Väggblock Av Expanderad Lerbetong: Expanderade Lerplattor 390x190x188, Plattor 400 Mm Tjocka

Innehållsförteckning:

Video: Väggblock Av Expanderad Lerbetong: Expanderade Lerplattor 390x190x188, Plattor 400 Mm Tjocka

Video: Väggblock Av Expanderad Lerbetong: Expanderade Lerplattor 390x190x188, Plattor 400 Mm Tjocka
Video: Lundqvist Trävaru AB - Montering av väggblock 2024, Maj
Väggblock Av Expanderad Lerbetong: Expanderade Lerplattor 390x190x188, Plattor 400 Mm Tjocka
Väggblock Av Expanderad Lerbetong: Expanderade Lerplattor 390x190x188, Plattor 400 Mm Tjocka
Anonim

Användningen av ett brett utbud av olika material i konstruktionen gör att vi kan lösa alla möjliga problem, ibland mycket specifika. Men detta kan endast göras med full kunskap om egenskaperna hos varje ämne. En blandning av expanderad lera med betong förtjänar också noggrann uppmärksamhet.

Egenskaper hos expanderad lerbetong

Expanderad lerbetong är en lättbetong, expanderad lera används som fyllmedel. I grund och botten används cement för att binda komponenterna. Kalk och gips är mycket mindre vanligt; sand ingår alltid i materialet. Expanderad lerbetong är uppdelad i täta och storporiga sorter. Den lättaste typen av material används vid tillverkning av väggpaneler.

Enskiktspaneler baserade på expanderad lerbetong kallas så endast villkorligt. I verkligheten bildas ett sådant block av följande komponenter:

  • huvudskiktet av luftbetong;
  • inre dekorativt skal;
  • täcker det yttre skalet från yttre påverkan.
Bild
Bild

Inuti används en högdensitetslösning (1,8 ton per 1 kubikmeter). Tjockleken på detta material är 1,5 cm. Syftet med en sådan beläggning är att skydda huvuddelen från kontakt med vattenånga.

Skiktet mot gatan har inte bara en skyddande utan också en dekorativ funktion. Dess tjocklek sträcker sig från 1 till 2,5 cm. För tillverkning av det yttre skalet används cellbetong som kan passera ånga. Som ett resultat är blockets fuktgenomsläpplighet garanterad. Blockets yttre yta har en densitet av 1200 till 1400 kg per 1 kubikmeter. m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Treskiktspaneler av expanderad lerbetong finns något mindre ofta än motsvarigheterna i ett lager. För konstruktion av sådana block används flera lager lätt eller tung betong. De försöker särskilja dem med följande värmare:

  • mineralull;
  • skumglas;
  • fibrolit;
  • glasull;
  • Frigolit.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I vilket fall som helst måste dessa material ha en densitet på högst 400 kg per 1 kubikmeter. m. För att utesluta ackumulering av vatten i isoleringsskiktet måste ett förhållande på 1, 2: 1. upprätthållas mellan kärnan och skalet. Dessutom används en ångspärr, oftast takmaterial och folie. Denna barriär bör separera det isolerande skiktet från huvudkroppen. För att blocket ska vara så pålitligt och hållbart som möjligt måste speciella anslutningar av en styv eller flexibel typ skapas.

Förutom antalet delar är det vanligt att sortera produkter efter struktur. Ett massivt expanderat lera betongblock används för byggande av hus med en höjd av 2 och 3 våningar. Dessa produkter behövs också för att skapa, om än mindre långa, men mycket viktiga strukturer.

Bild
Bild

Den ihåliga typen av expanderad lerbetongblock behövs huvudsakligen för byggandet av envåningshus och enskilda skiljeväggar. Och även dessa produkter kännetecknas av låg värmeledningsförmåga.

Det är värt att uppmärksamma beklädnadskonstruktionerna, som kan minska byggnadernas totala byggtid. Om du använder dem kan du omedelbart skapa en färdig yta. En av ytorna på sådana block har nödvändigtvis en speciell beläggning eller färgskikt. Det finns expanderade lerblock, vars färg beror på tillsats av naturfärgad lera eller vissa pigment. Efterbehandlingspaneler kan ha 1-3 lager, och flerlagersalternativ kännetecknas av det högsta motståndet mot värmeöverföring.

Bild
Bild

Vyer

Strukturella expanderade lerbetongblock behövs för att bygga föremål som genomgår betydande belastning. Detta gäller främst broar och stora strukturer. Tätheten av produkter i denna grupp är från 1400 till 1800 kg per 1 kubikmeter. m. I detta fall är kompressionsmotståndet lika med 100-500 kg per 1 kubikmeter. cm. Förutom att minska konstruktionernas vikt är en attraktiv aspekt det höga motståndet mot frost (cirka 500 cykler).

Inte mindre viktigt i praktiken är konstruktions- och värmeisoleringsprodukter som behövs för att få väggpaneler i ett lager. Även på grundval av sådana expanderade lerplattor bildas större block. Kompressionsmotståndet varierar från 350 till 1000 kg per kvm. cm. Samtidigt är densiteten lika med 700-1200 kg per 1 kubikmeter. m. Frostmotståndet är ojämnt (15–100 cykler, beroende på teknikens egenskaper).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också expanderade lerbetongblock som används för värmeisolering av inneslutande strukturer. För dem är standard tryckhållfasthet från 5 till 25 kg per 1 kvm. cm och densitet - från 350 till 600 kg per 1 m³. En väggpanel av expanderad lerbetong av hög kvalitet är alltid lättare än element av vanlig betong. På ett antal ställen är det hon som är den bästa lösningen för konstruktion. Majoriteten av beställningarna gäller plattor tillverkade av expanderat grus av lätt fraktion. Massdensiteten för sådana plattor tillhör en av tre kategorier, till exempel:

  • M300;
  • M400;
  • M500.

Typisk paneltjocklek är 0, 6 m. Vid behov måste du skicka en individuell beställning. Sedan kan block göras enligt särskilt utvalda dimensioner. I alla fall, vid tillverkning av gardinväggspaneler, måste GOST iakttas mycket strikt. Som en del av varje levererad sats är högst 10% block med sprickor tillåtna.

Bild
Bild

Storlek och vikt

De vanligaste dimensionerna av betongblock av expanderad lera inkluderar SKT: er 390x190x188 mm. Massan av denna design är 12 kg. Om produktbeskrivningen indikerar en tjocklek på 400 mm är den i verkligheten 390 mm (avrundning görs för att göra beräkningarna enklare). Med en ökning av koncentrationen av fyllmedlet blir blocket lättare, medan dess värmeledningsförmåga minskar. Ofta kan du hitta ett omnämnande av expanderade lerbetongstenar 390x188x120 mm. Deras huvudsakliga egenskaper är följande:

  • vikt - 6 kg;
  • lagringsmöjlighet för 1 kvm. m - 12, 5 st.;
  • antalet cykler av frysning och avfrostning - 50;
  • den mekaniska hållfastheten motsvarar kategorin M50.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För- och nackdelar med expanderade lerprodukter

Expanderad lerbetong ligger före konventionell betong för att skydda lokaler mot frost. Samtidigt är dess marknadsvärde något lägre än för betong av hög kvalitet. De mekaniska egenskaperna är ungefär på samma nivå. Men expanderad lera kännetecknas av ökat motståndskraft mot fukt och aggressiva kemiska föreningar. Den ökade porositeten gör materialet olämpligt för konstruktion av fundament och övergripande strukturer.

Plattor och paneler av expanderad lerbetong används huvudsakligen vid konstruktion av flerbostadshus och stugor, och de behövs också när man skapar interna skiljeväggar. Ett annat användningsfall är att mätta ramen, som är gjord av armerad betong.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi jämför betongblock av expanderad lera med silikatstenar hittar du fördelar som:

  • minskning av cementkostnader;
  • ökning av arbetshastigheten;
  • minska väggens volym och utöka själva lokalerna;
  • utmärkta miljö- och sanitära parametrar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men expanderad lerbetong har ett antal problem, nämligen:

  • det finns nästan inga färdiga bruksanvisningar;
  • högt pris i jämförelse med tegel (fullt motiverat av materialets egenskaper);
  • relativt dåligt utseende av strukturblock;
  • ett stort antal kalla broar.

Rekommenderad: