Fosfatgödselmedel: Vad är Det? Typer, Produktion Och Tillämpning. Vilka Gödningsmedel Klassificeras Som Fosfor Och Vad är De Till För?

Innehållsförteckning:

Video: Fosfatgödselmedel: Vad är Det? Typer, Produktion Och Tillämpning. Vilka Gödningsmedel Klassificeras Som Fosfor Och Vad är De Till För?

Video: Fosfatgödselmedel: Vad är Det? Typer, Produktion Och Tillämpning. Vilka Gödningsmedel Klassificeras Som Fosfor Och Vad är De Till För?
Video: Week 6 - Phosphorus Fertilizers (ENR 5270) 2024, Maj
Fosfatgödselmedel: Vad är Det? Typer, Produktion Och Tillämpning. Vilka Gödningsmedel Klassificeras Som Fosfor Och Vad är De Till För?
Fosfatgödselmedel: Vad är Det? Typer, Produktion Och Tillämpning. Vilka Gödningsmedel Klassificeras Som Fosfor Och Vad är De Till För?
Anonim

För att säkerställa god tillväxt och utveckling av växter är det nödvändigt att applicera speciellt gödningsmedel. Det finns en mängd olika fosfor och andra gödningsmedel, som alla har sina egna fördelaktiga egenskaper och används för specifika behov . För att ta reda på hur och när man ska applicera fosforgödsel på rätt sätt är det värt att överväga dem mer detaljerat.

Bild
Bild

Vad det är?

Fosfor är en råvara som är väsentlig för växternas tillväxt och utveckling . Kväve och kalium spelar en grundläggande roll för att säkerställa tillväxt och rätt smak, medan fosfor reglerar metaboliska processer, vilket ger växten energi för tillväxt och frukt. Fosfatgödselmedel är den främsta näringskällan för trädgårdsgrödor, detta mineral ger reglering av grödans utveckling och dess brist leder till en avmattning eller fullständig upphörande av växttillväxt. De vanligaste problemen är:

  • dålig tillväxt;
  • bildandet av korta och tunna skott;
  • dör av planttoppar;
  • missfärgning av gammalt lövverk, svag tillväxt av unga blad;
  • skift i tiden för njurarnas öppning;
  • dålig skörd;
  • dålig vinterhårdhet.

I trädgården placeras fosfor under alla grödor, exklusive buskar och träd, eftersom de också behöver detta ämne och inte kan existera länge utan det . Det finns i små mängder i jorden, men dess reserver är inte obegränsade.

Om det inte finns någon fosfor i jorden alls kan problem med tillväxten av gröna grödor inte undvikas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Fosfatgödselmedel behövs för alla växter eftersom de bidrar till deras normala tillväxt, utveckling och frukt. Gödsling av trädgårdsgrödor är en del av vården, eftersom utan detta kommer jorden inte att kunna tillhandahålla hela utbudet av ämnen som är nödvändiga för den gröna plantagans hela liv. Fosforens roll är oerhört viktig för florans utveckling.

Detta mineral har en positiv effekt på växter i valfri mängd . Trädgårdsmästare kanske inte oroar sig för mängden fosfor som införs i jorden, eftersom växten självständigt kommer att absorbera så mycket som den behöver. För att skapa fosforgödselmedel använder en person apatit och fosforit, som innehåller en tillräcklig mängd fosfor. Apatit kan hittas i jord, medan fosforit är en sedimentär sten med marint ursprung. I det första elementet är fosfor från 30 till 40%, och i det andra är det mycket lägre, vilket komplicerar produktionen av gödningsmedel.

Bild
Bild

Olika sorter

Baserat på sammansättningen och grundläggande egenskaper kan fosforgödselmedel delas in i flera grupper. Så här ser deras klassificering ut.

  1. Vattenlösliga gödningsmedel är flytande ämnen som absorberas väl av växter. Dessa komponenter inkluderar enkel och dubbel superfosfat, liksom fosfor.
  2. Gödselmedel olösliga i vatten, men kan lösas upp i svaga syror. Huvudtyperna inkluderar: fällning, tomoslag, fosfatslagg med öppen härd, defluorerat fosfat, fosfor.
  3. Olösligt i vatten och dåligt lösligt i svaga syror, men lösligt i starka syror. De viktigaste gödningsmedlen i denna grupp inkluderar ben- och fosfatsten. Dessa typer av tillsatser assimileras inte av de flesta grödor, men lupin och bovete svarar bra på grund av de sura reaktionerna i rotsystemet.

Sammansättningen av varje fosfatgödselmedel har sina egna egenskaper och används för specifika grödor . Fosforiternas organiska material och apatits mineralsammansättning bidrar till att göra jorden mer bördig och säkerställa god tillväxt och skördeavkastning. För tomater är dessa tillsatser grundläggande, utan att aktiv tillväxt, sjukdomsresistens och snabb och riklig fruktning blir ouppnåelig.

För att bättre förstå vilka gödningsmedel som ska användas i ett visst fall är det nödvändigt att överväga huvudtyperna av dessa tillsatser.

Bild
Bild

Ammophos

Det vanligaste fosfatgödselmedlet är ammophos , den kan användas på vilken mark som helst för odling av rotfrukter och spannmålsodlingar. Det har visat sig vara ett extra tillsatsmedel för jorden före och efter plöjning av fält.

Tack vare ammophos-befruktning kan du förlänga grödans hållbarhet, förbättra smaken och hjälpa växten att bli starkare, starkare och mer vinterhård . Om du regelbundet tillsätter ammofos och ammoniumnitrat till jorden kan du få upp till 30% mer utbyte än vanligt. De mest gynnsamma grödorna att använda detta tillägg är:

  • potatis - 2 g ämne räcker för ett hål;
  • druvor - 400 g gödselmedel ska spädas i 10 liter vatten och jorden ska matas på våren, och efter ytterligare 2 veckor gör du en lösning - 150 g ammoniak per 10 liter vatten - och spraya lövverket;
  • betor - tack vare toppdressing är det möjligt att extrahera skadliga ämnen från rotgrödan och mätta den med socker.

Om ammophos används för prydnadsväxter eller gräsmattor måste mängden ämne för lösningen beräknas utifrån de proportioner som anges i förpackningen.

Bild
Bild

Fosforsyra

En annan typ av fosforgödsel är fosfatsten, där det förutom huvudkomponenten kan finnas andra föroreningar: kalcium, magnesium, kiseldioxid och andra, varför det finns 4 märken: A, B, B, C . Detta tillsatsmedel är i form av pulver eller mjöl, löser sig inte i vatten, varför det lagras under lång tid. Den kan användas på vilken jord som helst, till och med sur, hälla den i marken och gräva upp den. Den enda nackdelen i appliceringsprocessen är damm, eftersom fosfatberget bör ströas försiktigt, så nära marken som möjligt.

Tack vare detta gödningsmedel kommer platsen att ha en tillräcklig mängd näringsämnen, som kommer att hålla upp till fyra år. Fosformjöl absorberas bäst av:

  • lupin;
  • bovete;
  • senap.

En bra andel assimilering observeras i grödor som:

  • ärtor;
  • sötklöver;
  • esparsett.

Om det är nödvändigt att mata trädgårdsgrödor måste jorden ha en hög oxidationsnivå så att spannmål, rödbetor och potatis kan absorbera gödningsmedel helt . Det finns de grödor som inte alls tillgodogör sig fosforsmjöl, det är korn, vete, lin, hirs, tomater och rovor. För effektiv jordgödsling rekommenderas att blanda fosfatberg med torv och gödsel, vilket skapar den nödvändiga sura miljön och ökar fördelarna med att introducera dessa ämnen i jorden.

Bild
Bild

Diammophos

Ett annat gödningsmedel som används för de flesta trädgårdsgrödor är diammofos. Den innehåller kväve, kalium och fosfor, och ytterligare ämnen kan vara zink, kalium, svavel, magnesium, järn . Detta ämne används som ett oberoende gödningsmedel, mindre ofta som tillsats till andra gödningsmedel.

Tack vare diammophos finns det sådana positiva förändringar i växter:

  • förbättrad smaklighet, frukterna är mer saftiga, söta och smakrika;
  • motståndskraft mot ogynnsamma väderförhållanden, efter befruktning reagerar växterna stadigare på kyla och regn.

Detta ämne är dåligt lösligt i vatten och tvättas inte ur jorden på länge, dessutom går det bra med annan toppdressing: kompost, spillning, gödsel etc.

De mest gynnsamma grödorna för användning av diammofos är:

  • jordgubbar - det räcker med att lägga till 7 gram per kvm. meter;
  • potatis - den optimala mängden är 8 gram per kvm. meter;
  • fruktträd vid 2 års ålder - 20 gram av ämnet, som införs i stamcirkeln och delvis grävs upp;
  • för växthusväxter - 35 gram per kvm. meter.

Efter befruktning är det nödvändigt att vattna jorden väl så att ämnena börjar lösa sig och berika jorden. Det är viktigt att tillsätta en tydligt markerad mängd av ämnet, annars blir det en överdos som bara skadar växten.

Bild
Bild

Superfosfat

Ett annat gödningsmedel som används för att mata gröna områden är superfosfat. Den innehåller 20-50% fosfor och en minsta mängd kväve, vilket gör att du kan reglera tillväxten av onödiga skott . Som ytterligare komponenter i superfosfat kan svavel, bor, molybden, kväve och kalciumsulfat noteras.

Superfosfat har flera sorter:

  • monofosfat;
  • dubbel superfosfat;
  • granulerad;
  • ammoniatiserat superfosfat.

För att använda dem korrekt är det värt att överväga vart och ett av alternativen mer detaljerat

Bild
Bild

Monofosfat

Pulverformiga ämnen med 20% fosforhalt, samt gips, svavel och kväve i kompositionen . Detta är ett billigt och ganska effektivt botemedel, efterfrågan som gradvis börjar minska på grund av uppkomsten av mer moderna läkemedel. För att lagra monofosfat korrekt är det viktigt att följa fuktstandarder, som inte bör överstiga 50%.

Bild
Bild

Granulerad

Gödsel representeras av granulat som bekväm att förvara och lätt att sätta i marken . I kompositionen - 50% fosfor, 30% kalciumsulfat, zink, magnesium och andra komponenter. Granulärt superfosfat är ett försurat ämne som du måste tillsätta kalk eller aska en månad innan du applicerar det på jorden.

Bild
Bild

Ammonierad

Denna typ av gödselmedel används för införande i jorden under olja och korsblommiga grödor … Detta ämne har en hög andel effektivitet och har ingen oxiderande effekt på jorden, på grund av att det innehåller ammoniak och hög svavelhalt, cirka 12%.

Bild
Bild

Tillverkare

Fosfor i naturen representeras av organiska föreningar, som är mindre och mindre i jorden varje år, därför känner växter en tydlig brist på ytterligare näringsämnen. För att ge näringsrik näring för gröna grödor producerar industriföretag detta mineral på egen hand. I Ryssland är de största centra för utvinning av fosfor:

  • Cherepovets;
  • Nizjnij Novgorod;
  • Voskresensk.

Varje stad försöker bidra till mottagandet av fosfatgödsel för att ge jordbruket en anständig mängd gödselmedel. Förutom produktionen av kemiska föreningar i Ural, bryts fosfor tack vare avfall från ett metallurgiskt företag.

Produktion av fosfor-, kväve- och kaliumgödselmedel är en prioritet, därför utvinns mer än 13 ton av dessa ämnen varje år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Priser och introduktionsvillkor

För att effekten av fosforgödsel ska kunna maximeras är det nödvändigt att applicera dem korrekt och i tid i marken. Det är viktigt att utvärdera jordtypen, dess reaktion och typen av växter som växer på den . Det är nödvändigt att utföra kalkning av fosfortillsatser, gödningsmedel absorberas väl i sur jord och försurande komponenter måste tillsättas i alkalisk jord. Organiska ämnen kommer att vara ett utmärkt par för fosforgödsel.

För att ordentligt införa användbara komponenter i jorden måste du följa denna regel: torra gödningsmedel appliceras på hösten, på våren - de som kräver fuktning eller upplösning i vatten.

Bild
Bild

Hur man använder?

Användningen av fosforgödsel är avgörande för alla grönytor. Fosfor är kompatibelt med de flesta kulturer, därför kommer det inte att skada dem. Användningen av ett sådant tillsatsmedel gör att du kan mätta jorden och ge en näringstillförsel för normal tillväxt och god frukt. Varje trädgårdsmästare har sina egna metoder och befruktningsmetoder för att odla bra grönsaker och frukter.

Det finns flera regler för hur fosfor ska tillsättas i jorden:

  • granulärt gödningsmedel sprids inte över markytan, de appliceras antingen på det nedre jordlagret eller späds ut med vatten och vattnas;
  • det är bättre att använda fosforgödselmedel på hösten, vilket kommer att maximera markens mättnad med användbara element och förbereda det för våren; för inomhusblommor tillsätts tillsatser när de behövs;
  • det rekommenderas inte att tillsätta fosfor till sura jordar: om det behövs, läggs ask eller kalk till det en månad innan det tillsätts så att gödningsmedlet absorberas i jorden;
  • ibland infekterar växter olika sjukdomar, för att bearbeta dem kan järnvitriol, som är kompatibelt med fosfor, användas.

Rekommenderad: