Hur Och Med Vad Ska Man Mata Ett äppelträd? Hur Man Matar Ett Ungt Och Gammalt äppelträd Under Frukt, Efter Blomning På Våren Och Vid Andra Tillfällen? Befruktningsregler

Innehållsförteckning:

Video: Hur Och Med Vad Ska Man Mata Ett äppelträd? Hur Man Matar Ett Ungt Och Gammalt äppelträd Under Frukt, Efter Blomning På Våren Och Vid Andra Tillfällen? Befruktningsregler

Video: Hur Och Med Vad Ska Man Mata Ett äppelträd? Hur Man Matar Ett Ungt Och Gammalt äppelträd Under Frukt, Efter Blomning På Våren Och Vid Andra Tillfällen? Befruktningsregler
Video: så här planterar du ditt äppleträd för att lyckas på bästa sätt - Framtidens Frukt 2024, April
Hur Och Med Vad Ska Man Mata Ett äppelträd? Hur Man Matar Ett Ungt Och Gammalt äppelträd Under Frukt, Efter Blomning På Våren Och Vid Andra Tillfällen? Befruktningsregler
Hur Och Med Vad Ska Man Mata Ett äppelträd? Hur Man Matar Ett Ungt Och Gammalt äppelträd Under Frukt, Efter Blomning På Våren Och Vid Andra Tillfällen? Befruktningsregler
Anonim

Många trädgårdsmästare föredrar växande äppelträd. Det är detta fruktbara naturens mirakel som ger människor en utmärkt skörd varje år. För att få saftiga och välsmakande frukter måste trädgårdsmästare anstränga sig mycket, eftersom att ta hand om äppelträd innebär särskilda krav.

Bild
Bild
Bild
Bild

Äppelträdets behov av näringsämnen

Äppelträd växer på nästan varje plats i sommarstugan. De gillar inte transplantationer från plats till plats, respektive trädgårdsmästaren måste förstå att på bara en viss mark kommer dessa fruktplanteringar att sträcka sig uppåt . Med rätt vård glädjer varje träd sin ägare med en rik skörd i flera decennier. Samtidigt bestäms fruktens smak och rikedom genom att ta användbara mineraler från jorden.

Utan gödningsmedel, efter ett tag, är jordens sammansättning utarmad . Trädet har ingenstans att ta naturlig gödsling, vilket innebär att fruktskörden minskar. Trädet i sig börjar värka och kan dö. För att förhindra att detta händer är det nödvändigt att göra befruktning av äppelträdet i tid. Toppdressing bör börja med utseendet på de första bladen på grenarna. Lövverkets utveckling påverkas av kvävegödsel eller komplexa blandningar, som innehåller kalium, kväve och fosfor. I det här fallet kommer kväve och fosfor att börja arbeta omedelbart och kalium aktiveras några dagar före blomningen.

Yablona smakar olika typer av gödningsmedel, både organiska och mineraliska . Det viktigaste är att strikt följa de proportioner som anges i bruksanvisningen. Till exempel, om det finns mer kväve än det borde vara, kommer äppelträdet att utveckla lövverk, men ingen frukt. Trädet kommer att rikta all sin energi på grund av ett överskott av kväve till utvecklingen av skott.

Det värsta är att en överdos av mineralgödsel kan skada rotsystemet i ett träd, och det kan dö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eventuellt gödningsmedel

Få människor vet att herdar var de första som fick reda på att gödningsmedel är bra för växter. När de guidade boskap från bete till bete, märkte de att marken, berikad med gödsel från vandringsdjur, växte frodig vegetation . Efter det fann byborna nära floder att matning av äppelträd med fisk och alger ökade deras produktivitet och var mindre benägna att järnbrist.

Således, listan över organiska gödningsmedel ökade . Efter en tid, med utvecklingen av vetenskap och ny teknik, har den kemiska industrin lyckats utveckla ett brett utbud av förband som erhållits från mineralbasen. Och nu kan trädgårdsmästaren bara välja det mest acceptabla alternativet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Organisk

Trädgårdsmästare som väljer ekologisk utfodring måste fylla på med flytande gödsel eller göra kompost. Det är tillåtet att använda ruttnade gödsel . Denna toppdressing ska spridas i stamcirklarna, i ett förhållande av 4-5 hinkar per vuxet äppelträd. Men det är mycket mer bekvämt om gödselmedlet har en flytande konsistens. Det är mycket lättare för en trädgårdsmästare att mata ett fruktträd, och det är lättare för själva trädet att tillgodogöra sig det införda organiska materialet.

Gödsel innehåller en enorm mängd kalium, som hålls väl kvar i jorden . Regnet har ingen effekt på kalium, varför det räcker med 1 matning av äppelträdens rotsystem i juli. Det är värt att notera, trots de många positiva egenskaperna hos gödsel, har det en nackdel, nämligen frånvaron av fosfor i kompositionen. Följaktligen måste trädgårdsmästaren lägga till ytterligare fosfortillskott. Fisk- eller benmjöl är perfekt.

Mängden förband beräknas utifrån platsens jordkomposition . Till exempel är svart jord rik på kväve. Om äppelträdet växer på svart mark bör kvävegödsling endast göras en gång på våren. Om jorden är sandig måste toppdressing införas flera gånger under växtsäsongen. Vidare föreslås att man behandlar benmjöl i mer detalj. Den innehåller inte bara fosfor. Kalcium och kalium finns också där. Mängden kväve är högst 3%. Kalcium påverkar äpplens smak, eftersom det är detta element som deltar i bildandet av sötma.

Benmjöl är ett långvarigt gödningsmedel . Tiden för dess fullständiga upplösning är 8 månader. Men det betyder inte att utfodring kommer att utföras först efter den angivna perioden. Mjölet börjar lösa sig efter tillsats till jorden. Det frigör gradvis de nödvändiga ämnena för växter, utfodring av fruktträd kommer att ske löpande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Benmjöl appliceras under äppelträd på hösten, när frukten slutar. Under vintermånaderna bearbetas det till viktiga ämnen som ger näring och stöd till träd . Därefter bör du noga läsa fiskmjölet. Den innehåller organisk fosfor och 10% kväve. Det finns mycket mer fosfor och kalium än benmjöl. Vid applicering av fiskmjöl alkaliseras jorden. Det är därför det ofta används på surgjord mark. Förresten är det fiskmjöl som är en utmärkt medicin för att återställa trädens rotsystem.

Ett annat ganska populärt organiskt gödningsmedel är träaska . Det är resterna av brända växter som halm eller trä. Den innehåller många näringsämnen som kan matas till äppelträd under mognad och fruktning. Det är absolut nödvändigt för Apple att ständigt få i sig stora mängder kalium. Detta gödselelement dras mycket snabbt ur gödselgödseln, därför bör träaska appliceras som extra vård. Men strö det inte ovanpå, utan gräv upp det med marken intill stammen.

Det bör noteras att spårämnena i träaska hjälper växter att hantera sjukdomar, förbättra deras ämnesomsättning . Förutom näring är träaska ansvarig för tillförsel av syre till jorden. Och detta är oerhört viktigt för unga äppelträd. Deras rotsystem är fortfarande skört, svagt, börjar bara utvecklas, och närvaron av syre för denna process är extremt nödvändig.

Trädgårdsmästare bör komma ihåg att om deras äppelträdgård växer på lerjord, kommer träaska att vara det mest nödvändiga gödningsmedlet som kan lossa jorden och underlätta trädets tillväxtprocess.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mineral

Innan du behandlar egenskaperna hos mineralgödsel bör du bekanta dig med deras allmänna koncept. Först och främst måste du komma ihåg att detta är en oorganisk förening som innehåller näringsämnen som krävs för växter i form av mineralsalter.

Det mest lämpliga mineralgödselmedlet för äpple är urea . I vetenskaplig terminologi kallas det "urea". Den innehåller en stor mängd kväve, därför är det viktigt att följa de proportioner som anges i instruktionerna vid utspädning. Sammansättningen av mineralgödselmedel innehåller en stor mängd kväve och viktiga spårämnen. Alla vet att brist på spårämnen orsakar kloros i ett äppelträd - lövverk och skott dödas. Om trädgårdsmästaren plötsligt märkte att fläckar dök upp på bladen eller deras tips började torka, är det nödvändigt att bearbeta med en lösning. Till salu hittar du både specialiserade och universella formuleringar.

Bearbetningen måste göras på kvällen, helst i grumligt väder. Sålunda kommer lövverket att mättas med lösningen och ta in de nödvändiga komponenterna i utfodringen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor och regler för applicering av toppdressing

Det ideala datumet för införsel av gödselmedel anses vara slutet på det agrotekniska arbetet. I enkla ord , efter att ha klippt kronan, vitkalkat stammen och utfört vintervattning . För fullständig assimilering av det införda gödningsmedlet behöver äppelträdet minst 3 veckor. Under denna tid är det nödvändigt att fukta jordkompositionen bredvid stammen. Men om regelbundet regn faller på gatan kan denna händelse ignoreras.

Enligt trädgårdsreglerna beror utfodring helt på fruktträdets ålder . Koncentrationen av det skapade gödningsmedlet beror också på denna indikator. Till exempel är det att föredra att befrukta unga plantor på hösten. Det är önskvärt att gödningsmedlet innehåller fosfor och kalium. Lösningen görs enligt följande: 4 msk blandas. l. fosfor-kaliumgödselmedel med 10 liter vatten. Vattnet ska värmas något, annars löser sig inte gödselmedlet. Träaska kan användas som extra utfodring. Amatörträdgårdsmästare som odlar äppelträd på sin tomt förstår inte helt skillnaden mellan att ta hand om en planta och ett vuxet träd. En viktig skillnad är att unga träd som inte har stark immunitet och inte bär frukt behöver en annan koncentration av förband. De kräver också andra ämnen.

Det är strängt förbjudet att mata unga plantor med torra blandningar, eftersom de senare kan bränna rotsystemet . Men den utspädda lösningen ska användas med största försiktighet. Men många trädgårdsmästare, som upprepade gånger använder olika förband, rekommenderar när man odlar en komposition för unga träd att dela matlagningsformeln med 2. Med enkla ord, om receptet indikerar att använda 2 msk. l. ämnen som ska lösas 1.

Unga äppelträd tolererar mineralmatning bra, men det är mycket bättre att använda organiskt gödningsmedel för dem . Till exempel träaska. Med sin hjälp kommer en ung växt att kunna överleva även en hård vinter, medan den interna processen för trädutveckling kommer att fortsätta som förväntat. Förresten, vissa trädgårdsmästare använder hål för att mata unga plantor. Men detta kan inte göras, denna metod kan skada växts rotsystem.

Om du inte följer de presenterade utfodringsreglerna är det mycket troligt att jorden blir övermättad med användbara spårämnen. Följaktligen kommer träd att börja åldras mycket snabbt, och detta kommer att påverka deras livslängd och produktivitet negativt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid landning

Oerfarna trädgårdsmästare börjar mata unga plantor direkt efter plantering. Detta rekommenderas dock inte. Ett ungt träd måste slå rot i den nya jorden och börja ta emot de element som krävs för tillväxt . Detta innebär att nödvändigt gödselmedel bör införas i planteringsgropen.

Helst gräva ett hål med måtten 50x50 cm, där det första talet betyder diametern, och det andra talet betyder djupet . I botten av gropen ska 200 g träaska hällas. Som en analog kan du använda 10 g kaliumgödsel. Därefter kommer svart jord blandad med superfosfat. Ungefär 15 cm av hålet förblir tomt, där den huvudsakliga maten läggs - jord blandad med humus i samma förhållande.

Komplex gödselmedel, utspädd enligt de bifogade instruktionerna, introduceras som ett komplement för höstplantering . Om plantorna planteras på senhösten hinner matningen inte att absorberas helt. Stora mängder kväve kommer att skada trädets rotsystem. Det är bättre att producera komplex näring för äppelträdet på våren. För övervintring räcker det som lagts i planteringshålet.

Bild
Bild

Under våren

För växter är vintern en lugn tid efter blomning och skörd. Under denna period förbereder njurarna inför växtsäsongen. Men de behöver inte mat. Så länge lufttemperaturen är låg absorberar växterna väsentliga näringsämnen från jorden.

Sapflödet börjar i mars . Följaktligen är det nödvändigt att börja introducera gödselmedel. Således kommer det att vara möjligt att garantera god tillväxt och avkastning av äppelträdet. I april, när vårens lufttemperatur övervinner kalla fronter, visas löv och blommor på knopparna. Rotsystemet aktiveras och det börjar absorbera näringsämnen. När äppelträdet snabbt assimilerar näringsämnen med rötterna och fotosyntesen börjar i bladen är det extremt svårt för trädet att hålla de nödvändiga behoven i balans. Följaktligen börjar äppelträdet ta bort de ämnen som har bevarats i rötter, stam och grenar från den tidigare vegetationen.

På detta utvecklingsstadium kräver ett fruktbärande träd kväve, fosfor och kalium . Bor och zink bör betraktas som extra utfodring. De två sista elementen finns i kompositionerna av organiska gödningsmedel, vilket innebär att det inte finns något behov av att lägga till dem ytterligare.

Bild
Bild

Sommar

Efter att äppelträden har blommat är trädets energi helt inriktad på att odla frukt och lägga framtida knoppar. Växtperioden slutar i allmänhet i juni när knopparna är fullt utvecklade . I detta utvecklingsskede kräver äppelträd en hög mängd näringsämnen och tillräckligt med fukt. De behöver kväve, fosfor, kalium och kalcium.

Under fruiting, från juli till september, visar äpplen aktiv tillväxt och viktökning . De nya skotten slutar sträcka sig och börjar samla användbara ämnen. Under denna utvecklingsperiod måste mängden kväve minskas, eftersom det kommer att påverka fruktens kvalitet negativt. Men samtidigt ökar behovet av kalium i trädet.

Med dess hjälp blir storleken på äpplen större, deras smakegenskaper förbättras.

Bild
Bild

På hösten

I september går de flesta näringsämnen som samlas av bladen till äppelträdets stam och rot. De deponeras som kolhydrater och aminosyror, vilket trädet kommer att behöva när våren kommer.

Som en höstmatning bör kväve användas, vilket införs med bladmetoden . Således kommer tillgången på näringsämnen att öka. Det viktigaste är att inte fördröja matningen. Höstgödsel bör vara i varm jord. Det är därför som de i Sibirien och Ural börjar gödsla äppelträd i slutet av augusti. Och i de södra delarna av Ryssland kan du skjuta upp höstmatningen till november.

Bild
Bild

Ofta misstag

När man matar äppelträd gör vissa trädgårdsmästare mycket grova misstag

  • De följer inte gödningsintroduktionshastigheterna. Det är mycket viktigt att följa instruktionerna från fodertillverkaren. Brist och överflöd av näringsämnen påverkar trädets vitalitet och avkastning negativt.
  • När man använder rotmatningsmetoden använder vissa trädgårdsmästare mer kvävehaltiga komponenter. Ett överflöd av dem påverkar trädets tillstånd negativt. Först och främst är kronan bränd.
  • Ett stort misstag när bladmatning är att genomföra det vid lunchtid. Denna metod utförs företrädesvis på morgonen eller på kvällen i grumligt väder.
  • Vissa trädgårdsmästare lägger till mer kalium i sina gödningsmedel. Men det är detta element som blir ett hinder för det aktiva arbetet med magnesium och fosfor.

Det är faktiskt inte svårt att ta hand om fruktträd. Det viktigaste är att befrukta dem i tid med högkvalitativ gödsling, observera komponenternas proportioner och gå runt i trädgården en gång om dagen och berätta för träden hur bra de är. Ett vänligt ord tilltalar alla varelser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Erfaren trädgårdstips

Ett viktigt tips för erfarna trädgårdsmästare är att hålla koll på mängden gödsel som appliceras. Ett överflöd eller brist på gödsling påverkar trädets skick och den framtida skörden negativt . För införandet av gödningsmedel är det viktigt att överväga kronans gränser. De unga äppelträdens rotprocesser sträcker sig inte längre än grenarna. I mogna träd kan rotsystemet vara en och en halv gånger större än själva kronans diameter. Det är nödvändigt att inspektera träd årligen, mäta tillväxten av frukter och kontrollera jordens biokemiska sammansättning.

För dem som odlar pelarformade äppelträd med behållare är det nödvändigt att komma ihåg att träd inte kan hitta gödningsmedel på egen hand, varför de måste matas varannan vecka med balanserad matning.

Rekommenderad: