Sågspån För Trädgården: Fördelarna Och Skadorna Med Gödningsmedel Och Dess Användning I Trädgården, På Landet På Hösten Och Vid Andra Tider På året. Vilket Flis är Bäst? Recensione

Innehållsförteckning:

Video: Sågspån För Trädgården: Fördelarna Och Skadorna Med Gödningsmedel Och Dess Användning I Trädgården, På Landet På Hösten Och Vid Andra Tider På året. Vilket Flis är Bäst? Recensione

Video: Sågspån För Trädgården: Fördelarna Och Skadorna Med Gödningsmedel Och Dess Användning I Trädgården, På Landet På Hösten Och Vid Andra Tider På året. Vilket Flis är Bäst? Recensione
Video: FLIS I TRÄDGÅRDEN - Hur jag skapar fina gångar med markduk och flis 2024, Maj
Sågspån För Trädgården: Fördelarna Och Skadorna Med Gödningsmedel Och Dess Användning I Trädgården, På Landet På Hösten Och Vid Andra Tider På året. Vilket Flis är Bäst? Recensione
Sågspån För Trädgården: Fördelarna Och Skadorna Med Gödningsmedel Och Dess Användning I Trädgården, På Landet På Hösten Och Vid Andra Tider På året. Vilket Flis är Bäst? Recensione
Anonim

Träspån har använts för jordgödsling under mycket lång tid. Det finns ständiga tvister mellan trädgårdsmästare om fördelarna och skadorna med denna typ av utfodring, men det finns mycket fler anhängare av denna typ av lager än motståndare. De positiva resultaten av att använda sågspån har bevisats i praktiken. I artikeln kommer vi att prata om vilka typer av träspån som är bäst att använda i trädgården, överväga deras fördelar och nackdelar.

Fördel och skada

Träspån i trädgården har använts som gödningsmedel under lång tid, och deras fördelar behöver inte ytterligare bekräftelse. Sådant träavfall (sågspån, spån, flis) kan användas på alla typer av jord och för de flesta trädgårdsodlingar. Fördelarna med att använda en sådan gödningstapa är många.

  1. Längre kvarhållning av vatten i marken. Sågspån absorberar fukt och kan behålla den, vilket är mycket bra under extremt varma och torra perioder. Dessutom kan överskott av fukt rädda växter från att flöda och förhindra att rötterna ruttnar.
  2. Om du använder spån som ett pulver tillåter det inte att ogräs växer.
  3. Sågspån används ofta som strömaterial för bär. Förutom att isolera bären från markens yta, avskräcker spånen skadedjur, eftersom de inte tål lukten av färsk spån.
  4. Detta är en bra isolering för kallt väder. De strös med rotsystemet så att det inte fryser på vintern.
  5. Sågspån får användas som gödningsmedel.

Det är nödvändigt att använda sågspån som växtnäring korrekt, som de flesta gödningsmedel . Annars tar de bort alla användbara element, och jorden får inte de nödvändiga föreningarna. För att träspån ska vara användbart för en trädgårdsmästare måste du veta hur du arbetar med dem. Bara med rätt tillvägagångssätt kan du se ett bra resultat.

Bild
Bild

Du kan inte använda färskt avfall för befruktning, eftersom markoxidation kan uppstå på kort tid . I sin rena form används inte spån, eftersom detta inte anses vara ett gödningsmedel. Rått och fräscht, inte bara kommer det inte att hjälpa trädgårdsgrödor på något sätt, utan det kommer också att ta vitaminer, mineralkomplex och andra användbara mikroföreningar och därmed bara tömma jorden.

Det är mycket viktigt att välja rätt sorts avfall … Det är oönskat att använda sågspån av okänt ursprung, i det här fallet kan du ta med olika sjukdomar till din webbplats. Det är viktigt att komma ihåg att spån från olika träd har olika effekter på växter. Du måste veta exakt vilka trädslag som spånen kommer från och hur du använder dem korrekt. Vissa växtarter kan inte acceptera löv- eller ekspån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med tanke på alla positiva egenskaper att använda träavfall i trädgårdsodling, bör man komma ihåg de negativa aspekterna av deras användning. Alla bra resultat tar en viss tid, och detta glöms ofta bort.

Vyer

Trädsorterna från vilka sågspån produceras har olika effekter på jordens struktur. För att öka jordens surhet används avfall av barrträd. Detta är nödvändigt för sådana trädgårdsgrödor som gurkor, tomater, morötter, och de kan skada jordgubbar och hallon. Med sågspån kan du justera markparametrarna (pH), som är nödvändiga för en viss växt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Björk

Sågspån från denna typ av träd är ofta används för svampodlingar . Detta beror på att ostronsvamp och svamp älskar lövträ. För dessa ändamål stoppas björkavfall i cellofanpåsar med stor volym, sedan görs ett tillräckligt antal hål för luftcirkulation och sedan fylls svampsporer.

För att få en bra svampskörd är det nödvändigt att använda färskt sågspån utan mögel och andra föreningar som påverkar svampen negativt . För att förbereda näringsämnet måste spånen tillagas på låg värme i minst 2 timmar. I detta fall kommer alla infektioner att dö. Efter kokningens slut måste materialet torkas väl.

Under grödans tillväxt är det nödvändigt att övervaka fuktnivån i påsen . Överdriven fukt leder till mögel och ytterligare växtdöd.

Bild
Bild

Du kan kontrollera fuktnivån genom att knyta ihop en liten mängd material i näven. Om det bildas en droppe fukt samtidigt, indikerar detta att akuta åtgärder måste vidtas för att rädda svampen.

Asp

Sågspån från detta träd hjälper till att odla vitlök, lök och jordgubbar . Denna träslag innehåller fytoncider, som har en gynnsam effekt på tillväxten och utvecklingen av dessa växter. Hjälper trädgårdsmästaren att minska arbetet med ogräsbäddar.

Det finns många fördelar med denna typ av träspån för fruktträd . Sågspån behåller perfekt fukt och skapar bra jordparametrar. För sådana ändamål bör kompostskiktet vara minst 20 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ek

Sågspån av denna trädslag i ren form används aldrig . De kan hämma utvecklingen och tillväxten av vissa läskodlingar. De används bäst för blandade typer av kompost. Så, sågspån-mineraltypen är skapad för användning på våren. Sådant gödningsmedel med ekavfall kan mätta jorden med näringsämnen (kalium, fosfor, kväve) 2 gånger snabbare än vanligt.

Bild
Bild

kastanj

Sågspån av denna träslag är mycket uppskattat . De används som isolering, för att absorbera fukt och förhindra att jorden torkar ut. Dessutom kan kastanjesågspån hjälpa till att bekämpa ett stort antal skadedjur. De har en gynnsam effekt på marken. Tack vare detta utvecklas ett stort antal fördelaktiga mikroorganismer.

Bild
Bild

Tall

Tallspån innehåller en stor mängd syror, oljor och andra komponenter som försurar jorden . I de fall jorden eller växten kräver en miljö med hög surhet, kommer dränering och sågspån från detta träd att hjälpa till med detta. De används för att odla potatis . Genom att värma upp jorden uppstår en positiv effekt. Dessutom är vätskeansamling och kvävemättnad bra för trädgårdsodlingar. För befruktning används en blandning av sågspån, aska och gödsel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Barrträd

Barrspån kan användas som alla andra sågspån. Dessutom kan de användas "rå". På hösten kan de sprinklas på jorden där trädgårdsgrödor kommer att planteras nästa år. Vallskiktet bör inte vara mer än 3-5 cm. En sådan förband bidrar till utvecklingen av mikroflora i jorden .… Detta lockar daggmaskar, som bearbetar den resulterande mulchen. På våren blir processen att plantera i en sådan mark mycket lättare, eftersom jorden lossnar.

Bild
Bild

Folkrecept

Sågspån innehåller cellulosa, lignin, hemicellulosa . I torrt tillstånd är dessa element dåliga - de måste fyllas med näringsämnen, som de bara kan ta från jorden. Av denna anledning är det oönskat att bara använda dem och torka. Och i kombination med gräs, torv och mineraler hjälper de till att öka den fördelaktiga mikrofloran i jorden.

Genom att applicera sågspån blir jorden lös och mjuk . Tack vare detta är jorden mättad med kväve och bra luftning sker. Detta innebär att när varje applicering av toppdressing kommer näringsämnen bättre att tränga in i jorden.

Det finns många olika gödningsrecept, vars huvudkomponent är flis. Låt oss överväga de enklaste och vanligaste.

Bild
Bild

Använda aska

Detta recept har testats av många generationer och har fått universellt erkännande och respekt. Det kallas också "ett ämne för att skapa varma sängar." Följande ingredienser krävs för befruktning:

  • borsyra - 1,5 tsk;
  • träaska - 1,5 koppar per 1 kvm. m för det första lagret och 2 glas för det andra lagret;
  • zinksulfat, kaliumsulfat - 1 tsk vardera;
  • nu måste du tillsätta urea och superfosfat - 1 msk vardera. l.;
  • torv eller humus - 5 hinkar;
  • sand - 1 hink;
  • växtrester.

Första lagret placeras i ett grävt hål. Sedan fylls jorden upp enligt de uppmätta bilderna. Andra lagret bör redan blandas. För att göra detta, blanda från hög till låg. Således erhålls en stor varm säng.

Bild
Bild

Ekologisk fyllning

Organiskt gödselmedel anses vara det mest fördelaktiga och fördelaktiga för producenterna. Att använda sågspån kan göra bra kompost. Det är värt att markera 2 alternativ för beredning av denna komposition.

  1. Det enklaste är kombinationen av spån med nötkreatur och fjäderfägödsel. Allt är blandat och får ruttna. Efter ett år kommer du att ha ett högkvalitativt kolfyllt substrat. Den kan användas med 85% av trädgårdsodlingarna.
  2. Det är nödvändigt att förbereda en grop med ett djup av minst 1 meter. Fyll den 70-80% med sågspån. Resten måste täckas med träaska. Det kommer att vara möjligt att befrukta jorden om 1,5-2 år. För att förbättra kvaliteten på blandningen måste den omröras ibland.
Bild
Bild

Användningsteknik

Korrekt jordklippning Är inte en komposteringsprocess, utan ett helt annat sätt att gödsla jorden. Korrekt förberedelse av mulch ger mycket bättre resultat om det används under första hälften av sommaren. Det måste läggas mellan raderna.

Denna installationsmetod hjälper dina trädgårdsgrödor att växa sig starkare och förstöra ogräset. Om 1-2 månader kommer ämnet att konsumera sig själv. Det används för gurkor, tomater. Lök, vitlök, morötter och rödbetor passar bra som mulch. Den enda skillnaden är att du måste lägga den efter vattning.

Bild
Bild

Funktionsprincipen för en sådan blandning är en jäsningsprocess som alstrar värme. Blandningsberedning:

  • 3 hinkar färskt sågspån hälls på plastfolie;
  • strö 200 g urea över hela området;
  • nu måste du hälla 10 liter vatten;
  • då måste du lägga till nästa lager.

Antalet lager beror på typen av sågspån . I slutet av bildandet av lager måste den resulterande massan täckas med en film. Det är nödvändigt att minimera tillgången på syre under filmen. Efter 15 dagar är kompositionen klar att användas. Beroende på volymen chips kan bearbetningstiden öka upp till 20-22 dagar.

Bild
Bild

Möjliga problem

Att bemästra nya tekniker och formuleringar är inte en lätt uppgift, och misstag kan göras inte bara av nybörjare och amatörer, utan också av specialister på företag. Det största misstaget när du använder sågspån är att lägga dem på marken i ett rent tillstånd .… Även när de appliceras mellan raderna behövs mineraler, som tillsammans med dagg och regn kommer in i marken.

Det andra problemet som kan mötas är användningen av omoget material som isolering av bärgrödor . Det tar lång tid att göra det klart att använda. Beredskapstiden beror på många faktorer. Du kan kontrollera materialets lämplighet efter färg: en mörkbrun nyans är normen, och det indikerar ämnets beredskap.

Bild
Bild

Så att problemet med överdriven frysning av jorden inte uppstår och sågspån inte ger motsatt effekt kan du inte lägga dem för löst. Annars kan växtens rötter frysa.

Lagringsregler

Att lagra sågspån är enkelt. Små och stora flingor lagras på samma sätt. Det viktigaste är att innan rengöring placeras de i luften ett tag, så att de är torra och ruttnade, annars kan de bli mögliga och svamp kommer att dyka upp i dem .… Sådant material kan inte användas för trädgården och måste kastas. Det är mycket viktigt att bli av med hela den infekterade påsen eller högen. Det kommer inte att vara möjligt att sortera ut den infekterade och mögliga sågspånen från de goda, eftersom formens porer kommer att växa genom hela påsens volym.

Således kan försök att bevara gödselmedel resultera i förlust av en del eller hela grödan.

För att minimera sannolikheten för att mögel bildas i sågspån, torka det noggrant innan du sätter i det eller i en hög. Lagringsprocessen i sig behöver inte ventilation, temperaturunderhåll och andra parametrar. Det viktigaste är att skydda chipsen mot fukt.

Bild
Bild

Kan lagras på olika sätt:

  • häll en vanlig hög på en film och täck den med något som inte tillåter vatten att passera igenom (samma film);
  • häll en hög på asfalten och täck med polyeten;
  • lägg i plastpåsar och förvara i separata påsar.

Det kan finnas många lagringsalternativ. Det viktigaste är att det inte finns några öppna eldar, grillar och andra föremål nära lagringsplatsen, från vilka sågspån kan ta eld. Det andra viktiga villkoret för framgångsrik övervintring och efterföljande användning på din webbplats blir bra fuktskydd.

Bild
Bild

Granska översikt

Varje trädgårdsmästare försöker bara använda det bästa på sin webbplats. Detta gäller även för gödselmedel. Eftersom sågspån är ett naturmaterial och miljövänligt försöker många sommarboende tillämpa dem i processen att odla trädgårdsodlingar.

Många människor använder sågspån i landet som bakpulver . De kan förvandla mycket hård jord till ganska mjuk jord för god växttillväxt och utveckling. Den här funktionen gladde de flesta sommarboende. Trädgårdsmästare är dock oroliga över den höga brandrisken för sågspån, så vissa är rädda för att kontakta dem. Annars ser trädgårdsmästare sällan några allvarliga brister i träavfall.

Ändra vid behov jordparametrarna, spån används för inomhusväxter.

Rekommenderad: