Plantor Av Rödbetor (18 Bilder): Plantering I öppen Mark. På Vilket Avstånd Ska Den Planteras På Våren? Korrekt Odling Av Plantor Före Plantering

Innehållsförteckning:

Video: Plantor Av Rödbetor (18 Bilder): Plantering I öppen Mark. På Vilket Avstånd Ska Den Planteras På Våren? Korrekt Odling Av Plantor Före Plantering

Video: Plantor Av Rödbetor (18 Bilder): Plantering I öppen Mark. På Vilket Avstånd Ska Den Planteras På Våren? Korrekt Odling Av Plantor Före Plantering
Video: Plantera ut klustersådda rödbetor 2024, April
Plantor Av Rödbetor (18 Bilder): Plantering I öppen Mark. På Vilket Avstånd Ska Den Planteras På Våren? Korrekt Odling Av Plantor Före Plantering
Plantor Av Rödbetor (18 Bilder): Plantering I öppen Mark. På Vilket Avstånd Ska Den Planteras På Våren? Korrekt Odling Av Plantor Före Plantering
Anonim

Betor odlas inte så ofta för plantor. Men den här metoden är perfekt om du vill få tidiga grönsaker. Det bör dock komma ihåg att det inte är så lätt att odla rödbetor med plantmetoden. Därför måste du i förväg ta reda på alla aspekter av processen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växande

Att få plantor från betorfrön består av flera på varandra följande steg. Det är värt att bo mer detaljerat om var och en av dem.

Fröförberedelse

Fröet ska vara av hög kvalitet, det bör endast köpas från pålitliga leverantörer. Välj sorter som är regionaliserade för din region. Och du kan också samla materialet själv om du har odlat rödbetor tidigare. Därefter bör kornen förberedas.

  • Groddningstest … Fröna doppas i en lösning av salt och vatten i ett par minuter. Instanser som har stigit upp till ytan kastas bort - de är tomma.
  • Desinfektion … Gör en svag manganlösning och blötlägg fröna i den i 15 minuter. Ta sedan ut den och lägg den i rent vatten i 5 timmar.
  • Stimulering … För att fröna ska gro bra kommer det att vara användbart att stimulera deras tillväxt. Köp någon stimulant (till exempel "Epin") och lägg klockmaterialet där för 6. Tvätta sedan och torka ordentligt.
  • Groning … Kornet måste gros före plantering. Ta en bred behållare, lägg ostduk på botten. Fukta, lägg fröna ovanpå och täck dem med en andra fuktig trasa.

Placera skålen i ett rum med en temperatur på 20-23 grader och håll koll på luftfuktigheten. Spirornas utseende är en signal för plantering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urval av jord och behållare

Rödbetor älskar lös jord utan överdriven surhet. Det rekommenderas att köpa det i trädgårdsbutiker . Om du tar jord från din trädgård måste du desinficera den. Med självval av jord används spad, trädgårdsjord, humus, sand och träaska. När det gäller behållare kan du ta plastkoppar, krukor samt plastlådor eller tråg. Det är bättre att inte använda behållare av trä.

Före plantering tvättas behållaren och behandlas med antiseptika.

Bild
Bild

Sådd

Du kan så korn både i separata koppar och i vanliga behållare. Det första alternativet är mer populärt, eftersom det sedan är lättare att transplantera plantorna, och det behöver inte heller dykas. Det är bra om glaset också är torvigt. Oavsett behållartyp görs dräneringshål i den och ett dräneringsskikt läggs. Sedan placeras substratet, vattnas väl. Gräv hål 2 cm djupt, lägg frön där, täck dem med jord och spraya från en sprayflaska. Och du kan också plantera korn i spåren. En film placeras ovanpå behållaren.

Bild
Bild

Betingelser

Plantor måste odlas ordentligt så att de senare blir till friska, starka växter. Rödbetorna måste vara väl upplysta dagligen, minst 12 timmar … Köp fyto-armaturer vid behov. Skyddet öppnas något varje dag i en kvart för att ventilera planteringarna. Dess avlägsnande utförs efter uppkomsten av groddar. Det är mycket viktigt att ge rödbetorna optimal fuktighet. Vattna jorden när den torkar; den ska alltid vara lätt fuktig. Kranvatten måste först försvaras i minst en halv dag. Tills fröna gror, håll rumstemperaturen vid 21 grader, och efter spiring, minska till 17.

Det är lika viktigt att mata i tid . När de två första bladen bildas spills plantorna med en utspädd kyckling. Efter dyket genomförs ytterligare en toppdressing och här kommer det redan att vara nödvändigt att använda köpta blandningar av mineraler. Du kan inte vara nitisk med utfodring: plantor som överfodras kommer att växa ännu värre. Ibland kan trädgårdsmästare möta svårigheter när de odlar plantor hemma. Till exempel är nybörjare intresserade av vad man ska göra om groddarna sträcks ut. Detta händer i fall där växterna har lite ljus. Det är nödvändigt att transplantera skotten i djupare behållare och gräva i högre mark, samt lägga till belysning.

Om plantorna blir röda är detta redan ett allvarligare problem. Röda blad är vanliga i sura jordar . Och de får också en brun nyans om trädgårdsmästaren överbevattar groddarna. Det är nödvändigt att upprätta en bevattningsregim. Om rödbetorna, förutom lövets rodnad, växer dåligt eller inte växer alls betyder det att de saknar vissa ämnen. Dessa är främst fosfor, mangan, natrium, kalium . Komplex mineralförband.

Bild
Bild
Bild
Bild

Datum för avstigning

Själva plantorna planteras hemma på våren, men de exakta datumen är ganska svåra att bestämma, eftersom de beror på regionens klimat och vårens egenskaper. Rödbetor är inte en särskilt kallbeständig gröda, de är rädda för frost, så tidpunkten måste beräknas korrekt … Det första de uppmärksammar är plocka … Om plantorna odlas utan det, måste de transplanteras till öppen mark efter tre veckor, annars kommer groddarna att sträcka ut sig och växa ut. Om plockningen är en del av odlingen, utförs transplantationen om en och en halv månad.

Från detta måste sommarboende göra en start. Transplantationsspiror utförs när en stabil värme uppstår utanför … Marken ska vara minst 10 grader Celsius. Plantorna tål inte lägre hastigheter: de bromsar tillväxten och dör. Vanligtvis kommer de beskrivna förhållandena i maj, men du måste fortfarande fokusera på din region.

Om du vet att dina källor är kalla bör du inte skynda dig för att så plantor. Det är bättre att plantera lite senare, lägga till en vecka till de beräknade datumen, än att förlora hela grödan.

Bild
Bild

Förbereder för transplantation

Vanligtvis finns det inga speciella metoder för att förbereda plantor för transplantation. Du behöver bara uppmärksamma två punkter: plockning och härdning . Plockning är en obligatorisk process för plantor som växer i vanliga behållare. Och för de groddar som finns i separata koppar kan det utföras. Faktum är att flera groddar växer från ett frö samtidigt, så du måste tunna ut planteringarna. En plockning innebär transplantation av enskilda skott. Förbered behållare i förväg, fyll dem med underlag. Tunna sedan ut planteringarna genom att välja de starkaste skotten. Bänd försiktigt bort dem med en spatel och transplantera, du behöver inte trimma rötterna. Avståndet mellan groddarna ska vara minst 5 centimeter.

Förutom att plocka måste plantorna också härdas . Detta görs ett par veckor före transplantationen. Kulturen tas ut i frisk luft, först i 15 minuter och sedan ännu längre. Härdningstiden ökas varje dag. Du bör dock inte vara nitisk: om det är frost eller stark vind ute är det bättre att bara öppna ett fönster hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur planterar man ordentligt i öppen mark?

Att plantera betorplantor är den perfekta lösningen för dem som letar efter en tidig skörd .… När cirka 4 blad bildas på växterna kan de planteras i öppen mark. Platsen är förgrävd, all nödvändig förband införs i den. Betor gillar lösa jordar, så du kan lägga till lite torv för att göra jorden mer fritt flytande. Landningen i sig ser ut så här.

  • Det första steget är att gräva ut spåren . Djupet av skyttegravarna ska motsvara plantans rotsystems diameter. Spåren är 25 cm åtskilda.
  • Groddar kan placeras på olika avstånd … Om betorna är små, är avståndet mellan plantorna 5 cm, och om stora rötter förväntas, fördubblas avståndet. Planteringsschema per kvadratmeter - högst 50 groddar.
  • Planterade groddar vattnas väl från en vattenkanna … Om det är svalt ute kan du sträcka ett filmskydd ovanpå.
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Plantor planterade i trädgården kommer inte att kräva mycket tid från trädgårdsmästaren. För att odla en bra gröda behöver du bara följa några grundläggande regler.

Vattning och lossning

Betorplantor behöver ganska ofta vattning . Skölj sängarna så snart matjorden har torkat. Vattna plantor från en vattenkanna. Väderförhållandena måste dock också beaktas. Om det regnar ständigt bör vattningen stoppas, eftersom överskott av vatten kommer att leda till utveckling av svampar och röta. Men om sommaren är för varm och det inte finns något sätt att ständigt vattna, är det värt att täcka plantorna.

Nästa dag efter bevattning lossas jorden ytligt, ogräs från ogräs. Således kommer det att vara möjligt att få två bonusar på en gång: syre tillförs rötterna, och det ogräsda ogräset lockar inte skadedjur.

Bild
Bild

Toppdressing

Rödbetor reagerar mycket bra på utfodring, så de får immunitet och ger sötare rötter … Den första utfodringen är alltid kväve. Det introduceras i de första vegetativa stadierna. Som gödningsmedel används vanligtvis en infusion av nässla eller annat ogräs. När topparna börjar stänga ihop behöver växterna fosfor och kalium. Dessa föremål kan köpas i trädgårdsbutiker. Allt odlas enligt instruktionerna, och i stället för vatten kan du ta mulleininfusion.

Dessutom måste betorna matas med bor minst en gång per säsong. Bladdressing, borsyra används för det. Och för att göra frukterna sötare används natriumnitrat. En matsked av läkemedlet räcker till en hink vatten.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Med felaktig vård och instabila förhållanden kan betorplantor drabbas av vissa sjukdomar. Den farligaste sjukdomen är ruttning av rotkragen. Dess andra namn är svart ben . Växten vissnar snabbt, stammen börjar bli svart. Det är omöjligt att rädda en kultur som påverkas av ett svart ben. Sådana exemplar grävs helt enkelt upp och bränns. Resten av plantorna behandlas med Fitosporin. Marken spills med kaliumpermanganat, men om möjligt är det bättre att transplantera plantorna till ett annat område helt och hållet. Som en förebyggande åtgärd utförs obligatorisk försåddsbehandling av frön, som spills jorden med träaska. Det är mycket viktigt att följa reglerna för växtföljd och lossa jorden i tid.

Förutom det svarta benet kan plantor påverkas av peronosporos, liksom fläckigt lövverk. Båda sjukdomarna orsakar plack på bladplattorna, vilket gör att de torkar, blir gula, vissnar och börjar krypa ihop i rör. Växten saktar ner i tillväxt, vissnar och dör ibland. För att bekämpa sjukdomar används kopparinnehållande preparat. De måste spädas i vatten enligt instruktionerna och appliceras sedan på växterna med en sprayflaska. Läkemedelsbehandlingar utförs var sjunde dag tills kulturen är helt återställd. När det gäller skadedjur kan snäckor, bladlöss, vägglöss parasitera betor . Insekticid "Decis" kommer att hjälpa från skalbaggar, det är fullt möjligt att skrämma av bladlöss med någon skarp lukt. Tobaksdamm, infusion av vitlök är mycket bra här. Om det finns få insekter avlägsnas de genom vattentrycket. Vägglöss förstörs med insekticider.

De flesta sjukdomar och skadedjur kan undvikas genom att följa enkla förebyggande åtgärder:

  • välj sorter som är resistenta mot sjukdomar;
  • kom ihåg växtföljd - du kan inte odla rödbetor i flera år på samma ställe;
  • gräva upp platsen bra på hösten, eftersom svampar och många skadedjur finns kvar i marken;
  • befria plantorna från ogräs, eftersom till exempel en bugg till exempel först börjar där bara;
  • överfyll inte växter för att inte provocera svampsjukdomar;
  • var noga med att behandla fröna med desinfektionsmedel innan du planterar.

Rekommenderad: