Fåtölj (78 Bilder): Vad är Det? Funktioner I Mekanismen För ökad Komfort, Valet För Hemmet För Beige Avslappning Och Mjuka Halvföljande Modeller

Innehållsförteckning:

Video: Fåtölj (78 Bilder): Vad är Det? Funktioner I Mekanismen För ökad Komfort, Valet För Hemmet För Beige Avslappning Och Mjuka Halvföljande Modeller

Video: Fåtölj (78 Bilder): Vad är Det? Funktioner I Mekanismen För ökad Komfort, Valet För Hemmet För Beige Avslappning Och Mjuka Halvföljande Modeller
Video: Så skapar du julstämning med kransar till advent - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Mars
Fåtölj (78 Bilder): Vad är Det? Funktioner I Mekanismen För ökad Komfort, Valet För Hemmet För Beige Avslappning Och Mjuka Halvföljande Modeller
Fåtölj (78 Bilder): Vad är Det? Funktioner I Mekanismen För ökad Komfort, Valet För Hemmet För Beige Avslappning Och Mjuka Halvföljande Modeller
Anonim

Ordet vila översatt från engelska betyder "vila, vila." Recliner är en underbar design som låter dig omedelbart förvandla en vanlig stol till en bekväm solstol eller halvstol för fullständig avkoppling. Baksidan på den underbara fåtöljen har flera fasta lutningsvinklar. Dessutom ger stolen en infällbar fotstöd. Designalternativen är varierade - massage, temperaturförändring, inbyggd radio gör den till en multifunktionell avslappningsenhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Idén med uppfinningen tillhör amerikanerna, bröderna E. Knabush och E. Shoemaker A., som patenterade den. Den första fåtöljen framträdde 1928 som en enkel fåtölj . Senare, på grundval av denna idé, organiserades produktionen, som växte till ett lönsamt företag, idag känt som La-Z-Boy Incorporated. Den framgångsrika uppfinningen ledde till företagets snabba utveckling och den breda internationella distributionen av den produktiva idén.

Bild
Bild

De nyaste enheterna har betydande fördelar jämfört med vanliga typer av stoppade möbler . Baksidan av produkterna görs med hänsyn till rekommendationer från ortopediska läkare, vilket bidrar till att ryggraden bibehålls och frigörs från överdriven stress. Fotstödet inbyggt i stolen, justerbart i längd och höjd, hjälper till att slappna av benmusklerna, vilket är särskilt viktigt för äldre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nackstödet är justerbart i olika vinklar . Således reduceras stressnivån på halskotorna. Grundmodellerna ser ut som vanliga mjuka stolar som ger en bekväm kroppsposition under en längre arbetscykel. Av uppenbara skäl har fåtöljer använts framgångsrikt i flygplan och astronautik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Idag finns det mekaniska och elektriska modeller av stolar utrustade med mekanismer som smidigt ändrar lägesarrangemanget för deras huvudelement.

Ortopediska läkare är aktivt involverade i utvecklingen av dessa unika produkter, vilket gör att de kan skapa modeller enligt den senaste vetenskapen och tekniken.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

De främsta fördelarna med fåtöljer.

  1. Ett brett utbud av modellvarianter. Denna kategori inkluderar stolar från kontorstyper till klassiska alternativ.
  2. Det finns obligatoriska alternativ för att justera kroppspositionen. Utbudet av möjliga ändringar i ryggstödets läge är från 90 ° vertikalt till horisontellt läge. Räckvidden för ryggstödsjusteringar är från 1 till 7. Varje nivå är fast.
  3. Sätena är utrustade med bekväma fotstöd. Inuti stolarna finns produktens faktiska mekanism.
  4. Olika hanteringsalternativ. Förutom en mekanisk drivenhet används ofta en elektrisk drivenhet, utrustad med en elektronisk eller pekskärm. I vissa utföranden används kombinerade styrtyper.
  5. Med hjälp av en mängd ytterligare funktioner. Det kan vara produkter med vibrationer av olika frekvenser, olika massagelägen, alternativ med uppvärmning, ljudkompagnement, en liten bar, en aromaterapiapparat, etc.
  6. Många enheter har en roterande gungstol funktion.
  7. Fåtöljen är perfekt för kvinnor i position och för ammande mödrar - processen med att gunga barnet i ett bekvämt läge för modern är mycket förenklat.
  8. Mångsidighet. Fåtöljer installeras alltmer på kontor. Nyligen har de funnit en bred tillämpning som trädgårdsmöbler.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av bristerna noterar vi med rätta en viss besvärlighet hos vilstolar . I rum tar de mycket plats, det rekommenderas inte att flytta dem nära väggarna (du kan blockera vikningsfunktionen). En annan nackdel är den höga kostnaden för produkten.

Bild
Bild

Olika sorter

Överlägsna komfortstolar har ett antal distinkta egenskaper: dimensioner, konstruktiva och designlösningar, kontrollmetoder, mantelmaterial, fyllmedel, kvantitet och kvalitet på ytterligare funktioner.

När det gäller funktionalitet fungerar mjuka fåtöljer i tre huvudlägen

  1. Standard - utför funktionerna hos typiska stoppade möbler.
  2. TV-läge - avsedd för en lång vila i vilstol, till exempel när du tittar på TV. Ryggstödet är något sluttande, benen är på ett fällbart stativ.
  3. Avkopplingsläge - positionen för den största avkopplingen. Baksidan är nästan horisontell. Utfällbar stativdesign är på sin maximala höjd.

Kroppens position ligger tillbakalutad, bidrar till att lyssna på musik eller sova.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av design finns det tre typer av stolar

  1. Enheter monterade direkt på stolramen. Utförd med tre justerbara lägen. Utdragbara benbeslag.
  2. Enheter med en pallplats som gör att stolen kan rotera 360 °. Dessa system kan kompletteras med en gungfunktion (gungstol).
  3. Enheter med justerbara lägen för vissa moduler.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns skillnader i mekanismerna för omstrukturering av säten och i kontrollmetoderna . I de enklaste fåtöljerna används mekaniska styrlägen med ett speciellt spaksystem, med tryck på produktens baksida eller ett fotstöd. I elektriska enheter används antingen en fjärrkontroll eller en fjärrkontroll inbyggd i stolen för styrning. Sensorenheter kan byggas in i produkternas armstöd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För högkostnadsstrukturer når antalet fasta platser för sätena flera dussin. Enskilda enheter är utrustade med en specialdesignad position som är optimal för kundens hälsa . De använda fjärrkontrollerna kan utrustas med minne för lagring av de lägen som oftast används av användaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utbudet av ytterligare funktioner för enheten är ganska omfattande och fortsätter att expandera . Massagestolar är av särskilt intresse. Produkten kan utrustas med ett antal massageprogram (upp till 40 lägen). En dubbel njutning - avkoppling med olika typer av massage.

Bild
Bild
Bild
Bild

I kallt väder kommer många användare att uppskatta det bekväma sätesvärmesystemet. Glidstolens gungfunktion normaliserar framgångsrikt det mänskliga nervsystemet och minskar graden av ångest. Vridbara stolar ökar kontorsarbetarens produktiva arbetsområde kraftigt . Det finns till och med mönster som hjälper äldre människor att ta sig ur stolen lättare när produktens baksida följer personens kropp, som följer med lyftprocessen. Relativt nyligen började produkter produceras med ett bord för bärbara datorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa modeller är utrustade med hjul som gör att du kan flytta massiva stolar utan problem. Deras betydande vikt tillåter inte att stolarna kallas mobila, så rörelse sker vanligtvis i rummet. Fåtöljer i klassiska versioner är perfekta för att skapa hemkomfort.

Finns i en mängd olika färger och mönster, de passar perfekt in i vilken inredning som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med mekanisk vilstol

Spakens typ av kontroll kräver viss ansträngning. Nackdelen med arbetet med sådana fåtöljer är den skarpa, stegvisa växlingen från en position till en annan. I sådana anordningar är antalet möjliga arbetsställningar begränsade. I de enklaste utförandena måste användaren trycka på spaken som finns längst ner på enheten för att ändra läge.

Ett annat sätt att byta position är att trycka lätt på stolens rygg, vilket, under påverkan av en liten kraft, ändrar sin lutningsvinkel. Dessa modeller är något dyrare än de första.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med eldrift

Enheter utrustade med en elektrisk drivning fungerar mycket lättare och snabbare än mekaniska motsvarigheter. Huvudegenskaper och krav:

  • platsen för den elektriska punkten på ett tillgängligt avstånd;
  • nätaggregat 220 V;
  • under drift nynnar mekanismen karakteristiskt;
  • kontrollknapparna är placerade på enhetens högra sida och placeras i par, enligt funktioner bestämmer den första starten, den andra - arbetets slut;
  • produkterna är ofta utrustade med två enheter - en för ryggstödet, den andra för fotstödet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Elektriska drivmodeller kan vara:

  • trådbundet;
  • trådlös;
  • sensorisk.

Nackdelen med modellerna av den första typen är begränsningen av åtgärdsomfånget, eftersom trådarnas typiska längd inte är mer än 2 meter, vilket inte är tillräckligt för att produkten ska kunna användas bekvämt. Enheter som drivs av batterier har inte denna nackdel. Fjärrkontrollens räckvidd är upp till 20 meter, vilket är tillräckligt för en vanlig lägenhet. Dessa modeller är praktiska och bekväma, och deras kostnader ökar i enlighet därmed.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sensorisk

Sensorenheterna är vanligtvis monterade i armstöden, och valet av alternativ görs genom att lätt röra enhetens aktiva zon. Sensoriska stolar är som regel utrustade med en rik hjälpfunktion och är långt ifrån budgeten vad gäller kostnad.

Material (redigera)

Fåtöljer klassificeras som elittyper av möbler. Ramens del av produkterna är gjorda av naturliga träslag eller tillverkade i metall . Massiv av björk, al, stålkonstruktioner används i stor utsträckning.

Inga konstgjorda material används.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klädsel

Begreppet budgetkategori i förhållande till vilstolar anses vara mycket villkorat, eftersom kostnaden för produkter är hög. För stolens klädsel används täta material, och om syntet används, är de av exceptionellt hög kvalitet.

Läder - ett prestigefylldt hållbart material med olika utföranden. Lädret är slitstarkt, svårt att riva och fuktbeständigt. Varje art har sitt eget mönster. En mindre nackdel är knappheten i färgpaletten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eco läder - en kvalitetsersättning, visuellt mycket lik sin naturliga motsvarighet. Materialet är mjukt, hållbart och starkt, håller formen perfekt men kräver noggrann hantering. Får hålla repor och stickor lite i värmen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arpatek - en annan hudersättning. Ursprungligen användes den för att dekorera bilinteriörer. I sin sammansättning råder syntet, men det är svårt att skilja det från äkta läder genom beröring. Materialet är giftfritt och orsakar inte allergier. Använd inte alkohol och klorprodukter för vård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jacquard - tätt dekorativt material med volymeffekt. Det utförs med en silkeslen tråd på en matt bas. Den speciella typen av vävning av trådarna bidrar till att öka materialets slitstyrka. Den senaste versionen är Scotchguard. Materialet är impregnerat med en komposition som gör det vattenavvisande. Jacquard har en anti-klo egenskap.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gobeläng - ett elegant tyg med en lös struktur, som påminner om handsömning. Hållbar, slits inte. Det bleknar dock och "växer över" med puffar.

Bild
Bild
Bild
Bild

De senaste modellerna är klädda med smarta textilier som är självrengörande och håller en konstant temperatur. Textilfåtöljer köps av användare som söker största hemkomfort. Det bör komma ihåg att sammetslen velour är trevlig, men slits ut snabbt och är inte lika resistent mot smuts som jacquard och mikrofiber … Anspråkslös och flock, kännetecknad av texturerad variation.

Fåtöljer med fåtölj med status som klädsel och passar enkelt in i kontors- eller lounger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fyllmedel

Ett brett utbud av olika material används som fyllmedel.

  • Vulkaniserad latex - kännetecknas av livslängd (upp till 20 år) och behåller stabilt sin form. Materialet har en porös struktur, "andas", har elasticitet, är bekvämt.
  • Konstgjord latex . Den används för att fylla ryggar med ortopediska ändamål. Livslängden är upp till 8 år. Ju tjockare dynan desto längre livslängd utan att krympa fibern.
  • Minneskum , kommer ihåg de poser som användaren mest använde. Det anpassar sig dock snabbt till nya bestämmelser.
  • Skumgummi av hög kvalitet - homogen finkornig struktur, håller perfekt lasten och bevarar formen. Serverar upp till 6 år, börjar senare glida och gå sönder.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sintepon och sorrel är också populära fyllmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färger

Skuggan på den köpta stolen ska vara i harmoni med rummets stilkoncept, eller så kan den vara en ljus accent i den. I detta sammanhang ger de olika färgerna och nyanserna som fås av vilstolstillverkarna mycket kreativitet för användarna. Stolarna finns i olika ljusa och mörka nyanser av rött, gult, brunt, beige och grönt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Låt oss notera ett antal populära tillverkare av fåtöljer, upptar ledande platser i motsvarande betyg.

Finska företaget Original Huonekalu Oy presenterar en utmärkt samling fåtöljer som kännetecknas av rundade konturer och oklanderlig produktkvalitet. Avbrytande enheter tillverkas av finska företag Asko och Sotka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Amerikanska företaget ElRan producerar fåtöljer i en diskret stil. Produktramar är gjorda av barrträ. Förstärkt och pålitlig design, lång livslängd och komfort är produktens huvudsakliga egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Amerikanska företaget Ashley Furniture producerar unika viknings- och vintagebitar med ursprungliga former på vackra träben. Modeller produceras i lantlig stil och i andra riktningar med tonvikt på att stilisera produkter för typiska mjuka headset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fabrik "Pinskdrev" från Vitryssland . Företaget tillverkar lyxiga, fashionabla apparater och antika fåtöljer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ergo-Falto-produkter är populära i Ryssland erbjuder enheter med bekväma ortopediska egenskaper.

Den genomtänkta och verifierade designen av stolarna som tillverkas av företaget gör att du effektivt kan avlasta musklerna i ryggen och hela kroppen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Ett lyckat köp av en fåtölj för ditt hem eller kontor förutsätter ett noggrant urval av produkten, förstå syftet med dess användning och driftsförhållanden.

  1. Inledningsvis bör du utvärdera storleken på rummet där stolen kommer att ligga, liksom närvaron av andra möbler i den. För långa och överviktiga klienter produceras överdimensionerade stolar avsedda för betydande vikt. Kompakta enheter är specialtillverkade för korta användare. När de är monterade låter de dina fötter ligga på golvet, och när de demonteras är det en fullvärdig säng för avkoppling. Val av rätt storlek är också relevant. För den största avkopplingen bör du välja alternativet enligt din längd. För att göra detta bör du testa produkten själv.
  2. Därefter måste du kontrollera kvaliteten på mekanismerna och själva stolen. Förklara vilken träslag som används vid tillverkningen. Omvandlingen av produkten ska göras enkelt och smidigt, utan att pipa.
  3. Besluta om produktens funktionalitet är tillräcklig. Ytterligare funktioner är ofta mycket användbara.
  4. Välj stolens design baserat på inredningen i ditt rum eller kontorsutrymme. Detta gäller stolens form, klädmaterialet och produktens färg. Fåtöljen ska inte ge intryck av ett främmande föremål i rummet.

Rekommenderad: