Hur Matar Man Blåbär På Våren? Vårmatningsplan. Hur Befruktas Trädgårdsblåbär I Maj För En Bra Skörd? Befruktning Tidigt På Våren

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matar Man Blåbär På Våren? Vårmatningsplan. Hur Befruktas Trädgårdsblåbär I Maj För En Bra Skörd? Befruktning Tidigt På Våren

Video: Hur Matar Man Blåbär På Våren? Vårmatningsplan. Hur Befruktas Trädgårdsblåbär I Maj För En Bra Skörd? Befruktning Tidigt På Våren
Video: How and when to fertilize blueberry bushes. 2024, April
Hur Matar Man Blåbär På Våren? Vårmatningsplan. Hur Befruktas Trädgårdsblåbär I Maj För En Bra Skörd? Befruktning Tidigt På Våren
Hur Matar Man Blåbär På Våren? Vårmatningsplan. Hur Befruktas Trädgårdsblåbär I Maj För En Bra Skörd? Befruktning Tidigt På Våren
Anonim

Blåbär är ett superfriskt bär, eftersom de innehåller vitaminer från grupperna A, B, C, E, K, P, PP, samt aminosyror, antioxidanter, fibrer, flavonoider och andra användbara mikroelement. Att lägga till detta bär i din kost hjälper till att sänka kolesterol i blodet, förbättra funktionen av det visuella, kardiovaskulära och matsmältningssystemet. Håller med, det här är en bra anledning att börja odla den i din trädgård. Och så att skörden inte sviker, använd rådet i den här artikeln, från vilken du kommer att lära dig enligt vilket schema och hur man gödslar blåbär på våren.

Bild
Bild

Grundläggande regler

Vårmatning av blåbär är en viktig del i vården av detta bär . Fel val eller fel förhållande mellan vissa mikroelement i gödningsmedlets sammansättning kan leda till hämning i växternas utveckling och tillväxt, samt negativt påverka själva grödans kvantitet och kvalitet.

Det finns två sätt att applicera gödselmedel: i jorden vid rötterna och direkt på själva växten (blad, blommor, grenar). Båda alternativen bör utföras på morgonen eller kvällen, när direkt solljus inte faller på busken . När rotdressing appliceras gödselmedel, både torrt och flytande, på jorden på ett avstånd av 15-20 cm från plantstammen i flera små hål upp till 5 cm djupa, som sedan täcks med jord. Det är viktigt att se till att rotgödselmedlet inte faller på busken själv - om detta händer måste växtytan sköljas med rent vatten. Det är värt att applicera gödselmedel 40-60 minuter efter riklig vattning av busken med rent rent vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte att blåbär älskar sur jord, därför är det nödvändigt att övervaka jordens pH -nivå (normen är 3, 5–58).

Gödningsmedel som krävs

Innan du börjar gödsla blåbärsbuskar är det viktigt att förbereda jorden själv - flodsand och torv är bäst lämpade för detta (med barrträd - ett lager på 10 till 15 cm). Tack vare dessa komponenter bibehålls den nödvändiga nivån av surhet och fukt i jorden.

Bild
Bild

För en stor och bra skörd rekommenderar experter att använda följande gödningsmedel som toppdressing.

Mineral

För att mata blåbär på våren är ammoniumsulfat ett utmärkt val som en extra källa till svavel och kväve i det första steget. Den bör användas som en del av NPK -mineralgödselmedel om jorden där busken växer har ett pH -värde som överstiger 4,8 . Om den årliga tillväxten av buskgrenar är mer än en halv meter och pH -nivån i jorden varierar från 3, 2 till 4, 5, behövs detta gödselmedel inte. Ämnen som ammoniumnitrat och karbamid (karbamid) är också lämpliga för att mata trädgårdsblåbär.

Bild
Bild

För den andra utfodringen kan du använda kaliumsulfat, kaliumnitrat, kaliummagnesium och kolloidalt svavel, som inkluderar följande ämnen:

  • kalcium (ökar resistensnivån mot sjukdomar, lagringstiden för mogna bär, koncentrationen av sockerarter i dem; normen är 30-40 g per år);
  • fosfor (ökar rotsystemets tillväxttakt; normen är 30-50 g per år);
  • magnesium (stöder plantans hälsa, ger de nödvändiga reaktionerna och processerna inom den);
  • kväve (främjar en ökning av vegetativ massa och bärbildning; normen är 50-60 g per år);
  • svavel (försurar jorden, håller en optimal pH -nivå i jorden).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att öka tillväxthastigheten och mogningen av busken är äppelcidervinäger, citronsaft eller citronsyra och andra folkmedicin som hjälper till att upprätthålla den nödvändiga pH -nivån för blåbär i jorden lämpliga. De används enligt följande schema:

  • 100 ml äppelcidervinäger (nio procent), utspädd i 10 liter vatten;
  • 20-30 g citronsyra, utspädd i 10 liter vatten;
  • saft av tre citroner, utspädd i 10 liter vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att öka effektiviteten kan du tillsätta järnvitriol eller järnkelat till äppelcidervinäger eller citronsyra - cirka 2 g per 10 liter av den färdiga lösningen . Du kan också använda en tre till fyra dagars tinktur av hackade sura örter som sorrel, rabarber och oxalis.

Bild
Bild

Om vatten används under normal bevattning med en surhet på 5, 5, kommer jorden så småningom att få samma pH -nivå. För att undvika detta bör du byta vanligt vatten med ovanstående förslag på lösningar varannan vecka.

Komplex

Komplexa gödningsmedel inkluderar kaliummonofosfat, vars huvudkomponenter är kalium (33%) och fosfat (52%). Dess tillämpning leder till följande resultat:

  • hög andel fruktbuskar;
  • ökad sötma hos bär;
  • lång hållbarhet för redan plockade blåbär;
  • buskresistens mot olika sjukdomar, temperaturfluktuationer och dåliga väderförhållanden.
Bild
Bild

Detta gödselmedel ska appliceras på jorden antingen i april eller i maj - erfarna trädgårdsmästare avråder från att använda det mer än en eller två gånger om året.

Organisk

Organiskt gödningsmedel är kategoriskt kontraindicerat för blåbär. Dessa inkluderar:

  • gödsel;
  • kompost;
  • aska;
  • kycklingspillning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa ämnen, förutom att de bidrar till en ökning av alkalinivån i jorden, förhindrar att växten får tillräcklig näring från jorden och påverkar också negativt tillståndet hos buskens rötter på grund av den ökade koncentrationen av kväve i dess sammansättning.

Schema

Matning av blåbärsbuskar efter vintern utförs i två steg: från april till maj och från maj till juni . Nedan visas graden av applicering av mineralgödselmedel till jorden, och det anges också hur man applicerar dem korrekt under olika perioder av växtens liv.

Under svullnadsperioden i njurarna

Aktiv mognad av njurarna sker i april. Denna månad är det nödvändigt att applicera torrt gödningsmedel i den lossade jorden, från plantans ålder:

  • en tvåårig buske-en tredjedel av en matsked;
  • treårig buske-en matsked;
  • fyraårig buske-två matskedar;
  • femårig buske-tre matskedar;
  • buske från sex år - 6 matskedar.
Bild
Bild

För att inte bränna växtens rötter måste buskarna vattnas rikligt efter applicering av torrt gödningsmedel.

Om våren visade sig vara tidig börjar de mata blåbären från slutet av mars - det viktigaste är att jorden inte fryser, eftersom införsel av gödningsmedel i ouppvärmd mark leder till en ökning av nitratnivån i den.

När den blommar

I maj, när buskarna börjar blomma, kan du befrukta jorden med samma medel. Om jorden är torr måste du vattna växten med vanligt vatten i förväg, häll sedan det utspädda gödningsmedlet under varje buske enligt följande schema:

  • under de första två åren efter att ha planterat en buske - en tredjedel av en matsked;
  • för en treårig buske-en halv matsked;
  • för en fyraårig buske-en matsked;
  • för en femårig buske-två och en halv matskedar;
  • för en buske sex år gammal och äldre - 5 matskedar.
Bild
Bild

Den tredje toppdressingen (sommar) utförs i juni -juli - under mognadsperioden av bär . För närvarande beror mängden gödningsmedel också på plantans ålder. Totalt varierar mängden torrgödsel per år från 1 till 16 skedar.

Det är viktigt att komma ihåg att ett överflöd av mineraler och andra tillsatser, liksom deras brist, påverkar buskens hälsa negativt och dess förmåga att bära frukt.

Rekommenderad: