Nolina (42 Bilder): Hemtjänst. Varför Kallas Nolinblomman Också Bokarnea, "elefantben" Och "flaskträd"? Transplantation Och Reproduktion Av En Krukväxt

Innehållsförteckning:

Video: Nolina (42 Bilder): Hemtjänst. Varför Kallas Nolinblomman Också Bokarnea, "elefantben" Och "flaskträd"? Transplantation Och Reproduktion Av En Krukväxt

Video: Nolina (42 Bilder): Hemtjänst. Varför Kallas Nolinblomman Också Bokarnea,
Video: Нолина Бокарнея! Шикарная длинноволосая красавица. Уход за растением дома. 2024, Maj
Nolina (42 Bilder): Hemtjänst. Varför Kallas Nolinblomman Också Bokarnea, "elefantben" Och "flaskträd"? Transplantation Och Reproduktion Av En Krukväxt
Nolina (42 Bilder): Hemtjänst. Varför Kallas Nolinblomman Också Bokarnea, "elefantben" Och "flaskträd"? Transplantation Och Reproduktion Av En Krukväxt
Anonim

Många exotiska växter växer framgångsrikt i ryssarnas hem. Bland dem sticker nolina eller bokarney ut. Trots sin exotism är en sådan blomma inte nyckfull och lämpar sig för oerfarna och lata odlare. Det kommer att bli intressant för dig att bekanta dig med denna fantastiska växt.

Bild
Bild

Beskrivning

Fleråriga växter med det intressanta namnet "Nolina" tillhör Nolinov -underfamiljen och Aspargesfamiljen, även om de nyligen räknades till Agave -växterna. I naturen finns dessa exotiska exemplar i Mexiko och de södra delarna av USA. På grund av sitt ovanliga utseende har växten fått många ytterligare namn. Bland dem är de mest intressanta "elefantbenet", "hästsvansen" och "flaskan". Många älskare föredrar att kalla den här exotiska representanten för bokarneifloran.

Under naturliga förhållanden överlever denna palm under torra förhållanden . Detta förklarar dess ovanliga utseende. I den förlängda delen av stammen, kallad caudex, lagrar bokarnea fukt vid torrsäsong. Caudex kan smälta samman till en smal stam eller dela sig i flera och bilda en kraftfull förgrening. Den grå eller bruna barken håller fukt inne i växten.

Täta, smala och långa löv samlas nära varandra under torra tider, vilket minskar ytan för avdunstning av dyrbar fukt. Lövverket samlas i en krona i form av en kupol, vilket får växten att se ut som en palm. På mogna växter som växer under naturliga förhållanden kan bladen bli upp till 2 meter långa. I naturen kan nolin bli upp till 10 meter.

En krukväxt kan max nå 1,5 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bocarnea kan blomma efter 15 års ålder. Blomman ser ut som en stor panikulär blomställning, som är täckt med krämiga blommor. Hemma förekommer inte blomning, bara i växthus kan du se blommande bokarney. Denna växt uppskattas inte bara för sitt ovanliga och spektakulära utseende. Att få en sådan exotisk palm är också värt det på grund av dess fördelaktiga egenskaper:

  • luftmättnad med syre och ozon;
  • rengöring;
  • utsläpp av luftjoner och fytoncider av växten - de senare komponenterna kan förstöra ett antal patogener i andningssjukdomar.

Alla dessa fakta är vetenskapligt bevisade, så du har en bra anledning att bosätta dig i huset som en sidoknä.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Totalt utmärks 9 varianter av nolina. Det finns många likheter mellan dem, men det finns också skillnader. Låt oss bekanta oss med huvuddragen i dessa växter.

Långblad kännetecknas av långt tunt lövverk . Bladen faller inte av växten, utan bildar spektakulära halmkjolar. Trädet kännetecknas av en låg höjd och ett stort antal grenar. Korkbarken är täckt med djupa sprickor. Denna nolina finns i parker vid Svarta havets kust.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lindemeira är uppskattat för sina dekorativa och attraktiva egenskaper . Flera skott med liten tjocklek avgår från caudex. Dessa skott är dekorerade med ett tätt gäng tunt lövverk. De slingriga bladen är djupgröna. Massor av löv kan falla till marken. Nolina Lindemeira växer bra hemma. Hon kan uppnå mänsklig tillväxt på kort tid, om hon naturligtvis växer i en gynnsam miljö för henne.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den vikta nolina kallas också Recurvata . Denna typ av växt är den vanligaste bland inomhusblommor. Ett särdrag hos en sådan bokarnia är en mycket bred stam, vars diameter kan nå en meter i en växt som lever i sin naturliga miljö. Det smalnar uppåt. Toppen av den böjda nolina är ett gäng hårda tunna blad, som har ett bandliknande form. De är välvda, hängande och curling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stamp nolina är idealisk för hemodling . Växten kännetecknas av sin kompakta storlek, en kort sfärisk snygg stam, som tar formen av en flaska när den växer. Bladen samlas i snygga rosetter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Matapa bokarnea är underdimensionerad , eftersom dess höjd inte överstiger 2 meter under naturliga förhållanden. Ett tjockt bladhuvud, som nästan helt döljer trädstammen, ger trädet en prydlighet. Denna art används inte för hemuppfödning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nelsons flaskaträd har en svag stam , som inte syns på grund av det täta och frodiga lövverket. Unga blad är elastiska, böjer sig inte mot marken, utan sticker ut i olika riktningar. Gammalt löv hänger, vilket ser väldigt imponerande ut. Ett sådant träd kan växa upp till flera meter. Det är inte heller en husväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den tunna nolina har en sfärisk fat , varifrån växer långa och tunna löv, samlade i klasar. Ett sådant träd blommar väldigt sällan, men dess blommor är vackra, målade i en röd eller djuprosa nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den utskjutande bokarnea med sitt utseende påminner mycket om en tunn nolina … Skillnaderna ligger i de styvare löv som inte kan hänga fritt till marken, därför sticker de ut och stiger högt över stammen. Därav namnet på denna art kom från.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den komprimerade bokarnea sticker ut för sin ovanliga form som är knäböjt och något platt. Unga växter liknar till och med lökar. Det finns många blad, de är långa, mörkgröna. Torrt lövverk bevaras på växten, det går ner och pressas mot stammen. Detta får växten att se ut som en höstack. Den kan användas för hushållsavel, även om det inte är vanligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Småfruktigt flaskträd kan kallas det mest obeskrivliga av alla noliner .… Stammen kännetecknas inte av uttrycksfullhet, bladen är tråkiga, ofta med torra ändar. Växten blommar ofta, men det ger inte skönhet. Det finns många blomställningar, de är oansenliga, de ser ut som långa besvärliga paniklar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ökande krav

Nolina rotar sig bra i ryska lägenheter och mår bra under olika förhållanden. Och ändå ställer hon några krav på sin herre.

Om de respekteras, kommer växten att belöna med god tillväxt och ett vackert utseende.

Bild
Bild
  1. Denna exotiska växt är mycket förtjust i belysning , Därför kan du för dess placering välja södra sidan och det hetaste fönstret. Det kan vara svårt att placera en vuxen växt på en fönsterbräda. I det här fallet är det nödvändigt att placera trädet så nära fönstret som möjligt. Ingen skuggning är nödvändig, någon bländning kommer bara att gynna denna ökenpalm. Om det saknas ljus försvinner det inte, men de yttre egenskaperna minskar och stammen sträcker sig mot huvudljuskällan. Du kan förhindra detta problem genom att rotera grytan.
  2. För övervintring måste du ge ytterligare belysning genom att installera lysrör . Det är lämpligt att sänka temperaturen gradvis till 10 grader. Under sådana förhållanden kommer bokarnia att kunna förbereda sig för övervintring och vila. Vintervila är inte en förutsättning för att behålla den. Du kan klara dig utan detta om det inte finns något sätt att skapa de nödvändiga förutsättningarna för hennes avkoppling.
  3. Luftfuktigheten för denna kultur från ett varmt klimat är helt oviktigt . Även mycket torr luft är inte skrämmande för henne, hon kommer att må bra. Under sådana förhållanden är det lämpligt att torka av bladen oftare med en fuktig trasa, men inte spraya.
  4. Unga växter visar aktiv tillväxt, därför behöver de ofta byta krukor . Vanligtvis måste du transplantera en ung Nolina två gånger om året. En äldre växt växer inte så snabbt och behöver transplanteras ungefär var femte år, kanske lite oftare. Du måste fokusera på krukans korrespondens med växten planterad i den.
  5. Det är viktigt att välja rätt blomkruka … Rotsystemet i en exotisk handflata är inte särskilt djupt, så planteringsbehållaren ska vara platt med hål för vattendränering. Växten ser mest imponerande ut i keramiska krukor. Dessutom är de tunga och tillåter inte att den totala inomhusblomman vänder.
  6. Nolina älskar lös jord, som är skapad av torv, sand och lövmark . Torv och jord tas i en del, och två delar behövs för sand. En liten mängd småsten kan läggas till substratet. Krukans botten måste täckas med dräneringsmaterial, det är bäst att använda expanderad lera, men andra alternativ är inte förbjudna. Därefter fylls hälften av den förberedda jorden, växten installeras och resten av planteringsblandningen strös på alla sidor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Du kan odla nolina på egen hand, men denna process är lång och mödosam, det kräver överensstämmelse med en komplex och flerstegsteknik. Därför vägrar många ett sådant åtagande och går till affären för en ung planta. Endast desperata blomsterodlare tar sig an denna svåra affär. Reproduktion av nolina är möjlig på två sätt: från frön och laterala processer.

Bild
Bild

Låt oss överväga dessa två metoder i detalj

  • Frön nolina reproducerar sig oftast under naturliga förhållanden. I det här fallet dyker nya växter upp snabbt. Hemma är det mycket svårt att skapa de nödvändiga förutsättningarna för frögroning och utseendet på friska och starka groddar. Denna process är uppdelad i flera steg:

    • frön blötläggs i flera dagar i varmt vatten, endast de som har sjunkit till botten väljs;
    • vi förbereder jorden från torv och sand, vi sår frön, strö dem bara lätt med jord och täck hela strukturen med glas, film eller en skuren plastflaska;
    • vi upprätthåller ständigt markfuktigheten;
    • omgivningstemperaturen bör inte överstiga + 18 … +25 grader;
    • det är ständigt nödvändigt att ta bort kondensat från glaset och ventilera behållaren med jord och frön, annars kommer plantmaterialet att ruttna, mögel kommer att dyka upp och det försvinner;
    • efter 2-3 veckor kommer de första bladen att dyka upp från fröna;
    • transplantera groddar i oberoende krukor kan utföras efter utseendet av två blad.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Sidoskott i en vuxen växt visas de med rätt vård och gynnsamma förhållanden. I detta fall bildar huvudlampan en dotterlampa, som självständigt kan utvecklas och växa. Processen att separera en ung skott kräver ett noggrant tillvägagångssätt, eftersom huvudväxten lätt kan skadas. Denna uppfödningsmetod består av följande steg:

    • den nya glödlampan är mycket nära separerad från huvudlampan;
    • de bildade sektionerna behandlas med aktivt kol och lämnas i minst 3 timmar;
    • på en ung skott tas nästan alla löv bort;
    • groddar placeras i torvjord och pressas något;
    • under en tid måste växten hållas under ett lock, som kan tas bort efter att de första bladen dyker upp.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fröförökning är säkrare, för när dotterlökan separeras finns det stor sannolikhet för skador på huvudväxten.

En infektion kan komma in genom såret eller förfallsprocessen kan börja.

Bild
Bild

Vård i hemmet

Nolina är en ökenväxt, hon är van att överleva under svåra, till och med asketiska förhållanden. Och ändå bör några av vårdens egenskaper beaktas om du vill beundra den ovanliga skönheten i denna exotiska växt under lång tid.

Bild
Bild

Därefter berättar vi mer om hur du tar hand om denna fantastiska inomhusblomma

  1. Den mest skadliga faktorn är överflödig fukt .… Det är bättre att glömma att vattna det än att vattna det väldigt ofta. Detta ögonblick är den viktigaste och viktigaste egenskapen som måste beaktas av ägaren till nolina. På sommaren räcker det att vattna växten var tionde dag. På vintern reduceras vattningsfrekvensen till en gång i månaden. Tro mig, detta kommer att räcka och oftare är det definitivt inte nödvändigt. Det är bättre att vattna växten på det nedre sättet (krukan läggs i en behållare med sedimenterat vatten i en halvtimme).
  2. Du behöver inte klippa av stammen . Det är bara nödvändigt att begränsa dig till att ta bort de torra spetsarna på bladen, så att du får en snygg tunn remsa. Från några experter kan du höra åsikten om behovet av att beskära den gröna toppen så att växten släpper sidogrenar från vilande knoppar. Detta förfarande utförs verkligen, men det är mycket farligt för växten, eftersom det kan bli infekterat. Du kan bara lita på henne med en mycket erfaren specialist som kan garantera säkerheten och ett positivt resultat av proceduren.
  3. Nolin behöver inte riktigt matas . En ung växt växer snabbt och utan befruktning. Om 7 år kan du få en stor växt som kommer att vara en riktig dekoration i alla hem. Om det ändå finns en stor önskan att mata ditt husdjur, kan du använda flytande mineralgödsel. Den koncentration som anges i instruktionerna bör minskas med 2 gånger. Gödsel appliceras under tillväxtperioden och endast efter bra vattning. Damm måste regelbundet avlägsnas från bladen med en fuktig trasa.
  4. En exotisk växt gillar inte drag , de har en destruktiv effekt på honom. Av denna anledning kan växten dö helt och hållet.
  5. Lägg inte heller till jorden huskurer , som är fördelaktiga för andra växter.

Att brygga te, kaffegryn, sött vatten och andra improviserade medel kommer inte att ge en positiv effekt, men de kan göra skada.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

I processen med att odla nolina kan du möta ett antal problem. Denna växt kan vara öm på grund av inneslutningsöverträdelser. Till exempel från drag eller brist på fukt, torkar lövverk eller plantspetsar. I det här fallet måste du ändra platsen eller återuppta vattningen. Du kan inte spruta nolin. Vatten som kommer in i stammen eller bladaxlarna kan orsaka svamptillväxt eller lövverk.

Gulningen av ett litet antal löv kan också vara en naturlig process, utan samband med miljööverträdelser. Om de nedre bladen på en vuxen Nolina har torkat, ska du inte oroa dig.

Bokarneas stjälk kan i vissa fall se torr och skrynklig ut. Detta tillstånd kommer att indikera en förlust av fukt under vintern viloläge. Denna situation är inte hemsk, men anläggningen måste omedelbart placeras i vatten i en timme så att anläggningen kan fylla på sina förluster.

Efter bokarnea behandlas den med en lösning av bärnstenssyra (0,1%).

Bild
Bild

Vissa odlare märker vit blomning vid basen av stammen. Ofta uppstår denna situation på grund av det hårda vattnet som används för bevattning. Du kan ersätta vattnet med filtrerat vatten. Vit blomning är inte det enda problemet som uppstår på en växtstam.

Florister noterar ofta förekomsten av sprickor. Detta beteende hos växten kan tyda på över / ofta vattning eller övermatning. Om du tar bort orsaken till problemet kommer tunnan inte längre att spricka, de befintliga sprickorna läker av sig själva. Djupa sår kan behandlas med trädgårdslack, detta kommer att hjälpa växten att hantera problemet.

Nolina är rädd för övervattning. Överskott av vatten kan få denna exotiska växt att ruttna. I detta tillstånd blir bladen ofta svarta eller blir täckta med mörka fläckar. Detta problem är mycket farligt, växten kan inte alltid räddas.

Om lövverket har utarmats, tunnats ut och tappat sin rika färg behöver växten en transplantation.

Det är bättre att inte skjuta upp lösningen på detta problem, eftersom fördröjning kommer att komplicera anpassningsprocessen och minska immuniteten hos ditt rum.

Bild
Bild

Nolina är också mottaglig för skadedjur. Trots bladens täthet lyckas skadedjur fortfarande störa lövskyddets integritet. Oftast sätter sig spindelmider, skalinsekter, thrips och maskar på sidormen. Om lövverket blir gult på växten och bladspetsarna torkar, kan vi säkert prata om förekomsten av skadedjur på växten. Behandling är akut nödvändig. Dess väsen kommer att vara följande:

  • mekanisk avlägsnande av skadedjur med en bomullspinne doppad i tvålvatten;
  • bearbetning av blad med "Karbofos" eller "Actellik";
  • ombehandling av lövverk för att eliminera skadedjur som kommer från överlevande larver.

Bli inte förvirrad av bokarneas exotism och dess ovanliga utseende. Denna växt är lätt att ta hand om, och alla kan odla denna skönhet från avlägsna länder på sin fönsterbräda.

Rekommenderad: