Korgfåtöljer (66 Bilder): Runda Och Makrame Fåtöljer, Från En Vinstock Med Kuddar, Vita Och Andra Sorter. Hur Väljer Man Hem Och Sommarstugor?

Innehållsförteckning:

Video: Korgfåtöljer (66 Bilder): Runda Och Makrame Fåtöljer, Från En Vinstock Med Kuddar, Vita Och Andra Sorter. Hur Väljer Man Hem Och Sommarstugor?

Video: Korgfåtöljer (66 Bilder): Runda Och Makrame Fåtöljer, Från En Vinstock Med Kuddar, Vita Och Andra Sorter. Hur Väljer Man Hem Och Sommarstugor?
Video: Wicker Patio Furniture Replacment Cushions 2024, April
Korgfåtöljer (66 Bilder): Runda Och Makrame Fåtöljer, Från En Vinstock Med Kuddar, Vita Och Andra Sorter. Hur Väljer Man Hem Och Sommarstugor?
Korgfåtöljer (66 Bilder): Runda Och Makrame Fåtöljer, Från En Vinstock Med Kuddar, Vita Och Andra Sorter. Hur Väljer Man Hem Och Sommarstugor?
Anonim

Inte alla har en korgstol i sin lägenhet; många kommer att tycka att det är exotiskt. Och ändå finns det platser där den här typen av möbler inte bara är lämpliga, utan också blir en riktig dekoration av interiören. Korgstolar är bra på landet, på ett lanthus, de förknippas med vila, avkoppling, lugn musik och en fullständig brist på väsen. Men även i stadslägenheter kan du njuta av hängsmodellen eller somna i en gungstol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och syfte

Rottingmöbler kom till oss från antiken. Naturmaterial, som alltid finns till hands, användes av tidigare hantverkare och prisvärda, lätta möbler föll i varje hem. Tiderna har förändrats, för oss har korgverk blivit en kuriosa, och de kostar mycket pengar.

Möbler gjorda av naturmaterial är vackra, distinkta och lätta. Det används i ekologiska, orientaliska, skandinaviska, Medelhavet och andra etniska områden. Fåtöljerna är organiskt integrerade i stilen country, shabby chic, Provence.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Våra samtidiga uppskattade vävnadens skönhet, använde polymerer och utvecklade konstgjorda typer av material som efterliknar rotting och vinstockar. Syntetiska möbler visade sig vara vattentäta och bleknade inte i solen. Sådana stolar kan stanna ute under hela den varma säsongen, utan att ändra utseende. De har blivit populära för verandor, terrasser, balkonger, lusthus, som landsmöbler och för uteserveringar.

Wickerwork har många fördelar:

  • deras utseende är spektakulärt, ovanligt, varierat;
  • de har en rik färgpalett av naturliga nyanser;
  • produkter kan väljas enligt vävtekniken;
  • fåtöljer är starka, pålitliga och hållbara;
  • tål tung belastning;
  • säker och bekväm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av nackdelarna kan du nämna oförenlighet med moderna stilar som minimalism, högteknologi … Konstgjorda och naturliga material har olika tekniska egenskaper och deras fördelar är olika, lite senare kommer vi att konkretisera dem.

Olika sorter

Rottingmöbler är inte lätt att klassificera. Det skiljer sig åt i form, färg, material, utförandeteknik, syfte (trädgård, för köket). Produkten kan golvmonteras, monteras, på hjul, löpare. En korgstol är tillverkad inte bara av en vinstock eller rotting, du kan få en vacker hängande produkt i form av en hängmatta, vävd av rep med makrame -tekniken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stolar är gjorda på tre sätt:

  • helt tillverkad av flexibelt naturmaterial;
  • av trä flätat med lianor, vinstockar och andra formbara råvaror;
  • en kombinerad stol med deltagande av vilket material som helst - spånskiva, metall, plast, mjuk madrass, i kombination med vävning från naturliga flexibla grenar, vinstockar eller vinstockar.
Bild
Bild

Produkter kan villkorligt delas in i följande typer.

Enkelt, klassiskt

Utåt representerar de bilden av en traditionell, bekant stol med bekväm rygg och armstöd; vanliga upprättstående ben eller stabila stöd används. Tack vare den genombrutna vävningen ser de mycket imponerande ut, de tål den tunga vikten av en sittande person. För din bekvämlighet har de kuddar eller små madrasser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Papasaner

Boet stolen är gjord i form av ett halvklot, som placeras snett på ett brett stabilt stativ. Ryggstödet, armstöden och sätet är i en sömlös form. Modellen uppfanns i mitten av förra seklet, men blev inte direkt populär. Under vårt århundrade har människor uppmärksammat produktens mångsidighet:

  • sätter den i form av en stol, är det bekvämt att sitta i den, benen instoppade;
  • efter att ha lagt den i form av en skål - får du en bäddsoffa;
  • du kan ta bort stolen från stativet och hänga den på sladdar från taket och täcka stativet med vilket plan som helst och använda det som ett soffbord.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gungstol

För att få stolen att svänga fram och tillbaka, är den installerad på speciella böjda löpare. Det är en mycket bekväm produkt för vila och sömn . Särskilt det kan uppskattas av äldre människor som lider av sömnlöshet, eller mödrar som lugnar bebisar. Sådana möbler lugnar behagligt inte bara med en monoton rörelse, utan också med lukten av naturmaterial, dess energi.

Barns gungstolar har ett helt annat syfte: barn uppfattar dem som en leksak och har roligt att ha roligt i sådana stolar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Upphängd

Enligt infästningsmetoden, dessa stolar kan delas in i två typer: monteras i taket och monteras på ett ställ med en upphängning … Om rummet är kompakt och taket är starkt, är det bättre att använda det för att hänga stolen, den här modellen kommer att avsevärt spara utrymme, i motsats till den volymetriska strukturen med en ihållande stolpe.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

För att skapa en stol behöver du inte bara naturliga eller konstgjorda vävmaterial, utan också en solid bas, en ram som kan tillverkas till exempel av aluminium. Tack vare ramunderlaget och vävtekniken tål strukturen tung belastning.

Ram

En stol utan ram blir till en formlös massa. All genombruten vävning ska dras på någon form av bas och anta en given form. Ramar är gjorda av följande material:

  • stål- eller aluminiumstavar;
  • stödstänger av trä;
  • tjocka grenar av växter - rotting, pil, bambu;
  • bas av polyuretanskum.

Ramen ger inte bara produkten styrka, med hjälp av vävning är det mycket lättare, det flexibla materialet trasslar inte ihop sig, det passar vackert och effektivt i rätt riktning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vävning

Korgprodukter, oavsett vilket material de är gjorda av, naturliga eller konstgjorda, ser spektakulära, eleganta och originella ut. Men de tekniska egenskaperna hos naturliga råvaror och polymerer är väsentligt olika. Naturliga råvaror behandlas med speciella föreningar för att förbättra vattenbeständigheten och förmågan att motstå svampar och bakterier. Tyvärr kan den fortfarande inte konkurrera med konstgjorda produkter. Låt oss först överväga, från vilket naturmaterial, extraherat under naturliga förhållanden, fantastiska saker kan göras.

Rotting . Det är ett derivat av råmaterialet från creepalmen (calamus), som är utbredd i Sydostasien. Längden på ett skott kan nå 300 m. I Filippinerna och Indonesien väver lokalbefolkningen många saker från kalamus - från rätter till fullvärdiga bostäder. Dess fördelar inkluderar raffinerad skönhet, miljösäkerhet, lätthet, styrka (tål upp till 120 kg) och val av nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vin . Vinstocken kallas de tunna långa skotten av en stel eller örtartad växt, till exempel druvor, pilgrenar, svart poppel. För korgverk är stavar av många sorters pil lämpliga - kvast, pil, pil, lövträd, mandel samt flexibla delar av andra växter. För råvaror används årstavar med en diameter på högst 10 mm. Fåtöljstommar är gjorda av pilgrenar, som är mer än tre år gamla (20–40 mm i diameter).

Bild
Bild
Bild
Bild

Barrträd . Flexibla rötter av cederträ, tall, gran, gran används för ämnen för korgmöbler. Materialet kan erhållas genom avverkning eller upprotning av gamla träd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bambu . Örten i spannmålsfamiljen, i vissa östra länder anses vara en symbol för livslängd och lycka, så närvaron av bambu möbler är välkommen. För vävning används råvaror med en diameter på 5 mm, de kalibreras och värmebehandlas. Den färdiga produkten skyddas med lack, varefter den är klar att serveras även utomhus.

Korgbambuprodukter köps ofta till uteserveringar, terrasser och lusthus. Inomhus ser de också bra ut, har en naturlig smak och kan stödja många inredningsstilar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta är inte hela listan över naturmaterial som används för att skapa möbler. Stolar av naturliga råvaror har en speciell energi, de är miljövänliga, pålitliga, med rätt vård är de hållbara, har många nyanser och tål en vikt på upp till 120 kg. Men de har också negativa egenskaper:

  • naturmaterial är känsligt för frost;
  • ultravioletta strålar;
  • frekvent aktiv fukt.

Det betyder att många av dem är benägna att svullna, torka ut och missfärgas; det är bättre att inte lämna dem länge utomhus. Inomhus bör korgmöbler inte placeras nära radiatorer och eldstäder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stolar vävda av konstgjorda material tillverkade på basis av polymerer med tillsats av gummi har helt andra egenskaper. För vävning används syntetband av olika bredd och längd. Sådana produkter är säkra, de innehåller inte giftiga föroreningar, svarar bra på frost och mycket fukt, har en mängd olika färger och bleknar inte i solen. Stolar tål en belastning på upp till 400 kg, de är anspråkslösa i underhåll och är mycket billigare än naturprodukter . Konstgjorda rottingmöbler används under utomhusförhållanden, där de kan stanna under hela säsongen.

Förutom växter och polymerer används ofta rep, nylon och naturtrådar för vävning av möbler. Vävningstekniken för dessa material kallas makrame. Stolar av trådar ser mer eleganta och mysiga ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Former och storlekar

Stolarnas mått kan vara väldigt olika - från små barnstolar till rymliga troner med hög rygg, avsedda för personer med mycket vikt. De genomsnittliga måtten på en gungstol har följande parametrar: 600–750 mm bred, 600–1200 mm djup, 900–1400 mm hög. Och kuddens diameter för papasanstolen i standardversionen är 110 cm.

En mängd olika former (kvadratisk, rund, oval) gör det möjligt att välja en fåtölj i vilken inredning som helst i enlighet med ägarens smak eller designerns avsikt:

  • äggstolen får dig att känna dig skyddad;
  • hängande produkt i form av en droppe;
  • designerstolar har en ovanlig form;
  • modellen är gjord i form av en påfågel svans;
  • i form av en tron.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färgalternativ

Det kan tyckas för vissa att naturmaterial är monotont och sakligt. Detta är en missuppfattning, det finns helt enkelt inga prickiga och giftiga nyanser i den. Naturens färger är mjuka, mysiga och perfekta. Samtidigt är de olika, förutom svart och vitt kan du hitta en omfattande färgpalett, kontrasterande modeller gjorda av flera toner av naturmaterial är särskilt vackra. Tänk på exempel på stolar i olika färger:

  • hängande gröna modeller: den ena är gjord i form av ett äpple, den andra följer formen på en fikon;
  • vit klassisk fåtölj;
  • orange färg kan bli en accentpunkt i interiören;
  • den gula halmfärgen ser väldigt naturlig ut;
  • brun modell med en kastanjskugga;
  • med toner av rödaktig tonalitet;
  • mörkbrun, praktiskt taget svart produkt;
  • exempel på kombinerade fåtöljer gjorda av olika typer av naturmaterial.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Rottingmöblerna i Filippinerna och Malaysia, där calamus växer, har blivit världsberömda. Men högre kvalitet (praktiskt taget inga sömmar) och en mängd olika korgprodukter produceras i fabriker i Tyskland, Spanien, Italien.

Känd svensk IKEA -företag tillverkar fåtöljer av naturmaterial av olika slag, för barn och vuxna. Produkter av svenska produkter är populära på den ryska marknaden. fabrikerna Kwa, Brafab, liksom det nederländska företaget Azzura.

Det inhemska företaget Rammus har visat sig bra med produkter från ecotang.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Om du väljer en korgstol måste du bestämma dess syfte och plats. Om modellen köps för en veranda, lusthus, balkong är det bättre att välja en konstgjord rotting. För ett barnrum är naturliga, miljövänliga material att föredra. Barn älskar leksaksstolar - svängande, roterande, hängande . För ett tillstånd av avkoppling är en gungstol lämplig. Matsalen behöver klassiska alternativ. Det är viktigt att stolen matchar interiörens stil.

När du väljer en produkt bör du vara uppmärksam på att den innehåller så få sömmar som möjligt, inte har utskjutande element. Det är värt att fråga vilka råvaror produkten är tillverkad av, vilket material som används för ramen - detta påverkar produktens hållfasthet och hållbarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Rottingmöbler kräver inget särskilt underhåll. Naturliga produkter bör tvättas regelbundet med tvålvatten och sedan torkas. En mild borste hjälper till att ta bort smuts från spåren. Med konstgjorda modeller kan du inte stå på ceremonin, de skadas inte av preliminär blötläggning, en hård borste och en bra dusch.

Vackra exempel

Vävning används för att skapa inte bara spetsar och stickade föremål, utan också mästerverk av möbler, Detta kan ses genom att överväga vackra exempel:

vitt rum i stil med minimalism

Bild
Bild

en extraordinär stol med fantastisk form

Bild
Bild

ovanlig modern modell

Rekommenderad: