Vad Händer Om Barken På Ett äppelträd Skalar Av? Varför Spricker Och Skalar Barken På Ett Gammalt Och Ungt äppelträd? Vad Kan Bearbetas? Orsaker

Innehållsförteckning:

Video: Vad Händer Om Barken På Ett äppelträd Skalar Av? Varför Spricker Och Skalar Barken På Ett Gammalt Och Ungt äppelträd? Vad Kan Bearbetas? Orsaker

Video: Vad Händer Om Barken På Ett äppelträd Skalar Av? Varför Spricker Och Skalar Barken På Ett Gammalt Och Ungt äppelträd? Vad Kan Bearbetas? Orsaker
Video: så här planterar du ditt äppleträd för att lyckas på bästa sätt - Framtidens Frukt 2024, April
Vad Händer Om Barken På Ett äppelträd Skalar Av? Varför Spricker Och Skalar Barken På Ett Gammalt Och Ungt äppelträd? Vad Kan Bearbetas? Orsaker
Vad Händer Om Barken På Ett äppelträd Skalar Av? Varför Spricker Och Skalar Barken På Ett Gammalt Och Ungt äppelträd? Vad Kan Bearbetas? Orsaker
Anonim

Eventuella skador på ett fruktträds stam kan orsaka allvarliga skador på äppelträdet och till och med få det att vissna. Därför är det mycket viktigt att vidta åtgärder för att rädda trädgårdskulturen. I den här artikeln kommer vi att titta på vad vi ska göra om barken spricker.

Orsaker

För att välja lämplig metod för behandling av ett äppelträd bör du fastställa orsaken till att barken skalar av. För att göra detta måste du titta närmare på skadans art - de kan indikera ett tecken på patologi.

Till exempel, på grund av felaktig beskärning och fel i sårbehandling, kommer svampar, virus och patogena bakterier in i barken. Dessutom börjar barken brista och falla av om jordbruksteknologins regler inte följs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar

En vanlig orsak till att äppelbarken spricker är svart cancer . Denna sjukdom uppstår ofta när reglerna för vård av en trädgårdsgröda inte följs. Infektionen utgör ett allvarligt hot mot växten och kan döda trädet.

Det första tecknet på svart cancer är deprimerade fläckar av en brunlila färg . När sjukdomen fortskrider växer de i koncentriska zoner, sedan börjar barken mörkna och får ett bränt utseende. Om det inte tas om hand kommer trädet att täckas med ett fint nät och barken kommer att falla av och avslöja det mörka träet.

De drabbade områdena ser ojämn ut. Snart sprids infektionen till bladen och frukterna.

Vid en ringskada på grenen kan den torka ut i flera månader. Och efter 3-4 år vissnar hela växten.

Bild
Bild

En annan orsak till barkskador är europeisk cancer . I detta fall uppträder djupa utbrott och sprickor på platsen för skadan och når kärnan i trädet. Det är nästan omöjligt att rädda ett äppelträd i en sådan situation.

Vanliga äppleinfektioner inkluderar bakteriella brännskador . Denna sjukdom påverkar inte bara äppelträd utan även kvitten, päron och hagtorn. Bakterier bärs av insekter, fåglar och till och med vinden. Om frukterna vid nederlagets tid lyckats sätta sig på äppelträdet, stannar de i utveckling, torkar ut, mörknar men faller inte från grenarna. Barken blir mjuk, lös och täckt med vitaktiga droppar, när sjukdomen fortskrider får de en gulaktig nyans. Om den inte behandlas börjar barken spricka och utsätter träet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur

Fruktträd kan skadas av gnagare - möss, råttor och harar. Dessa djur kommer aldrig att vägra att äta på äppelträdets bark, eftersom det inte har en bitter smak, till skillnad från barken från andra fruktväxter . Vanligtvis attackerar gnagare unga växter på grund av deras mjukhet, deras attack kan förstöra växten på kortast möjliga tid, upp till kambium. I det här fallet är det bara transplantat som kan rädda trädet.

Barkbaggar kan orsaka skada på barken . Denna lilla insekt är cirka 4 mm lång och har en mörkbrun kropp. Kolonier av skalbaggar lever i trä, så det är mycket svårt att märka dem.

I slutet av trädets blomning börjar insekter flyga ur sina gömställen, para sig och infektera andra trädgårdsgrödor. Honorna lägger ägg under barken av unga plantor, för detta gör de flera drag. Larver lever i dem till våren, men så snart värmen kommer, förpuppar de sig och förvandlas till könsmogna individer.

Du kan identifiera skadedjur genom små hål från vilka trädamm hälls.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fel jordbruksteknik

Enligt naturlagarna ska barken och träet på ett träd växa på samma sätt. Ibland accelereras dock tillväxten av trä av någon anledning, och barken kan inte anpassa sig till det. Ett felaktigt tillväxttakt leder till att sprickor uppträder i stammen . Genom dem kommer svampar, bakterier och skadedjur in, de förvärrar trädets tillstånd.

En sådan snabb tillväxt inträffar vanligtvis när det finns ett överskott av kväveinnehållande gödningsmedel eller när man förbereder förband med ett överskott av den tillåtna koncentrationen av lösningen . Sprickbildning av barken observeras också vid applicering av förband i skeden av att hälla frukterna. Om du matar plantorna under denna period börjar träet växa 2-3 gånger snabbare, och detta kommer oundvikligen att orsaka sprickor i barken.

En annan oönskad faktor är överdriven fukt . Om träden regelbundet översvämmas med vatten kommer detta att orsaka en ökning av vätskans tryck inuti stammen. Förr eller senare kommer barken att bryta ner och börja spricka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om termofila sorter odlas i områden med hårda vintrar kan trädet också lida. Vid kraftig frost fryser juicerna inuti växten, men när töningen börjar stiger trycket inuti - som ett resultat rör sig barken bort från stammen.

Solbrännskador är inte mindre farliga, de påverkar främst unga träd och ser ut som bruna eller rödaktiga fläckar. De dyker vanligtvis upp tidigt på våren, när en planta som inte har hunnit röra sig från vinterfrost utsätts för marschens strålande strålar. UV -strålar orsakar övertorkning och sprickbildning av barken.

Massbrännskador kan skada stora fragment av stammen och leda till vissnande av trädet.

Bild
Bild

Hur behandlas?

Om ett äppelträd påverkas av svart cancer, kan det bara sparas i de första stadierna av sjukdomen. För att göra detta är det nödvändigt att skära av alla skadade grenar och rengöra den infekterade barken och fånga 2-3 cm frisk vävnad. De skadade delarna av anläggningen bör brännas och såren ska behandlas med en lösning av järn eller kopparsulfat . Om infektionen har nått en stor storlek har frukterna ruttnat och bladen torkat, ett sådant träd måste klippas och brännas.

Om skadan är relaterad till frostskador bör åtgärder vidtas för att förhindra avskalning. I det här fallet hjälper en hemgjord chatterbox gjord av kalk, gödsel och lera, i förhållandet 1: 1: 3 . Om barkens område redan har skadats av frost bör en lerlösning appliceras på såren. Den bereds med en hastighet av 200 g fet lera och 50 g kalk, blandningen späds med vatten till konsistensen av tjock gräddfil.

Förutom brännskador kan det på tidiga våren uppstå tvärsår på stammen på södra och sydvästra sidan under de gamla grenarna . I detta fall bör det döda skiktet rengöras noggrant och behandlas med en blandning av ister och vax, i lika stora proportioner.

Vid betydande delaminering av barken rengörs ytan till intakta områden och behandlas med samma lösning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur återställer man barken?

Alla sår i unga växter till följd av skador på barken kräver snabb behandling för att återställa beläggningen. I det här fallet är det nödvändigt att ta bort all död bark och täcka såret med ett tunt lager trädgårdslack. Om såret är stort måste det först behandlas med kaliumpermanganat, torkas och appliceras med en trasa fuktad i "Zirkon" eller "Citovit ". Och efter 24 timmar, applicera en förening för att täta ugnssömmar på det skadade området.

Om det mesta av barken har fallit av bör avskiljningsytorna rengöras och de utsatta områdena täckas med ett bandage.

Det är lämpligt att måla bandaget med vit färg för att förhindra överdriven värme. Med ankomsten av varma dagar avlägsnas bandaget och såret behandlas igen med lera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Varje sjukdom är lättare att förebygga än att bota. Detta gäller även skador på barken av äppelträd. För att förhindra infektion bör förebyggande åtgärder vidtas.

  • Om barken på äppelträdet börjar spricka på grund av brännande solljus är det nödvändigt att täcka stammen med ett vitt linne under varma dagtid.
  • För att förhindra skador av gnagare är unga stammar insvepta i hållbart material för vintern, som varken råttor eller möss kan bita igenom.
  • Vid de första tecknen på patologi måste alla skadade områden avlägsnas och brännas. Annars flyttar skadedjur och infektioner snabbt till angränsande planteringar.
  • Sår bör smörjas med antiseptiska lösningar eller trädgårdslack.
  • Stammen och skelettgrenarna på äppelträdet ska vitkalkas varje vår och höst. Det kommer att skapa ett effektivt skydd mot frost, skydda dig från de brännande marsstrålarna och skydda dig från skadedjur. När du bearbetar mogna träd kan du lägga till lite kalk - det förhindrar utvecklingen av svampsjukdomar.
  • För att skydda gamla träd över 8 år rekommenderar erfarna trädgårdsmästare då och då att skala bort barken, som naturligt flagnar och flingor. Detta är dock endast tillåtet i regioner med milda vintrar, eftersom skalade träd tolererar frost värre och kan dö vid starka temperaturer under noll.
Bild
Bild
Bild
Bild

Således kan avlägsnandet av de drabbade delarna av växten och snabb bearbetning av fruktgrödor förhindra sprickbildning av äppelträdbarken . För att plantera denna kultur bör du välja soliga områden utan drag och en hög plats med grundvatten, bort från gatutoaletter och kompostgropar.

Dessa enkla åtgärder minskar risken för skador på barken av äppelträd kraftigt.

Rekommenderad: