Haworthia Randig (29 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Funktioner För Blomning Och Reproduktion. Hur Transplanteras Korrekt?

Innehållsförteckning:

Video: Haworthia Randig (29 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Funktioner För Blomning Och Reproduktion. Hur Transplanteras Korrekt?

Video: Haworthia Randig (29 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Funktioner För Blomning Och Reproduktion. Hur Transplanteras Korrekt?
Video: Växtens vävnader, gömfröig växt 2024, April
Haworthia Randig (29 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Funktioner För Blomning Och Reproduktion. Hur Transplanteras Korrekt?
Haworthia Randig (29 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Funktioner För Blomning Och Reproduktion. Hur Transplanteras Korrekt?
Anonim

Alla odlare föredrar inte blommande växter. Många föder upp blygsamma och opretentiösa succulenter, vars olika former låter dig skapa unika och intressanta kompositioner. Deras centrum och huvudelement är ofta haworthia, nämligen: randig haworthia. Denna typ kan anses vara den vanligaste.

Bild
Bild

Karakteristisk

Denna växt tillhör familjen Xanthorrhea. Vissa källor indikerar att det tillhör asphodelics, men nu anses de senare vara en underfamilj, därav avvikelserna. Haworthia har sitt namn till forskaren Adrian Haworth, som studerade den afrikanska floran. I naturen kan det se ut som en slags en meter hög buske. Inomhus är det en kompakt växt som växer upp till ca 20 cm både uppåt och i bredd.

Bild
Bild

Haworthia kommer från Sydafrika, så det har utvecklat egenskaper som är karakteristiska för succulenter och kaktusar som lever i heta, torra klimat. Växten har praktiskt taget ingen stam, bara långa köttiga blad , ganska bred vid basen och avsmalnande mot ändarna och bildar en rosett. Utåt sett liknar haworthia lite som aloe, men det är mer "fredligt", eftersom det inte har några taggar.

Bild
Bild

Men istället för dem är smaragdlöv rikligt täckta med vita små tillväxter arrangerade i ränder, vilket gör växten mycket elegant.

Landningsregler

Eftersom Haworthia växer i sitt hemland nästan i öknar, behöver den också lätt sandig lerjord, med god vattenpermeabilitet. Det är bättre att ta kompositionen ungefär så här:

  • grov sand;
  • lera-torvjord (blad kan tillsättas);
  • liten skalberg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla komponenter måste vara i lika delar . Om det inte är möjligt att förbereda substratet själv, är jorden lämplig för succulenter och kaktusar eller för att odla bonsai från en blomsterbutik.

Bild
Bild

Det är viktigt att dränera från små trasiga tegelstenar eller expanderad lera.

Haworthia randig växer långsamt, den behöver sällan transplanteras, inte mer än en gång vart tredje år, så du måste omedelbart välja en behållare av optimal storlek för en ny buske, inte för tätt, men inte "för tillväxt". Det är inte värt att plantera denna växt i ett djupt kärl, eftersom rotsystemet då börjar utvecklas kraftigt till nackdel för den ovanjordiska delen . Dessutom kan stagnation av vatten i rötterna inträffa, och detta är mycket oönskat.

Bild
Bild

När det gäller materialet från vilket haworthia -potten kommer att finnas, finns det inga speciella rekommendationer. En saftig växt känns bra i både plast- och keramikbehållare . Här kan du bara styras av dina egna preferenser för fartygets utseende. När det gäller krukans form tror man att i rektangulära eller fyrkantiga behållare är rötterna i hörnen böjda och kan ruttna.

Bild
Bild

Hur blommar det?

Vanligtvis odlas randig haworthia som en prydnadsväxande lövväxt, men den kan också blomma. Oftast sker blomningen på våren eller sommaren . En lång peduncle visas från mitten av rosetten, den kan nå från 50 till 90 cm. I slutet av stammen blommar flera små, luktfria, vitaktiga blommor med ett spikliknande arrangemang, men på ett avstånd från varje Övrig.

Bild
Bild

Blomställningen ser ganska elegant ut, men inte alla anser att den är en dekoration av växten. Vissa föreslår att man helt enkelt skär av ett oönskat tillskott så att det inte tar bort styrkan från huvudbusken. Detta är redan en smaksak.

Bild
Bild

Subtiliteter i vården

Det afrikanska ursprunget för haworthia randigt orsakade särdragen i dess odling i inomhusförhållanden. Det är mycket väl anpassat för överlevnad i ett torrt klimat, vilket bekräftas av grönsaksodlarnas recensioner. Det finns fall där Haworthia, glömd i flera månader, inte dog och blev helt återställd efter vattning.

Bild
Bild

Naturligtvis uppmanar vi inte att utsätta växten för sådana tester, så vi kommer att berätta hur du skapar mys och komfort för den.

Ljus

Att ge Haworthia tillräcklig belysning är viktigt, men det gillar inte direkt solljus och stark skugga. Tröskeln i det östra eller sydöstra fönstret kommer att vara den perfekta "bostaden ". Här kommer växten att få precis så mycket spritt ljus som den behöver.

Bild
Bild

Lufttemperatur

Förmodligen är den första föreningen som kommer att tänka på ordet "Afrika" värme. Men för randig haworthia är temperaturen inte högre än + 20,25 ° C. Och med högre priser är det också värt att ventilera. Om möjligt, på sommaren, är det bättre för växten att stanna i frisk luft, så det kommer definitivt inte att överhettas, men då måste du skydda den från regn.

Bild
Bild

På vintern har Haworthia en vilande period, och under denna säsong bör rumstemperaturen sänkas till + 10 ° C. Florister rekommenderar att placera små växter mellan ramarna . Om rosett av löv är för stor för ett sådant utrymme kan haworthia -krukan flyttas närmare glaset och skyddas från effekterna av uppvärmningsanordningar (till exempel med ett litet plywoodskiva eller en låda).

Bild
Bild

Fuktighet och vattning

Suckulenter behöver vattna, precis som alla andra växter, men överflödig fukt kan leda till döden. Vattning är bäst med filtrerat eller sedimenterat varmt vatten. Frekvensen av denna process beror på miljön. I ett varmt, torrt rum måste du vattna växten oftare.

Bild
Bild

Det är bäst att fokusera på jordens skick. När det översta lagret av substratet torkar väl måste du vattna det. Om du inte är säker på om marken är torr nog, vänta ytterligare en dag eller två. Ungefärligt vattningsschema:

  • på sommaren, hösten, våren - en gång var tredje dag;
  • på vintern - 2 gånger i månaden.
Bild
Bild

Var noga med att se till att inget vatten blir kvar i pannan; överskott måste tömmas. Vissnande nedre löv är ett tecken på övervattning.

Även om Haworthia inte gillar regn, är det ibland nödvändigt att ta bort damm från bladplattorna. Eftersom växten är liten kan du helt enkelt torka av den med en fuktig trasa. En varm sommardag är en varm dusch tillåten, men efter det är det bättre att torka av bladen med en servett så att inget vatten blir kvar i bihålorna.

Bild
Bild

Toppdressing

I naturen växer randig haworthia på ganska fattiga jordar, och hemma behöver den inte matas intensivt. Men eftersom växten sällan transplanteras är det krukade substratet fortfarande uttömt. Därför är det ungefär en gång per månad under vår-sommarperioden värt att befrukta jorden med en speciell toppdressing för succulenter och kaktusar. Det späds ut enligt anvisningarna på förpackningen och appliceras samtidigt med vattning (vissa odlare rekommenderar att man förbereder en lösning i hälften).

Bild
Bild

Ett överskott av gödningsmedel kommer att manifestera sig som en förändring av bladenas färg till gul eller rödaktig, då är det bättre att öka tiden mellan förband lite och justera dosen nästa gång.

Uppfödningsegenskaper

Kompositioner av olika typer av succulenter används ofta för att dekorera interiören, men flera buskar av randig haworthia ensam, planterade i en bred behållare, ser väldigt dekorativa ut. Dessutom är det inte alls svårt att föröka dessa växter. Det finns flera sätt.

Barn

I randig haworthia kan du ofta se små rosetter som sträcker sig från huvudbusken, med tiden bildas rötter på dem. För en transplantation är detta det bästa alternativet. Sedan kan du bara försiktigt separera barnet från moderplantan (och ibland behöver du inte ens gräva ur det) och flytta det till en beredd kruka med fuktig jord.

Bild
Bild

Om ett litet uttag måste klippas av och det inte finns några rötter på det ännu, blir processen lite mer komplicerad:

  • strö snittet med aktivt kol och torka i 2-3 dagar;
  • placera i våt sand för att bilda rötter;
  • inget behov av att vattna, det är bättre att fukta underlaget från sprinklern;
  • efter rotbildning (vanligtvis efter 4 veckor), transplanteras i en beredd behållare.
Bild
Bild

Löv

Denna växt kan bilda rötter inte bara på formade rosetter, utan också på enskilda blad. De bör behandlas på samma sätt som med barn utan rötter. Det rekommenderas inte att skapa växthusförhållanden; när det täcks med film eller glas är det stor sannolikhet för förfall. Det är bättre att föröka haworthia med barn och blad på våren.

Bild
Bild

Frön

Eftersom växten i fråga blommar, då bildas fröna av den, du kan köpa dem på en blomsterbutik, men det är svårare och längre att odla Haworthia på detta sätt.

Bild
Bild

Steg för steg process:

  • förbereda ett fuktigt löst underlag eller sand;
  • sprida fröna på dess yta, pressa dem något i djupet;
  • täck behållaren med glas eller film;
  • bibehåll en lufttemperatur på ca + 25 ° C och tillräcklig belysning.
Bild
Bild

Efter utseendet på de första skotten tas skyddet bort. Tillväxten av plantor är långsam, och det kommer att vara möjligt att dyka dem bara om några månader, och möjligen om ett år. Under hela utvecklingsperioden för unga växter är upprätthållande av temperatur och belysning ett mycket viktigt villkor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Haworthia bör transplanteras i permanenta behållare på våren.

Sjukdomar och skadedjur

Eftersom succulenter är känsliga för överflödig fukt är röta farligast för dem. Men om du ägnar stor uppmärksamhet åt schemat och vattningsprocessen kan sådana sjukdomar undvikas.

Av skadedjur på Haworthia förekommer mjölk och insekter oftast . Växter smittas vanligtvis utomhus på sommaren. Att torka av bladen med en lösning av tvätttvål hjälper bra mot parasiter. Om det behövs starkare medel kan du använda "Aktara" eller "Actellik". Bearbetningen utförs 2 gånger med ett veckas intervall.

Bild
Bild
Bild
Bild

I allmänhet är haworthia randig kravlös på villkoren för internering, det ser intressant ut - både separat och i kompositioner. Det kan rekommenderas för växande till nybörjare.

Rekommenderad: