Kaliumsulfat Som Gödningsmedel: Bruksanvisning I Trädgården, Gödselkomposition

Innehållsförteckning:

Video: Kaliumsulfat Som Gödningsmedel: Bruksanvisning I Trädgården, Gödselkomposition

Video: Kaliumsulfat Som Gödningsmedel: Bruksanvisning I Trädgården, Gödselkomposition
Video: 3 underbara gödningsmedel för alla inomhus- och utomhusväxter!| Perfekt 2024, Maj
Kaliumsulfat Som Gödningsmedel: Bruksanvisning I Trädgården, Gödselkomposition
Kaliumsulfat Som Gödningsmedel: Bruksanvisning I Trädgården, Gödselkomposition
Anonim

Alla vet om värdet av organiska gödningsmedel för en bra skörd. Enbart organiskt material är inte tillräckligt - grönsaks- och trädgårdsodlingar kräver också kaliumtillskott. De påskyndar alla intracellulära metaboliska processer, hjälper växter att förbereda sig för vinterkylan och berika jorden. Kaliumsulfat är erkänt som en av de mest effektiva representanterna för denna kategori förband . Vad är detta gödningsmedel och hur det kan användas - vi kommer att prata i vår artikel.

Bild
Bild

Egenskaper

Kaliumsulfat är ett av de viktigaste gödningsmedlen för full tillväxt och utveckling av jordbruksgrödor. Kaliumsulfat används både för försåddsberedning av marken och för plantering före vintern, dessutom är det effektivt som toppdressing i skedet av aktiv växtlighet av växter . I renad form är det en vit kristallin substans som innehåller upp till 50% av huvudkomponenten.

Bild
Bild

Inom jordbruksteknik används den i torr form (granulat eller pulver) eller som en flytande lösning . Sammansättningen av något gödningsmedel från kaliumsulfat inkluderar nödvändigtvis järn, svavel och förutom dem natrium och andra element. För laboratorieforskning införs dessutom arsenik i strukturen, andelen av alla andra ingredienser är försumbar, därför kan det inte beaktas.

Den största fördelen med kaliumsulfat i jämförelse med alla andra gödningsmedel i denna grupp är frånvaron av klor, vilket tolereras negativt av de flesta grödor.

Bild
Bild

Tack vare den snabba introduktionen av kalciumsulfat kan flera problem som växter möter lösas på en gång

  1. När den appliceras på hösten låter den dig uthärda lägre temperaturer, säkerställer upprätthållandet av livskraften för även de mest termofila perennerna.
  2. Det ökar betydligt koncentrationen av användbara vitaminer och närvaron av sockerarter i unga skott och kulturer.
  3. Minskar risken för svampinfektioner, särskilt röta.
  4. Kalium matas till de växter som inte tål klorhaltiga preparat.
  5. Ökar utbytet av citrusväxter, druvor, baljväxter, samt potatis och alla sorter av korsblommiga grödor.
  6. Det förbättrar cirkulationen av näringsjuicer i alla växtvävnader, fördelar jämnt fördelaktiga mikro- och makroelement till alla vävnader.
  7. Håller balansen mellan rotsystemets utveckling och uppbyggnaden av grön massa.
  8. Stimulerar ökad tillväxt av skott, särskilt om det införs i substratet i en flytande lösning.
Bild
Bild

Bristen kan fastställas med flera kriterier

  1. Gulning av bladen - först längs kanterna och sedan längs hela bladplattan, samt gulning av plantans övre del.
  2. Det yttre intrycket är att växten bleknar och långsamt får ett "rostigt" utseende.
  3. Intensiv tillväxt av styvbarn.
  4. Massa utseende av fläckar på de nedre bladen, förlust av rikedom av nyanser och vridning av bladplattor.
  5. Ökad skörhet hos skott och stjälkar, försämring av naturlig elasticitet.
  6. En kraftig minskning av skörden.
  7. Om vi pratar om trädgrödor, det vill säga träd och buskar, kan ett av tecknen på brist på kalium vara utseendet på nya, mindre löv.
  8. Försämring av utseende och smak av mogna frukter. Till exempel, om vi talar om gurkor, uttrycks bristen på kalium i heterogeniteten i fruktens färg, bildandet av vitaktiga ränder på dem och en bitter smak.
  9. En kraftig minskning av plåtens tjocklek.
  10. Minskning av internodernas längd.
  11. Dö av tipsen på rötterna.

Grödor som i deras tillväxt- och fruktningsstadium konsumerar mycket kalium och natrium - främst bär- och fruktbuskar, även rödbetor, solrosor och några andra grödor - är mer rädda för bristen på kaliumsulfid.

Bild
Bild

För vilka jordar är det lämpligt?

Det största behovet av kaliumsulfid upplevs av surgjord jord, vars pH inte överstiger 5-8 enheter . Användningen av gödningsmedel ger ett ganska bra resultat när det gäller normalisering av syra-basbalansen. I allmänhet har typen av substrat en betydande inverkan på egenskaperna hos användningen av detta gödningsmedel. Podzolic jordar, liksom torvmossar, behöver det mer än andra. I mindre utsträckning - leror, eftersom de helt enkelt inte tränger in i det bördiga skiktet, dessutom används inte kaliumsulfid för saltmyrar.

Sandstenar, torvmossar och flodmarker - användningen av denna toppdressing på sådana jordar påskyndar växternas tillväxt många gånger, aktiverar deras vegetation i systemiska riktningar och ökar produktiviteten. Loam, svart jord - För att kaliumsulfid ska ha den mest effektiva effekten på tillväxten av blommor och deras frukt måste förhållandena med riklig fukt observeras på dessa typer av jordar.

Matningsschemat och vattningsschemat bör upprättas så noggrant som möjligt . För växter som växer på lera används lövsprutning oftast, förband inom jorden är i detta fall ineffektiva.

Bild
Bild

Salta våtmarker - denna typ av jord är rik på en mängd olika salter, så den här jorden kräver helt enkelt inte kaliumsulfat. Kalksten - detta substrat anses vara ett av de mest mottagliga och mottagliga för ett agrokemiskt ämne. Faktum är att den innehåller många kaliumjoner, som förhindrar att detta element tränger in i växtskyddet i jordbruksväxter i en form som är lämplig för dem.

Vi ägnar särskild uppmärksamhet åt det faktum att på marker med överskattade surhetsparametrar utförs befruktning med kaliumsulfid endast tillsammans med kalk.

Bild
Bild

Introduktionsvillkor

Användning av kaliumsulfid som ett effektivt gödningsmedel är möjligt under hela trädgårdsperioden, från tidig vår till sen höst, när vintergrävning utförs . Om substratet tillhör tunga jordar är det korrekt att befrukta med kalium på hösten. Lätta jordarter kan matas med sulfat under hela våren.

Vid tillväxtstadiet måste de befruktas 2-3 gånger . För den mest fullständiga tillväxten och utvecklingen matas frukt- och bärväxter i början av fruktbildningsstadiet; för dekorativa blommor är steget att öppna knopparna den optimala perioden, gräsmatta måste matas tidigt på hösten. För snabb åtkomst av kalium till rötterna av redan planterade växter bör pulver eller granulat begravas genom spåren - spridning av ämnet över marken är vanligtvis ineffektivt.

Bild
Bild

Användningsinstruktioner

När du använder kaliumsulfat för matning av trädgårds- och grönsaksgrödor bör du följa följande rekommendationer. Det är oönskat att tillåta en överdos av den aktiva substansen . Trots att ämnet är ofarligt för människor kan en överskattad koncentration av detta salt i frukter orsaka allergier och matsmältningsbesvär. Dessutom förstör det ofta smaken.

Det är mycket viktigt att säkerställa fullständig tillförsel av agrokemikalien till rotsystemet .… För att göra detta är det lämpligt att ta bort ett 10-20 cm tjockt jordlager före höstgrävningen, tillsätt kaliumsulfid och täck det med jord ovanifrån. Flytande lösningar av kaliumsulfid hälls i marken genom spåren i marken runt plantan, oftast tar de ett spadehandtag och lutar det i en vinkel på 45 grader så att lösningen är så nära rhizomen som möjlig. Om underlaget är ljust kan du hälla gödningsmedlet direkt under roten.

Bild
Bild

I mitten av juli utförs traditionellt den andra utfodringen, då är en vattenlösning det bästa alternativet . - det kommer att fungera mycket bättre och samtidigt snabbare, eftersom det lätt kan tränga in i de perifera rötterna. När man planterar fruktväxter kaliumsulfid tillsätts längst ner i planteringshålet, helst tillsammans med fosfat. Minst 2 veckor bör gå från det ögonblick som man matar ut grödor med detta agrokemikalie till skörd.

Bild
Bild

Torr

I pulverform eller granulär form, kaliumsulfid införs i marken omedelbart före plantering av växter, i vissa fall - tillsammans med plantering . Dessutom kan du använda granulatet i förberedelsestadiet för vintersäsongen.

Bild
Bild

Flytande

För att formulera näringslösningen Lös upp kristallerna efter behov i vatten i strikt överensstämmelse med doserna som anges på läkemedlets förpackning och vattna sedan plantorna . Denna metod anses vara den mest effektiva, eftersom den låter dig uppnå maximal tillgänglighet av spårelement för växts rotsystem.

Bild
Bild

Besprutning

En flytande lösning bereds baserat på förhållandet 40 g granulat till 10 liter vatten . Därefter behandlas de gröna delarna av växten med den resulterande lösningen genom en sprayflaska. Mängden gödselmedel ska spädas så att hela förrådet används fullt ut, eftersom det inte kan lagras. Förutom kaliumföreningar matas växter ofta med andra mikro- och makroelement, så de måste kombineras korrekt. Trädgårdsmästare bör vara medvetna om några av nyanserna.

  1. Det är förbjudet att kombinera kaliumsulfid med urea, deras samtidiga användning i ett såningsområde startas inte.
  2. Vid införande av kvävehaltiga och kaliumföreningar måste de blandas i förväg, redan före införandet i marken.
  3. På sura jordar används kaliumsulfid bäst tillsammans med kalk.
  4. Den maximala effekten kan uppnås vid användning av en agrokemikalie på karbonatjord.
Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Vi uppmärksammar det faktum att införandet av en överdriven mängd förband inte gynnar grönytorna. En ökning av koncentrationen av ett element kan bestämmas av följande symtom:

  • en minskning av tjockleken på plåtplattor, utseendet på tecken på kloros;
  • färgning av bladets övre del i en brun nyans;
  • utseendet på fragment av död vävnad;
  • förstörelse av rotsystemet.

Ett överflöd av ett element saktar ner växtens absorption av andra näringsämnen, därför är det vid gödsling extremt viktigt att följa de proportioner som anges av tillverkaren.

Som ni vet är kaliumsulfid ett ganska säkert läkemedel, i sin rena form kan det till och med användas i mat. Och ändå tillhör det kemikalier, så när du arbetar med det bör du följa de vanliga säkerhetsreglerna:

  1. Innan du använder produkten måste du skydda ditt ansikte och händer. Detta förhindrar att frätande stänk, ångor och giftigt damm kommer in i ögonen och andningsorganen.
  2. Om föreningen kommer i kontakt med huden eller ögonen, skölj de drabbade områdena så snart som möjligt under rinnande vatten tillsammans med tvål.
  3. Vid svullnad, rodnad, kraftig klåda och andfåddhet, ska du omedelbart ta en antihistamin och söka akut läkarvård.
Bild
Bild
Bild
Bild

Lagringsförhållanden

Kaliumsulfid tillhör inte kategorin explosiva och brandfarliga ämnen, även om den innehåller svavel. Därför ger dess rörelse och långtidslagring vanligtvis inga problem, det enda villkoret är att säkerställa maximal torrhet i rummet, för att skydda jordbrukskemikalierna från vatteninträngning . Det upplösta läkemedlet ska inte förvaras för länge, även om det är i en tätt sluten behållare.

Om du kommer till affären för att köpa kaliumsulfid, kommer du förmodligen att bli förvånad över det stora priset på detta läkemedel. Den slutliga kostnaden är direkt relaterad till andelen salt . Alternativt kan du köpa blandade mineralformuleringar , där kaliumsulfid kombineras med andra mineraler som är nödvändiga för växter, särskilt fosfor.

Korrekt användning av detta ämne i trädgården och i trädgården gör det möjligt att uppnå inte bara en hög tillväxttakt och en riklig skörd av trädgårdsgrödor, utan också en betydande förbättring av smak och näringsegenskaper hos de erhållna frukterna

Bild
Bild

Vi föreslår att du bekantar dig med en video om användningen av svavelhaltigt kalium som gödningsmedel.

Rekommenderad: