Byggnadsställningar (72 Bilder): Storlekar Och Typer, Torn-tur På Hjul Och Demonterbara Upphängda Ställningar, Andra Typer Och Golv För Dem. Vad är Det Och Vad är De Gjorda Av?

Innehållsförteckning:

Video: Byggnadsställningar (72 Bilder): Storlekar Och Typer, Torn-tur På Hjul Och Demonterbara Upphängda Ställningar, Andra Typer Och Golv För Dem. Vad är Det Och Vad är De Gjorda Av?

Video: Byggnadsställningar (72 Bilder): Storlekar Och Typer, Torn-tur På Hjul Och Demonterbara Upphängda Ställningar, Andra Typer Och Golv För Dem. Vad är Det Och Vad är De Gjorda Av?
Video: How to Erect Scaffold 2024, April
Byggnadsställningar (72 Bilder): Storlekar Och Typer, Torn-tur På Hjul Och Demonterbara Upphängda Ställningar, Andra Typer Och Golv För Dem. Vad är Det Och Vad är De Gjorda Av?
Byggnadsställningar (72 Bilder): Storlekar Och Typer, Torn-tur På Hjul Och Demonterbara Upphängda Ställningar, Andra Typer Och Golv För Dem. Vad är Det Och Vad är De Gjorda Av?
Anonim

Det händer ofta att nödvändiga reparations- eller byggnadsarbeten måste utföras mycket högre än mänsklig höjd. Stegar och trappsteg kommer inte alltid att rädda dig. Då kommer ställningar till undsättning.

Bild
Bild

Vad är det och vad är de gjorda av?

Denna struktur ser ut som en sammanvävning av metallstöd med förstyvningar. Den kompletta uppsättningen av en sådan konstruktionsanordning innehåller som regel golv i trä. Ställningen hjälper till vid genomförandet av bygg- eller renoveringsarbeten på höga byggnader . De kan rymma inte bara byggare, utan också höja det nödvändiga verktyget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Primära krav

Produktionen av ställningar regleras av GOST 24258-88 och lagringsregler-av GOST 15150-69 . Bredden på trägolvet ska vara minst 1,5 m. Mellanrummet mellan brädorna ska vara mindre än 1 cm. Materialet för golvet ska överlappa konstruktionsstödet och skjuta ut minst 20 cm på båda sidor av det.

Staket från 1 m i höjd är obligatoriska för däckbrädor eller brädor som ligger på 1, 1 m eller mer. Om ställningen i sin höjd överstiger 6 meter, måste minst två golv installeras på en sådan konstruktion: en övre och en nedre skyddande.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När man arbetar från två däck samtidigt måste en mellanliggande installeras mellan dem.

Satsen innehåller också stegar som är installerade mellan nivåerna . Ändarna är fixerade i toppen. Ställningar är vanligtvis jordade för att skydda arbetstagare från oavsiktlig elektrisk stöt. Upphängda ledningar från elverktyg är fixerade på speciella isolerande element. Kvaliteten på de installerade ställningarna upp till 4 m i höjd bedöms av tillverkaren.

Bild
Bild

Hur skapas skogar?

Grunden för ställningen är metallrör, som tillverkas i ett rörvalsverk. Efter tillverkningen skickas det färdiga materialet till lagret i tillverkningsanläggningen. Rör är av olika typer (sömlösa, vatten, huvud, elektriska).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Elektrisk svetsning (det vanligaste alternativet) rör är gjorda av plåtstycken, som förskärs i remsor med önskade dimensioner och utsätts för nödvändig bearbetning. Sedan skickas det resulterande materialet till enheten. Där sys plåtbitar ihop med högfrekvent elektrisk svetsning. Så här erhålls ämnen för framtida rör. Den bearbetade halvfabrikaten skickas för kalibrering av en specialiserad maskin, tack vare vilken allt produktionsöverskott tas bort.

Bild
Bild

Efter alla åtgärder testas rören med specialutrustning och visuell kontroll, och sedan skickas de till den tomma sektionen . Där skärs de på en bandmaskin i enlighet med erforderliga mått. Efter skärning rengörs och borras de i enlighet med de angivna egenskaperna. Sedan svetsas delarna av den framtida ramen. Detta är det viktigaste tillverkningssteget, vilket ger rören önskad form av de prefabricerade elementen.

Bild
Bild

Beskrivning av arter

Inramad

Sådana ställningar är mycket vanliga för bygg- och restaureringsarbeten. Ramstrukturen är extremt enkel att montera och bygga. Hela strukturen är gjord av metallramar, som säkras med fixeringslås. Inuti den resulterande strukturen lämnas golv för horisontell rörelse och trappor med luckor för vertikal rörelse.

Bild
Bild

Stöden utgör den huvudsakliga grunden för denna design . De enklaste benen är ojusterbara rör på en svetsad häl. Men för närvarande, allt oftare kan du hitta justerbara stöd på hjul, som är utrustade med torn. En sådan anordning ökar skogarnas rörlighet och deras funktionella användbarhet.

Bild
Bild

Som grund för strukturen används genomgående rörformade ramar och stege ramar monteras för att flytta produktionspersonalen mellan sektionerna . Antalet sektioner och deras struktur bestäms av byggnadens dimensioner eller annan struktur, liksom typen av planerat arbete. För att öka styvheten hos varje ram används ytterligare rör som fästs tvärs inuti varje sektion i hörnen.

För arbetarnas rörelse används träskivor eller golv av tall eller gran . För att flytta last och tunga verktyg, rekommenderas att använda perforerade ståldäck. Samtidigt finns det också en kombinerad typ. Det beställs beroende på vilka uppgifter som väntar.

Bild
Bild

Kil

Hopfällbara kilställningar är en mångsidig och funktionell byggnadsstruktur, dess användning är möjlig i nästan alla typer av arbeten. Dessa egenskaper är en följd av konfigurationsfunktionerna: den kan vara absolut vilken som helst och beror endast på servicebyggnadens form eller annan struktur.

Bild
Bild

Kilfästet stärker installationen och gör den mycket mer tillförlitlig. Den makalösa fördelen med kilformade ställningar är deras enkla montering, vilket inte kräver mycket erfarenhet från byggarna.

Men förberedelsen av strukturen för arbete bör dock anförtros åt specialister. Denna typ av skog används:

för skeppsbyggnad och reparation

Bild
Bild

för arbete inom olje- och gasproduktion

Bild
Bild

vid utförande av murverk av tunga stenmaterial

Bild
Bild

för produktion av interiörarbete

Bild
Bild

för skapandet av icke-standardiserade strukturer (konsertpallplatser och scener med läktare)

Bild
Bild

Denna byggnadsanordning anses vara den mest lämpliga just för att utföra fasadreparationsarbeten . Detta beror på lättheten i den grundläggande designen. Denna kvalitet säkerställer maximal bevarande av fasaden på en byggnad eller annan struktur.

Bild
Bild

Stift

Denna term kallas en tillfällig byggnadskonstruktion, där de ingående elementen fästs vid varandra med hjälp av gångjärnsskarvar. Denna infästningsmetod, liksom användningen av starka rörformiga element med förtjockade väggar istället för konventionella stålrör, säkerställer maximal säkerhet för det utförda arbetet och ökar den möjliga belastningen. Således kan en kvadratmeter på en höjd av 80 m av en sådan tillfällig tappstruktur tåla en vikt på upp till ett halvt ton. Denna sort används för:

genomförande av murverk från tunga stenmaterial

Bild
Bild
Bild
Bild

utförande av efterbehandlings- och reparationsarbeten

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna konstruktion har på grund av sin design ökade styrka och tillförlitlighet, vilket garanterar produktionspersonalens säkerhet. Stiftställningar är också mycket hållbara och utsätts inte för snabbt slitage. Montering / demontering av stiftställningar utförs tillräckligt snabbt, vilket gör det möjligt att överföra hela strukturen till en ny plats utan några speciella hinder, om det behövs . Elementen i stiftprodukten lagras också ganska kompakt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klämma

Ställningar av denna typ är monterade av stödelement, vars anslutning utförs genom speciella klämfästen. Denna design har en hög styrka och säkerhet, vilket ökar dess funktionalitet. Klämställningar används för:

  • tillverkning av murverk, om de kan utföras på en höjd av högst 20 meter;
  • produktion av efterbehandlings- och restaureringsarbeten, om höjden på servicebyggnaden inte överstiger 80 meter;
  • genomförande av fasadarbete på en sluttning eller byggnader med en icke-standardkonfiguration;
  • konstruktion av olika icke-standardiserade strukturer, till exempel scener, stativ eller hyllor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kläm prefabricerade strukturer kan kombineras med olika typer av bifogade byggnadsstrukturer. Det bör dock komma ihåg att på grund av deras syfte och monteringsteknik är de inte mobila.

Bild
Bild

För att sätta ihop ställen i dessa strukturer används tvärstänger som installeras över strukturen och fästs på byggnadens väggar.

Huvudmetoden för vertikal rörelse i byggnadsställningarna för arbetare är stegar, varav ena änden hängs på tvärstången med hjälp av inbyggda krokar . Hela ramen på klämställningen är monterad på konstruktionens väggar med ankarbultar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Upphängd

Denna typ inkluderar underarten "strängar" och används när det av en eller annan anledning är omöjligt att använda nollpunkten som stöd (mark, stentäcke, etc.). I detta avseende kan inte heller traditionella skogstyper uppföras. Detta kan hända när:

fasadförlängningar och arkitektoniska element är svaga

Bild
Bild

tekniska medel har inte tillgång till objektet

Bild
Bild

brokonstruktioner repareras

Bild
Bild

konstruktions- och reparationsarbete utförs på mer än 100 m höjd

Bild
Bild

inglasning av fasader utförs samtidigt med bygg- och reparationsarbeten

Bild
Bild

industriella rör på de övre nivåerna är föremål för rekonstruktion och diagnostik

Bild
Bild

Grunden för strukturen hos de upphängda byggnadsställningarna består av lätta ram- och ställelement . Kläm- / snörband används vanligtvis för att ansluta alla ingående komponenter. För att använda en sådan struktur är det nödvändigt att hänga den på objektets fasad med hjälp av de fästen som är avsedda för detta. Trots den enkla installationen före varje installation av upphängda byggnadsställningar utarbetas ett detaljerat installationsprojekt som föreskriver den valda metoden för framtida fastsättning av strukturen på byggnadens yta.

Bild
Bild

Kopp

Sådana ställmonterade ställningar används för konstruktion, reparation och restaurering direkt i stället för deras behov. Denna design använder en fäste av koppar av modulära element. Denna lösning eliminerar behovet av diagonala förstyvningar.

Bild
Bild

Denna typ av byggnadsställningar har ett minimalt antal monterade delar:

  • vertikala ställningar utrustade med ett koppfäste;
  • horisontella revben - tvärstänger;
  • justerbara stödelement;
  • stegar för kommunikation mellan nivåer och arbetsplattformar för horisontell rörelse längs byggnadsstrukturen.
Bild
Bild

Denna typ av skog har följande tydliga fördelar:

  • höga indikatorer på driftsäkerhet och driftsäkerhet;
  • bra strukturell styvhet och den resulterande ökade maximala belastningen på strukturen till dess irreversibla deformation;
  • förmågan att skapa tillräckligt långa spann utan att offra tillförlitlighet (upp till 3 meter);
  • egenskaper med hög slaghållfasthet;
  • snabb montering;
  • flexibilitet när det gäller förmågan att skapa olika former;
  • ovanligt anslutningssystem;
  • brist på fästelement och onödiga tillbehör, som förloras mycket vid demontering och transport.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mekaniska ställningar

Det händer ofta att skogar måste placeras på ojämn terräng, vilket inte går att fixa. Sedan använder de mekaniska byggnadsställningar utrustade med konstruktionsdon. Dessa är stabiliseringsanordningar som gör att du kan anpassa hela strukturen med avseende på stödpunktens nollpunkt . Justering utförs genom att rotera muttrarna på skruvstolparna, som är utrustade med stöd. Jacks behöver inte dyrt och noggrant underhåll. Periodisk smörjning och kontroll av enhetens integritet kommer att räcka för dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mått och vikt

Dimensionerna och vikten av dessa strukturer varierar beroende på deras typ och syfte. Wedge mobila strukturer kan nå dimensioner upp till 100 meter i höjd och bära laster som väger upp till 500 kg per kvadratmeter. Stiftställningar har totalt tre modellvarianter, som alla har sina egna egenskaper:

  • LSh-50-modellen når en höjd av 50 meter;
  • ЛСПШ02000-4: höjden på 40 meter är max för denna struktur;
  • E-507 kan monteras upp till 60 meters höjd.
Bild
Bild

Klämställningar, på grund av deras starka styva struktur, kan nå en höjd av 80 meter, men särdragen hos deras montering tillåter dem inte att vara mindre än 30 meter. Sådana ställningar kan ha vilken önskad form som helst, om det behövs kan de till och med göras triangulära.

Bild
Bild

Det finns också hemlagade ställningar som skördas för hemrenovering och beklädnad av sina ägare . Höjden på en sådan "självtillverkad" installation kan nå 6 meter. Den minsta representanten är de så kallade miniskogarna. I själva verket är detta en vanlig konstruktion get, som når en meters höjd och används i arbete på en höjd något högre än mänsklig höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Komponenter

Ramar . De är det främsta stödelementet i byggnadsställningar gjorda av rör med olika diametrar och material (metall, bambu, trä). De är anslutna till varandra med hjälp av rör-till-rör-metoden i det vertikala planet, och för horisontell fixering används diagonala och horisontella band. Det finns stegaramar och genomgångar.

Bild
Bild

Diagonal slips . Den består av två rör kopplade ihop på ett korsformat sätt. Alla fyra ändarna är fästa i ramens hörn, vilket gör den stel och mindre benägen att deformeras. Monteras på utsidan av ställningen. Används över en sektion, men kan i vissa fall användas för att knyta varje yttre ram.

Bild
Bild

Horisontell länk . Det är ett element tillverkat av ett rör med en diameter på 25 mm för fastsättning på ramen. Används för att binda upp ramar och stödbarriärer för produktionspersonal. Fästs på utsidan av ställningen.

Bild
Bild

Stöd . Stödelementet i hela byggnadsstrukturen fungerar som en bärande bas för det. Standardversionen är ett rör med en metallklack svetsad på den. De mer avancerade versionerna är justerbara och utrustade med skruvelement för att justera höjden. Antalet stöd som ingår i satsen varierar (det beror på kundens krav och landskapets egenskaper).

Bild
Bild

Rigel . Detta element är avsett för att lägga golv. Det är ett rör utrustat med speciella krokar och fäst vid ramar längs fasaden så att arbetare kan röra sig fritt i ett horisontellt plan.

Bild
Bild

Golv . Det är en träpall eller stålsköld för horisontell förflyttning av arbetare, samt för att flytta last, verktyg, utrustning.

Bild
Bild

Ankare . Fästelement, monterat på skruvar mellan byggnadens fasad och ställningsramen. Den är gjord i form av ett rör och en klämma (rörformig) eller av en stålremsa med en klämma (remsa).

Bild
Bild

Nyanser av val

  • Det mest prisvärda valet för en stuga eller för ett sommarboende är ramställningar. Dessutom kan denna design användas inte bara för utomhus, utan också för inomhusarbete.
  • Om det är nödvändigt att utföra murverk på hög höjd är det värt att köpa kilställningar - de skiljer sig åt i maximal belastning per 1 kvm. meter upp till 500 kilo med en maximal möjlig höjd på upp till 100 meter.
  • På okställningar är det möjligt att utföra murväggar upp till 20 meter höga eller organisera fasadarbeten på upp till 60 meters höjd.
  • Stiftkonstruktionen hjälper till att organisera reparations- och efterbehandlingsarbeten på byggnader med en icke-standardkonfiguration. Sådana ställningar är hållbara och pålitliga och har också en hög bärighet.
  • Byggbockarna är idealiska när allt arbete utförs på bottenvåningen. De är extremt mobila och enkla att använda och kräver inte komplext dyrt underhåll eller permanent montering / demontering.

Rekommenderad: