Hur Blommar Aloe? Hur Ofta Sker Blomningen Hemma? Vad Ska Jag Göra För Att Få Aloe Att Blomma?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Blommar Aloe? Hur Ofta Sker Blomningen Hemma? Vad Ska Jag Göra För Att Få Aloe Att Blomma?

Video: Hur Blommar Aloe? Hur Ofta Sker Blomningen Hemma? Vad Ska Jag Göra För Att Få Aloe Att Blomma?
Video: Our Aloe Vera Flowering for the First Time Ever! 2024, April
Hur Blommar Aloe? Hur Ofta Sker Blomningen Hemma? Vad Ska Jag Göra För Att Få Aloe Att Blomma?
Hur Blommar Aloe? Hur Ofta Sker Blomningen Hemma? Vad Ska Jag Göra För Att Få Aloe Att Blomma?
Anonim

Det finns ingen odlare som inte känner till en saftig kallad aloe. Det är känt för de flesta hobbyister som en medicinsk växt, och endast erfarna proffs är medvetna om skönheten i blomningen av denna växt.

Denna situation uppstår eftersom det är ganska svårt att skapa en gynnsam miljö för blommornas utseende hemma. Aloe kom trots allt till tempererade breddgrader från hett och torrt Afrika, där klimatet är helt annorlunda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommande aloe -arter

Familjen av denna typ av blommor har, enligt olika källor, från 260 till 500 arter, som nästan alla kan blomma. Men i den naturliga miljön kan ett sådant fenomen ses extremt sällan, som de säger - en gång var 100: e år. Tack vare denna myt har aloe fått ett annat namn bland folket - agave.

Aloe blommor har ljusa och varierade färger. Det finns nyanser som:

  • Vit;
  • Röd;
  • Orange;
  • gul.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På en saftig kan det finnas antingen en blommande pil eller flera . Den innehåller ett stort antal små blommor arrangerade i en pensel. Blomställningarna öppnas gradvis från botten.

Det bör noteras att när man blommar hemma utförs inte insamling av aloe -frön, eftersom de inte hinner mogna till ett lämpligt tillstånd.

Blommans period av denna växt under naturliga förhållanden kan vara upp till 6 månader, och hemma - bara 3. Som regel, från februari till mars.

Bild
Bild

De vanligaste typerna av aloe som växer hemma är:

  • aloe vera;
  • trädliknande;
  • brokig.

Aloe i sin naturliga miljö bildar höga snår, medan krukväxter kan kallas dvärghybrider. De blommar ungefär var 20: e år och under rätt förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Aloe vera har köttiga stjälkar som bildar en rosett. Bladen själva är täckta med vita fläckar och har taggar på sidorna. Dess blomställningar, som liknar en tofs, kommer i en ganska blek orange nyans.

Bild
Bild

Trädtypen kännetecknas av sin höga tillväxthastighet och läkande egenskaper. Dess löv samlas också i form av en rosett, i färg är det en blandning av grått och grönt. Blomställningar glädjer sig över sin palett, som har minst 4 nyanser:

  • Röd;
  • gul;
  • rosa;
  • scharlakansrött.

Denna sort blommar dock väldigt sällan.

Bild
Bild

Den brokiga aloe har en grön och vit brindelfärg. Den maximala bladhöjden är 30 cm. Denna art ser bra ut med vilken inredning som helst, därför är den efterfrågad bland blomsterodlare. Det blommar också sällan rosa eller gult.

Det är värt att notera att inte bara trädliknande aloe kan betraktas som medicinsk, utan också andra arter. Deras läkande egenskaper används aktivt av kosmetologer för att föryngra huden och behandla dess defekter.

Bild
Bild

Periodicitet och tidpunkt för blomning

De allmänt accepterade begreppen för aloe -blomningsfrekvens med ett intervall på 2 decennier är ganska ungefärliga. Med rätt vård kan växten hemma blomma oftare. Som regel visas en enda blomma i axlarna på de övre bladen. Aloe blomställningar har en ganska stor mängd nektar, som sprider en stark doft. Därför bör allergiker vara försiktiga med det.

Det är nödvändigt att komma ihåg om särdragen i utvecklingen av denna växt . Under de tre första åren har det vuxit mycket aktivt. Denna period kännetecknas av frånvaron av behovet av övervintring.

Med tanke på det faktum att aloe bildar blomställningar först efter vinterns vilande period, bör man inte vänta i början av blommande pilar.

Bild
Bild

Vinterperioden för växten skapas konstgjort. För att göra detta placeras blomman på en sval plats och vattnas mycket mindre ofta. I detta fall bör jorden vara halvtorr. Sådana förhållanden kommer att organiseras under hösten. Det är lämpligt att transplantera aloe i en stor behållare innan det. Den bästa tiden för proceduren är våren. Så innan övervintringen kommer växten att hinna anpassa sig till en ny plats och jord.

Efter att ha utfört dessa manipulationer skapas särskilda förutsättningar för blomning. Samtidigt rekommenderas det inte att flytta och vända blomkrukan, samt fylla den med vatten.

Bild
Bild

Varför finns det inga peduncles?

Växten börjar inte alltid blomma efter att ha följt stegen ovan. Det kan finnas flera orsaker till detta beteende hos aloe. Nämligen:

  • blommans lilla ålder;
  • brist på ljus;
  • överflödig fukt i grytan;
  • olämplig jord;
  • långvarig uppskjutning av transplantationen;
  • hög luftfuktighet;
  • brist på vilande period (övervintring);
  • förekomst av sjukdomar eller skadedjur.

De flesta av dessa faktorer härrör från det faktum att uppfödare glömmer aloeens ökenursprung. Så, torr luft, en liten mängd fukt, långa dagsljus är naturliga för det.

Bild
Bild

När det gäller rätt jord för denna saftiga bör den vara pH -neutral eller något sur. Och även denna typ av ökenväxter tolererar inte jord med hög densitet.

Rötterna kräver en ganska fri konstant tillförsel av syre, vilket tillhandahålls genom att lägga grus till potten. För dessa ändamål kan du också använda kol med tegelflis.

Glöm inte bort gödningsmedel, som används som vanlig humus. En obligatorisk komponent är landet av flera typer: lövfällande och torvigt. Förekomsten av grov sand i denna blandning kommer också att vara ett plus. I det här fallet är det bättre för dem att strö dräneringen (2 cm) och marken endast ovanifrån.

Ett enklare alternativ kan vara butiksjord, som inte behöver blandas, gödslas och desinficeras . Namnet på en sådan komposition bör låta som "för kaktusar" eller "för succulenter." De innehåller kombinationer av element som är optimala för aloe.

Bild
Bild

Och också en viktig uppgift vid aloeodling är att förebygga förekomsten av skadliga insekter och olika sjukdomar. Det finns inte så många av dem, och de förekommer sällan, främst på grund av felaktig hemsjukvård. Hobbyister blir ofta vilseledda av anläggningens anspråkslöshet, och de slutar ta hand om det ordentligt.

Alla sjukdomar hos denna växt kan delas in i tre typer:

  • torr bladröta;
  • rotröta;
  • skadedjur (spindelmider, skalinsekter eller mjölkfåglar).

Det viktigaste är tidig bestämning av den uppkomna sjukdomen. Då kan växten botas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det farligaste skadedjuret är spindelmiten, eftersom det är svårt att märka i början. Därför bör huvudsaklig uppmärksamhet ägnas åt tecken som gulning och torkning av bladen, samt bildandet av en liten tunn bana i den nedre delen av aloe. För att förhindra denna sjukdom är det nödvändigt att regelbundet torka av saftiga med alkohol eller strö med vitlökstinktur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av sjukdomarna är den farligaste torrrötningen, som är svår att diagnostisera och följaktligen att behandla i tid. Förebyggande i form av korrekt underhåll och snabb sprutning spelar en nyckelroll . En sådan växt är praktiskt taget inte mottaglig för behandling.

Bild
Bild

Rotröta anses också vara ett vanligt problem, särskilt för nybörjare. Det bör komma ihåg att vattning av aloe är tillåtet högst två gånger i månaden, eftersom det är överskottet av fukt som leder till sönderfall. Om växten börjar uppleva en försening i utvecklingen måste du försöka transplantera den och leta efter rotröta . Vid ofullständig skada på rhizomen tas det skadade området bort, den återstående delen torkas bort med aska och blomman planteras i en ny blomkruka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skapar man de nödvändiga förutsättningarna?

För att få aloe att blomma är det nödvändigt att skapa ett gynnsamt klimat för det, som påminner om förhållandena i öknen. Följande regler måste följas:

  • sval temperatur (från +10 till +14 grader Celsius);
  • konstgjord belysning för att öka dagsljuset;
  • låg luftfuktighet inomhus;
  • använd för att vattna en bricka med vatten.
Bild
Bild

Under blomperioden anses det normalt att höja temperaturen med 10 grader. En viktigare faktor är långvarig exponering för ultraviolett strålning (dagsljus).

För att blomman ska blomma, glöm inte att mata den. Aloe, liksom andra växter, förbrukar mer näringsämnen under blomningen. Toppdressing bör göras 2 gånger i månaden. För maximal effekt rekommenderas att lossa jorden före proceduren. Om de valda gödningsmedlen har en flytande konsistens, är det nödvändigt att se till att lösningen inte faller på bladen när du applicerar dem.

Med förbehåll för ovanstående åtgärder kommer aloe blommor inte att låta dig vänta. Deras långa och vackra blomning kommer att glädja värdinnan och alla hushållsmedlemmar.

Rekommenderad: