Kaffe Som Gödningsmedel: För Vilka Växter I Trädgården är Tårta Och Malet Kaffe Lämpliga Och Hur Använder Man Det Som Gödningsmedel?

Innehållsförteckning:

Video: Kaffe Som Gödningsmedel: För Vilka Växter I Trädgården är Tårta Och Malet Kaffe Lämpliga Och Hur Använder Man Det Som Gödningsmedel?

Video: Kaffe Som Gödningsmedel: För Vilka Växter I Trädgården är Tårta Och Malet Kaffe Lämpliga Och Hur Använder Man Det Som Gödningsmedel?
Video: Invasiva växter i trädgården -de här 10 ska du akta dig för! 2024, Maj
Kaffe Som Gödningsmedel: För Vilka Växter I Trädgården är Tårta Och Malet Kaffe Lämpliga Och Hur Använder Man Det Som Gödningsmedel?
Kaffe Som Gödningsmedel: För Vilka Växter I Trädgården är Tårta Och Malet Kaffe Lämpliga Och Hur Använder Man Det Som Gödningsmedel?
Anonim

Representanter för den äldre generationen har alltid hävdat att allt är lämpligt för ekonomin. Och idag använder trädgårdsmästare och trädgårdsmästare denna gyllene regel när de väljer ett unikt naturligt gödningsmedel för sina växter. Efter att ha druckit en mugg nybryggt kaffe skickar en person resten av kaffemassan till papperskorgen. Men det är denna tårta som är ett naturligt komplement för gröna ytor som växer i krukor och i rabatter. Odlare har nyligen börjat använda kaffeavfall som gödningsmedel. Följaktligen är det få som känner till denna unika och användbara substans. Värmebehandlat kaffe innehåller spårämnen som är viktiga för gröna grödor.

En fantastisk egenskap hos kaffepomatis är dess neutrala pH, vilket gör den lämplig för användning i alla typer av jord.

Bild
Bild

Hur är det användbart?

Kaffesumpar är ett gödningsmedel som lämpar sig för att mata trädgård och inomhusvegetation. Kalium och magnesium som finns i dess sammansättning ger näring åt grönområden och berikar dem med användbara ämnen. Fördelarna med avfall från en så populär drink är oändliga. Sova -kaffe kan användas som mulch, gödsla jorden med det och till och med vattna plantorna med den upplösta kaffemassan.

En undersökning gjordes bland allmänheten, och det visade sig att en person dricker cirka 400-500 koppar kaffe årligen . För varje portion av denna uppfriskande dryck tilldelas 1 tsk. kaffe. Följaktligen, på ett år, kastar en person helt enkelt cirka 4-5 kilo användbar mark till en deponi. Men denna mängd är tillräckligt för att berika inomhusväxter med användbara ämnen och till och med mata en hel grönsaksodling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Före värmebehandling innehåller 100 g malet kaffe en enorm mängd olika ämnen och mikroelement som ger en person en boost av livskraft. Nämligen: kalium, magnesium, järn, fosfor och olika vitaminer. Och efter värmebehandling finns bara makronäringsämnen, som kväve, fosfor och kalium, kvar i kaffegrynen.

Fosfor och kalium absorberas nästan omedelbart av växten under befruktning . Situationen med kväve är något mer komplicerad. Endast en liten mängd konsumeras av växten på en gång. Resten släpps efter markanrikning.

Denna process sker inte omedelbart och tar relativt lång tid. Men detta visar sig vara tillräckligt för växten att kompensera för kvävebristen i dosering.

Bild
Bild

Till vilka växter är den lämplig?

Agronomer har uppnått goda resultat genom att använda kafferester som gödningsmedel för frukt- och bärväxter. Experter har funnit att efter regelbunden befruktning av trädgårdsrosbuskar och begonier blev utvecklingen av dessa blommor harmonisk och i linje med allmänt accepterade standarder . Liljor och växter av Fern -familjen stöder mycket på druckit kaffe. Från trädgårdsgrödor har kaffekakan kommit att tycka om morötter, tomater, paprika, rädisor, kålrot och rädisor. Representanter för baljväxterfamiljen älskar också denna toppdressing.

Den mycket specifika lukten av kaffebönor stöter bort skadedjur som fruktmugg … Trädgårdsmästare bör dock komma ihåg att den ihållande doften av det naturliga tillskottet lockar daggmaskar. De aktiveras där kaffemassan finns, börjar aktivt lossa jorden och bygga underjordiska passager. Men detta förbättrar bara jordens skick. Följaktligen blir växten starkare och starkare.

Bild
Bild

Det är extremt sällsynt och ändå kan kaffetårta påverka färgen på knopparna på till exempel azalea. Istället för den vanliga rosa nyansen visas ljusa turkosa blommor. Men erfarna trädgårdsmästare har hittat en lösning på denna fråga. Det räcker med att vattna blommorna med vatten som är infunderat med kafferom. Det är också känt att vilande kaffe är en stimulant och aktivator för tillväxten av acidofila växter.

På samma sätt fungerar kaffedressningen på bärgrödor som tranbär, blåbär och blåbär . Perenner, som inkluderar primrose ormbunke och gravilat, är mycket mottagliga för att dricka kaffe.

Men det viktigaste är att hortensior som växer i trädgården, tomater mognar i trädgården, barrträd som växer i närheten bara blir nöjda med jordkompositionen som surgjorts med kaffeavfall.

Bild
Bild

Hur man använder?

Vissa människor tror att kornens skal är skadligt för människors hälsa, och ännu mer för blommor. Följaktligen kan blommande planteringar inte befruktas med kaffeavfall. Men detta uttalande har inga bevis. Den vilande kaffemassan kan användas som gödningsmedel på landet, i trädgården och till och med i växthuset.

Erfarna trädgårdsmästare använder den för mulching, försurning av jorden och förbättring av dess struktur . Kaffemassan spelar rollen som ett effektivt jäsmedel. Detta faktum är särskilt viktigt när man odlar inomhusblommor. Även när man transplanterar hemblommor bör vilande kaffe vara ett av dräneringslagren.

Bild
Bild

Kaffemassan används också för att skapa kompost, som sedan används vid odling av blomsterodlingar, grönsaker och svampar. För att förbereda det måste 50% av kaffeavfallet, 30% halm och 20% vermikompost skickas till gropen . Lägg vid behov till papper, kartong eller benmjöl.

Efter att ha blandat alla ingredienserna blandas blandningen noggrant, strös med jord och hälls över med vatten.

Sedan måste du göra flera hål i förtjockningsuppslamningen. Och efter en månad kan komposten användas för sitt avsedda ändamål.

Bild
Bild

Kaffeavfall stöter inte bara från skadedjur, utan hjälper också till att bli av med irriterande myror och sniglar . Myror, till sin natur, tål inte den ihållande lukten av kaffe. Denna nyans är mycket viktig när det gäller växthus. Det räcker med att lätt strö kaffekaka vid ingången till myrstacken. Inom några timmar kommer dessa varelser att lämna sitt hem och inte längre stör trädgårdsmästaren. Ett liknande system kan användas för att bli av med sniglar. Det räcker bara med att strö kaffesumpar på jorden bredvid dem.

Bild
Bild

Husdjur är ett annat stort problem för trädgårdsmästare och trädgårdsmästare. Katter strävar efter att använda trädgårdsjorden som en toalett. För att lösa detta problem föreslås att man använder apelsinskal och berusat kafferom . Det är tillräckligt att sprida dessa komponenter på marken. Kombinationen av dessa lukter skrämmer bort katter. Det viktigaste är att användningen av denna metod inte skadar växterna.

Som tidigare nämnts är berusat kaffe en kvävekälla. Följaktligen bör kakan användas som universalgödselmedel och utfodring av olika grödor.

Det viktigaste kännetecknet för kaffegryn är dess miljövänliga sammansättning.

Bild
Bild

När du skapar en rabatt och planterar om blommor är det nödvändigt att tillsätta en liten mängd torkat avfall från kaffemaskinen till jordkompositionen. Och för att undvika att baka jorden måste du täcka de planterade plantorna i stamområdet.

När du transplanterar grönsaksplantor som tomater och gurkor, lägg till en handfull blandad kaffeform och jord till de skapade hålen . Och plantera redan plantor ovanpå. Med tanke på kaffekakan som toppdressing för trädgårdsodlingar är det nödvändigt att komma ihåg att den bekvämaste metoden att använda detta gödningsmedel är att blanda kaffeavfall med vatten.

Bild
Bild

För inomhusväxter

Att ta hand om hemblommor är inte en lätt uppgift, men om du kan några knep kan även en amatörblomhandlare klara alla svåra situationer. En kännare av krukväxter bör komma ihåg att det bästa gödningsmedlet och toppdressingen är formuleringar med naturliga element, inte kemiska föreningar. Att mata inomhusblommor kräver ingen särskild kunskap, särskilt när köksavfall används.

Sovande kaffe läggs ut på krukans botten och spelar därmed rollen som ett slags dränering . Dess huvudsakliga uppgift är att behålla fukt och skydda växtrotsystemet. Sedan läggs underlaget ut.

Det måste lossas och regelbundet vattnas med sedimenterat vatten, annars kommer kaffegrynen att skapa en tät film och bli ett hinder för näringsrörelsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mängden kaffegryn som läggs i en blomkruka beror på behållarens volym . Det kan vara 1 tsk. eller 2 msk. l. Vid befruktning av inomhusblommor rekommenderas det inte att använda våtmark. Ett överskott av vattenmiljön provocerar bildandet av mögel. Lökväxter reagerar positivt på kaffegödsel. De extraherar maximalt kväve från toppdressing, vilket har en positiv effekt på deras snabba utveckling.

Men charmiga rododendroner attackeras ofta av rotklyftor. För att skydda dem är det nödvändigt att spraya de blommande buskarna med kaffelösning.

Bild
Bild

Rosor, liljor och begonier stöder mycket kaffedressing. Dessa blommor ska besprutas med utspädd kafferom för att skydda dem från muggar och andra insekter.

Ofta stannar växtälskare inomhus inte vid att odla blommor i krukor och skapar hela rabatter på balkongerna. För att bilda dem är det nödvändigt att förbereda en speciell kaffeblandning . Nämligen - blanda ett glas torr kaka med en hink med bördig substrat. Fördela sedan blandningen över rabatten. För att ge näring åt buskarna med användbara mineraler bör du använda torkat sovande kaffe. Det måste läggas runt blomplanteringen och strö lätt med jord. I vattningsprocessen tränger användbara ämnen av biologisk matning in i jordkompositionen och berikar därigenom växterna.

Bild
Bild

I trädgården

Förutom att gödsla hemblommor används kaffekakan som toppdressing för trädgårdsväxter. Dessutom börjar trädgårdsmästare att befrukta framtida grönsaker från plantorna själva. En blandning av substrat blandat med torrt kaffepulver hälls i tillfälliga behållare. I en sådan jordblandning växer plantor mycket starka och hårda.

Kaffesubstansen kan också spridas runt rotade plantor . Denna nyans gynnas av en ökning av kväve i det bördiga jordlagret efter bevattning.

Bild
Bild

Vid befruktning av trädgårdsgrödor är det tillåtet att tillsätta kaffemassa till jordkompositionen till ett djup av högst 4 mm. Tack vare denna metod behålls fukten efter bevattning och syre tillförs de inre skikten i jorden.

Förutom, torkat kaffeavfall kan spädas med vatten och sedan vattnas med de förberedda flytande gröna planteringarna . Sovande kaffe förbättrar markens mekaniska egenskaper, vilket är mycket viktigt i lera och leriga jordar. När du använder kaffepomater på sandsten, minskar surheten, vilket har en mycket fördelaktig effekt på jordens kvalitet.

Agronomer som ständigt utövar kaffegödsling har märkt att mängden ogräs på platsen ständigt minskar.

Bild
Bild

Användbara tips

Erfarna trädgårdsmästare, trädgårdsmästare och blomsterodlare har testat många intressanta sätt att använda kaffegryn som gödningsmedel och mata gröna planteringar i praktiken och är redo att dela med sig av några praktiska tips

  • Det är mycket lättare och lättare att sprida kaffekakan på sängarnas yta eller sprida den runt hålen med de planterade plantorna. Denna befruktningsmetod kan tillämpas under hela säsongen. Det viktigaste är att inte glömma, efter att ha gjort kaffekaka, att vattna jorden rikligt för att påskynda processen med att mata jordkompositionen.
  • På små tomter är det bäst att använda mulchmetoden. Det viktigaste är att kompostskiktet är grunt. Annars kommer solens brännande strålar att få kaffegrynna att baka och bilda en tät film.
  • Kaffesumpar är en verklig toppdressing när du planterar trädgårdsväxter. Detta gäller särskilt tomater. Sömnkaffe begravs runt plantornas omkrets, eller en liten handfull läggs till själva hålet. I det senare fallet är det nödvändigt att blanda kaffemassan med växtbaserad mulch.
  • Kaffeavfall är det perfekta dräneringsskiktet för alla växter.
  • Resten av kaffedrycken kan spädas med vanligt vatten, använd sedan växtlösningen.
  • Kaffesumpen kan användas i trädgården. Det ska spridas direkt runt träd och buskar och sedan sprutas lätt med vatten.
  • Korrekt befruktning av inomhusväxter innebär att marken blandas med jord från en blomkruka. Om blomman inte får direkt solljus kan den skördade tjockleken fördelas på underlaget, vilket bidrar till en jämn inträngning av fukt och förhindrar att jorden torkar ut.

Rekommenderad: