Gödselmedel: Typer För Trädgården Och Grönsaksodling. Användning Av Väteperoxid För Växter, UAN Och Mineraler. Vad Det är? Metoder För Applicering Av Olika Gödningsmedel

Innehållsförteckning:

Video: Gödselmedel: Typer För Trädgården Och Grönsaksodling. Användning Av Väteperoxid För Växter, UAN Och Mineraler. Vad Det är? Metoder För Applicering Av Olika Gödningsmedel

Video: Gödselmedel: Typer För Trädgården Och Grönsaksodling. Användning Av Väteperoxid För Växter, UAN Och Mineraler. Vad Det är? Metoder För Applicering Av Olika Gödningsmedel
Video: 8 POWERFUL HOMEMADE ROOTING HORMONES| Natural Rooting Stimulants for Gardening 2024, Maj
Gödselmedel: Typer För Trädgården Och Grönsaksodling. Användning Av Väteperoxid För Växter, UAN Och Mineraler. Vad Det är? Metoder För Applicering Av Olika Gödningsmedel
Gödselmedel: Typer För Trädgården Och Grönsaksodling. Användning Av Väteperoxid För Växter, UAN Och Mineraler. Vad Det är? Metoder För Applicering Av Olika Gödningsmedel
Anonim

I den moderna världen har jordbrukstekniken nått en sådan nivå att de kan ge hög avkastning under nästan alla förhållanden. Befruktning är ett obligatoriskt förfarande för alla moderna trädgårdsmästare, men olika typer av förband och tillverkare är sådana att det kan vara mycket svårt att välja rätt gödselmedel.

Vad det är?

Gödselmedel är ämnen som innehåller kemiska föreningar som kan öka jordens bördighet.

Som regel innehåller de spårämnen som är nödvändiga för växter för normal utveckling och frukt, men som saknas eller finns i mycket små mängder i jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är gödningsmedel?

Det finns ett stort utbud av gödningsmedel. Det finns universella produkter som är lämpliga för trädgården och grönsaksträdgården och mycket specialiserade, vars sammansättning är anpassad till behoven hos vissa grödor (för fruktträd och för julgranar, vitlök, spannmål) . Vissa gödningsmedel är utformade för en viss typ av trädgårdsarbete (till exempel flytande eller vattenlösliga produkter för hydroponiska system eller för användning i droppsystem).

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter ursprung

Genom ursprung utmärks organiska och oorganiska gödningsmedel. Organiskt gödselmedel skapas på grundval av naturliga organiska komponenter: från gödsel, kompost, torv, fågelspillning, tång och andra produkter av animaliskt eller vegetabiliskt ursprung. De är en rik näringskälla, även om det inte är möjligt att bestämma det exakta innehållet i enskilda mikronäringsämnen.

Organisk gödsling är långsam, men det förbättrar markkvaliteten och bördigheten på lång sikt. En viktig fördel är att du kan göra dem själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Man tror att det är omöjligt att skada växter genom att använda ekologiska produkter. Till viss del är denna åsikt sann, men vissa faror finns fortfarande. Humus kan till exempel innehålla skadliga bakterier och svampar som kan infektera en växt. Därför rekommenderas det för profylax att tillsätta fungicider i jorden tillsammans med toppdressing. Det finns de vanligaste organiska gödningsmedlen.

  • Mineralresurser (torv) . Torv är extremt näringsrikt, men erfarna trädgårdsmästare hävdar att en märkbar effekt endast syns efter 2-3 års regelbunden användning.
  • Sapropel är en sjöslam . Den innehåller alla ämnen som är nödvändiga för en växt och är flera gånger effektivare än kompost. Innehåller kväve, humussyror och mineralföreningar. Återställer jorden snabbt. Flod- och träskslam är mindre användbara i sin sammansättning, men används också inom trädgårdsodling.
  • Humus och duvspillning är rika på kväve, så de används när det är nödvändigt att påskynda tillväxten av stjälkar och lövverk.
  • Humus har en hög kostnad b, är nödvändigt i stora mängder, men trots dessa nackdelar är det en av de bästa förbanden. Det berikar inte bara jorden utan förbättrar också dess struktur, vilket gör den lösare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Oorganiskt gödselmedel består av kemiska komponenter som innehåller viktiga näringsämnen. De är mycket effektiva, kräver exakta doser när de appliceras på jorden och kan användas för att påverka en specifik fas av växtutveckling. De viktigaste spårämnena som växterna behöver är kalcium, fosfor och kväve.

  • Kväve (N) är det viktigaste elementet för växten . Deltar i syntesen av klorofyll och i fotosyntesprocesserna. Om växten har tillräckligt med kväve blir bladen ljusgröna. Kvävebrist är lätt att upptäcka när bladen blir gula, vissnar och börjar falla av i förtid. Detta element behövs mest under den aktiva tillväxten av stjälken och lövverket. Det är dock viktigt att noggrant följa doseringen, eftersom övermättnad med kväve kommer att leda till överdriven landskapsarkitektur till nackdel för frukt och till en minskning av grödans kvalitet och kvantitet. Kväve finns i urea (47% kväve i kompositionen), i UAN (karbid-ammoniakblandning), ammoniumnitrat, ammoniumsulfat.
  • Fosfor (P) - näringsämne som växter behöver under hela sin livscykel. Gödsel baserad på fosfor främjar rotspridning, förbättrar blomning och frukt. Med brist på detta element fördröjs mognad av frukter, deras kvalitet lider, spannmålsgrödor kännetecknas av låg produktivitet. Finns i fosfater, superfosfat, ammofos och sulfoammofos. Bland organiska fosfattillskott sticker benmjöl ut.
  • Kalium (K) hjälper växter att absorbera vatten från jorden och omvandla näringsämnen till viktiga sockerarter, och ökar deras immunitet mot svampsjukdomar. I jorden och i organiska föreningar finns den i en form som är svår att få åt växter. Innehållet i kaliumklorid, kaliumsulfat, kaliumnitrat och träaska.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om toppdressingen innehåller flera grundläggande element (2 eller 3) samtidigt kallas det komplext . Till exempel kväve-fosfor-kalium. Dess främsta fördel är ekonomin. För en applicering på jorden kan du mata växterna med kväve, kalium och fosfor samtidigt. Konventionella enkomponentsprodukter är inte alltid kompatibla, de måste appliceras en i taget.

I komplexa gödningsmedel finns NPK -märkningen ibland . Den anger andelen kväve, fosfor och kalium i preparatet och är markerad på påsen som en serie med tre nummer, till exempel 10-5-5. Detta innebär att produkten innehåller 10% kväve, 5% fosfor och 5% kalium.

Förutom huvudelementen kan mikronäringsämnen också ingå i gödningsmedlets sammansättning. Dessa inkluderar bor, klor, koppar, järn, mangan, molybden och zink . Med högavkastande grödor kan dessa näringsämnen snabbt tömmas i jorden och måste fyllas på för korrekt växtskydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mineralorganiska preparat är en typ av utfodring baserad på organiska ämnen, som är berikade med kemiska föreningar. Till grund använder tillverkarna torv, kompost och livsmedelsindustrisavfall, som utsätts för kemisk behandling (ammonisering, nitrering). Effekten av utfodring beror till stor del på typen av kemisk behandling.

Det finns bakteriegödsel. Denna sort kan inte med rätta kallas gödningsmedel eller toppdressing, eftersom dessa preparat inte innehåller några näringsämnen. De används för att skapa en växtvänlig mikroflora i jorden, vilket hjälper till att tillgodogöra sig näringsämnen enklare och snabbare.

Oftast innehåller mikrobiologiska preparat kvävebindande bakterier.

Bild
Bild

Enligt aggregeringstillstånd

Det finns flytande, suspenderade och fasta former av gödningsmedel. I struktur är de granulära, kristallina och pulver.

Vätska och vattenlösliga former är främst avsedda för droppbevattningssystem och bladbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

I handling

På grund av påverkan på marken finns det två typer: direkt och indirekt

  • Direktverkande gödningsmedel innehåller de näringsämnen som växter behöver. Detta är en stor grupp som innehåller de flesta organiska och mineraltillskott.
  • Indirekt befruktning är nödvändig för att förbättra markegenskaperna. Dessa inkluderar bakteriepreparat, liksom ämnen som används för kemisk återvinning (gips, kalk). För inomhusväxter används ofta väteperoxid i denna kapacitet, som kan förändra jordens struktur och desinficera den.
Bild
Bild

Genom appliceringsmetoden på jorden

Det finns två huvudmetoder för applicering på jorden: den kontinuerliga metoden (toppdressing sprids jämnt över bäddarnas hela område) och lokal applikation, där läkemedlet blandas med jorden och appliceras på enskilda hål eller rader, vilket skapar foci som är maximalt mättade med gödningsmedel.

Bild
Bild

Förresten växterna matas

Skilj mellan rot- och bladmatning. Rotmetoden är den viktigaste. Gödsel appliceras direkt på jorden eller på dess yta så nära rotdelen som möjligt. Många trädgårdsmästare tror felaktigt att denna metod är den enda korrekta. Bladmatning har dock flera fördelar:

  • beror inte på jordens ogynnsamma egenskaper, till exempel hög surhet eller låg temperatur, vilket ofta hindrar rötterna från att få det nödvändiga elementet, även om det finns i jorden i stora mängder;
  • helt absorberas av växten;
  • det är bekvämt när plantorna har nått en avsevärd höjd, och odlingen av sängarna med efterföljande utfodring är svår.
Bild
Bild

Populära tillverkare

Det finns ett stort urval av gödselproducenter i Ryssland. Vi har sammanställt ett urval av de bästa kvalitetsprodukterna på marknaden idag.

  • Bland preparaten avsedda för frukt- och bär- och grönsaksgrödor är toppdressing den mest populära " Gumi-Omi " - en produkt från den vitryska tillverkaren OMA, som är specialiserad på tillverkning av trädgårdsredskap och organiskt gödningsmedel.
  • EcoPlant - högkvalitativ organisk dressing för hösten från den ukrainska producenten av miljövänligt gödselmedel Oriy. Innehåller hela uppsättningen element som är nödvändiga för växten, den innehåller kalium, fosfor, kväve, kalcium, zink, molybden, svavel. Lämplig för alla typer av grödor.
  • Komplex botemedel " Giant universal " - en produkt från Fart -företaget. Det produceras i form av granulat baserat på naturliga ingredienser (en blandning av humus och torv), samt spårämnen. Det används i stor utsträckning inom jordbruket, eftersom det är lämpligt för utfodring av växter i alla stadier av livscykeln och förbättrar markens kvalitet på lång sikt.
  • Bland flytande universella preparat finns det " Vita pärlor " - en mineral-organisk produkt med hög biotillgänglighet. Förbättrar växternas växtlighet, skyddar dem från stress och olika sjukdomar.
  • Högspecialiserade mineralprodukter för olika typer av trädgårds- och trädgårdsodlingar produceras av polskan Florovit företag . Högkvalitativa högspecialiserade preparat finns i raden av organiska flytande gödningsmedel "Bona Forte": du kan välja en produkt som är utformad för olika typer av inomhusväxter, för plantor och grödor. Preparaten kännetecknas av miljövänlighet och säkerhet.
  • För att hjälpa växter under svåra förhållanden - under ogynnsamma väderförhållanden och hot om svampsjukdomar - har växtnäring mot stress visat sig vara bra. " Megafol" producerat av det italienska företaget "Valagro " … Läkemedlet innehåller aminosyror och spårämnen och tillhör gruppen tillväxtstimulerande medel. Mångsidig, lämplig för olika kulturer.
  • Den bästa tillverkaren av gödningsmedel och utrustning för hydroponisk trädgårdsskötsel (odling av växter på vatten) i världen anses Franska företaget GHE .
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningsregler

Även när du använder högkvalitativa preparat är det mycket lätt att tappa grödan, om du inte känner till invecklingarna i användningen och applicerar toppdressing på ett infall. När du väljer läkemedlets typ och dos är det viktigt att ta hänsyn till jordens natur, växtens egenskaper och kompatibiliteten mellan olika typer av förband.

  • Första gången för att gödsla jorden är nödvändig före sådd, på hösten eller våren. Vid denna tidpunkt introduceras det mesta av den överläggning som är nödvändigt för växten, medan jorden ska vara ganska väl lossad och grävd upp.
  • Försådd av befruktning utförs samtidigt med plantering av plantor, medan det är nödvändigt att observera minimidosen. Vid plantering bör preparat med hög fosforhalt ges företräde.
  • Toppdressing är också nödvändigt under växtsäsongen. De är rot (läkemedlet införs i jorden eller på dess yta) och blad (vattenlösningar med låg koncentration).
Bild
Bild

Vid olika tidpunkter behöver växten olika element. Till exempel, under spirings- och vegetationsperioden finns det ett ökat behov av kväve; mycket fosfor behövs för normal bildning av blommor och frukter . För att överleva frost behövs kalium, och kväve, tvärtom, minskar frostbeständigheten.

Vissa trädgårdsmästare föredrar att använda uteslutande naturliga ekologiska produkter, andra använder bara mineraler och försummar organiskt material på grund av dess mindre uttalade effekt. Faktum är att en växt behöver en varierad kost: både organiskt material och olika kemiska element . Det rekommenderas inte att endast använda en typ av utfodring under hela säsongen - de måste varvas.

Gödningsdosen beror på både växten och markens egenskaper . Till exempel, i tät, tung jord, kommer spårämnen att dröja länge, medan de snabbt tvättas ur lätt sandig jord. Därför befruktas tung jord mindre ofta, men i stora doser, och lungorna berikas regelbundet i små portioner.

Bild
Bild

Tidigt mogna grödor absorberar ämnen från jorden mycket mer aktivt än sena mogna grödor, därför behöver de mer frekvent utfodring. Täta planteringar kräver större volymer av preparatet än växter planterade på ett betydande avstånd från varandra.

En överdos av gödselmedel är inte mindre skadlig än dess brist, därför är det nödvändigt att noggrant beräkna dosen före utfodring. Om trädgårdsmästaren redan har lyckats överdriva det med mängden läkemedel, kan du försöka fixa situationen med riklig vattning. Mineralgödsel tvättas ut ganska snabbt, men för att slutligen ta bort överskottet måste du upprepa rikligt med vattning flera gånger.

Gödningsförvaring spelar en viktig roll. För fasta och pulverformiga sorter är ett torrt rum nödvändigt, all fukt är oacceptabel. Flera olika typer kan inte blandas. De flesta flytande produkter är inte avsedda för långtidsförvaring.

Det är också viktigt att komma ihåg att många droger är giftiga och farliga för människor.

Rekommenderad: