Säkerhet Vid Arbete Med Sax: Vilka Säkerhetsregler Bör Följas Vid Användning Av Sax?

Innehållsförteckning:

Video: Säkerhet Vid Arbete Med Sax: Vilka Säkerhetsregler Bör Följas Vid Användning Av Sax?

Video: Säkerhet Vid Arbete Med Sax: Vilka Säkerhetsregler Bör Följas Vid Användning Av Sax?
Video: Göteborg Kommunfullmäktige 2018-04-26 2024, Maj
Säkerhet Vid Arbete Med Sax: Vilka Säkerhetsregler Bör Följas Vid Användning Av Sax?
Säkerhet Vid Arbete Med Sax: Vilka Säkerhetsregler Bör Följas Vid Användning Av Sax?
Anonim

Säkerhetsåtgärder vid arbete med verktyg som sax är mycket viktiga, eftersom de är bland de genomborrade skärningsobjekten, vilket innebär att om de är felaktigt hanterade eller felaktigt hanterade kan de vara ganska farliga. Av denna anledning är det mycket viktigt att förstå vilka säkerhetsregler som bör följas vid användning av sådana föremål i vardagen.

Bild
Bild

Regler

Säkerhet vid arbete med sax förklaras redan på dagis, när barnen först hämtar det här verktyget. Men senare är det få som minns dem, och själva insikten om att sax kan vara farlig försvinner. En vuxen behandlar dem slarvigt och tror att bara små barn kan bli skadade av dem. Men detta är långt ifrån fallet.

Vuxna är mer benägna att uppleva hushålls- eller arbetsrelaterade skador , och anledningen ligger just i föraktet för enkla, vid första anblicken, föremål och handlingar. Men det är dessa välbekanta föremål som ofta orsakar problem. Dessa föremål inkluderar sax.

Bild
Bild

Faktum är att reglerna för att arbeta säkert med det här verktyget är ganska enkla och lätta att följa. Nedan visas alla möjliga fall där hantering av sax blir ganska farlig.

  1. Lämna inte saxen med öppna blad, annars finns det risk för att de råkar träffa dem och skadas.
  2. Du kan inte klippa när du är på språng när du rör dig. Verkar det skrämmande att klippa av ett papper, tyg eller vad som helst när du går? Ett steg tar mindre än en sekund, vad kan hända under denna tid? Det finns dock en möjlighet att snubbla, snubbla, och detta skapar redan en traumatisk situation.
  3. Håll inte sax med knivarna uppåt. Orsaken ligger i samma aspekt som i det föregående fallet. Ingen är immun mot olyckor, och vassa blad och ändarna på saxen riktade mot ögonen och andra sårbara delar av kroppen kan leda till allvarliga skador.
  4. När du arbetar med sax måste du övervaka var fingrarna på din vänstra hand är. Samtidigt är det viktigt att välja rätt längd på verktyget - för långt alternativ kommer hela tiden att utsätta en person för fara.
  5. Du kan inte springa med sax. Barn är till exempel mer disciplinerade i detta avseende, eftersom de tar tro på sina föräldrars eller vårdgivares ord och följer dem. Vuxna är mycket mindre tillförlitliga i detta avseende. Till exempel ringde telefonen, som ligger någonstans i en väska i andra änden av rummet. Personen accelererar mot telefonen och drabbas av en skada som kan undvikas. Detta är farligt inte bara för den person i vars händer verktyget är, utan också för omgivningen, eftersom en sax som fastnat från en körning in i någon del av kroppen är osannolik att tillfredsställa någon.
  6. Saxen ska endast passeras stängd, ringar framåt.
  7. Lämna inte verktyg på bordskanten så att alla ändar av dem är i "fri flykt".
  8. Du måste klippa uppåt, bort från dig.
  9. Om saxen plötsligt är tråkig har deras gångjärn försvagats - det är bättre att inte arbeta med dem.
Bild
Bild

Dessa regler gäller särskilt för dem som arbetar med särskilt vassa instrument - frisörer, kirurger, skräddare . Dessa specialister har ofta riktigt farliga föremål i sin arsenal, och sax är en av dem.

Naturligtvis är det svårt att föreställa sig en kirurg som svänger sax under en operation eller springer någonstans med dem. Men med frisörer, skräddare kan allt hända. Många kvinnor kommer till salongen med sina barn, som medan deras mamma gör håret springer över hela rummet i ett försök att roa sig och på något sätt fördriva tiden.

Om du inte lugnar dem kan det hamna ganska dåligt. När allt kommer omkring kan ett barn bara av misstag trycka på en mästare som har en skarp sax i händerna.

Bild
Bild

Alla situationer som kan uppstå just nu beskrivs i säkerhetsföreskrifterna. Tips som pekar uppåt - risk för ögonskador. Att skära i rörelse kan skada klienten. Felaktig överföring av saxen - risk för skada eller skada på verktygets mottagare.

Det finns ingen anledning att utsätta dig själv för fara och försumma säkerhetsåtgärder, oavsett vilket till synes ofarligt föremål det rör vid. Detta är en fråga om säkerhet, inte bara för personliga, utan också för dem omkring dem.

Bild
Bild

Sax och barn

Alla föremål i barns händer kan först och främst vara farliga för barnet själv. Av denna anledning, innan du ger sax måste du förklara för barnet hur den ska bete sig när den används.

Han måste bestämt komma ihåg säkerhetsreglerna och alltid följa dem. Trots att barnsaxen inte är lika farlig som vuxna kan du skada dig själv med dem. Småbarn älskar ofta att leka med allt material till hands, och sax är inte ett föremål som kan användas för detta ändamål. Det finns också vissa krav för vuxna som lär barn hur man använder ett nytt instrument.

Barn bör först inte lämnas utan uppsikt när de arbetar med sax . Kvar ensamma kan killarna glömma alla regler och skada sig själva: om du inte skär dig, kläm sedan på din hud, vilket också är väldigt obehagligt. Och det är inte det värsta.

Alla lekar med vassa, skärande eller genomborande föremål är potentiellt farliga och man bör vara noga med att se till att barn endast använder saxen för sitt avsedda ändamål.

Bild
Bild

Förutom att behärska säkerhetsreglerna måste du också lära ditt barn att hålla instrumentet korrekt. Det första steget mot detta kommer att vara speciella övningar som hjälper till att utveckla hand-öga-koordinationen som är nödvändig för säker och korrekt användning av detta instrument.

Det finns flera sådana övningar, och de är alla effektiva på sitt eget sätt. För att utveckla styrka i barns händer kan du använda följande metod: fyll en enkel gummileksak med vatten och be barnet att pressa ut den. Barnet kommer säkert att gilla den här övningen, vilket gör det möjligt att stänk av vatten utan straff.

Ett annat alternativ är att bjuda in ditt barn att göra hål i papperet med en hålslagare. Du kan ta ett lockigt hålslag som gör blommor, hjärtan eller något annat. Detta kommer att intressera barnet mer. Denna övning bidrar också till utvecklingen av den erforderliga styrkan.

Glöm inte bort fingerspel för utveckling av motorik och koordination.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur lär man barn?

Det är lika viktigt att lära ditt barn att hålla saxen korrekt. Det kommer också att skydda honom från olycksfallsskador och skador. Utvecklingsövningar kommer att förbereda barnets händer för att arbeta med detta verktyg, varefter du kan börja praktiska övningar.

Om barnet tog saxen i handen, skulle tummen peka uppåt . En av ringarna sätts på fingret. Långfingret trängs genom den andra ringen, pekfingret placeras över ringen. Namnlösa och små fingrar ska böjas.

Korrekt användning av verktyget och iakttagande av säkerhetsåtgärder kommer att göra användning av sax mindre farlig. Detta gäller lika mycket för vuxna som barn. När allt kommer omkring, om barn använder en speciell sax som inte skiljer sig åt i skärpa, medan de skapas med hänsyn till att de kommer att användas av ett barn, kan verktyget vara så farligt som möjligt för vuxna.

Bild
Bild

Vassa blad, vassa kanter och slarviga säkerhetsmetoder kombinerar alla att riskera människor att skadas. För att undvika detta är det tillräckligt att följa enkla regler och glöm inte att sax är en potentiellt farlig föremål som måste hanteras mycket försiktigt, trots sin rutin och förtrogenhet.

Rekommenderad: