Hur Stänger Man Ett Hål I Ett äppelträd? Hur Bearbetas Det På Bagageutrymmet På Hösten Och Våren? Hur Täcker Man En Stor Håla På Ett Gammalt äppelträd? Inbäddning Med Lera Och Ceme

Innehållsförteckning:

Video: Hur Stänger Man Ett Hål I Ett äppelträd? Hur Bearbetas Det På Bagageutrymmet På Hösten Och Våren? Hur Täcker Man En Stor Håla På Ett Gammalt äppelträd? Inbäddning Med Lera Och Ceme

Video: Hur Stänger Man Ett Hål I Ett äppelträd? Hur Bearbetas Det På Bagageutrymmet På Hösten Och Våren? Hur Täcker Man En Stor Håla På Ett Gammalt äppelträd? Inbäddning Med Lera Och Ceme
Video: 86 TIMMAR KVAR I STUGAN!!! VI VILL FLYTTA IN!! 2024, April
Hur Stänger Man Ett Hål I Ett äppelträd? Hur Bearbetas Det På Bagageutrymmet På Hösten Och Våren? Hur Täcker Man En Stor Håla På Ett Gammalt äppelträd? Inbäddning Med Lera Och Ceme
Hur Stänger Man Ett Hål I Ett äppelträd? Hur Bearbetas Det På Bagageutrymmet På Hösten Och Våren? Hur Täcker Man En Stor Håla På Ett Gammalt äppelträd? Inbäddning Med Lera Och Ceme
Anonim

Ett ihåligt kan förekomma på ett äppelträd i alla åldrar, men även om trädet är ungt kräver problemet tidig åtgärd. Det finns flera sätt att eliminera hålrummet, men i alla fall måste hålet rengöras och desinficeras först.

Bild
Bild

Varför är en håla på en bagage farlig?

Om en håla har bildats i fruktträdet, indikerar detta oftast förekomsten av ett av de mycket allvarliga problemen. Detta kan hända på grund av infektion av ett äppelträd med sårröta, ett angrepp av gnagare eller en infektion i stora sår som inte har förseglats i tid. Hulor visas också när verktygen används vårdslöst, vilket leder till dissektion av stammen, på grund av naturkatastrofer eller under påverkan av brännskador eller extrem kyla . Oavsett anledningen till att tomrum uppträder, öppnar det alltid tillgång till trädets inre vävnader.

Som ett resultat kan svampsporer, farliga mikroorganismer och skadedjur komma dit.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla kommer att skada äppelträdet och som ett resultat kommer trädet gradvis att dö . Även i närvaro av ett litet hål kommer trädets tillstånd fortfarande att försämras: kulturens utveckling kommer definitivt att bromsa, träet blir mindre hållbart och troligtvis kommer skörden att minska märkbart. Det är värt att nämna att om ett hål har bildats vid basen av stammen, och det redan har växt betydligt, kan ett sådant äppelträd inte räddas - allt som återstår är att klippa det.

Bild
Bild

Förbereder för trädbehandling

Experter håller fast vid att det är bäst att läka en ihålig på hösten och välja en dag för bearbetning utan kraftig nederbörd. Det är viktigt att ha tid att utföra proceduren innan konstanta låga temperaturer upprättas. Annars kommer de ämnen som används för behandling helt enkelt att frysa och inte fylla sin funktion. Höstveckorna före frostens början är den tid då metabola processer saktar ner i trädet, och därför kommer det runda såret att läka snabbare . Det rekommenderas i alla fall inte att lämna kaviteten öppen för vintern.

Om hålet har för stora dimensioner och flera lager av ämnen krävs för tätning, är det bättre att organisera behandlingen på sommaren, så att allt kitt hårdnar före det kalla vädret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att fylla på våren är ingen bra idé . Med värmebegränsningen inuti fatet kommer i alla fall rörelsen av juicer att börja, och de processer som inträffar kommer att förstöra fixeringsföreningarna. Dessutom kommer trädet att fortsätta växa, vilket igen kommer att påverka den fyllda fyllningen. I akuta fall, det vill säga när såret just har tagits emot, men putrefaktiva processer utvecklas aktivt, måste hålet elimineras, oavsett årstid.

Rengöring

Innan såret tas bort måste det rengöras. Detta kan göras med alla vässlipade verktyg: en trädgårdskniv, en mejsel eller en elektrisk borr med ett lämpligt fäste. Det viktigaste som måste göras i förberedelsestadiet är att ta bort alla döda, sjuka eller till och med förfallna fragment. Det är absolut nödvändigt att ta bort alla mörka områden, och det är också rimligt att rengöra ett tunt, ljust lager, som redan kan vara infekterat med bakterier.

Bild
Bild

En vanlig matsked gör att du kan komma till de kuperade håligheterna i hålrummet, även om du i vissa fall fortfarande måste klippa ut en passage.

För att inte missa en enda strömavbrott är det bättre att lysa upp dig själv med en ficklampa under rengöringen . Kavitetens kanter jämnas genom att ta bort torkat trä. Efter att ha tagit bort allt skräp och torkat hålet från insidan kommer det att vara nödvändigt att lämna trädet ensam ett tag - du kan fortsätta till sanering först när de bearbetade insidan av stammen är helt torra. Alla träbitar som samlas in under avskalningen bränns utanför platsen för att undvika att problemet uppstår igen. Det är nödvändigt att klargöra att ibland kan äppelträdet se friskt ut, men om du knackar på stammen kommer tomrum att hittas inuti. I det här fallet måste barken klippas ut och sedan bearbeta den öppna öppningen ordentligt.

Bild
Bild

Desinfektion

Det är bättre att desinficera ett rengjort sår på en torr dag, utan nederbörd och vind. För att skydda dig själv när du interagerar med kemikalier är det bättre att bära speciella plastglasögon, samt tajta kläder med långa ärmar och ben. Oftast väljs behandling med kopparsulfat för äppelträd. En lösning av detta ämne med en koncentration av 1-3% tas i en mängd av 100 till 300 gram och späds ut i 10 liter vatten . Du kan också använda en 5% lösning av järnsulfat. I detta fall späds beredningen i en mängd av 500 gram med 10 liter vatten.

Bild
Bild

Inom trädgårdsodling är bearbetning med ljusrosa kaliumpermanganat utbredd. Dessutom kan kaviteten behandlas med en 3% lösning av karbolsyra.

Om uttalade svampskador redan observeras på äppelträdet, är det ett plus för den grundläggande desinfektionen, du kan behandla det med en lösning av Bordeaux -vätska, kolloidalt svavel eller universella fungicider. Vanligtvis appliceras läkemedlet helt enkelt på trädets inre väggar.

Bild
Bild

Hur kan du dölja det?

Hur man stänger ett hål i ett äppelträd bestäms beroende på graden av skador på stammen. Det lilla hålet är fyllt med en kork av friskt trä. Designen justeras först i storlek, desinficeras sedan nödvändigtvis med fungicider och förs sedan först in i hålrummet. Fyllningen bör föregås av att fylla hålrummet med trädgårdshöjd. Den utskjutande överskottet av kork skärs försiktigt av, varefter hela det skadade området på stammen är täckt med tonhöjd.

Efter torkning rekommenderas att täcka stammen med oljefärg som innehåller naturlig torkolja.

Bild
Bild

Och även hålet, vars diameter inte överstiger 25 centimeter, och djupet inte heller skiljer sig åt i storlek, kan fyllas med en blandning av cement och sand. De två komponenterna används i förhållandet 1 till 3 eller 1 till 4 . Under proceduren är ramen det första att gå in - en sammanflätad tråd fixerad med spikar. Därefter fylls hålet med ett litet lager grus, och sedan tillsätts cement i små portioner. Det är viktigt att nämna att fyllmedlet läggs i lager, och nästa bildas först efter att det föregående har torkat. Ytan på den resulterande pluggen jämnas med en murslev eller en våt gummihandske och får torka. Efter slutförandet måste stammen täckas med linolja eller ockra.

Det är ganska lätt att rädda ett träd med polyuretanskum. Detta ämne tillåter inte att luft eller vätska tränger in i såret, vilket betyder att det inte tillåter patogena mikroorganismer att spridas.

Bild
Bild

Dessutom ligger materialets specificitet i förmågan att öka i storlek för att fylla sprickor och fördjupningar. Överskott av skum kan enkelt avlägsnas med handflatan redan innan ämnet stelnar, och de härdade bitarna kan skäras av med ett skarpt verktyg. Efter att ha väntat på att det ska torka helt måste äppelträdets läkta område skyddas från exponering för ultravioletta strålar, vilket innebär att det ska smörjas med ockra, torkande olja eller oljefärg.

Ett stort hålrum, det vill säga ett med en diameter på mer än 25 centimeter, kan också tätas med polyuretanskum, enligt det ovanstående schemat . Men vissa trädgårdsmästare täcker dessutom den stelnade substansen med en lösning av lera med en mullein.

Bild
Bild

Användningen av cement utförs på ett något annorlunda sätt. Efter att ha kombinerat det med sand i ett förhållande av 1: 3, tillsätts 1-1,5 matskedar torkande olja till lösningen.

Korrektheten bestäms av ämnets tillstånd - den måste vara plast, inte vattnig och lätt att använda. Innan fyllning läggs en del av hålet först med tegelstenar och grus, och sedan hälls cementblandningen gradvis. För att förhindra att kompositionen rinner ut är det nödvändigt att blockera hålet med en träskiva.

När skiktet torkar hälls igen trasigt tegel inuti och cement hälls . Denna algoritm kan upprepas flera gånger. När det sista lagret hårdnar, vilket kan ta upp till en vecka, återstår det att ta bort överflödigt material och slipa tätningens yta så att det inte sticker ut ovanför tunnans yta. Det färdiga arbetet målas över i flera lager med oljefärg. I framtiden kommer det varje år att vara nödvändigt att rengöra hålets omkrets till kambiet eller göra snitt på den växande barken.

Bild
Bild

Sådana åtgärder bidrar till att trä växer över.

När ett hål visas på en planta är det tillräckligt att använda en trädgårdslack för att lösa problemet och täcka den resulterande tätningen med oljefärg . Det är omöjligt att stänga hålet på det gamla äppelträdet - i det här fallet återstår bara att hugga ner det. Små skador, även med ruttet trä, kan verkligen elimineras. Rengöring av en sådan fat utförs med en borr med metallfäste, följt av desinfektion med ett pulver av aska och kol. Hålet är igensatt med en träkork, skyddad med folie och bunden med ett gummiband.

Bild
Bild

Möjliga problem

Om hålrummet är beläget vid basen av stammen och därför påverkar äppelträdets stabilitet, sätts nödvändigtvis in ett metallnät inuti, vars hål har sidor på 7-8 centimeter. Avgjorda myror efter avdrivning drivs ut av lämpliga insekticider . Dessutom introduceras fungicider omedelbart för dem, eftersom dessa insekter sprider svampsporer. Boet, organiserat av fåglarna i det ihåliga, tas bort i frånvaro av "värdar". Det öppnade hålet rengörs och desinficeras, varefter det täcks med trädgårdslack och torkas.

Om juice observeras i det ihåliga, betyder det att äppelträdet är sjukt på grund av felaktig vård eller behandling. I detta fall måste hålrummet rengöras och desinficeras, och efter torkning smetas det med en blandning av Ranet och trädgårdslack, i lika stora proportioner. Om orsaken till utseendet av juice är barkbaggarnas aktivitet, måste kulturen behandlas med "Aktellik" och "Fufanon ".

Rekommenderad: