Organiskt Gödselmedel: Vad är Det? Metoder För Intrasoil Applicering Av Flytande Och Andra Gödningsmedel, Typer Och Deras Egenskaper. Varför Anses De Vara De Mest Värdefulla?

Innehållsförteckning:

Video: Organiskt Gödselmedel: Vad är Det? Metoder För Intrasoil Applicering Av Flytande Och Andra Gödningsmedel, Typer Och Deras Egenskaper. Varför Anses De Vara De Mest Värdefulla?

Video: Organiskt Gödselmedel: Vad är Det? Metoder För Intrasoil Applicering Av Flytande Och Andra Gödningsmedel, Typer Och Deras Egenskaper. Varför Anses De Vara De Mest Värdefulla?
Video: Tillverka och gödsla med gödselvatten 2024, Maj
Organiskt Gödselmedel: Vad är Det? Metoder För Intrasoil Applicering Av Flytande Och Andra Gödningsmedel, Typer Och Deras Egenskaper. Varför Anses De Vara De Mest Värdefulla?
Organiskt Gödselmedel: Vad är Det? Metoder För Intrasoil Applicering Av Flytande Och Andra Gödningsmedel, Typer Och Deras Egenskaper. Varför Anses De Vara De Mest Värdefulla?
Anonim

Varje erfaren trädgårdsmästare eller sommarboende vet att växter måste befruktas regelbundet. För närvarande finns ett stort antal kemikaliebaserade förband tillgängliga för försäljning. Organiskt gödningsmedel kan dock anses vara det enklaste, billigaste och säkraste.

Vad det är?

Organiskt gödningsmedel är speciella formuleringar som har en naturlig grund och används för att berika jorden. Dessa ämnen skapas av naturen själv för att ge näring åt jorden och därigenom stimulera tillväxt och utveckling av vegetation . Gödselmedel av organiskt ursprung består av naturliga ämnen. De innehåller vanligtvis nästan alla element i det periodiska systemet, inklusive kalium, magnesium, fosfor, kväve, järn och många andra. Även i förbandet finns det bakterier och mikroorganismer som har en fördelaktig effekt på markstrukturen och följaktligen på avkastningen.

Sammansättningar för att gödsla jorden är häst, ko, grisgödsel, fågel- och kaninspillning, samt växtnedbrytningsprodukter, sågspån . Naturligt gödningsmedel inkluderar torv, humus och kompost.

Innan du använder någon form av ekologisk matning bör du noggrant studera dess funktioner och doseringsdoser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varför anses de vara de mest värdefulla?

Organisk befruktning är ett måste för nästan alla jordar. De anses vara ett ganska effektivt sätt att förbättra markhälsan och behålla dess bördighet. Detta näringsämnes roll i trädgårdar och förortsområden kan knappast överskattas. Den negativa effekten av naturlig förband manifesteras praktiskt taget inte, förutom i fall då en alltför stor dos av ämnet har införts i jorden.

De viktigaste positiva egenskaperna hos organiska gödningsmedel är följande:

  • påfyllning av näringsämnen i jorden;
  • påverkans mjukhet, låg nedbrytningshastighet, gradvis frisättning av näringsingredienser för vegetation;
  • åtgärdens varaktighet, som observeras i 4 år efter applicering på jorden;
  • förbättring av markens vatten-, värme- och luftegenskaper;
  • anrikning av jorden med humus;
  • öka markens absorptionskapacitet;
  • förbättring av jordens struktur och dess berikning med auxin, heteroauxin, gibberellin.

Naturlig dressing ökar inte bara landets bördighet, utan fungerar också som föda för mikroorganismerna som lever i den. Tack vare deras introduktion ökar aktiviteten hos de senare och deras antal.

Dessutom är dessa kompositioner en källa till koldioxid, vilket bidrar till kvalitativ utveckling och full tillväxt av olika representanter för floran.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och deras egenskaper

Naturlig påfyllning av jorden bidrar till dess mättnad med ämnen som behövs för att få en generös skörd. Klassificeringen av organiska gödningsmedel innehåller en ganska bred lista över förband. Naturliga formuleringar är indelade i gödningsmedel av vegetabiliskt och animaliskt ursprung. Organiskt gödningsmedel inkluderar kli, olika typer av gödsel, ruttnade växt- och örtartade rester samt silt, torv och mycket mer.

Bild
Bild

Gödsel

Gödsel är ett organiskt gödningsmedel baserat på animaliskt avfall

  • Nötkreatur . Detta gödselmedel är ett av de mest efterfrågade, eftersom det är lämpligt för många typer av grödor. Detta ämne innehåller en betydande andel kväve, kalium, fosfor och kalcium. Kogödsel är inte en näringsrik typ av organiskt material, därför måste den införas i marginella jordar antingen i stora mängder eller i kombination med andra typer av förband.
  • Hästgödsel har stort värde och näringsvärde, till skillnad från ko. Den innehåller ett stort antal användbara ingredienser som är nödvändiga för tillväxt av vegetation. Ko -gödningsmedlet innehåller 4, 7 g kväve, 3, 5 g kalcium, 2 g kalium, så det bör appliceras i en mindre mängd. Med denna komposition kan du befrukta pumpa, zucchini, potatis, gurka, kål. Om en sådan toppdressing appliceras under ovanstående grödor kommer deras biologiska produktivitet att öka avsevärt utan introduktion av kemikalier. Den höga värmeöverföringen av gödsel bidrar till det faktum att den inbäddas i ett växthus, värmer upp sängarna.
  • Kaningödsel kan betraktas som ett av de mest effektiva färska gödningsmedlen, eftersom det innehåller 6 g kväve, 6 g kalcium, 6 g kalium och 7 g magnesium. Den torra strukturen hos kaninspillning möjliggör pulverbefruktning. Den resulterande substansen blandas med jord och används som substrat för inomhusväxter. Denna lösning fungerar bra för grödor som saknar magnesium. Fördelarna med kaninekskrement inkluderar enkel transport, rik sammansättning, högt biologiskt värde, mångsidighet och frånvaro av skadliga bakterier och mikroorganismer. Nackdelarna med utfodring kan betraktas som ett litet gödningsutbyte, oförmågan att använda det färskt, behovet av förbehandling.
  • Fläsk . Användningen av denna gödsel bör vara extremt försiktig, eftersom den är ganska frätande när den är färsk. Gödselkomposition:

    • kväve - 8, 13 g;
    • kalcium - 7, 74 g;
    • fosfor - 7, 9 g;
    • kalium - 4,5 g.

Eftersom avföring från grisar innehåller nästan 2 gånger mer kväve än hästavföring kan deras användning förstöra växter i området. Denna typ av gödningsmedel kan användas som en nitratkälla. Det bör dock tillsättas till jorden först efter utspädning med vatten, annars kommer vegetationen att brännas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Humus

Humus är ett populärt naturligt tillskott. Den bildas efter ruttnande gödsel och växtrester i 24 månader. Detta ämne innehåller en minsta procentandel av fukt och en stor mängd näringsämnen. Humuset innehåller inte skadliga bakterier och mikroorganismer, ogräsfrön, så det är helt säkert för människor och olika representanter för floran. Dess funktioner inkluderar inte bara att öka jordens fertilitet, utan också att ändra jordens struktur. Humus hjälper sandjord att behålla fukt. Och han ger lerunderlag flytbarhet.

Fördelar med humus:

  • lämplig för olika typer av jordar;
  • ej kännetecknad av toxicitet;
  • gör jordens konsistens bättre;
  • används under alla årstider;
  • ökar produktiviteten för marker och grödor som växer på dem;
  • kan användas som biobränsle.

Nackdelarna med denna typ av organiskt gödselmedel är följande:

  • behovet av en stor mängd ämne per 1 m2;
  • beroende av värdet och kosten för boskap som humus erhålls från.

Användningen av humus är lönsam ur ekonomisk synvinkel om du har din egen boskap och befruktar din egen tomt. Vid användning av köpt humus rekommenderas att den endast används för värdefulla grödor.

Bild
Bild

Fågelspillning

En annan typ av organiskt gödningsmedel är fågelspillning. Även erfarna trädgårdsmästare och sommarboende använder det med försiktighet, eftersom det innehåller 16 g kväve, 15 g fosfor, 9 g kalium, 24 g kalcium. Av denna information kan vi dra slutsatsen att det överstiger fläsk i surhet. Innan du börjar använda denna naturliga fertilitetsbehandling är det värt att förbereda fågelavfall korrekt. För detta placeras fjädrad avföring på kompost eller odlas.

De positiva aspekterna av kycklingavfall inkluderar följande:

  • acceleration av fruktmognad;
  • ökning av skördevolymer;
  • förbättra växtlighetens immunitet;
  • brist på toxicitet;
  • mångsidighet;
  • lång giltighetstid.

Nackdelarna med detta gödningsmedel inkluderar behovet av utspädning med vätska. Dessutom kan felaktig användning av fjäderfä avföring leda till förstörelse av växter på platsen, liksom olämplig mark som behandlas med gödsel. Experter rekommenderar att du använder kullen efter kompostering, eftersom kvävekoncentrationen i den kommer att minska avsevärt.

Om gödningsmedlet varar i flera månader, slutar det vara farligt för människor och växter.

Bild
Bild

Il

Flodslam som gödningsmedel tjänar samma syfte som gödsel, men överträffar det i vissa egenskaper. Detta ämne bildas under påverkan av mikroorganismer som renar vatten från föroreningar, liksom på grundval av animaliska och växtrester . Med andra ord kallas det sapropel, det lägger sig på botten av floder, dammar och ser ut som en geléliknande massa. Den största mängden silt observeras i vattenförekomster där strömmen är svag eller helt frånvarande.

Inom jordbruket används slam som organiskt gödningsmedel . Dess sammansättning beror på behållarens djup, flödets egenskaper. Vanligtvis innehåller sapropel 2% kväve, 0,5% fosfor, 0,4% kalium. Denna produkt är klassad som miljövänlig, så den har ingen negativ inverkan på människor och vegetation. Slamets obestridliga fördelar kan betraktas som dess höga sönderdelningshastighet i jorden, liksom avsaknaden av behovet av kompostering under lång tid.

Sapropel innehåller alla komponenter som behövs för floraens normala liv . Dess användning som överdressing fyller jorden med alla nödvändiga näringsämnen, vitaminer och mineraler. Den positiva effekten av att använda älvsilt kan observeras i 10 år.

Skörd av sapropel bör utföras på sommaren, när det är en hög temperatur i miljön och vattennivån sjunker.

Bild
Bild

Torv

Torvinsamling utförs vanligtvis i sumpiga områden. Ny användning av detta organiska gödningsmedel är strängt förbjudet, eftersom det innehåller en stor andel aluminium och järn. Efter två veckors luftning försvinner torvens farliga egenskaper . Ett alternativ för att göra gödningsmedlet säkert är att blanda det med kompost. Denna typ av gödselmedel anses lämplig för vegetation, vars rotsystem inte accepterar täthet. Förekomsten av torv gör jorden lättare och främjar god fuktabsorbering. Fördelen med torv är dess förmåga att neutralisera alla giftiga föreningar som finns i jorden.

Ganska sällan används denna typ av organiskt gödningsmedel som en enda toppdressing . Det kombineras ofta med någon form av organisk mineralblandning. Det kan till exempel kombineras med gödsel från gödsel, aska, fågelspillning. För 1 m2 territorium räcker det med 2 hinkar torv.

Bild
Bild

Siderata

Siderater är gödningsmedel av vegetabiliskt ursprung, med hjälp av vilka det är möjligt att förbättra jordens struktur och skydda markens övre lager från skador, maskens utseende. Dessa inkluderar havre, lupin, musärtor, råg, senap, phacelia. Användningen av gröngödsel bör startas i det ögonblick som knopparna mognar på dem. Experter rekommenderar att du placerar dem på det övre jordlagret utan att begrava dem.

Bild
Bild

Komposter

Kompost anses vara lätt att förbereda och effektivt organiskt gödselmedel. Det kommer från växt- och djuravfall . Komposthögen övergår med tiden till en massa som är spröd och homogen. Detta gödningsmedel har en brun färg och en jordig lukt. Omogen kompost är väl lämpad för att mata bärbuskar och fruktträd.

Kompost är en utmärkt grund för jorden där plantor odlas . Det bör dock komma ihåg att för detta ändamål är det bättre att använda ett helt ruttnat ämne. På hösten kan halvmoget gödselmedel placeras i höga sängar, i detta fall kommer de att värmas upp väl till våren.

Bild
Bild

Komplex

Komplexa gödningsmedel anses vara de mest efterfrågade, eftersom de är baserade på två eller flera element. De är av flera typer:

  • komplex - detta är ammophos, kaliumnitrat;
  • komplexblandad - nitrofoska, nitroammofos;
  • gödselblandningar erhållna genom mekanisk blandning av enkla och komplexa gödningsmedel.

Användningen av komplexa gödningsmedel innebär att man tar hänsyn till deras sammansättning och växtens behov. Om kulturen saknar makronäringsämnen kan den läggas till toppdressingen. Sådana ämnen kan introduceras på våren och sommaren.

Den komplexa kompositionen, som är avsedd för matning av växten, bör införas under hela växtsäsongen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Organiskt gödselmedel produceras i många europeiska länder. Granulära toppdressingsalternativ kallas kompletta, eftersom de innehåller ett stort antal mikro- och makroelement.

De mest populära producenterna av organiskt gödselmedel anses vara sex kända företag

Orton - ledaren för den ryska marknaden för reglerande tillväxt och fruktbildning av växter. Sedan 1993 (sedan tv -programmet "Our Garden") har företaget utvecklat och producerat mycket effektiva naturliga jordbruksprodukter: tillväxtstimulerande medel, gödningsmedel, växtskyddsmedel och medel för att bevara snittblommor.

Alla Orton -produkter skapas uteslutande på grundval av naturliga ingredienser och utan användning av "hårda kemikalier". Och de är helt ofarliga för människor, djur, fiskar och pollinerande insekter (särskilt bin).

Bild
Bild

Ortonpreparaternas verkan bygger på naturliga mekanismer. Till exempel kompenserar tillväxtstimulerande medel "Orton" för bristen på naturliga fytohormoner i växter. Som ett resultat ger termofila grödor (tomater, paprika, etc.), även i förhållande till brist på sol, samma rikliga skörd som i deras inhemska heta klimat.

Orton -komplexet av preparat är utformat för att stödja en växt hela livscykel - från jordbearbetning före plantering till skörd. Det har bevisats att den kombinerade användningen av Orton-produkter ger en 1,5-faldig höjning av avkastningen och förbättrar fruktkvaliteten.

  • ORGANIC-UKRAINE LLC Är organiska eko-gödningsmedel med höga kolegenskaper. Företaget säljer en ny generation mikronäringsgödsel som kan öka avkastningen och kvaliteten på frukter.
  • BIOBELGROUP - mycket effektivt, miljövänligt organiskt gödningsmedel, vars verkan är baserad på trefas aerob jäsning.
  • ETNOMIR EXPORT . Tillverkarens verksamhet syftar till produktion och export av naturliga förband för efterföljande odling av miljövänliga frukter och rotfrukter.
  • ETS HUON - organiskt gödningsmedel, jordgödselmedel, jordbalsam.
  • LIFE FORCE LLC (FORSKNING & PRODUKTIONSFÖRETAG) - organiska gödningsmedel och jordbalsam. Dessa produkter är efterfrågade av jordbrukare över hela världen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Ett stort antal produkter kan hittas på marknaden idag för att förbättra markkvaliteten och stimulera grödans tillväxt. När du väljer ett organiskt gödningsmedel bör du dock vara uppmärksam på överensstämmelse med agrotekniska krav, innehållet av nitrater och produktion i enlighet med GOST.

När du väljer de bästa produkterna i denna kategori är det värt att uppmärksamma ett antal viktiga punkter

  • En metod för odling av grödor, som kan vara jord, kokos eller hydroponisk.
  • Antalet komponenter i gödningsmedlet. Eftersom många ämnen kan interagera med varandra kan 1, 2, 3 eller 4 ingredienser ingå i fodret. När du väljer en produkt är det värt att ge företräde åt den där det finns fler komponenter, eftersom detta kan skapa ett brett utbud av batterier.
  • En kulturs tillväxtfas, eftersom den vid olika utvecklingsperioder av en växtorganism behöver specifika mikro - och makroelement.
  • Produktkvalité. För att göra rätt val av organiskt gödselmedel bör du noggrant studera informationen som tillverkaren erbjuder.
  • Konsumtion. Varje tillverkare producerar gödselmedel i en viss koncentration och dos.
  • Pris. Priset på en produkt påverkas av närvaron av dyra komponenter i gödningsmedlet, produktionsmetod, teknik, formel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningsregler

Organiskt gödningsmedel används för växter som växer i trädgården, grönsaks trädgård och personlig tomt. De införs i jorden för att stimulera tillväxt och utveckling av tomater, potatis, fruktträd, bärbuskar och andra grödor. Innan du gör den eller den här toppdressingen är det värt att bestämma surhetsindikatorn för jorden och dess sammansättning.

Tidpunkt

Gödselmedel av organisk natur rekommenderas att appliceras under den varma säsongen, vanligtvis tidigt på hösten eller våren. På hösten sker en långsam nedbrytning av utfodringens komponenter. Under denna period aktiveras emellertid befuktningsprocessen, vilket bidrar till en ökning av markens bördighet.

På våren, när jorden redan är uppvärmd, liksom i början av sommaren, behöver växter aktiv näring, eftersom de är i en fas av aktiv tillväxt . Av allt ovanstående kan vi dra slutsatsen att höstmatning bidrar till att förbättra jordens kvalitet och vårmatning - till tillväxt och utveckling av grödor.

Bild
Bild

Ansökningsmetoder

För att uppnå maximal bevarande av näringsämnen i jorden rekommenderas att plöja dem i jorden. Det bästa befruktningsalternativet anses vara proceduren med en kultivator . Numera använder många markägare teknik för flytande befruktning i marken. Det inkluderar att hälla ämnet och dess efterföljande inbäddning i substratet.

Fruktträd befruktas bäst med humus . För körsbär anses det bästa matningsalternativet vara att sprida humus runt stamcirkeln. För att mata bärbuskarna med aska är det värt att göra grunda spår nära dem och fylla i ämnet där. Inomhusblommor har också sin egen teknik för att applicera organiskt gödningsmedel. För att mata blommorna med aska blandas det med substratet under transplantationen. Ficus, palm, citrusfrukter svarar bra på införandet av humus. För proceduren blandas humus med fågelspillning och späds med vatten, varefter kulturerna vattnas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kvantitet

Normerna för utfodring av växter med organiskt gödningsmedel är följande:

  • kogödsel - en gång vart fjärde år är det nödvändigt att applicera 35 ton per hektar;
  • benmjöl införs i marken i en volym av 3 kg per 1 m2;
  • fågelspillning - experter rekommenderar att befrukta jorden en gång var 36: e månad, medan det är värt att lägga till 1500 gram ämne per 1 m2;
  • torv är effektivt vid applicering av 4-5 skopor per 1 m2.

Vilken typ av gödselmedel som väljs för applicering bör markägaren närma sig förfarandet med särskilt ansvar.

Experter rekommenderar att inte glömma att även den naturliga sammansättningen av toppdressing, om den felaktigt införs i jorden, kan skada grödor.

Rekommenderad: