Användning Av Vassle För Trädgården: Hur Man Använder Vassle I Trädgården För Växtnäring? Vad Kan Vattnas Och Sprutas Med Gödningsmedel På Sommaren?

Innehållsförteckning:

Video: Användning Av Vassle För Trädgården: Hur Man Använder Vassle I Trädgården För Växtnäring? Vad Kan Vattnas Och Sprutas Med Gödningsmedel På Sommaren?

Video: Användning Av Vassle För Trädgården: Hur Man Använder Vassle I Trädgården För Växtnäring? Vad Kan Vattnas Och Sprutas Med Gödningsmedel På Sommaren?
Video: EKOVURM, LUPINER: ett ogräs som kan ge växtnäring. 2024, April
Användning Av Vassle För Trädgården: Hur Man Använder Vassle I Trädgården För Växtnäring? Vad Kan Vattnas Och Sprutas Med Gödningsmedel På Sommaren?
Användning Av Vassle För Trädgården: Hur Man Använder Vassle I Trädgården För Växtnäring? Vad Kan Vattnas Och Sprutas Med Gödningsmedel På Sommaren?
Anonim

Användningen av vassle i trädgården har visat sin effektivitet på en mängd olika växter. Det används aktivt både som gödningsmedel och som skydd mot skadedjur. Du behöver bara lära dig mer om hur du använder det specifikt.

Bild
Bild

Hur fungerar det?

Användningen av serum för alla typer av grödor har länge uppskattats av många sommarboende och trädgårdsmästare . Mjölkserum - en av de mest prisvärda produkterna, och dess fördelaktiga egenskaper lämnar inget tvivel om rätt val av utfodring . Att göra vassle från mjölk hemma kommer inte att vara svårt, särskilt på sommaren. Det är värt att lägga mjölken på en varm plats, den blir snart sur, medan den tjocka sura mjölken sjunker till botten och vasslen kommer att ligga kvar ovanpå. Du kan säkert tömma det och använda det för avsett syfte, i extrema fall - bara sila genom ostduken och få en färdig ren produkt.

Vasslans effekt på grönsaker, blommor, träd och buskar är att mätta växter med viktiga spårämnen . Aminosyrorna som finns i vassle, bland andra komponenter, är mycket fördelaktiga för trädgårds- och trädgårdsodlingar. De krävs inte mindre än samma kalium eller fosfor. Tack vare detta växer och utvecklas växterna aktivt, ger ett högre utbyte. Växter utvecklar immunitet mot vissa sjukdomar, i synnerhet mot svamp.

Mjölkvassle hjälper till att bekämpa sjukdomar och skadedjur, den kan appliceras med rot eller bladmetod.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Men innan du börjar göra lösningar med serum måste du bekanta dig med alla fördelar och nackdelar med denna produkt. Låt oss titta på det positiva först:

  • på grund av jordens mättnad med användbara ämnen ökar avkastningen;
  • växternas utveckling är korrekt;
  • bra förebyggande av svampsjukdomar, och i de tidiga stadierna och kamp;
  • ett sådant läkemedel är inte kemiskt, vilket innebär att det inte skadar grönsaksgrödan på något sätt;
  • hjälper till att bekämpa vissa insekter.

Nackdelarna inkluderar det faktum att effekten av sådan behandling inte skiljer sig i längd, vilket innebär att matning måste göras regelbundet . Denna typ av gödningsmedel är inte resistent mot nederbörd. Och om det regnar efter behandlingen måste det upprepas. En annan nackdel är att du måste vara försiktig med vassle, särskilt om jorden är sur. Överdriven befruktning med närvaro av vassle kan öka jordens surhet, men inte alla växter kommer att gilla det.

För många sommarinvånare är det mest obestridliga pluset att detta är ett miljövänligt gödningsmedel, och detta garanterar mognad av rena grönsaker. Många tror att det är bättre att ofta bearbeta planteringar med folkmedicin än att utsätta dem för kemikalier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad kan du späda med?

Vassle är bra och hälsosamt för växter och i sig. Men på grundval av detta kan många användbara lösningar förberedas. Deras recept är värda att överväga mer detaljerat.

  • Med jäst . Torrt pulver (2 msk) löses i en liter varmt vatten, tillsätt en matsked socker och låt stå i 2-3 timmar. Under tiden odlas kycklinggödsel med tillsats av aska i en 10-liters behållare. Sedan skickas jästblandningen dit. Allt detta infunderas under dagen. Därefter späds den resulterande blandningen i ett förhållande av 1 till 10 och plantorna vattnas. Om detta är trädgårdsprover (till exempel: kål, gurkor, jordgubbar), räcker det med en halv liter. För buskar och träd kommer förbrukningen att vara från 1 till 2 liter.
  • Med borsyra … Det kommer att vara möjligt att öka serumets effekt och mata plantorna om borsyra finns i lösningen. För att förbereda lösningen är det tillräckligt att ta tre liter serum, tillsätt två gram borsyra till den, du kan fortfarande ha några droppar jod. Späd allt detta med 10 liter vatten.
  • Med ammoniak … Du kan göra en lösning som innehåller ammoniak. Ammoniak hjälper till att bekämpa skadedjur och ger näring åt växter med användbara komponenter. För tio liter vatten räcker det 3-4 matskedar ammoniak, och serum tillsätts där i mängden 2-3 liter.
  • Med jod . En annan aktiv ingrediens som låter dig både skydda planteringarna och mata dem. Serumet blandas med vatten: för 1 liter vatten - 2 liter serum tillsätts 10 droppar jod till samma behållare.
  • Med tjärtvål … Ibland är det värt att lägga till en sådan komponent till vassle utspädd med vatten. Det kan skäras med en kniv eller rivas. Tjärtvål kommer att skrämma bort skadedjur och hjälpa den fördelaktiga kompositionen att ligga kvar på bladen vid sprutning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder den korrekt för att mata olika växter?

I trädgården och på landet behöver alla grödor ordentlig vård, bland aktiviteterna som en av huvudplatserna är toppdressing: blad och rot. Fundera på hur du kan mata olika växter på sin sommarstuga.

Grönsaker

För grönsaksgrödor kommer gödselmedel, där huvudkomponenten är vassle, att vara mycket användbar . Tomater, gurkor, kål, äggplanter, potatis älskar inte bara olika förband utan behöver också förebyggande behandling för att undvika invasion av skadedjur och förekomst av svampsjukdomar. Sprutning med serum bör göras på morgonen eller kvällen, när solens strålar inte direkt träffar växterna. Plantor kan också behandlas med serum. Innan du gödslar några grönsaker måste de vattnas först. Så näringsämnen absorberas mycket bättre. Plantering bör vattnas sent på kvällen eller tidigt på morgonen.

Grönsaker bearbetas flera gånger per säsong: i färd med blombildning, sedan frukt. Du kan spraya fram till skörd - en sådan komponent utgör ingen fara för den senare.

Du kan välja vilken som helst av lösningarna med tillägg av de övervägda komponenterna, beroende på anläggningens tillstånd, är det bättre att alternera utfodring, och det bör vara ett intervall på minst en vecka mellan dem.

Bild
Bild

Buskar

Bearbetningen av buskar skiljer sig inte mycket från bearbetningen av grönsaksgrödor, med den enda skillnaden att vinbär, blåbär och hallon kommer att kräva mer lösning för vattning under roten än samma tomater eller gurkor. Om det är tillräckligt för grönsaker att hälla en halv liter lösning under varje buske, behöver en bärbuske minst tre liter. De senare behöver också frekvent utfodring vid blomning och fruktning. Detta återspeglar på bästa sätt smaken av frukten och deras mängd.

Bild
Bild

Blommor

Blommor, särskilt rosor, behöver också gödningsmedel med serum . Antalet knoppar och deras skönhet beror på frekvensen av förband. Växten kräver styrka, och för detta är det nödvändigt att förse jorden med användbara ämnen och spraya bladen, som ständigt blir byten för en mängd olika skadedjur. Rosen anses vara en nyckfull blomma, mottaglig för olika sjukdomar, och behandling med vasslelösning hjälper till att stärka växtens immunitet. Ett mycket bra komplement till vassle är ammoniak.

Andra blommor är mindre krävande på miljöförhållanden, men att vattna med serum flera gånger per säsong kommer bara att gynna dem. Detta gäller liljor, krysantemum, asters och andra representanter för trädgården.

Bild
Bild

Hur applicerar man mot skadedjur och sjukdomar?

Bekvämligheten med att använda vassle är också det faktum att det hjälper till att bekämpa skadedjur. Men i det här fallet är det inte tillräckligt att bara vattna växterna - du måste noggrant bearbeta varje blad, särskilt när du behöver bli av med bladlöss. Några matskedar flytande tvål bör läggas till serumet utspätt med vatten för att fixera kompositionen på bladen och öka effekten. Du måste använda lösningen så här:

  • spray bör vara mycket riklig;
  • det är viktigt att lyfta varje blad och bearbeta det från insidan;
  • skott, löv och knoppar bör undersökas noggrant: bladlössen sitter mycket tätt - den måste tvättas av med en stark ström;
  • efter en vecka ska behandlingen upprepas för att slutligen bli av med bladlössen.

Om skadedjur kan hanteras i ett par tillvägagångssätt, är det inte så enkelt med sjukdomar. Till exempel kan du inte bli av med samma mjöldagg eller senblåsa direkt. Mycket beror fortfarande på graden av skador på växter, varför frekvent inspektion av buskar, blommor, träd, grönsaksgrödor är så viktigt. Det är optimalt att bearbeta en fortfarande frisk växt i förebyggande syfte. Detta bör göras varannan vecka i form av sprutning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

När du bestämmer dig för att använda serum på din webbplats måste du förstå att lösningarna måste förberedas korrekt för att inte skada växterna. Du måste följa enkla regler:

  • växter kan inte behandlas med rent serum - bara med utspätt vatten, annars kan du bränna både löv och rötter;
  • Innan du använder vassle måste du ta reda på vad jordens surhet är: om den ökar alltför mycket kommer växten inte att kunna absorbera alla näringsämnen, vilket kommer att påverka dess tillväxt och fruktande till det sämre;
  • det är ofta inte värt att gödsla med vassle - det räcker att bearbeta plantorna ett par gånger i månaden;
  • för allt arbete i trädgården är det värt att bära skyddshandskar och en mask , Detta gäller särskilt för dem som är benägna att allergier, inklusive mejeriprodukter, inklusive vassle.

Rekommenderad: