ska bli så effektiv som möjligt måste materialet först behandlas med salpetersyra. Förutom ovanstående typ av bakterier rekommenderas också användning av mikroorganismerna Nocardia asteroides. Man bör komma ihåg att sönderdelningen av polyeten (även med användning av specifika bakterier) kan ta flera år (minst 8).

Polyeten är ett populärt och efterfrågat material som används för olika ändamål. I sina fysikaliska och kemiska egenskaper skiljer det sig från många andra material, på grund av vilka det är utbrett. Dessutom finns det flera sorter av det, som alla har sina egna unika egenskaper.

Rekommenderad: