Blåbärsvård På Hösten: Förbereder Sig För Vintern. Hur Täcker Och Isolerar Jag Trädgårdsblåbär? Gödselmedel För Höstmatning. Vad Ska Man Göra Med Buskar På Hösten I September Och O

Innehållsförteckning:

Video: Blåbärsvård På Hösten: Förbereder Sig För Vintern. Hur Täcker Och Isolerar Jag Trädgårdsblåbär? Gödselmedel För Höstmatning. Vad Ska Man Göra Med Buskar På Hösten I September Och O

Video: Blåbärsvård På Hösten: Förbereder Sig För Vintern. Hur Täcker Och Isolerar Jag Trädgårdsblåbär? Gödselmedel För Höstmatning. Vad Ska Man Göra Med Buskar På Hösten I September Och O
Video: Propagating Blueberries 2024, April
Blåbärsvård På Hösten: Förbereder Sig För Vintern. Hur Täcker Och Isolerar Jag Trädgårdsblåbär? Gödselmedel För Höstmatning. Vad Ska Man Göra Med Buskar På Hösten I September Och O
Blåbärsvård På Hösten: Förbereder Sig För Vintern. Hur Täcker Och Isolerar Jag Trädgårdsblåbär? Gödselmedel För Höstmatning. Vad Ska Man Göra Med Buskar På Hösten I September Och O
Anonim

Blåbär är en av få fruktfrukter som inte kräver särskild uppmärksamhet från trädgårdsmästaren. Minimal skötsel av denna växt krävs dock fortfarande, särskilt på hösten. Detta gör det möjligt för kulturen att bättre förbereda sig för vintern och uppnå en rik skörd av välsmakande och doftande bär för nästa säsong.

Bild
Bild

Nyanser av trimning

Att ta hand om blåbär på hösten är mycket viktigt för buskens fulla tillväxt, utveckling och aktiva frukter nästa år. Beskärning blir en av de viktigaste aktiviteterna . Om du inte uppmärksammar det tillräckligt, kan detta leda till en snabb degeneration av kultur till en vanlig vildmark.

När våren börjar visas ett stort antal unga skott - det tar bort näringsämnen från växten och försvagar kulturen . Förtjockning leder till att fruktgrenarna blir tunna, och detta påverkar fruktens smakegenskaper mest negativt.

Bild
Bild

Dessutom lockar den täta kronan ett stort antal svampar, skadedjur och andra parasiter, så blåbär blir en grogrund för farliga infektioner.

Naturligtvis är det nödvändigt att skära ut sjuka, svaga och skadade grenar under hela växtsäsongen . Frysta skott klipps på våren, överflödig tillväxt tas bort på sommaren. Och på hösten ägnas särskild uppmärksamhet åt sanitära såväl som formativa rester.

Bild
Bild

Formande

Beskärning av blåbärsgrenar görs för korrekt formning av busken. Dessa arbeten måste utföras efter avslutad fruktning och avbrytande av saftflödet. I centrala Ryssland faller denna gång under andra halvan av oktober.

I detta skede bör alla grenar som tjocknar kronan tas bort. Samtidigt är sågsågszonerna täckta med trädgårdshöjd - en sådan åtgärd kommer att skydda växterna från intrång av patogen mikroflora.

Det är mycket viktigt att slutföra beskärningen före det första kalla vädret, annars kan busken drabbas av frost.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att ta bort unga skott från det första året av blåbärsutveckling, eftersom rotskotten som växer under denna tid tar mycket styrka från växten . För blåbär som planteras på våren måste hela sommarrotväxten och unga grenar klippas ned under höstmånaderna. Efter beskärning bör en planta vara kvar, bestående av flera raka pelare 35-40 cm höga, alla sidogrenar är också avskurna.

Bild
Bild

Beskärning av en vuxen växt görs enligt följande schema:

  • horisontella skott skärs ner till den mest kraftfulla grenen som växer vertikalt;
  • ta bort skott som växer ner och djupt in i kronan;
  • klipp av grenarnas toppar, bortskämda av skadedjur eller kyla;
  • alla grenar som är mindre än 30 cm långa kan också tas bort.
Bild
Bild

Föryngrande

Skotten av mogna växter skärs vanligtvis för att föryngra dem. I detta skede skärs alla icke-fertila gamla grenar, som inte ger en gröda, men samtidigt tar bort en stor andel användbara makro- och mikroelement från busken för deras tillväxt. Efter föryngrande beskärning börjar nya grenar växa aktivt med vårens början och ger en stor skörd.

Bild
Bild

Befruktning

På hösten kräver alla bärgrödor ytterligare utfodring. Målet med att applicera näringsgödsling under denna period är att hjälpa blåbären att klara vintern bra och etablera unga knoppar för den efterföljande växtsäsongen.

Gödsla blåbär från 2 års ålder . Under höstmånaderna ger kompositioner med kalium och fosfor god effekt, en sådan toppdressing förbättrar bärens smak avsevärt. Samtidigt används vanligtvis 50 g superfosfat och kaliumsulfat för varje buske, kaliummonofosfat och kaliumsulfat ger ett bra resultat.

Bild
Bild

Som ett alternativ, du kan mata buskkulturen med färdiga mineralkompositioner, du kan köpa dem i alla butiker för trädgårdsmästare och trädgårdsmästare . Förberedelser bör ges till ljungväxter - de är lämpliga inte bara för blåbär utan även för tranbär, viburnum, lingon, de används för att befrukta rododendron, hortensior och azalea. De innehåller ett balanserat komplex av mineraler, liksom en jordsyra.

Bild
Bild

För denna kultur är följande kompositioner mest efterfrågade

  • Florovit - preparatet är speciellt utformat för bättre fruktning av blåbär, förutom basmineraler innehåller det koppar, magnesium, zink och järn.

  • Bona forte - sammansättning för blåbär och många andra skogsbär. Detta är ett långverkande läkemedel, det räcker att lägga till det en gång om året.
  • " Bra kraft " - lämplig för blåbär och andra bärbuskar.

Förutom toppdressing är det mycket viktigt att surgöra jorden på hösten. Neutrala och alkaliska substrat är inte lämpliga för blåbär. Det utvecklas bäst vid ett pH på 4-5.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om surhetsparametrarna överskrids börjar blåbären göra ont . Jordmikroorganismer, salter och mineraler kommer att vara otillgängliga för det, eftersom växter i en alkalisk miljö slutar absorbera användbara mineraler.

Som ett resultat avbryts alla tillväxtprocesser och risken för att utveckla kloros, senblåsa, svart ruttna, stamcancer och andra farliga sjukdomar ökar.

Bild
Bild

För att försura jorden måste du lägga till speciella lösningar på jorden

Baserat på ättiksyra - 100 ml ättika 9% bordsvinäger späds ut i en hink med vatten och förbrukas med en hastighet av 10 liter per 3 m2 bär.

Baserat på citronsyra - 1 tsk. citroner löser upp 4 liter varmt vatten och spillar den förfuktade jorden i närstammszonen med en hastighet av 3 liter utspädd komposition per 1 m2 landningsyta.

Bild
Bild

Vissa trädgårdsmästare använder elektrolyt för sura batterier eller koncentrerad svavelsyra . Men i båda fallen måste ett pH -test först utföras för att bestämma den exakta dosen av läkemedel.

Bild
Bild

I vardagen är detta inte det mest praktiska sättet, eftersom det kräver särskild kunskap och färdigheter. Om dosen överskrids något, dör växten snabbt.

Kompostering

Det är mycket viktigt att täcka alla växter. Denna åtgärd hjälper till att minska tillväxten av ogräs, bevara fukt i jorden och jämna ut temperaturfluktuationer. På hösten används krossad tallbark eller barrträd som mulch, mindre ofta används halm och sågspån . Skyddsskiktet läggs med en tjocklek på 7-10 cm, varje år ökas det med ytterligare 5 cm.

Bild
Bild

Alternativt kan du använda fallna löv . Under vintern kommer de att para sig och på våren kommer de att börja arbeta som värdefullt gödningsmedel. Om du använder gröna gödselgrödor eller klipper gräs som mulch, måste hela växtmassan först hackas. Men syntetiskt täckmaterial för blåbär är oönskat, om vintern är varm - växtens rötter börjar ruttna.

Bild
Bild

Vattning

Med höstens början minskar bevattningens mängd och volym. Om det regnar ute avbryter de det helt och hållet. För vattning av blåbär är surt vatten med ett pH på 4-5 enheter lämpligt . Den mest effektiva lösningen erhålls med 1 tsk. citronsyra i en hink med vatten.

2-3 veckor före den första frosten är det viktigt att utföra vattendragande bevattning, det kommer att skydda rötterna från att frysa . Det är bättre att vattna bären med en splitter - detta förhindrar erosion av substratet och exponering av rötterna. Mängden vatten bör vara så att markskiktet helt mättas med 40-45 cm med fukt. I genomsnitt behöver en växt vid 3-4 års ålder 2 hinkar vatten.

Bild
Bild

Beroende på de regionala väderförhållandena varierar tidpunkten för sådan bevattning . I mitt- och mittfältet förekommer det oftast under andra halvan av september, i södra Ryssland - under det första decenniet i oktober. I de norra regionerna är det bättre att utföra vattendragning i början av den första höstmånaden.

Behandling mot sjukdomar och skadedjur

Liksom alla andra frukt- och bärgrödor är blåbär ofta infekterade med svampar och parasiter. De kan orsaka allvarliga bärsjukdomar.

Stamcancer - blåbärets vanligaste fiende, som påverkar växter, oavsett växtens klimatzoner och sortens egenskaper. Det orsakande medlet ringer skottet och förstör barken helt.

Krympande stjälk - manifesterar sig i utseendet på konvexa fläckar på stjälkarna.

Bild
Bild

Dubbelbladig fläck - i detta fall visas mörkgrå fläckar med vinröd kant på bladbladen.

Antraknos - orsakar många bruna fläckar, de täcker löv, stjälkar och till och med bär. Denna svamp gör det omöjligt att bevara grödan.

Aktiviteten hos patogener leder också ofta till sönderfall av stamrötterna och senbrist . De flesta av dessa sjukdomar märks tidigt på våren, vid temperaturer från 0 till 10 grader, så snart snön smälter. Vid denna tidpunkt är växten fortfarande inaktiv, den går inte in i växtsäsongen och motstår därför praktiskt taget inte.

Bild
Bild

För att inte ge skadedjur en enda chans, även på hösten, efter att bladen har fallit, är det nödvändigt att bearbeta bären för att förhindra skador. Detta kräver systemiska läkemedel som tränger in i cellerna - "Skor" -medlet är mest effektivt.

Om växten stötte på fläckar av olika slag under växtsäsongen bör kontaktfungicider användas före viloläge .- de eliminerar mycel och sporer på ytan. För förebyggande av svamp-, bakterie- och virusinfektioner av löv, rotsystem och stam på hösten används Bordeaux -vätska, järn eller kopparsulfat.

Bild
Bild

Skydd

Blåbär kan klassificeras som kallresistenta grödor; de tolererar lätt frost ner till -20 grader. Men om regionen präglas av hårda vintrar är det bäst att isolera buskarna. Förutom, överlevnadsgraden för blåbär minskar betydligt om vintern är snöfri . Därför rekommenderas erfarna trädgårdsmästare i de centrala och norra regionerna att alltid göra ett vinterhem.

Bild
Bild

Uppvärmningen utförs i etapper

Innan frosten börjar rätas skotten försiktigt och böjs till marken. Så att de inte stiger, fästs de med garn eller fixeras med speciella hårnålar.

Så snart det första kalla vädret kommer, bör blåbär omedelbart täckas med säckväv eller spunbond . Du kan inte ta en film för detta, eftersom växten under sådana förhållanden kommer att ruttna och bli mottaglig för svampinfektioner.

När den första snön faller måste den kastas över toppen av busken maximalt. Detta kommer att skapa ytterligare isolering och dessutom ge anläggningen den nödvändiga fukten på våren.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern i olika regioner

I Ryssland anses Moskva -regionen vara den bästa platsen att odla jordgubbar, även om vintern ofta är ganska hård. Därför bör du inte försumma ett varmt skydd. Buskarna måste böjas till marken, täckas med en duk eller täckas med grangranar.

I Ural och Sibirien används specialiserade sorter av blåbär, anpassade för kalla områden. Det är bäst att plantera hybridsorter där - "Canadian Nectarnaya", liksom "Wonderful" eller "Taiga Beauty ". Buskarna i detta blåbär kan bli upp till 80-90 cm, de utmärks av hög frostbeständighet.

Bild
Bild

Allt förberedande arbete i september-oktober utförs på ett typiskt sätt . Där är skydd för övervintring inte nödvändigt, det kommer att räcka för att täcka busken med snö, särskilt eftersom nederbörd faller ganska rikligt på dessa platser.

Klimatet i Volga -regionerna är inte lämpligt för odling av blåbär. Därför nöjer de sig här med importerade bär, och buskarna själva är inte planterade.

Bild
Bild

Vanliga misstag

Trots att blåbär är en mycket anspråkslös växt att ta hand om tar många sommarboende hand om det felaktigt. Detta sänker det totala utbytet och försämrar fruktens näringsegenskaper.

Bild
Bild

Vi listar de vanligaste misstagen vid vård av denna gröda i landet

  • Överdriven vattning - leder till vattendämpning i jorden . Resultatet av sådan bevattning är syrebrist, rötterna upplever det och fryser därför ofta på vintern.
  • Överskrider den begränsande koncentrationen av ättiksyra eller citronsyra . Detta orsakar döden av mycorrhiza-svampen, vilket är viktigt för fullständig assimilering av alla makro- och mikroelement.
  • Överdriven förtjockning av kronan eller plantering av en buske i skuggan - orsakar en försämring av fruktens smak och sänker växtens motståndskraft mot infektioner.
  • Undvik näringsrika gödningsmedel - leder till en försämring av buskens dekorativa egenskaper, krossning av bär och en minskning av fruktvolymen.
  • Användning av organiska ämnen som kosttillskott - detta minskar avkastningen avsevärt.
  • Felaktig lossning - att lossa underlaget till ett för stort djup orsakar skador på grödans rotsystem, som ligger nära jorden. Därför är höstlösningen inte tillåten mer än 2-3 cm.

Rekommenderad: