Utökade Lerklossar (56 Foton): Storlekar På Expanderade Lerblock Och GOST, Fabriker, Väggar Och Slitsar, Egenskaper, Fördelar Och Nackdelar, Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Utökade Lerklossar (56 Foton): Storlekar På Expanderade Lerblock Och GOST, Fabriker, Väggar Och Slitsar, Egenskaper, Fördelar Och Nackdelar, Recensioner

Video: Utökade Lerklossar (56 Foton): Storlekar På Expanderade Lerblock Och GOST, Fabriker, Väggar Och Slitsar, Egenskaper, Fördelar Och Nackdelar, Recensioner
Video: K's Kids, Byggklossar Mjuka 2024, April
Utökade Lerklossar (56 Foton): Storlekar På Expanderade Lerblock Och GOST, Fabriker, Väggar Och Slitsar, Egenskaper, Fördelar Och Nackdelar, Recensioner
Utökade Lerklossar (56 Foton): Storlekar På Expanderade Lerblock Och GOST, Fabriker, Väggar Och Slitsar, Egenskaper, Fördelar Och Nackdelar, Recensioner
Anonim

Expanderade lerbetongblock är ett byggmaterial, vid vilket cement, sand, vatten används. Expanderat lergrus läggs också till lösningen med en total massa på upp till 60%, med en storlek på 5 till 10 mm. Ju större fraktion, desto lägre hållfasthet hos de färdiga produkterna och deras vikt. Väggblock av expanderad lerbetong tillverkas i enlighet med GOST 33126-2014. De finns i olika typer och används för olika ändamål.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Den största fördelen med expanderade lerblock är miljövänlighet . Vid tillverkningen används inga skadliga kemiska komponenter, vilket gör dem säkra för byggande av bostadslokaler och offentliga byggnader.

Bild
Bild

Det finns också andra fördelar

  1. Utmärkta värmeisoleringsegenskaper . Block tillverkade av kvalitetsråvaror i enlighet med den tekniska processen håller perfekt värmen i rummet. På grund av denna funktion kan de användas vid konstruktion av byggnader som drivs i ett tufft klimat.
  2. Lång livslängd . Blocken kan behålla sina ursprungliga egenskaper och prestandaegenskaper i 70 år.
  3. Bra ljudisolerande egenskaper , tillhandahålls av tomrum inuti produkten.
  4. Refraktäritet . Block blockerar inte när de utsätts för öppen låga. Vid uppvärmning avger de inte giftiga ämnen till atmosfären.
  5. Styrka . Till skillnad från luftbetong är expanderade lerblock mycket starkare. Tack vare detta kräver de inte armering med ett "bälte" av armerad betong.
  6. Hög vidhäftning , uppnås genom en grov yta.
  7. Vattenångpermeabilitet . Expanderade lerbetongprodukter, liksom naturligt trä, kan "andas", på grund av vilket ett gynnsamt mikroklimat skapas i rummet.
  8. Motstånd mot skador från skadliga mikroorganismer , bildandet av mögel och mögel.
  9. Motståndskraft mot alla slags vittring . Materialet är inte rädd för direkt solljus, nederbörd, frost, plötsliga temperaturförändringar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Till skillnad från gassilikatblock är expanderad lera billigare. På grund av materialets lätthet behöver du dessutom inte ha några extra finansiella kostnader för att bygga en massiv grund.

Materialet är stort i jämförelse med tegel (1 block i volym kan ersätta 7 lerstänger). Tack vare denna funktion ökar hastigheten och enkelheten i murverk avsevärt.

Expanderade lerblock är inte ett idealiskt byggmaterial . Han, som alla andra, har vissa nackdelar. Nackdelarna inkluderar bräcklighet, på grund av vilken produkterna inte tolererar stötar och dynamiska belastningar dåligt. Vid bearbetning, kapning eller sågning av byggmaterial bildas lätt flis, sprickor och andra defekter på det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna inkluderar oväsentligt utseende av väggblock varför strukturen som uppförs från dem kräver ytterligare yttre och interna efterbehandling med dekorativa material.

Bild
Bild

Hur görs block?

Materialet tillverkas i specialiserade fabriker. Den tekniska produktionsprocessen för varje företag är olika . Till exempel använder olika företag olika proportioner av råvaror, vissa tillverkare tillhandahåller närvaro av mjukgörande tillsatser i formuleringen för att förbättra produkternas egenskaper. I stora fabriker tillverkas block på transportband.

Mindre företag använder stationära linjer - de är mindre produktiva, men de är också billigare. För egen produktion av produkter används en betongblandare, formar och en vibropress.

Bild
Bild
Bild
Bild

Handgjord produktion omfattar flera steg

Beredning av råvaror . För att göra 100 kg murbruk enligt det klassiska receptet behöver du 54,4 kg expanderad lera, 27,2 kg sandbas, 9, 21 kg cement och 9,09 kg vatten. Med en ökning av mängden cement får blocket ytterligare styrka, men detta kommer att öka dess vikt och försämra värmeisoleringen. För att förbereda lösningen är det nödvändigt att lägga komponenterna i betongblandaren i en strikt sekvens: först hälls vätska, sedan expanderad lera och cement, sand - sist. Alla komponenter blandas i en betongblandare i minst 2 minuter.

Bild
Bild

Fyllning med en blandning av former . För att det torkade blocket ska komma ut lätt måste insidan av formarna smörjas med begagnad olja. De installeras på ett vibrerande bord och fylls jämnt med blandningen med en spade. För att komprimera lösningen måste du regelbundet slå på vibratorn - vibrationerna kommer att bidra till en jämn fördelning av betongmassan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torkning av block . Formerna med lösningen måste stå i 24 timmar, varefter blocken måste dras ut och läggas ut, vilket ger ett avstånd mellan dem på 2-3 cm. Produkter i denna form måste torkas inom 28 dagar, varefter de kommer att få optimal märkesstyrka.

Bild
Bild

Produktionen av expanderade lerbetongblock vid anläggningen utförs enligt samma princip . Skillnaden ligger i den automatiserade processen. Hos företag används speciella autoklaver för slutlig torkning av produkter. På grund av den höga temperaturen reduceras torktiden i sådana kammare från 28 dagar till 12 timmar.

Bild
Bild

Egenskaper

Några av de viktigaste tekniska egenskaperna är styrka och densitet. Den första parametern påverkar väggarnas bärighet, den andra - om värmebesparing och ljudisolering . Blocktätheten varierar över ett brett intervall. Värdet sträcker sig från 500 till 1800 kg / m3. Det beror direkt på storleken på den expanderade leran som används: ju mindre fraktion, desto högre densitet. Det minsta värdet för materialets hållfasthet är 35 kg / cm2, det högsta är 250 kg / cm2.

Värmeöverföring är direkt relaterad till blockens densitet . Till exempel, för produkter med en densitet på 500 kg / m3, blir värmeöverföringen högst 0,24 W / ms och med en densitet på 1800 kg / m3 - 0,81-0,90 W / ms.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt GOST produceras blockexpanderade lermaterial av betong med flera klasser av frostbeständighet:

  • F 25;
  • F 35;
  • F50;
  • F 75.
Bild
Bild

Siffrorna i markeringen indikerar antalet frysnings- och upptiningscykler för blocket helt mättat med vätska (utan förlust av tekniska parametrar och prestanda).

Alla typer av expanderade lerbetongprodukter har hög brandbeständighet - deras brandsäkerhetsklass är A1 . Detta innebär att blocken tål exponering för öppen låga i 8 timmar utan att kollapsa.

Bild
Bild

Översikt över arter

Tillverkare producerar flera typer av expanderade lerblock. Beroende på fyllningsnivån är de indelade i fasta, ihåliga och slitsade. När det gäller korpulent tillhandahålls inte förekomst av inre lufthålor. Om vi jämför dem med ihåliga, kännetecknas de av större vikt och bättre bärighet . På grund av denna egenskap används fasta block oftast för konstruktion av strukturer, som kommer att utsättas för en stor belastning i framtiden.

Bild
Bild

Ihåliga produkter har genomgående (ventilation) eller partiella lufthål … Tack vare sådana tomrum har byggmaterialet mindre vikt och minskad värmeledningsförmåga. Hålrum är rektangulära eller cylindriska. Ventilationsprodukter har fyrkantiga lufthål.

Bild
Bild

Ihåliga block är billigare än massiva block.

Slitsade produkter har ett annat antal längsgående eller tvärgående placerade genom slitsar (från 6 till 13) . Det mest populära är blocket med sex platser. Den är konstruerad för konstruktion av ytterväggar. Slitsade byggmaterial kommer att kosta mer än ihåliga.

Bild
Bild

Block är också klassificerade efter funktion . De är vägg, skiljevägg eller vänd. Varje art har sina egna egenskaper.

Vägg

Designad för konstruktion av externa bärande konstruktioner. Vägglösningar är både fylliga och med luftrum. Standardmåtten för sådana produkter är 400x200x200 mm. Stora blockstorlekar gör att du snabbt kan bygga upp en vägg och minska förbrukningen av cementbearbetning.

Bild
Bild

Dela

Oftast används de för konstruktion av interna strukturer som inte utför en bärande funktion. Till skillnad från den förra har de en lägre massa, lägre bärighet. Produkterna tillverkas i storlekar 400x200x200 mm, och tillverkarna erbjuder också icke-standardiserade lösningar.

Bild
Bild

Inför

Beklädnadsblock uppträdde på marknaden för inte så länge sedan och har ännu inte hunnit vinna massiv popularitet. Deras huvudsakliga egenskaper:

  • brett utbud av färgpaletter;
  • en tät och slät yta utan grovhet, håligheter och andra yttre defekter (det finns också produkter till salu som är dekorerade med lättnad av natursten);
  • rätt geometri.
Bild
Bild

Färgade block kan användas för utvändig beklädnad av byggnader, vid uppförande av staket och trädgårdsstenar.

Mått och vikt

De mest populära dimensionerna på massiva block för murväggar är 390x190x188 mm. Vid användning av sådana produkter (med en standardväggstjocklek på 400 mm) är det möjligt att bygga strukturer i ett block. Tillverkare producerar också små och stora blockmaterial. Deras dimensioner dikteras av TU. Populära storlekar:

  • 190x188x390 mm;
  • 200x100x200 mm;
  • 390x290x188 mm;
  • 390x90x188 mm;
  • 390x80x188 mm;
  • 288x190x188 mm.
Bild
Bild

Det finns också produkter på 300x200x200 mm till salu. Enligt föreskrifterna i GOST 6133-99 kan moduler ha små avvikelser i storlek. Avvikelser för bredd och längd - ± 3 mm, höjd - ± 4 mm, väggtjocklek - ± 3 mm . Tillverkare är också ofta involverade i skräddarsydda block. Det kan till exempel vara moduler med måtten 400x400x200 mm.

Produktmassan beror på många faktorer: modulernas storlek, tomhetskoefficienten, den ursprungliga lösningens sammansättning (ju mindre expanderad lera användes vid produktionen, desto större vikt har de färdiga produkterna). Minsta vikt för standardblock är 8 kg, max är 22 kg. Stora korpulenta moduler har en större vikt.

Bild
Bild

Tillverkare

Många inhemska fabriker bedriver produktion av olika typer av expanderade lerblock. Låt oss lista de mest populära.

Kstovo expanderad lerbetonganläggning . Producerar moduler med expanderad lerfraktion på 5-10 mm. Materialet tillverkas på den automatiska linjen Rifey-Polyus. Företaget bedriver produktion av solida och fyra-slot block.

Bild
Bild

" Teplostroy IM ". Företaget grundades i Cheboksary. Har tillverkat lättare betongmoduler sedan 2005. Produktiviteten är 1500 block per dag. För tillverkning av byggmaterial köper företaget expanderad lera 10-20 mm, som ytterligare krossas till mindre fraktioner-5-7 mm.

Bild
Bild

Ishleyskiy anläggning av byggmaterial . En av de första tillverkarna av expanderade lerblock i Chuvashia. Företaget grundades 2000. Under de första verksamhetsåren gjordes modulerna med hemlagad utrustning. Idag används den automatiska linjen "Rifey-Universal" för deras produktion. Den dagliga produktiviteten för anläggningen är 1200 artiklar.

Bild
Bild

Bloks 21 . Företaget bedriver tillverkning av ihåliga lerblock i Novocheboksarsk. Den maximala produktiviteten når 1500 artiklar per dag. Bloks 21 erbjuder sina kunder sin egen leverans och lossning.

Bild
Bild

EcoBlock . Storformat block tillverkare. Anläggningen ligger på territoriet Naberezhnye Chelny. Erbjuder moduler av icke-standardstorlekar, samt dekorativa lösningar för beklädnadsarbete. Företaget bedriver tillverkning av block utan sand. Expanderad lera, cement och vatten används för att förbereda lösningen.

Bild
Bild

Populära tillverkare av block expanderade lermaterial inkluderar också företagen "AlyansStroy", "PF Veles", "GK Mercury", "Forward".

Användningsområden inom konstruktion

Utökade lerblock har använts i byggbranschen runt om i världen i flera decennier. Genom att använda sådant material kan du spara avsevärt på byggkostnaderna.

Olika byggelement och strukturer uppförs från expanderade lerklossar

  • Fundament . För detta används de mest hållbara, fylliga modulerna - de klarar tung belastning. Grunden kommer att stå länge, eftersom blocken inte krymper och inte är rädda för grundvatten.
  • Bas / sockel . Detta är "foten" av strukturen, som ligger på grunden.
  • Lagerväggar, skiljeväggar och tak . De används i stor utsträckning i lågkonstruktion vid konstruktion av byggnader med högst 3 våningar.
  • Badkar . För att en byggnad som utsätts för höga temperaturer och luftfuktighet ska stå länge är det viktigt att se till att den har god vattentätning och isolering.
  • Garage, källare och källare .
  • Lusthus, verandor och terrasser, olika bilagor till ett bostadshus eller stuga . Både öppna och slutna konstruktioner uppförs från expanderade lerblock.
  • Staket . Sådana strukturer uppförs ofta från flera byggnadsmaterial, till exempel expanderade lermoduler, trä, smideselement. Med rätt tillvägagångssätt för designen kommer staketet att se original ut.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje år är icke-standardiserad användning av expanderade lerblock mer och mer vanligt . Trädgårdsbänkar är uppförda från dem - de blir ofta en original och billig lösning för att förbättra en plats för vila. Från utökade lermoduler kan du bygga en veranda, trappa, bra.

Bild
Bild

Block med stora hålrum används också för att göra rabatter . - de kommer att ge elegans och ljusstyrka till rummet. För en mer färgstark design kan blocken målas i önskade färger.

Bild
Bild

Kvantitetsberäkning

Att bygga hus, källare, hus eller andra strukturer med egna händer är en besvärlig och ekonomiskt kostsam händelse. För att spara budgeten måste du förbereda en uppskattning i förväg och beräkna det antal block som krävs.

Bild
Bild

Tack vare korrekta beräkningar är det möjligt att minska riskerna med att spendera pengar på inköp av överflödigt material.

För att beräkna det nödvändiga antalet block måste du göra mätningar. Handlingsalgoritm:

  • beräkna omkretsen av strukturen (det enklaste sättet är att beräkna summan av alla sidor av rektangeln);
  • det resulterande värdet måste divideras med längden på 1 modul - på detta sätt bestäms antalet block som krävs för att bygga en rad;
  • för att beräkna det totala antalet rader, dela byggnadens höjd med blockets höjd;
  • för att ta reda på det antal block som krävs, måste du multiplicera värdena som erhålls i punkterna 2 och 3.
Bild
Bild

I det här fallet är det inte värt att ta leverans av byggmaterial, eftersom beräkningarna inte tog hänsyn till förekomsten av fönster- och dörröppningar. Du kan också använda online -miniräknare för att beräkna antalet block.

Eftersom blocken lagras på pallar måste du också beräkna hur många som finns på pallen . Antalet beror på pallens yta, på byggmaterialets vikt och dess dimensioner. Om till exempel 60 expanderade lerblock är staplade på en pall, dela det erforderliga antalet block med detta värde.

Bild
Bild

Murblandning

Murbruket måste ha vissa egenskaper som ger strukturen som uppförs från block den erforderliga hållfastheten. För detta måste proportionerna följas strikt vid tillverkningen av blandningen. Det rekommenderas att använda en elektrisk eller manuell betongblandare för att förbereda murbruk . Om den inte finns där kommer lämpliga behållare med den önskade volymen att göra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du ska inte blanda mycket lösning åt gången - mängden måste beräknas så att det räcker till 2 timmars arbete.

För att göra en självhäftande massa behöver du:

  • cement (kvalitet inte lägre än M 400);
  • sand (det är bäst att ta flodsand);
  • vatten.
Bild
Bild

Rekommenderat förhållande mellan sand, cement och vatten – 3: 1: 0, 7, respektive . Om det behövs kan vattenmängden ökas eller minskas - förändringen i en eller annan riktning beror på sandens ursprungliga fukthalt. För att förbereda lösningen måste du först blanda de torra komponenterna, tillsätt sedan vätska i delar. Konsistensen ska likna tjock gräddfil.

Bild
Bild

Baserat på genomsnittsberäkningarna kan man dra slutsatsen att för 1 m3 block krävs 0,2 m3 oberoende framställd cementslam. Färdiga blandningar säljs också . Olika tillsatser läggs till dem, tack vare vilken den färdiga massan får större plasticitet. I genomsnitt krävs cirka 30 kg av den färdiga blandningen för att slutföra 1 m2 murverk. Färdiga formuleringar är enkla att använda. Deras största nackdel, i jämförelse med en självförberedd lösning, är deras högre kostnad.

Bild
Bild

Murverk

Det finns flera variationer av murverk av betongblock av expanderad lera. Valet beror på klimategenskaperna, önskad väggtjocklek och utvecklarens personliga preferenser.

För att lägga en rad ordentligt måste du applicera ett vattentätt skal på grunden . Du måste börja arbeta från hörnen. För att göra detta placeras en lösning på tomterna med ett lager på upp till 3 cm. Efter att ha installerat modulerna i 4 hörn pressas de. En byggnadsnivå används för att kontrollera rätt position. Vidare längs hörnsektionerna måste du dra i strängen - längs linjen läggs 1 rad moduler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi listar de populära murverksscheman

  1. Ett halvt kvarter . Med denna metod måste blocket läggas längs basen längs längden (i detta fall är väggtjockleken lika med bredden på 1 modul). Detta system används oftast vid uppförande av hushållsbyggnader.
  2. 1 kvarter brett . Detta är den vanligaste metoden. Till skillnad från 1 schema, i en kvadratmeter av sådant murverk, kommer cirka 2 gånger fler block att vara inblandade. Denna metod används vid konstruktion av bostadshus och garage. I detta fall kommer väggtjockleken att vara lika med längden på 1 expanderat lerblock. Som ett resultat får du en mer hållbar, pålitlig och varm struktur, för vilken det inte är nödvändigt att tillhandahålla ytterligare isolering.
  3. Tja murverk . Det kännetecknas av konstruktionen av 2 väggar från expanderade lermoduler: invändigt och externt. Det finns tomrum mellan dem, avsedda för deras senare fyllning med isoleringsmaterial.
Bild
Bild

När du lägger ut den sista raden rekommenderas att förstärka med ett monolitiskt lager av betong eller göra ett armerat band. Det hjälper till att fördela lasten jämnt från taket över väggarna.

Granska översikt

För byggande av privata bostäder, stugor eller uthus används expanderade lerblock allt oftare. Byggare noterar följande fördelar med detta byggmaterial:

  • lågt pris;
  • snabb byggtid på grund av blockens stora storlek;
  • låg vikt, på grund av vilken murverket kan göras oberoende utan inblandning av specialutrustning;
  • erhålla hållbart murverk som tål allvarliga belastningar;
  • möjligheten att göra en billig finish med gips.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa byggare tillskrev modulernas nackdelar bildandet av "kalla broar" under murverk, uppkomsten av svårigheter vid sågning av block . Av några recensioner att döma, för att skapa ett optimalt mikroklimat i bostäder i kallt väder, måste ytterligare isolering tillhandahållas.

Rekommenderad: