Gödningsmedel För Gräsmattan: Applicering På Hösten, Våren Och Sommaren, Flytande Höst Och Annat Gödningsmedel

Innehållsförteckning:

Video: Gödningsmedel För Gräsmattan: Applicering På Hösten, Våren Och Sommaren, Flytande Höst Och Annat Gödningsmedel

Video: Gödningsmedel För Gräsmattan: Applicering På Hösten, Våren Och Sommaren, Flytande Höst Och Annat Gödningsmedel
Video: Renovering av gräsmattan - vertikalskära, lufta, så och dressa 2024, Maj
Gödningsmedel För Gräsmattan: Applicering På Hösten, Våren Och Sommaren, Flytande Höst Och Annat Gödningsmedel
Gödningsmedel För Gräsmattan: Applicering På Hösten, Våren Och Sommaren, Flytande Höst Och Annat Gödningsmedel
Anonim

En gräsmatta är en homogen gräsbevuxning, som ofta används i landskapsdesign för att dekorera angränsande tomter, privata och offentliga områden .… Men för att gräsmattan ska se attraktiv ut ur estetisk synvinkel måste den noggrant tas om hand. Dessutom inkluderar sådana vårdåtgärder utan tvekan befruktning och toppdressing. Idag i vår artikel kommer vi att prata i detalj om olika typer av gödningsmedel för gräsmattan och också överväga de möjliga sätten att applicera dem.

Bild
Bild

Gödningsöversikt

Ett brett utbud av gräsgödsel kan hittas på trädgårdsmarknaden idag. Var och en av sorterna har sina egna unika egenskaper och egenskaper. Låt oss titta på flera typer av gräsgödsel.

Kväve

Kväve är ett ämne som förs in i jorden för att aktivera och stimulera tillväxt och utveckling av växter . För att avgöra om din gräsmatta behöver kväve, var uppmärksam på gräsfärgen - om den är dålig måste du snabbt börja applicera denna kemiska komponent. Kväve som ett oberoende ämne är en integrerad del av sådana komplexa gödselmedel och förband som urea, saltpeter och ammonium.

Bild
Bild

Fosfor

Behovet av fosfor kan bedömas utifrån gräsmattornas allmänna tillstånd. Om den är bräcklig i strukturen och har en mörk färg är det absolut nödvändigt att applicera fosforgödselmedel. Ofta, som en del av förband, kombineras fosfor med ett ämne som kalium. Sådana kemiska föreningar har en positiv effekt på metabolismen av grönska. I detta fall bör man ta hänsyn till det faktum att en överdriven mängd fosfor, liksom dess brist, kan påverka gräsmattans tillstånd negativt.

Bild
Bild

Kalium

Kalium bidrar till ökningen av örtens resistens. Ämnet reglerar saltbalansen, med en tillräcklig mängd av det, växter förvärvar förmågan att motstå temperaturförändringar samt luftfuktighet. Om det inte finns kalium i jorden, kommer gräset att dö.

Komplexa formuleringar

För användarnas bekvämlighet började gödselproducenterna skapa och utveckla en mängd komplexa formuleringar som kan köpas på speciella trädgårdsmarknader och i lämpliga butiker. Tack vare sådana gödningsmedel, som innehåller alla komponenter som är nödvändiga för tillväxt och utveckling av gräsmatta, behöver användaren inte oroa sig för att köpa varje kemikalie separat och avgöra vilket element som saknas i jorden.

Bild
Bild

Flytande dressing

På senare tid har flytande gödningsmedel och konstgödsel blivit allt populärare bland användare. Det viktigaste kännetecknet för sådana kompositioner är att de lätt och snabbt tränger in i jorden och också absorberas väl av växter. Samtidigt säljs sådana gödningsmedel inte färdiga, de måste förbättras ., nämligen: de är nödvändiga utspädd , eftersom ett rent och mättat koncentrat inte kan appliceras på jorden i alla fall. Dessutom måste det komma ihåg att omedelbart efter applicering av sådant gödningsmedel är det nödvändigt att vattna gräset med vatten. Den nyaste typen av flytande förband är de formuleringar som appliceras på jorden genom sprutning.

Bild
Bild

Torra gödningsmedel

Införandet av torrt gödningsmedel i jorden är nödvändigt när växternas tillväxt avtar betydligt. I förhållande till gräsmattan kommer torrgödsel att vara aktuellt om det är nödvändigt att klippa gräset mindre än en gång i veckan. En långsam tillväxt tyder på brist på näringsämnen i gräsmatta. I form av torrt gödningsmedel produceras vanligtvis gödselmedel som urea, urea och nitrat.

Praktiskt tips: Var noga med att läsa etiketterna och bruksanvisningen som följer med gödningsmedlet . Följ tillverkarnas rekommendationer och råd för att få maximal önskad effekt.

Annars kan felaktig användning av gödningsmedel skada gräsmattor.

Bild
Bild

Introduktionsvillkor

För att gödningsmedlet du har applicerat ska ha en positiv effekt på gräsmattans skick och utseende måste du följa tidpunkten för deras applicering. Hösttiden är optimal för detta. Enligt granskningar av experter (botaniker, trädgårdsmästare och amatörträdgårdsmästare) bör näringsämnen införas i jorden under hösten, i oktober. Detta beror på att det inte finns frost under denna period.

Höstmatning leder till ett stort antal positiva effekter:

  • stärka gräsmattan;
  • förhindra utveckling av sjukdomar;
  • bevarande av gräsets ljusa färg under lång tid;
  • stärka växts rotsystem;
  • ackumulering av positiva ämnen och mycket mer.

Det mest relevanta under denna period är gödningsmedel som kalium, fosfor, superfosfat, benmjöl. Alla dessa ämnen har inte bara en positiv effekt på gräsmattans allmänna skick, utan förbereder det också för vinterperioden.

Bild
Bild

I slutet av november används gödsel och urea (urea) för att mata gräsmattor.

Hur gör man för att sätta in korrekt?

Det finns flera sätt att gödsla jorden.

Manuell tillämpningsmetod

Denna metod är lämplig för nästan alla, oavsett deras trädgårdsupplevelse. Så, det gödselmedel som du valt och används av dig fördelas med händerna, och sedan utförs obligatorisk vattning. I det här fallet är det absolut nödvändigt att använda sådan personlig skyddsutrustning som handskar - på så sätt skyddar du din hälsa och skyddar dina händer från skador.

Använd en sprayflaska

Användningen av en sprayflaska är viktig vid applicering av flytande gödningsmedel. Detta beror på att kemikalier med hjälp av denna enhet fördelas så jämnt som möjligt över gräsmattans yta.

Bild
Bild

Såmaskiner

Mekaniska såmaskiner rekommenderas om din gräsmatta är ganska stor. Samtidigt, beroende på den specifika modellen av såmaskinen, kan du konfigurera den här enheten så att den gödslar din gräsmatta i den koncentration du behöver.

Välj en metod som är relevant och bekväm för dig i varje specifikt fall.

I allmänhet kan vi dra slutsatsen att Gödsel är en viktig del av gräsmattan.

Var försiktig med matningsförfarandet för att bevara det estetiskt tilltalande utseendet på en vacker och grön gräsmatta, som ofta är en dekoration av platsen.

Rekommenderad: