Blåbärsgödsling: Befruktning Av Trädgårdsblåbär På Hösten Och Våren, Polsk Och Annat Gödningsmedel

Innehållsförteckning:

Video: Blåbärsgödsling: Befruktning Av Trädgårdsblåbär På Hösten Och Våren, Polsk Och Annat Gödningsmedel

Video: Blåbärsgödsling: Befruktning Av Trädgårdsblåbär På Hösten Och Våren, Polsk Och Annat Gödningsmedel
Video: How to fertilize blueberries 2024, Maj
Blåbärsgödsling: Befruktning Av Trädgårdsblåbär På Hösten Och Våren, Polsk Och Annat Gödningsmedel
Blåbärsgödsling: Befruktning Av Trädgårdsblåbär På Hösten Och Våren, Polsk Och Annat Gödningsmedel
Anonim

Många trädgårdsmästare gillar att plantera nya bärbuskar och fruktträd på sina tomter som de inte tidigare har hanterat. Nyligen har blåbär blivit allt populärare. Fler och fler trädgårdsmästare vill se henne på sina tomter. Men för detta du behöver veta hur du sköter om blåbär på rätt sätt, och särskilt om att mata dem.

Bild
Bild

Varför behövs detta?

Blåbär är ganska nyckfulla trädgårdsgrödor som kräver ytterligare näringsämnen och spårämnen . Även om det finns trädgårdsmästare som tror att alla växter kan ta alla nödvändiga ämnen från jorden. Faktum är att inte varje jord är fullt rik på alla spårämnen som en växt behöver, särskilt blåbär. Dessutom kräver växten ytterligare näringsämnen varje säsong, så befruktning är absolut nödvändigt. Fördelarna med befruktningsförfarandet är följande:

  • växten får allt den behöver för tillväxt och utveckling, ser frisk och vacker ut;
  • tack vare näring kan du få en bra skörd, påskynda mognaden och förbättra smaken av bär;
  • snabb och korrekt utfodring ökar växtens immunitet, vilket gör att den kan motstå olika sjukdomar och skadedjur.

Det kan bara finnas en nackdel - ett överskott av befruktning. Du måste vara försiktig med detta. En ökad mängd näringsämnen kan leda till motsatt resultat, så det är mycket viktigt att veta vid vilken tidpunkt och hur man matar växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tecken på brist på näring

De viktigaste ingredienserna som är nödvändiga för framgångsrik utveckling och en bra skörd av blåbär är fosfor, kväve och kalium . Gödsel kan appliceras på en specifik grafik , men du kan bara när växten verkligen behöver i det.

Dessutom kan vissa element finnas i överskott i jorden, eller omvänt kan deras brist observeras. Växten kommer att signalera både brist på näring och överskott av den.

Bild
Bild

Några tecken på trädgårdsblåbärs utseende kommer att berätta vad problemet är

  1. Om busken växer väldigt långsamt, bären mognar dåligt och det finns få av dem, bladen i kanterna blir gula och torkar ut, då finns det uppenbarligen inte tillräckligt med blåbär kväve . Du måste dock vara försiktig med applicering av detta gödningsmedel i slutet av säsongen, eftersom dess överflöd kommer att medföra en kraftig tillväxt av nya skott. Innan kallt väder börjar är det värdelöst, de kan helt enkelt frysa.
  2. Om busken ser försvagad ut och vissnar är skörden dålig och frukterna är inte goda, det indikerar att det inte finns tillräckligt med blåbär. kalium och fosfor … Om växten saknar dem dåligt kan den vissna helt. Men ett överflöd av samma ämnen kan orsaka sönderfall av rötterna.
  3. Om det är väldigt få bär eller busken inte bär frukt alls krävs ytterligare utfodring i formuläret magnesium, kalcium och svavel .
  4. Applicera försiktigt mangan, koppar, bor, natrium . Dessa ämnen finns redan i den erforderliga mängden i jorden. Om växten till exempel inte har tillräckligt med bor, slutar nya löv växa och de befintliga får en blåaktig nyans runt kanterna. Avsaknaden av en tillräcklig mängd mangan kommer att göra sig känd med gula löv och deras fallande.
  5. Med brist svavel bladen blir täckta med vita eller blekgula fläckar, då kan de bli helt vita.
Bild
Bild

Gödselmedel

För de flesta växter organiska och mineraliska gödningsmedel … Men det finns undantag när inte all matning är lämplig. Blåbär är en av dessa grödor. Kompost, aska, gödsel, kycklingspillning kan vara skadligt för detta bär ., eftersom alla dessa ämnen minskar jordens surhet, och detta inte tillåter det att tillgodogöra sig näringsämnen. Det enda som kan användas från organiskt material är högmyrtorv. Det kan ersättas med tallskräp.

Men mineralgödsel blåbär kommer att ta mycket bra . Och här Det finns tre typer av gödningsmedel som denna gröda behöver.

  1. Kvävehaltig … Dessa gödningsmedel innehåller olika alternativ för nitrat, urea, ammoniumsulfat.
  2. Kali . Vanligtvis används kaliumsulfat som en sådan toppdressing.
  3. Fosforsyra . Oftast använder sommarboende superfosfat.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men i de flesta fall är det bekvämt att använda komplexa gödningsmedel, som innehåller flera användbara komponenter samtidigt. Detta är mycket bekvämt eftersom det finns många alternativ speciellt utformade för specifika växtarter.

Eftersom blåbär föredrar sur jord , många trädgårdsmästare löser detta problem med det vanliga citronsyra . För att göra detta måste du späda ut 2 matskedar av pulvret i 6 liter vatten, lämna i cirka en timme och du kan vattna buskarna. Det rekommenderas att göra en lösning med citronsyra i en plasthink.

Bild
Bild

Tid

Vid olika utvecklingsperioder kräver blåbär vissa gödningsmedel ., vilket hjälper till att utvecklas korrekt, mognar grödan och lämnar växten beredd på vintern.

Under våren

Kväve - en viktig komponent för tillväxt och utveckling. Därför, så snart saftflödet börjar, måste växten matas med kväve. Upprepa sedan matningen igen under våren och försommaren.

Så snart knopparna börjar blomma behöver blåbär i kalium och fosfor . Kalium hjälper till att stärka immuniteten och hantera sjukdomar, medan fosfor fungerar för framtiden. Tack vare tidig applicering av detta gödningsmedel finns det en chans att uppnå ett högt utbyte.

När bären mognar på sommaren kommer blåbär också att behövas kalium … Dessutom kan du använda komplexa kosttillskott som innehåller magnesium, kalcium, koppar, natrium.

Det är mycket viktigt att inte överfodra växten för att inte få motsatt effekt. Därför kan du befrukta växten med kalium en gång, och en annan gång välja ett komplext alternativ.

Detta kommer att räcka för en frisk planta på sommaren. Men om problemen beskrivs och anläggningen inte ser det bästa ut, måste du navigera i situationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

På hösten

Efter skörd behöver bärbuskar vila, förberedelse inför nästa säsong. Och gödselmedel hjälper också till med detta. För vintern förbereds växten med magnesium och zink , Detta hjälper blåbären att återfå sin styrka.

För att förhindra att buskarna fryser på kalla vinterdagar, på senhösten (men innan den första frosten börjar), måste du lägga till jorden kaliumgödsel.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du matar växter måste du fokusera på klimatförhållandena i din region. Om våren i de södra regionerna känner sig med kraft och huvud redan i mars, kan frost i de norra regionerna uppstå även i maj.

därför befruktningsschemat kanske inte är samma för alla.

Tillverkare

Många gödningsmedel som används av våra trädgårdsmästare tillverkas i Ryssland. Bland dem finns det många alternativ som bara innehåller alla komponenter som är nödvändiga för blåbär. Några av dem kan noteras.

  1. " Bra kraft " är ett flytande gödningsmedel som inte bara innehåller kväve, fosfor och kalium, utan också andra spårämnen och vitaminer. Bärnstenssyra finns också, vilket stimulerar växttillväxt. Du kan använda detta gödningsmedel länge, eftersom en flaska räcker till 100 hinkar vatten.
  2. " Bona Forte "produceras i form av granulat som löses upp i jorden och därigenom gradvis ger det användbara ämnen. Förutom de viktigaste komponenterna som krävs för blåbär innehåller gödningsmedlet magnesium, vilket har en gynnsam effekt på rötternas hälsa och hjälper till att bilda frukt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns alternativ som har visat sina bästa egenskaper, vars tillverkare är Polen

  1. Mål Obfite Plony är en granulat som innehåller fosfor, kalium och kväve, som hjälper buskarna att växa friska och bären att vara stora och söta. Vanligtvis löses granulaten i vatten i proportionerna 1 gram per 1 liter.
  2. Florovit Ett annat populärt gödningsmedel som har en gynnsam effekt på tillväxt och bildning av frukt. Gödsel oxiderar jorden mycket bra, vilket är vad blåbär behöver.

Den största fördelen med denna typ av gödningsmedel är den fullständiga frånvaron av nitrater.

Bild
Bild
Bild
Bild

Matningsmetoder och regler

Det är viktigt att inte bara förse buskarna med alla nödvändiga näringsämnen, utan också att göra det rätt. Och för detta måste du göra detta i rätt tid och i rätt proportioner . Även om det hände att den nödvändiga informationen försvann ur minnet, innehåller paketet alltid anteckning , vilket hjälper dig att inte misstas i rätt applikation. Grundreglerna är enkla:

  • du kan lägga till pulver eller granulat direkt i jorden, gräva upp jorden lite runt busken, men innan det måste du vattna blåbären;
  • samma pulver eller granulat kan spädas med vatten och vatten på växten, och vid behov kan bladen sprutas;
  • flytande koncentrerade lösningar löses också i vatten enligt instruktionerna;
  • utfodring utförs tidigt på morgonen eller sent på kvällen, när direkt solljus inte träffar växterna, är det möjligt i grumligt väder, men utan regn.

Bladförband kan användas förutom rotförband, men ersätter det inte helt. Blåbär får alla sina näringsämnen från jorden, så rotmatning är oerhört viktigt.

Bild
Bild

Expertråd

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att man lägger gödselmedel när man planterar en växt. För detta läggs de nödvändiga komponenterna i planteringsgropen efter blandning med jorden.

  1. Om det behövs kan blåbär befruktas med produkter avsedda för hortensior och azalea, kraven för dessa växter är liknande.
  2. Ettåriga växter behöver inte lika mycket gödning som mogna buskar. Du kan ägna särskild uppmärksamhet åt matning under det andra levnadsåret. Du bör vara särskilt försiktig med denna process när växterna är mer än fem år gamla.
  3. Om blåbär är mulched med sågspån, rekommenderas att fördubbla mängden kvävegödselmedel.
Bild
Bild

Det bör noteras att folkmedicin inte alltid är bra för detta bär. Du kan begränsa dig till endast citronsyra. Äggskal, träaska, lime och örtinfusioner fungerar inte.

Rekommenderad: