Hardboard (37 Foton): Arkstorlekar, Vita Och Andra Hårdplattor, Standardtjocklek. Hur Skär Man Perforerad Hårdplatta?

Innehållsförteckning:

Video: Hardboard (37 Foton): Arkstorlekar, Vita Och Andra Hårdplattor, Standardtjocklek. Hur Skär Man Perforerad Hårdplatta?

Video: Hardboard (37 Foton): Arkstorlekar, Vita Och Andra Hårdplattor, Standardtjocklek. Hur Skär Man Perforerad Hårdplatta?
Video: Кейси Индастриал - Завод МДФ Uniboard 2024, Maj
Hardboard (37 Foton): Arkstorlekar, Vita Och Andra Hårdplattor, Standardtjocklek. Hur Skär Man Perforerad Hårdplatta?
Hardboard (37 Foton): Arkstorlekar, Vita Och Andra Hårdplattor, Standardtjocklek. Hur Skär Man Perforerad Hårdplatta?
Anonim

Hardboard är en typ av fiberboard som skiljer sig från vanligt fiberboardmaterial i en högre densitet av mycket komprimerade fina fibrer. Trots sin porösa struktur är hardboard ett hårt och hållbart material som används för konstruktion och efterbehandling, samt används vid tillverkning av möbelprodukter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Hardboard anses inte vara en oberoende nomenklaturenhet och regleras inte separat av statliga standarder. Denna träprodukt av träbearbetning är en typ av fiberboard, vars tillverkningsteknik och kvalitetsstandarder faller under GOST 4598-86.

Externt ser hardboard ut som ett material där ena sidan är slät och den andra är grov.

Bild
Bild

Förening

Materialet är baserat på träavfallsprodukter - krossade till en minsta andel av träfibrer. Dessa komponenter blandas med en vidhäftande polymerkomposition och pressas under högt tryck . Limmassan innehåller formaldehyd, som vid avdunstning är skadligt för människors hälsa. Den laminerade beläggningen, som appliceras på vissa typer av hårdskiva, minskar avsevärt skadan från formaldehyd, förhindrar dess avdunstning och förbättrar egenskaperna hos detta material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sammansättningen av träfibermaterialet innehåller ett antal ingredienser

  • Fenol-formaldehydhartser och polymerbindemedel . De limmar ihop träfibrer och ger också materialet hög densitet och hållfasthet.
  • Pektol (en produkt för bearbetning av talloljekomponenten), liksom andra polymerföreningar som ökar materialets motståndskraft mot mekanisk spänning.
  • Antiseptiska föreningar som påverkar träfibrernas motståndskraft mot effekterna av svamp, mögel och förhindrar sönderfallsprocesser. Dessa tillsatser ökar också materialets fuktbeständighet.
  • Brandskyddsmedel - ämnen som ger materialet en viss brandbeständighet.
  • Hydrofob tillsatser i form av paraffiner, kolofoniumharts och andra. Komponenterna ger materialet vattenavvisande.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt den tekniska dokumentationen innehåller hårdplatta inte mer än 1, 3% av bindemedlet i förhållande till materialets totala massa. Dessutom kan endast lågtoxiska komponenter användas i sammansättningen av polymerer.

Specifikationer

Enligt GOST -standarder är material relaterade till hardboard indelade i 3 huvudtyper

  • Mjuk hardboard, märkt med bokstaven "M ". Vikten av detta material är liten på grund av dess låga densitet, som är 100-500 kg / m². Om du tittar noga på bladets yta kommer du att märka dess porositet, som korkens. Denna hardboard används för inredning. Med sin hjälp utrustar de skiljeväggar, jämnar golv, tak eller väggar.
  • Hardboard, märkt med bokstaven "T ". På grund av sin höga densitet, som sträcker sig från 500 till 800 kg / m², är materialet placerat som fuktbeständigt och kan användas inte bara för dekoration utan även för byggbehov. Utåt ser detta material ut som ett gediget ark av teknisk kartong. Fuktbeständighet är särskilt väl uttalad i varianter av detta material som har en filmlaminering av ytan. Täta ark används för tillverkning av behållarlådor, liksom för möbelproduktion.
  • Superhård hardboard, märkt med bokstäverna "ST ". Dess densitet varierar från 800 till 1100 kg / m². Strukturen hos ett sådant material har en förstärkt monolitisk styrka, därför används hårdplatta i byggindustrin, vid tillverkning av möbelprodukter, för tillverkning av innerdörrar och för andra behov.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förbättra utseendet på fiberplattor används filmlaminering i produktionen, liksom ytbeläggning med färg eller lack.

Det mest populära alternativet är hardboard utan att lägga till några efterbehandlingskomponenter . Detta ark med naturlig beige färg används ofta för att göra bakväggarna i lådor eller skåp, transportlådor och andra behållarprodukter tillverkas med dess användning, och används också i konstruktion och efterbehandling.

Fuktmotståndet hos olika typer av fiberplattor skiljer sig åt beroende på deras densitet . Till exempel kan ett halvfast material markerat med bokstäverna "NT" vara i vatten i mer än en dag och samtidigt svälla bara med 40%, och den superhårda typen "ST" under samma förhållanden kommer att svälla bara med 15%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produktion

Hardboard fiberark tillverkas genom pressning under påverkan av höga temperaturförhållanden. De krossade träfiberkomponenterna kombineras med ett varmt polymerlim . Efter noggrann blandning utsätts kompositionen för en defibrator, som explosivt bryter ner materialets komponenter. Efter detta steg gjuts färdiga ark från den resulterande kompositionen i speciella formar, som placeras under en varm press med högt tryck. Nästa steg i produktionen är att torka arken i en speciell torkningskammare.

Hardboardproduktionstekniken liknar något MDF -tillverkningsmetoden . Skillnaden är att den preliminära ångningen av fibrerna främjar deras bättre klyvning, vilket i sin tur gör det möjligt att producera även mycket tunna ark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Hardboard används i stor utsträckning inom olika områden av ekonomiska sektorer. Detta material kan användas som en lätt skiljevägg inuti rummet, taket är jämnt med hårdplattor, det kan användas för kökets väggar och förbereda dem för plattorna. Materialets densitet gör det möjligt att använda det för konstnärliga ändamål. Till exempel, en bild målad med oljefärger kan ha en hårdplatta.

Vid reparationsarbeten kan fiberplattor användas för grov utjämning av golvet innan man lägger laminat eller lägger parkettskivor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hardboardplåt kan användas som värmare när du mantlar väggarna i ett lanthus. Förutom, det är också känt som ett möbelelement, utan vilket det är svårt att föreställa sig en modern garderob eller ens separat låda . För möbler används tunna och hårda materialtyper, de används i stor utsträckning av tillverkare på grund av deras styrka och låga kostnad. Plåtar av träfibermaterial används för inredning av järnvägsvagnar, kabiner för sjöbåtar, inredning av motorfordon.

Inom godstransport är hårdplatta ett oersättligt material som lådan är tillverkad av när man packar varor, fraktlådor och taralådor . Tillgängligheten av materialet, liksom dess låga kostnad och lätthet att klippa, förklarar den stora omfattningen av hårdplåt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sorter och märkning

Som redan nämnts anses hårdplatta vara en typ av fiberboard, därför är den föremål för standardisering i enlighet med GOST 4598-86. Vi har redan berört ämnet att markera lite. Låt oss stanna på det mer detaljerat. Beroende på styrka och designalternativ är hårdplattan markerad enligt följande:

  • hårt, med den främre ytan av den obehandlade typen "T";
  • hårt, med bearbetning av den främre ytan med en fint spridd massa av trä - märke "TS";
  • hård, belagd med färg på framsidan - märke "T -P";
  • massivt, tillverkat av träkomponenter med fin spridning, har en målad framsida - märke "T -SP";
  • fast, motståndskraftig mot fukt, med en obehandlad yta - märke "T -B";
  • massiv, tillverkad av träkomponenter med fin dispersion, motståndskraftig mot fukt, med en målad frontyta - märke "T -SV";
  • ark med låg hårdhet - grad "NT";
  • ark med superhårdhet och hög hållfasthet, framsidan bearbetas inte - klass "ST";
  • superhårdhetsplåt av träkomponenter med fin dispersion, raffinerad på framsidan - märket "STS".
Bild
Bild
Bild
Bild

Hardboard, som motsvarar märkena TS, TSP, TP och T, är i sin tur uppdelad efter kvaliteten på bearbetningen av den främre ytan i 2 kvaliteter - I och II. Raffinerad hardboard kan vara dubbelsidig. Vissa märken har en laminerad finish eller dekorativ perforering.

Perforerat material används i möbeltillverkning eller som efterbehandlingsmaterial för rum - det kan till exempel vara en skärm för en värmeradiator.

Bladstorlekar

Hardboard -paneler har en standardstorlek, men det varierar beroende på hur tjockt arket är. De vanligaste indikatorerna är dimensioner från 1, 2 till 6 m i längd och från 1 till 1, 8 m i bredd . Stora paneler används oftast för konstruktion eller industriella ändamål. För hushållsbehov används hårdplatta, vars längd är 2140 eller 2750 mm, och bredden är 1220 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid tillverkning av fiberboard tillåter GOST -standarder mindre avvikelser i dess dimensioner

  • För mjuka materialtyper är avvikelsen i längd och bredd tillåten inom 5 mm, både uppåt och nedåt. När det gäller tjockleken kan dess fel inte vara mer än 1 mm.
  • För fasta materialtyper är avvikelsen i längd och bredd tillåten inom högst 3 mm, både uppåt och nedåt. När det gäller tjocklek är felet också tillåtet inom 3 mm.

Enligt GOST -standarder är den maximala längden på hardboard 6100 mm och dess bredd kan inte överstiga 2140 mm. Detta material är alltid tunt i tjocklek - dess maximala storlek är 6 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Raffinerade ark av träfibermaterial har en dekorativ beläggning på framsidan. Hardboardskivor kan impregneras med färgämne under produktionsförhållandena vid förberedelsen av massan för pressning . Denna teknik låter dig uppnå färgämnets hållbarhet och dess högkvalitativa fördelning genom materialet. Den mest mångsidiga och populära är vit hardboard, den näst mest populära är svart.

För dekoration av ark av träfibermaterial används en film . Dess färgprestanda kan vara olika - den kan vara transparent eller färgad. Film med ett mönster kan imitera konsistensen av trä, sten eller keramik.

Förfining av hårdplatta utförs genom att belägga framsidan med lack - denna metod låter dig skapa en blank eller matt yta, beroende på vilken typ av lack som appliceras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kostnaden för en dekorerad hardboard för 1 ark kommer att vara mycket högre än priset på ett vanligt ark utan särskild behandling. Men sådana kostnader betalar sig, eftersom det raffinerade materialet får ett antal värdefulla fördelar:

  • dekorativ beläggning skyddar hårdplåten mot repor, flis och fukt;
  • det laminerade materialet kan ofta utsättas för hygienisk bearbetning, samtidigt som det är lätt att rengöra och inte absorberar främmande lukt;
  • skyddande behandling förlänger livslängden för träfibermaterialet upp till 20 år;
  • en mängd olika färger och texturer kan väsentligt utöka tillämpningsområdet för materialet och öka dess estetiska kvaliteter.

De viktigaste egenskaperna för vilka en träfiberprodukt värderas är dess hållbarhet, motståndskraft mot mekanisk påfrestning, fuktbeständighet och användbarhet. Alla dessa egenskaper kombineras i ett material, vilket har en ganska låg kostnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Hardboard erbjuds av nästan alla specialiserade butiker, så det kommer inte att vara ett problem att köpa den här produkten. Men när du väljer ark av detta material är det nödvändigt att ta hänsyn till några viktiga nyanser.

  • Arbetsmåtten på arket är 2140 x 1220 mm och har en tjocklek på 2, 5 eller 3, 2 mm. Anpassade storlekar kan medföra höga handelsmarginaler.
  • Grad II -material kan ha måtten 1700 x 2745 mm, medan priset kommer att vara detsamma eller något lägre än för ett ark med standard I -mått.

När du väljer under köpprocessen rekommenderas att noggrant undersöka materialet. En kvalitetsprodukt av I -klass ska inte ha flisor, repor, veck eller sprickor. Var uppmärksam på förekomsten av gropar eller böjningar i arket.

Om vågigheten är för uttalad är det bättre att vägra att köpa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för användning

Hardboardmaterial används endast för inomhusarbete och torra rum; denna produkt är olämplig för utomhusbruk. När du väljer ett material måste du bestämma vilken hårdhet du behöver . Även det mest superhårda arket kan klippas i storlek hemma. För att klippa fiberplattan behöver du en vanlig sticksåg eller cirkelsåg. Skärningen av materialet med dessa verktyg är slät, utan flis och rivna kanter.

Om det behövs kan en torr plåt av hårdplatta målas med färg eller lack . Idag har detta material blivit allestädes närvarande för reparations- eller dekorationsarbete som utförs i hus och lägenheter. Takplattor, väggar eller golv har blivit vanligt i privata hem, uthus eller lager. För att utföra vändning med hardboard är en ram av lameller förinstallerade på ytan som ska dekoreras, först då fixeras materialark på den. Vanliga spikar eller självgängande skruvar hjälper till att fixa materialet. Till skillnad från fiberboard är hardboard ett lättare material, så det är lättare att använda i arbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa fall kan hardboardskivorna fixeras med lim - till exempel görs detta när du dekorerar väggar. Tidigare rengjordes väggens yta av gips, kitt eller gammal tapet, först då appliceras limet på väggen och på själva materialet.

För trägolv kan du följa följande teknik:

  • fukta ytan av arket med vatten med en pensel;
  • lägg arken jämnt i en bunt ovanpå varandra och låt dem sedan torka i rumstemperatur i 2-3 dagar;
  • när materialarken blir helt jämna börjar de lägga dem från det yttersta hörnet av rummet;
  • för att korrekt justera längden på det sista arket läggs det på det föregående arket och skärs med en vass kniv och bryts sedan av;
  • lakan spikas i lådan;
  • i plåtens korsning med dörrhöljet rekommenderas att man inte skär av arket utan själva dörrhöljet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med Hardboard kan du utföra den nödvändiga mängden arbete ganska snabbt och utan stora kontantkostnader. Detta träfibermaterial är driftsäkert och har ett estetiskt utseende.

Rekommenderad: