Kvävegödselmedel: Vad är Det? Typer, Placeringsfaktorer, Betydelse Och Applicering Av Kvävegödsel I Hemmet

Innehållsförteckning:

Video: Kvävegödselmedel: Vad är Det? Typer, Placeringsfaktorer, Betydelse Och Applicering Av Kvävegödsel I Hemmet

Video: Kvävegödselmedel: Vad är Det? Typer, Placeringsfaktorer, Betydelse Och Applicering Av Kvävegödsel I Hemmet
Video: Nässelvatten/ ogräsvatten -naturlig gödning 2024, Maj
Kvävegödselmedel: Vad är Det? Typer, Placeringsfaktorer, Betydelse Och Applicering Av Kvävegödsel I Hemmet
Kvävegödselmedel: Vad är Det? Typer, Placeringsfaktorer, Betydelse Och Applicering Av Kvävegödsel I Hemmet
Anonim

De viktigaste användbara elementen för växtnäring konsumeras från jorden. I frånvaro eller brist bromsar utvecklingen av grödor. I det här fallet blir de svaga, lider oftare av skadedjur, bakterie- eller svampsjukdomar. Men när näringsämnen passerar in i växtorganismen minskar deras mängd i jorden gradvis. På bördig jord under det första året kan du få en rik skörd, men varje år blir jorden sämre och avkastningen minskar. Därför, efter två år, är det viktigt att befrukta platsen flera gånger per säsong, fylla på de ämnen som absorberades av växterna under deras tillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

Gödsling av marken är en agroteknisk åtgärd som, när den appliceras på rätt sätt, hjälper till att förbättra jordens skick för en årlig rik skörd och stärka grödornas immunsystem.

Det rätta valet av förband ligger i att känna till deras egenskaper, med hänsyn till jordens egenskaper och växternas behov , samt i enlighet med dosering och säkerhetsåtgärder. Detta är det enda sättet att avsevärt öka avkastningen av frukt- och grönsaksgrödor eller förlänga blomningen av dekorativa växter.

Det finns många naturliga ämnen eller kemikalier som växter behöver för att växa harmoniskt . Och kväve spelar en viktig roll i denna process. Avsaknaden av detta kemiska element i jorden kan fyllas på som en separat aktiv substans (monoformning). Komplex som innehåller kväve används dock oftare. Dessa blandningar är de mest praktiska.

Bild
Bild

Kvävegödselns betydelse för jordbruksgrödor beror på att kväve påverkar växternas metabolism och är ett byggmaterial för bildandet av deras celler. Kväveföreningar (som ingen annan) påverkar absorptionen av alla användbara mineraler och vitaminer. Tack vare kväve är processen med klorofyllsyntes mer aktiv.

Alla dessa komplexa biokemiska processer fungerar för:

  • ökad växttillväxt, särskilt deras unga skott - de vegetativa organen när fröna mognar är väsentligt utarmade i kväve, under denna period är det särskilt nödvändigt;
  • ökad produktivitet - detta element påverkar bildandet av grödan, ökar storleken på blommor först och sedan frukter;
  • läka sår på växter och öka immuniteten mot sjukdomar;
  • acceleration av frukt - det händer att fruktplantager, som växer aktivt uppåt och i bredd, inte blommar i flera år, inte bär frukt, matning två gånger om året med kvävegödsel hjälper till att hantera detta problem.
Bild
Bild

Produktion

I den moderna världen produceras allt fler mineralgödselmedel i alla länder. Deras användning växer också. Världsmarknaden för mineralgödsel har ökat nästan flera gånger och har en stabil trend mot ytterligare tillväxt . Den ledande positionen intas av asiatiska länder och stora europeiska.

Denna industri är en av de ledande inom den ryska kemiska industrin . I förhållande till resten av branscherna är den den mest avancerade på grund av den aktiva moderniseringen av industrin som helhet och utrustning av fabrikerna med högteknologisk utrustning. Därför är de traditionella och innovativa typerna av produkter som produceras inte bara konkurrenskraftiga på världsmarknaden för mineralgödsel, utan har också viktiga fördelar. I branschen producerar ett trettiotal företag upp till 8% av den globala produktionen. Och bland världens största tillverkare och exportörer av dessa produkter intar de första platsen i försäljningen av kvävekomplex.

Bild
Bild
Bild
Bild

I segmentet av marknaden för alla typer av gödningsmedel har produktionsvolymen för de viktigaste typerna av kvävegödsel inte förändrats på många år - det håller indikatorn på 49%.

Gödsel innehållande kväve erhålls från ett mineral med tre formler av föreningar: amid NH2, ammonium NH4 och nitrat NO3

Den grundläggande råvaran är ammoniak, erhållen från väte och kväve. Kvävet i atmosfären har en volym på 78% - det är luftens huvudkomponent. Och mängden väte i den atmosfäriska luften är försumbar, det är snarare en orenhet. Därför är vätgas huvudkälla naturgas, koksugn och oljegaser.

Det finns flera tekniker för att producera ammoniak: genom konvertering av koks, som kräver en enorm mängd kol, och med den elektriska metoden, med en stor energiförbrukning. Därför bestämdes i Ryssland fabrikerna som producerar ammoniak av sådana lokaliseringsfaktorer - närheten av kolfyndigheter, liksom värmekraftverk som drivs på gas-, kol- eller eldningsolja och vattenkraftverk.

Bild
Bild

Det mesta av produktionen av mineralgödsel är beläget i den europeiska delen av landet; i den asiatiska delen produceras endast en liten mängd. Företagen finns också i de största metallurgiska centren.

Så i Zarinsk, Novotroitsk, Chelyabinsk, Magnitogorsk produceras kvävehaltiga gödningsmedel av metallurgiska växter själva som biprodukter.

En av de ledande ryska fabrikerna för mineralgödsel i Kirovo-Chepetsk producerar, tillsammans med ammoniumnitrat och nitroammofos, nya produkter: snabbverkande gödningsmedel ASN från kväve, svavel och nitrat och AKS-torrt urea-ammoniumnitrat.

Fabriken i Nevinnomyssk, Stavropol Territory, är en annan ledande ammoniakproducent i världen . Det levererar inte bara produkter till ryska kemi- och jordbruksföretag, utan exporterar också en betydande mängd av det till cirka 40 länder runt om i världen.

Bild
Bild

I flera år har den ledande positionen i branschen innehafts av OJSC NAK Azot, Novomoskovsk, Tula Region

Kvävegödselmedel tillverkas i stora mängder. Därför har varje företag som specialiserat sig på produktion av mineralgödsel sina egna kemiska anläggningar i närheten, som producerar ammoniak från luft och salpetersyra, som sedan skickas till närliggande verkstäder.

Samma tillverkare i denna industri (Salavat, Angarsk) producerar sina kväveprodukter från oljeraffineringsavfall.

Under de senaste åren har naturgas i stället för koks- och koksugnsgas använts som råmaterial vid produktion av ammoniak. Fokus på stora gasledningar gjorde det möjligt att lokalisera specialiserade komplex närmare konsumenterna av dessa produkter.

Bild
Bild

Översikt av arter

Alla kvävehaltiga förband efter ursprung är av två grupper

  • Mineral (oorganiskt) mikronäringsämnen syntetiseras kemiskt i en form som är lätt för växter att assimilera. Några av dem produceras av den kemiska industrin, andra är industriavfall. Naturliga salter används också som gödningsmedel. Dessa inkluderar: kväve, nitrat, mikronäringsgödselmedel och organiska föreningar, såsom urea.
  • Organisk - De är skyldiga sitt utseende till naturliga produkter av livsviktig aktivitet av djur eller vegetabiliskt ursprung, som innan de absorberas av växter måste rotera och brytas ned i marken.

För att hantera de många representanterna för gödselklassen hjälper deras klassificering. Hon delar in dem i grupper beroende på närvaron av komponenter och andelen användbara element som bestämmer deras egenskaper.

Bild
Bild

Den första indikatorn - påverkans art - delar dem i direkta och indirekta

De direkta bidrar till att berika marken med mikro- och makroelement som är nödvändiga för näring av grödor.

Indirekt förbättrar de mineralernas effektivitet, till exempel påverkar de förändringen i jordens sura miljö (kalk, krita och andra).

Nästa tecken är komposition . Direktvy kan vara enkel och består av endast ett element. Till exempel innehåller direkt kvävehaltigt gödselmedel ett mineralelement - kväve. Och komplexa består av flera komponenter, oftast är det en kombination av kväve, kalium, fosfor med andra ämnen i mindre mängder. Exempel är diammofoska, natriumnitrat och liknande, vars namn återspeglar sammansättningen av toppdressingen.

Enligt aggregeringstillståndet skiljer man åt flera kategorier

  1. Fasta gödningsmedel i form av pulver, granulat eller kristaller. De kan också produceras i form av tabletter, pinnar av olika storlekar, lämpliga både för torr applicering i jorden och när de löses upp i vatten.
  2. Flytande. I detta aggregationstillstånd absorberas de bättre av växter. De läggs till jorden under vattning och är också lämpliga för att spraya löv.
  3. Halvvätska.
  4. Gasformig (CO2).
Bild
Bild

Valet bestäms av odlarna enligt bekvämligheten med appliceringsmetoden och beroende på området för det odlade området. Till exempel, för krukväxter, är vätska eller pinnar bättre lämpade, och för stora områden är det mer bekvämt att använda pulver som sprutats med hjälp av jordbruksteknik.

Enligt den aktiva ingrediensen klassificeras de berörda kompositionerna i grupper: ammoniak, nitrat och amid. Ammoniumformen av kväve är mer gynnsam för assimilering av växter och ackumuleras inte i frukter i form av överskott, till skillnad från kväve som används i nitratformen . Men ammoniumnitrat är särskilt aktivt och innehåller samtidigt två kväveformer: ammonium och nitrat.

Moderna jordbruksproducenter är mycket efterfrågade på universellt och koncentrerat tvåformigt ammoniumnitrat och karbamid (urea). De ger optimalt näringsbalansen i jorden och intar en ledande position inom segmentet av kvävehaltiga gödningsmedel.

Urea är ett högkoncentrerat amidgödselmedel . Det används i stor utsträckning vid växtodling på grund av närvaron i dess sammansättning av den maximala andelen aktiv substans - 46%. Detta är det största beloppet jämfört med andra produkter. Urea är det mest gynnsamma gödningsmedlet för personliga dotterbolag. Den produceras i två versioner (vita granulat eller transparenta kristaller) och har ett lågt innehåll av föroreningar.

Bild
Bild

Bland gödselmedel med en låg andel makronäringsämnen minskar produktionen och försäljningen av vissa nu stadigt, men populariteten för ammoniumsulfat är oförändrad.

Ammoniumnitrat innehåller upp till 35% av den basiska aktiva ingrediensen . Den har god vattenlöslighet och produceras i små granulat upp till 3 mm. Det kan också vara i form av platta flingor eller i form av plattor.

Icke-granulerat nitrat är mycket hygroskopiskt, kan absorbera fukt och samtidigt klumpa ihop sig . Därför har det ökade krav på lagringsförhållanden - bara i ett torrt rum och i små påsar.

Urea är lättlösligt och kan under förhållanden med mycket hög luftfuktighet klumpa ihop sig i en enorm klump. Den används främst på lätta sandiga jordar, där den har en mycket större effekt jämfört med ammoniumnitrat. Den enda begränsningen är att urea ska införas i förväg och i jorden uppvärmd till 10-15 ° C, annars fungerar det inte.

Det är inte så hygroskopiskt, men kräver ett speciellt tillvägagångssätt för förpackning för att behålla sina ursprungliga kvaliteter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den aktiva efterfrågan på saltpeter från ryska jordbruksproducenter fortsätter att öka. Den mycket effektiva produkten finns i flera versioner: som enkel, ammoniak-kalium, kalk-ammoniak, magnesium och kalcium . Den används under vårens grävning av jorden och som en efterföljande sommartoppdressing. Gödningsmedlet används ofta i utarmade tomter med ökad risk att utveckla sjukdomar, som drabbas av den årliga odlingen av samma gröda. Experter varnar för att jorden behöver hjälpas - för att kompensera för bristen på näringsämnen, gödsla den med nitrat, vilket ökar växternas immunitet och skyddar mot spridning av sjukdomar.

På grund av den enkla assimilationen rekommenderas ammoniumprodukten för användning på alla jordar i Ryssland och för alla grödor

Det är helt ofarligt och används som emulgeringsmedel och stabilisator överallt i livsmedelsproduktion. Ammoniumsulfat skadar inte miljön och innehåller inte farliga föroreningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ämnet har en svagt sur reaktion, därför är det lämpligt att späda ut det med aska eller andra jordneutralisatorer innan du tillsätter det för att eliminera överskott av surhet.

Alla kvävehaltiga gödningsmedel måste lagras ordentligt, annars kan det nödvändiga elementet förångas . Kompetent lagring innebär att upprätthålla optimala temperaturförhållanden och undvika plötsliga temperaturförändringar. Uppvärmning över 32,3 ° C kan antända ämnen och till och med orsaka en explosion. I detta avseende bör det explosiva ammoniumsaltet av salpetersyra bevaras noggrant. Genom att iaktta de tekniska förvaringsförhållandena (under baldakin i rum med god ventilation) kan stor skada undvikas.

Bland de mest använda organiska ämnena är miljövänligt organiskt gödselmedel gödsel . Den innehåller kväve i en liten koncentration - från 0,5% till 2,5%, därför läggs det i marken i stora mängder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningsregler

Marken innehåller mycket lite kväve i en form som kan absorberas av gröna skott. Varje jordtyp har olika innehåll i detta makronäringsämne. Tjernozem är rik på kväve, extremt fattig - ljus sandig och sandig lerjord . Atmosfäriskt kväve kan absorberas av vegetationen i ännu mindre utsträckning och endast efter dess bearbetning av kvävefixerande mikroorganismer. Denna mängd makronäringsämnen är absolut otillräcklig för näring, och växter upplever kvävesvält.

Bild
Bild

Kväve hjälper till att utveckla och trädgårdsodlingar och gräsmattor och inomhusblommor . Kväve är rörligt, kräver inte fördjupning, det är helt enkelt utspritt över ytan på våren eller under första halvan av sommaren i den dos som krävs för varje gröda och vattnas med vatten (helst på kvällen för att undvika bladbrännskador). Det når omedelbart plantornas rotsystem. Förutom "kontinuerlig" applikation kan du använda andra mer effektiva metoder: "i rader" eller "hål ". Dessa - utmärkta mineralbesparande - metoder används för att bearbeta utsädesgrödor.

Det är viktigt att veta: kväve näring fungerar positivt endast med rätt agrotekniska åtgärder. Både brist på näring och överfodring av växter leder alltid till deras sjukdomar och en minskning av avkastningen. Höga halter har en negativ skadlig effekt på plantor. Men om problem märks i tid, kommer matningen av växterna att återföra sin fulla utveckling.

Bild
Bild

Avbrott i klorofyllsyntesen kan leda till minskad avkastning eller till och med död av växter.

Långsam tillväxt och försenad blomning, svaghet i löv och stjälkar med kvävebrist är vanliga tecken på försenad utveckling. Men varje kultur har också sina egna karakteristiska manifestationer. Så:

  • tomater fäller sina äggstockar;
  • betorblad blir gula och dör snabbt av;
  • en röd rand bildas längs kanten på jordgubbsbladen;
  • rosor blommar inte;
  • fruktträd sätter inte frukt.

Ett överflöd av ett element leder också till negativa konsekvenser. I närvaro av stor och frodig grönska saktar blomningen och fruktprocessen ner. I spannmål kan huvudstugan börja.

I knöliga och löviga plantager överfodrade med mineraler, som inte behöver stora doser näring, kommer överskott av nitrater att ackumuleras i frukterna. Strikt överensstämmelse med doseringen hjälper till att förhindra övermättnad, vilket förhindrar ackumulering av nitrater och cancerframkallande nitrosaminer.

Det största behovet av kväve i en växt är på våren, när den växer aktivt. Du kan berika jorden med kemiska mineraler, men miljövänligt organiskt material som tillagas hemma på egen hand är att föredra.

Ledaren i popularitet bland alla folkmedicin är slöseri med husdjur från husdjur (gödsel) . Användbarheten av denna typ av organiskt material som erhållits från olika djur är inte densamma. Hästdjur är av särskilt värde för grödor. Men gödsel av något ursprung bör inte appliceras färskt (som har legat i upp till tre månader). Det rekommenderas att förvara det i högar för enzymatisk sönderdelning.

Bild
Bild

Halvruttna, halvåriga eller väl sönderdelade ekskrementer är idealiska för att förbereda en näringsinfusion. De har redan blivit av med skadliga bakterier, svampsporer . Och de saknar levande ogräsfrön, men bara ruttnade.

Endast ruttnat (efter åldring upp till två år) kan gödsel läggas till direkt under plantering. Det är bra att täcka med sådan humus, liksom att lossa tunga jordar.

Hackat torkat fjäderfäavfall fungerar bra . Men för att minska den höga toxiciteten hos duvor eller kycklingavfall bör den blandas med hö eller sågspån.

Den mest använda humus är gödsel som har ruttnat tillsammans med ruttet lövverk. Du kan mata jorden med användbar hushållskompost - en blandning av fermenterat avfall från olika produkter. Jäsningen sker med hjälp av bakterier och värme. För enskilda grödor tillsätts träaska för att alkalisera jorden och ytterligare gödsel.

Naturliga tillsatser - humates kan påskynda fermentering av gödsel. Om det inte finns någon tid för dess sönderdelning, kan den grävas upp med jord på hösten eller spridas över snön på vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Byborna gör sin egen kompost med hjälp av en kompostgrop . I detta fall fyller de dessutom gropen med torv, vilket kan avsevärt öka andelen nyttigt element i komposten.

Grön botemedel förbereds för att stimulera utveckling och förstärkning på den ryska landsbygden - ett avkok av nässla eller annan örtmassa, infunderad i värmen, med ytterligare tillsats av gödsel och aska till den.

Batteritorkat och malet i köttkvarn, bananskal är en utmärkt källa till inte bara kväve utan också kalium. Under vårens grävning av platsen måste det beredda bananpulvret blandas med jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras idag att många trädgårdsmästare och trädgårdsmästare är ovilliga att använda mineralgödsel. De föredrar att bara använda organiskt material i sina tomter. Men detta är i grunden fel. Utan användning av mineraler är det nu praktiskt taget omöjligt att öka markens bördighet och följaktligen grödor . Om doseringen är felaktigt beräknad och organiskt material kan dessutom stora skador på jorden orsakas. Och detta faktum bevisar den speciella vikten av att känna till gödningsmedel och ett kompetent och ansvarsfullt tillvägagångssätt för deras användning i trädgårdar och grönsaksodlingar, på gräsmattor och när man odlar krukväxter i hemmet.

Rekommenderad: