Gödsel För Potatis: Vilka Ska Appliceras Vid Plantering I Hålet Och På Hösten? De Bästa Blad- Och Rotdressingarna För Odling Av Potatis

Innehållsförteckning:

Video: Gödsel För Potatis: Vilka Ska Appliceras Vid Plantering I Hålet Och På Hösten? De Bästa Blad- Och Rotdressingarna För Odling Av Potatis

Video: Gödsel För Potatis: Vilka Ska Appliceras Vid Plantering I Hålet Och På Hösten? De Bästa Blad- Och Rotdressingarna För Odling Av Potatis
Video: Odla Potatis Sätta Potatis Hur , när , vart och hur tätt ? Och 5 Knep för större Skörd 2024, Maj
Gödsel För Potatis: Vilka Ska Appliceras Vid Plantering I Hålet Och På Hösten? De Bästa Blad- Och Rotdressingarna För Odling Av Potatis
Gödsel För Potatis: Vilka Ska Appliceras Vid Plantering I Hålet Och På Hösten? De Bästa Blad- Och Rotdressingarna För Odling Av Potatis
Anonim

Potatis befruktas för att få en genomgående god skörd och öka hållbarheten. Under växtsäsongen tappar jorden en stor mängd värdefulla näringsämnen, som måste fyllas på så att potatisutbytet nästa år blir högt. Toppdressing görs också när potatis odlas, men du bör börja göra jorden bördig på hösten efter skörd.

Varför behöver vi det?

Det tilldelade jordytan för potatisodling måste befruktas viktiga näringsämnen: kväve, kalium och fosfor … Rotsystemet i denna kultur absorberar snabbt de namngivna elementen från jorden, därför är marken mycket utarmad på en säsong.

Erfarna trädgårdsmästare det rekommenderas att vara uppmärksam på typen av jord när du väljer en plats för potatis . Om den är lätt (till exempel sandig) betyder det att den inte är lämplig för en bra skörd av potatis i denna form, eftersom den innehåller få användbara näringsämnen. Värdefulla mineraliska och organiska komponenter från sådan jord kan avdunsta, väder eller bilda former som inte assimileras av potatisgrödan.

Det skulle vara att föredra att välja ett land med en tät struktur - det är mer bördigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom det inte alltid är möjligt att plantera potatis på fullvärdiga bördiga jordar, kommer regelbunden utfodring att bidra till att förbättra situationen. Du borde veta att 1 kg knölformationer absorberar från jorden cirka 2 g fosforkomponenter, mer än 10 g kalium och cirka 5 g kväve . Förutom, för att öka produktiviteten bör jorden också innehålla spårämnen: bor, zink, mangan, koppar, svavel, järn, kobolt . Dessa ämnen påverkar tillväxten av knölar, ökar skyddet av växten mot temperaturfall, ökar motståndskraften mot trädgårdsskadegörare och stärker immunsystemet.

Bild
Bild

Gödselmedel

Medel som används för att gödsla potatis delas in i ekologiskt och mineraliskt , men det finns också kombinerat organiskt gödningsmedel (WMF) . Det bästa förhållandet mellan näringsbalansen och deras höga smältbarhet av växten besitter organiska gödningsmedel som finns i deras naturliga form - fågelspillning, gödsel, kompost, humus, sapropel … Underskatta inte och mineralkomplex.

Korngödsel, begravd i jorden eller utspädd för att förbereda arbetslösningar, ger konkreta resultat om kompositionen är balanserad och lämplig för potatis.

Bild
Bild

Låt oss överväga typer av gödningsmedel mer detaljerat.

Mineralkomplex

Här är valet varierat, men för potatisodling innehåller kompositioner azofosforsyra och nitroammofosforsyra … Rörande superfosfatgödselmedel , sedan används den efter skörd under höstgrävning av jord. För potatis kan du också välja beredningar som inkluderar humussyror som ökar jordsubstratets bördighet.

Bild
Bild

När du använder mineralgödselmedel, ta hänsyn till innehållet i dem kvävehaltiga komponenter . Om det finns mycket kväve börjar den gröna massan (topparna) aktivt växa i potatisen, men knölarna utvecklas dåligt.

Kalium är ett viktigt element för potatis . Det ger tillväxt till både toppar och knölar. Om växten saknar kalium blir knölarna små och topparna växer sig på huk. Växten utvecklas inte bra inte bara antennen, utan också rotsystemet.

I detta fall kan den skördade grödan inte sparas, eftersom den snabbt börjar ruttna.

Bild
Bild

Organiskt material

Växter reagerar bra på att matas med organiskt gödningsmedel och assimileras snabbt. Passar till potatis fågelspillning utspädd med vatten (förhållande 1: 15). En mer koncentrerad lösning kan inte användas för att undvika skador på rotsystemet - det kan helt enkelt "brinna ut".

Bild
Bild

Du kan fylla bristen på kalium med hjälp av trä aska erhålls genom att bränna lövträ. Dessutom kommer att öka jordens fertilitet hjälpa kompost, bestående av växtrester som har ruttnat under vintern.

Kompost lossnar jorden och fyller den med näringsämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan användbar komponent för utfodring är humus … När biologiska ämnen sönderdelas frigörs koldioxid, vilket bidrar till den snabba tillväxten av knölarna i potatisbusken.

Organik används och för höstens grävning av en potatisåker efter skörd. För detta ändamål, ruttnade ko- eller hästgödsel.

Gödsel sprids först över markytan och begravs sedan i grävningsprocessen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Om det inte är möjligt att ägna sig åt ekologisk matning, kan du använda det komplexa mineralgödselmedel … Nu till salu finns det ett stort urval av sådana verktyg som är enkla att använda, guidade av instruktionerna. Tillverkare producerar formuleringar anpassade specifikt för potatis. Och det kan också vara universella preparat som är lämpliga för rotväxter. Vi listar tillverkarna av några komplexa mineraler med produktens namn.

Gera -koncernen producerar gödningsmedel "potatis "som är mångsidig. Passar bara till rotfrukter, inklusive potatis. Den används för att klä sig från plantering och under hela växtsäsongen. Verktyget är effektivt och billigt. Dessutom är företaget en tillverkare av specialiserade preparat som passar alla trädgårdsväxter och många blommor.

Bild
Bild

Petersburgs agrokemiska företag "Fart" producerar organiskt-mineraliskt komplext gödningsmedel "Giant ". Den är baserad på ett torvsubstrat och innehåller humussyror. Läkemedlet är bekvämt eftersom det har en lång aktivitetsperiod, så toppdressing kan appliceras lite mindre ofta än annat gödningsmedel. Läkemedlet "Giant" är säkert för människor vid användning, det produceras i granulär form. För att ge jorden näring införs granulat när man planterar växter, och de tillsätts igen när man gräver sängarna efter skörd, när jorden är förberedd för vintern.

Bild
Bild

Buisk Chemical Plant i Kostroma -regionen producerar produkter för matning av potatis i form av organiskt gödningsmedel . Produktens sammansättning innehåller inte bara värdefulla humussyror, utan också spårämnen som är nödvändiga för tillväxt och utveckling av potatis. Läkemedlet produceras i granulär form, förpackningen kan vara både i påsar som väger 1 kg och i påsar om 10 kg. Granulaten blandas med jorden och vattnas sedan.

Bild
Bild

Kirovo-Chepetsk Agrochemical Enterprise producerar gödselmedel under namnet Glädje avsedd för komplexmatning av potatis. Det här verktyget tillhör mellanklass, det tillverkas i granulär form för blandning med jord. Gödsel förbättrar tillväxten av potatisbusken och dess knölar. Dessutom ökar läkemedlet växtens immunitet mot sjukdomar och effekterna av skadedjur i trädgården. Många köpare är entusiastiska över detta märke och kvaliteten på gödningsmedel.

Bild
Bild

Novosibirsk -företaget "BioMaster" erbjuder ett ämne som heter " Potatisformel ", som är en mångsidig blandning av organiska och mineraliska komponenter. Produkten är mättad med kväve, och några speciella tillsatser skyddar den från trådmask, som är en jordskadegörare som livnär sig på potatisknölar.

Bild
Bild

Gödselmarknaden ger trädgårdsmästare ett brett utbud av produkter för att öka potatisutbytet. Kostnaden för medel varierar, så köparen bör vara uppmärksam på läkemedlets sammansättning . Agrotekniker rekommenderar att man köper gödningsmedel som är lämpliga för matning av potatis under den varma säsongen. Om jorden på vilken den växer är ganska dålig, behövs, förutom obligatorisk användning av organiskt material, även mineraler för att förbättra jorden.

Men du bör inte bli alltför upptagen med mineralgödselmedel - azofos eller ammofos, eftersom de påverkar inte bara markens struktur utan även knölarnas kvalitet - de blir vattniga när normerna för mineraler i jorden överskrids.

Bild
Bild

När ska man mata?

Hur intensivt potatis kommer att konsumera näringsämnen från jorden beror främst på från växtutvecklingsstadiet, samt från påverkan av väderförhållanden och markegenskaper … Och för att bibehålla jordens bördighet är det nödvändigt att mata den ordentligt vid särskilt viktiga stadier av växternas växtlighet.

Bild
Bild

Vid landning

Vid plantering av frömaterial i hålet måste toppdressing appliceras i den maximala mängden . Instruktionerna för användning av många gödningsmedel säger att med detta tillvägagångssätt behöver växten bara en matning under hela växtsäsongen. Koncentrerade formuleringar gör lite, de hälls direkt i hålet eller förblandas med jordsubstratet. Långvariga preparat används för toppdressing under sprinkling.

De måste innehålla kalium, fosfor och kväve, samt spårämnen.

Bild
Bild

Om du inte vill använda ett komplext gödselmedel kan det bytas ut naturligt organiskt material , att ha förberett arbetspersonalen själv. Organiskt gödselmedel också har en långvarig handling eftersom alla ämnen som utgör deras sammansättning har ett balanserat och sammankopplat tillstånd. När organiska komponenter sönderdelas blir de till enklare ämnen som absorberas väl av växter.

Vid ansökan kycklingspillning den måste spädas med vatten i förhållandet som anges ovan och använd inte mer än 1 liter per buske. Träaska också blandat med vatten och vattnade planteringar.

Ko- eller hästgödsel inför plantering av plantmaterial införs i jorden med en hastighet av 10 kg per 1 kvm. m jord.

Bild
Bild

Under våren

Du behöver gödsla potatisplantor under den första kullningen försök att inte överfodra dem med kvävekomponenter … Annars får du grön masstillväxt och släpande knölar med dålig smakkvalitet och inte lämpliga för förvaring. Överskott av kväve tvingar växten att få grön massa, och den saknar redan styrka för att bilda knölar. Under denna period är det viktigt att se till att potatis hade tillräckligt med kalium och fosfor . För en sådan toppdressing måste du ta 20 g kaliumsulfat och 50 g aska, blanda och späd sedan ut i 10 liter vatten. Häll 500 ml potatis under varje buske.

Bild
Bild

Sommar

Under blomningen på sommaren utförs toppdressing och kullning av buskarna igen . Ta 30 g superfosfat och en lösning av kogödsel med vatten i förhållandet 1: 10. Häll 500 ml av den resulterande kompositionen under varje växt. I potatis, under blomningsperioden, växer knölarna parallellt, så du måste mata växten i tid för att förbättra denna process.

Kvävegödselmedel används inte för närvarande, eftersom de kommer att hämma bildandet av knölar.

Bild
Bild
Bild
Bild

På hösten

Efter skörd av potatis åkern är befruktad före vintern . Gödselmedel i form av organiska tillsatser kan appliceras på jorden och grävas över. Eller så kan du agera annorlunda - så gröngödsel i en potatisåker … Till exempel baljväxter, senap eller rädisor från Cruciferous -familjen. Dessa växters rötter strukturerar jorden, och deras ovanjordiska del under vinterperioden kommer att fästa och ruttna, mätta jorden med kväve och andra användbara komponenter.

Denna matningsmetod är den mest naturliga, på grund av vilken potatisutbytet blir högt.

Bild
Bild

Metoder och regler för att göra förband

Gödningsmedelssystemet innebär att de införs i jorden på flera sätt: i form av toppdressing och med försåddsmetoden . Topdressing introduceras för växter under jordbearbetning (till exempel grävning, hilling). Dessutom är toppdressning uppdelad efter typ av introduktion: basal, genom bevattning, blad (sprutning).

Om gödselmedel appliceras på jorden omedelbart vid planteringen av potatis, är denna metod försådd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing kan appliceras på våren och hösten, och i fattiga jordar produceras den dessutom på sommaren. Organisk infördes i jorden på hösten, och mineralgödsel kan appliceras under olika årstider. men nitrofosfatgödsling Rekommenderas för användning på hösten, när du förbereder potatisåker för vinterperioden. Ammofosku appliceras bäst på våren som en flytande lösning. Båda produkterna kan användas för rot- och bladtillämpning.

Gödsel appliceras endast i soligt väder, eftersom fotosyntes kommer att underlätta deras assimilering. Bladförband utförs på kvällen så att bladen inte blir solbrända.

Bild
Bild

Expertråd

För att mata potatis måste du plocka upp sådant gödningsmedel som innehåller alla nödvändiga komponenter. Komplexa verktyg uppfyller dessa krav. Mest av allt "älskar" potatis följande typer av gödningsmedel.

Ammofoska - en produkt som innehåller kalium, fosfor och kväve. Produkten ökar avkastningen och låter dig förvara den odlade potatisen under lång tid.

Bild
Bild

Nitroammophoska eller nitrophoska - komplexa produkter som innehåller kalium och ammoniumnitrat, superfosfat, kalciumklorid och andra komponenter. Gödselmedel matar inte bara, utan skyddar också mot sjukdomar.

Bild
Bild

Ofta, eftersom ekologiska produkter kan användas sågspån - de är rika på näringsämnen, tack vare vilken jorden absorberar vatten bättre, så potatisen skyddas från brist på fukt.

Rekommenderad: