Vermicompost (21 Bilder): Vad är Det Och Hur Man Använder Det? Flytande Och Torr För Plantor. Gödselkomposition, Bruksanvisning I Trädgården Och I Trädgården, Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Vermicompost (21 Bilder): Vad är Det Och Hur Man Använder Det? Flytande Och Torr För Plantor. Gödselkomposition, Bruksanvisning I Trädgården Och I Trädgården, Recensioner

Video: Vermicompost (21 Bilder): Vad är Det Och Hur Man Använder Det? Flytande Och Torr För Plantor. Gödselkomposition, Bruksanvisning I Trädgården Och I Trädgården, Recensioner
Video: How to Vermicompost: The Simplest Worm Farm You Can Build 2024, Maj
Vermicompost (21 Bilder): Vad är Det Och Hur Man Använder Det? Flytande Och Torr För Plantor. Gödselkomposition, Bruksanvisning I Trädgården Och I Trädgården, Recensioner
Vermicompost (21 Bilder): Vad är Det Och Hur Man Använder Det? Flytande Och Torr För Plantor. Gödselkomposition, Bruksanvisning I Trädgården Och I Trädgården, Recensioner
Anonim

Människor som odlar en grönsaksträdgård och har en egen trädgård med fruktträd är väl medvetna om att växterna behöver introduceras med organiskt gödningsmedel. Marken är på sitt sätt trött på den konstanta fyllningen av kemikalier som förstör skadedjur. Varje ny plantering suger gradvis ut resterna av användbara mikroelement från marken, och vermikompost hjälper till att fylla de saknade näringsämnena.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och varför behövs det?

Vermicompost är ett säkert organiskt gödningsmedel, som består av många användbara element som kan förbättra och berika jordens struktur, vilket positivt påverkar tillväxten och avkastningen av fruktplanteringar. Dess andra namn är vermicompost, även om detta ord oftast används av bönder i en professionell miljö.

Forskare från olika delar av världen hävdar enhälligt att vermikompost är det mest användbara gödningsmedlet för växter. Det är ett naturligt organiskt material som skapas av maskar, svampar och bakterier. Listan över organiska ämnen i vermikompost innehåller kycklingspillning, avfall från nötkreatur, halm, fallna löv och gräs. För att förstå vad som är speciellt med vermikompost måste du bekanta dig med dess främsta fördelar.

  • Det presenterade gödningsmedlet är överlägset alla organiska gödningsmedel. På grund av den höga aktiviteten, växternas tillväxttakt, utvecklingen av unga planteringar och produktiviteten ökar avsevärt.
  • Gödningsmedlets näringskomplex tvättas inte ut av regn och grundvatten, utan ligger kvar i marken.
  • Komponenterna som finns i biohumus sammansättning presenteras i en tillgänglig form, som lätt kan assimileras av växter.
  • Vermicompost på kort tid skapar gynnsamma förhållanden för mark och planteringar.
  • Detta gödselmedel hjälper till att stärka immuniteten hos planteringar, minskar risken för stress och har en positiv effekt på frögroning.

Vissa forskare hävdar att komponenterna i vermikompost skyddar växter från de negativa effekterna av tungmetaller.

Bild
Bild

Sammansättning av element

Sammansättningen av vermikompost innehåller kalium, magnesium, fosfor och kväve. Men dessa element är grunden för andra typer av förband. Men i vermikompost presenteras de i form av mer aktiva lösliga former . Kväve och fosfor står för upp till 2%, kalium är 1,2%, mängden magnesium når 0,5%. Den maximala andelen kalcium når 3%.

Vermicomposten avsedd för plantor innehåller fulvinsyra och humussyror. Det är de som bearbetar solenergi och omvandlar den till kemisk energi.

Livet för plantor är omöjligt utan fulvinsyror . Dessutom är dessa ämnen också antibiotika som blockerar attacken av skadliga bakterier, på grund av vilka växterna praktiskt taget inte blir sjuka och deras avkastning ökar.

Bild
Bild

Förresten, frukter som odlas i humusfält anses vara de mest fördelaktiga för människors hälsa. Fulvinsyror, som finns kvar i grönsaker och frukter, blockerar uppkomsten av tumörer, tar bort toxiner och bekämpar virus.

Humussyror är i sin tur en rotstimulerande för trädgårds- och trädgårdsplanteringar, särskilt om de introduceras i flytande form . När de väl är djupt i jorden matar fodret inte bara med näringsämnen utan även med fukt under torka.

Bild
Bild

I allmänhet är humussyra ett stort antal molekyler, varför ämnet anses vara komplext. Den innehåller polysackarider, aminosyror, peptider och hormoner.

När det gäller produktion av vermikompost, är denna process mycket lik metoden för att producera kompost, den enda skillnaden är näringsämnen . Samtidigt är mängden humus i den färdiga komposten 7-8 gånger mindre. Maskar hjälper till att få de mest exakta proportionerna av vermikompost, varför konstgödseln kallas kompost. Det som är mest intressant, även efter torkning, förlorar det inte sina fördelaktiga egenskaper.

Bild
Bild

Vad händer?

Universalgödsel vermicompost, som kan köpas i alla trädgårdsbutiker, har olika former. Det kan vara en vätska med mörk färg, en pasta med medelhög konsistens samt torra granulat. De senare säljs i vikt i förseglade påsar . Men det mest anmärkningsvärda är att gödningsmedlet, trots formen för utsläpp, inte förlorar sina egenskaper och användbara egenskaper. Den enda skillnaden: granulerad vermikompost måste hällas eller grävas i jorden och den utspädda infusionen hälls i jorden.

I sin tur når flytande vermikompost växts rotsystem mycket snabbare än granulat . Men när granulaten träffar jorden börjar de omedelbart påverka hela området.

Bild
Bild

Flytande

Flytande vermikompost späds ut med vanligt vatten enligt rekommendationerna på tillverkarens förpackning. Det är anmärkningsvärt att konsumtionen av gödselmedel är mer ekonomisk än användningen av andra kosttillskott.

Så, för rotmatning är det nödvändigt att späda 50 ml gödselmedel per 10 liter vatten . Efter införandet av lösningen i jorden börjar vermikompostämnena sin aktiva verkan. De börjar stärka växtens immunitet, återställa jordens skick, öka plantornas motståndskraft mot patogena bakterier, öka tillväxttakten för planteringar och öka avkastningen. Men viktigast av allt, de förbättrar fruktens smak.

Flytande vermikompost kan användas både för trädgårdsplanteringar och för prydnadsväxter inomhus.

Bild
Bild

Torr

Vermicompost, presenterad i torr form, påminner något om jord. Den innehåller ett balanserat komplex av lättsmälta näringsämnen. Detta gödselmedel hälls i jorden, varefter det omedelbart börjar fylla jorden med användbara element som har en positiv effekt på de växande planteringarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är skillnaden från humus och humate?

Det är vanligt att trädgårdsmästare och lastbilsbönder använder humus och humat, eftersom många tror att de gödningsmedel som presenteras är mer effektiva. Denna åsikt är emellertid felaktig. Och som en bekräftelse föreslås att man först och främst överväger skillnaderna mellan vermikompost och humus.

Biohumus är ett universellt organiskt gödningsmedel, som är slöseri med nötkreatur som bearbetas av maskar. Denna massa har ingen obehaglig lukt, desinficeras helt, men samtidigt är det ett förråd med användbara spårämnen, enzymer och vitaminer som aktivt påverkar jorden i 5 år. Tack vare en så lång period minskar de ekonomiska kostnaderna för att behålla jordkompositionens tillstånd avsevärt. Förresten kan vermikompost användas som en lösning för blötläggning av frön före mulningssteget eller i form av matning av vuxna växter.

Bild
Bild

Humus - Det här är gödsel som alla känner till, och det tar flera år att brytas ner helt. Lukten av färsk, nygrävd jord kommer från honom. Humus gillar trädgårdsodlingar. Hålen fylls med detta gödningsmedel innan du planterar plantor. Mängden humus i dess sammansättning är dock mycket mindre, vilket innebär att de planterade växterna måste matas ytterligare.

Bild
Bild

Humate i sin tur redan i basen av vermikompost, som är dess koncentrat. I enkla ord är detta grunden för de biokemiska processerna som sker i jorden. Moderna trädgårdsmästares önskan att fylla på med en stor mängd humate förklaras av önskan att odla en miljövänlig gröda. Det är därför den används aktivt i EU -länderna och i USA. Elementen som finns i humate har ett brett spektrum av åtgärder, som förser växter med näring och skyddar dem från tungmetaller. I allmänhet är humate grunden för biohumus, som är ansvarig för tillväxthastigheten och korrekt näring av planteringar.

Bild
Bild

Användningsinstruktioner

Väl i landet har varje person mycket problem i samband med trädgården och trädgårdsplanteringar. Vissa växter måste befruktas, andra måste matas lätt. Och för att hjälpa till i den här frågan hjälper ett universellt gödningsmedel.

Vermicompost kan användas för att mata alla växter . Det finns dock en viss varning: det är bäst att använda kompost utomhus. Trots sina positiva egenskaper är detta gödningsmedel inte särskilt lämpligt för prydnadsplanteringar. Marken som matas av den blir epicentrum för utseende och spridning av muggar, som är mycket svåra att utvisa från huset.

Bild
Bild

Om det ändå är nödvändigt att införa vermikompost i krukor med dekorativa blommor eller buskar, är det bäst att använda detta gödningsmedel i flytande konsistens, men inte oftare än en utfodring på flera månader.

I allmänhet bör vermikompost användas från vårens ankomst till slutet av hösten. Det är mycket bekvämt att införa det i marken när du gräver upp jorden, eller att fylla hålen med det innan du planterar plantor.

När du gödslar utomhusplanteringar kan du använda vermikompost i vilken konsistens som helst. Den granulära formen av gödningsmedel är lätt inbäddad i jorden, och infusionen blandad med vatten hälls lätt i önskat område . Det är dock viktigt att ta hänsyn till ansökningshastigheterna. För att göra rätt sammansättning måste du noggrant studera bruksanvisningen och först sedan börja använda. Glöm inte att varje enskild växt kräver ett individuellt tillvägagångssätt för befruktning med vermikompost.

Bild
Bild

För plantor

Korrekt näring och matning med användbara mikroelement är viktiga steg i vården av unga planteringar. Men det är mycket viktigare att börja förbereda för plantering av den framtida skörden genom att blötlägga fröna.

Först och främst måste du förbereda lösningen . För att göra detta, ta inte mer än 40 gram torr vermikompost och lös upp i 1 liter vatten, helst vid rumstemperatur. Efter upplösning ska infusionen avsättas i en dag och dagen efter börja blötläggas.

Varaktigheten av att behålla fröna i lösningen beror helt på deras typ och storlek . Till exempel bör morotsfrön blötläggas i högst 2 timmar, och gurkafrön ska vara i infusionen i 12 timmar. Det är att föredra att hålla zucchinifröna i infusionen av vermikompost under en dag. Med denna beredning ökar andelen plantering av grobarhet.

Under odling av plantor är det nödvändigt att regelbundet fylla jorden med vermikompostinfusion. Och oroa dig inte för att ett överflöd av användbara komponenter kommer att påverka plantornas hälsa negativt.

Förresten, när du planterar plantor i trädgården kan du använda flera metoder för att införa vermikompost . Den första handlar om att fukta brunnen, och den andra är att tillsätta torrt gödselmedel.

Bild
Bild

För blommor

Marken som används för odling av inomhusväxter kräver i princip inte ofta befruktning. Vermicompost i detta fall kan användas en gång var 2-3 månader . Mängden bör inte överstiga 3 teskedar.

Om plantkrukan är stor är det lämpligt att blanda granulerad vermikompost med jord. Men det är bäst att använda infusionen i flytande form.

Vid utspädning av vermikompost bör proportionerna följas strikt . Ett glas torrt gödselmedel ska spädas med 5 liter vatten. Vätskan ska vara vid rumstemperatur eller något svalare. Lösningen måste blandas noggrant i flera minuter tills gödselmedlet är helt upplöst. Efter att tinkturen är klar bör den utspädda vermikomposten lämnas i ett varmt rum under en dag.

Med beaktande av de presenterade proportionerna kommer det att vara möjligt att förlänga blomningsprocessen för inomhusväxter, öka antalet blommor och i allmänhet påskynda tillväxten av prydnadsplanteringar.

Vermicompost hjälper till att minska risken för stress. Men blommor börjar känna obehag även efter transplantation.

Många odlare har märkt att detta unika gödningsmedel låter dig öka antalet blommor, ger dem en ljusare färg och uttrycksfullhet . Bladen på stammen blir mer mättade, tar den färg som motsvarar växten. Och det mest intressanta är att hemblommor har en behaglig lukt.

Bild
Bild

För grönsaker

Moderna trädgårdsmästare förstår inte helt hur du kan odla en bra skörd utan att använda vermicompost. Dessutom, användningen av detta gödningsmedel innebär en minskning av ytterligare planteringsvård . Men när vermicompost införs i trädgårdsväxter är det nödvändigt att hålla sig till tydliga proportioner, eftersom varje trädgårdsgröda kräver ett individuellt tillvägagångssätt. Till exempel, när du planterar tomater, gurkor, paprika och äggplanter kan du använda både torra och flytande koncentrat. Samtidigt bör mängden torr vermikompost inte överstiga 2 nävar i handen och vätskekoncentratet ska spädas i förhållandet 1: 50. Högst 1 liter infusion ska hällas i varje separat hål. Befruktning av potatis följer ett liknande schema.

Processen att mulka gurksängar med torr vermikompost har mycket gemensamt med mulching med kompost . Men samtidigt bör mängden vermikompost inte överstiga 2 cm.

Bild
Bild

För fruktträd

Som tidigare nämnts kan vermikompost användas som gödningsmedel för trädgårds- och trädgårdsodlingar. Följaktligen är det omöjligt att ignorera fruktträd. För varje enskild växt beräknas sin egen formel för mängden gödselmedel . När det gäller plantor är det nödvändigt att hälla 2 kg vermikompost, tidigare blandad med jord, i hålet. Oroa dig inte för att det kommer att bli mycket av detta belopp. Vermicompost är ett ofarligt gödningsmedel för alla växter, så att överskrida de normer som anges på förpackningen kommer inte att påverka fruktplanterings hälsa på något sätt.

Bild
Bild

Granskning av recensioner av sommarboende

Naturligtvis kan ingen kräva att en trädgårdsmästare glömmer bort användningen av kompostgropar och humerar för alltid. Men de som har provat vermikompost minst en gång rekommenderar att alla vänner och bekanta glömmer bort de gamla folkmetoderna.

Ja, vermicompost är mycket lättare att köpa i en butik, kostnaden för 1 påse eller flytande koncentrat kommer inte att träffa en sommarboendes ficka på något sätt . Och de trädgårdsmästare som redan har provat den köpta vermikomposten mer än en gång föredrar detta självgjorda gödningsmedel. Dessutom kan processen för dess tätning inte kallas komplicerad.

Tja, och det mest anmärkningsvärda: trädgårdsmästare och trädgårdsmästare som bytte till användning av vermicompost får två eller till och med tre gånger mer skörd än grannar som använder kompost eller humus.

Rekommenderad: