Camera Obscura (35 Foton): Vad är Det? Effekt, Enhet Och Funktionsprincip, Intressanta Fakta, Tillämpning I Målning. Varför Anses Det Vara Prototypen På Kameran?

Innehållsförteckning:

Video: Camera Obscura (35 Foton): Vad är Det? Effekt, Enhet Och Funktionsprincip, Intressanta Fakta, Tillämpning I Målning. Varför Anses Det Vara Prototypen På Kameran?

Video: Camera Obscura (35 Foton): Vad är Det? Effekt, Enhet Och Funktionsprincip, Intressanta Fakta, Tillämpning I Målning. Varför Anses Det Vara Prototypen På Kameran?
Video: Bienvenue à Torre Tavira Camera Obscura 2024, April
Camera Obscura (35 Foton): Vad är Det? Effekt, Enhet Och Funktionsprincip, Intressanta Fakta, Tillämpning I Målning. Varför Anses Det Vara Prototypen På Kameran?
Camera Obscura (35 Foton): Vad är Det? Effekt, Enhet Och Funktionsprincip, Intressanta Fakta, Tillämpning I Målning. Varför Anses Det Vara Prototypen På Kameran?
Anonim

Det är omöjligt att föreställa sig livet i informations- och teknikvärlden utan fotografier. Samtidigt var det få som trodde att utan en hålkamera skulle moderna kameror och annan utrustning inte ha dykt upp. Av materialet i den här artikeln kommer du att lära dig vad det är, när det skapades, vad som är principen för dess arbete och vem som uppfann det.

Bild
Bild

Vad det är?

Camera obscura anses vara prototypen på den moderna fotografiska kameran. Översatt från latin betyder det "mörkt rum". Det är en enkel optisk enhet med hjälp av vilka bilder av visade objekt fås på skärmen . Utåt är det en mörk låda som inte överför ljus, med en öppning och en skärm täckt med tunt vitt papper eller frostat glas.

I det här fallet är hålet placerat på ena sidan, och skärmen på den andra, mittemot. Effekten av enheten är ganska ovanlig. När strålen passerar genom ljushålet visas föremålet på väggen mittemot hålet i en omvänd och reducerad vy . Denna princip fortsätter idag i vissa kameror.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skapelsens historia

De första cameras obscura anses vara stora lådor och mörka rum med små öppningar på en av de fyra väggarna. Det exakta datumet för skapandet av camera obscura är okänt. Principen för dess skapelse tillskrevs först Roger Bacon, som levde 1214-1294 . Detta motbevisas dock av boken "History of Photography", skriven av paret Gernsheim.

Det står att denna princip var känd i mitten av 1000-talet för den arabiske forskaren Hasan-ibn-Hasan … Vid den tiden brukade den berömda forskaren, fysikern och matematikern tänka på den linjära principen för ljusutbredning. Hans slutsatser baserades på effekten av nålhålskameran.

Bild
Bild
Bild
Bild

men vissa data tyder på att optisk utrustning användes redan på 500-400-talet. före Kristus NS . Den store kinesiska filosofen Mo Zi (Mo Di) beskrev utseendet på en bild på väggen i ett mörkt rum. Aristoteles nämner också en optisk enhet. Vid ett tillfälle var han mycket intresserad av principen om utseendet på en rund bild av solen när den lyser genom ett litet fyrkantigt hål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den första optiska utrustningen för skapandet av konstdukar skapades av stormästaren Leonardo da Vinci, som levde åren 1452-1519 . Beskrivningen finns i "Avhandling om målning", där författaren talade om principen för drift av en optisk enhet. Leonardo da Vinci skrev att föremål som visas på ett pappersark återges inte bara i sina verkliga former utan också i samma färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reflektion fascinerad av enkelheten i effekten tillsammans med färgåtergivningen.

Obscura -kameror började aktivt användas för att måla landskap och porträtt . Då var de fortfarande stora och utrustade med speglar som avböjer ljus. Ofta infördes linser i hålet, vilket resulterade i en ökning av ljusstyrka och skärpa. På medeltiden användes obscura -kameror inom astronomi (till exempel mättes solens vinkeldiameter).

Dessutom har olika forskare skrivit om dem. Till exempel, med hjälp av en camera obscura 1544 kunde Gemm Frisius observera en solförmörkelse . Detaljerade beskrivningar av sådana kamrar gavs av Daniele Barbaro (1568) och Benedetti (1585). De var inte bara stora, utan också tunga, med hjälp av planokonvexa, platta och konkava linser.

Bild
Bild
Bild
Bild

1611 kunde Kepler förbättra camera obscura, synvinkeln förstorades . Senare, 1686, kunde Johannes Zahn göra en bärbar version genom att utrusta den med en spegel. Den placerades i en vinkel på 45 grader och projicerade föremålet på en matt platta placerad horisontellt. Den visade bilden har vänt upp och ner.

I framtiden gjorde detta det möjligt att överföra objekt till papper. Tack vare minskningen i storlek blev det möjligt att ändra kamerans riktning, samt göra skisser från naturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Samtidigt överfördes perspektivet felfritt, det blev möjligt att kopiera detaljer, vilket är karakteristiskt för fotografiska bilder.

På 1700 -talet i Ryssland kallades sådana kameror "koloss för att fotografera perspektiv ".… Utåt liknade de campingtält. De användes för att fånga utsikten över olika ryska städer. Det var möjligt att överföra bilder till papper med pennor och penslar. Men vid denna tidpunkt var det en aktiv sökning efter en enklare överföring och prägling av visade objekt.

De första fotografierna dök upp med utvecklingen av kemi . Vid den tiden var pinhole -kameror redan små lådor med ett bikonvext objektiv på framväggen, liksom med svagt transparent papper på motsatt sida. I själva verket var dessa enheter för mekanisk skiss av objekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Deras princip var extremt enkel: användaren spårade bilden på ett pappersark.

Effekten av sådana kameror började användas i bärbara enheter som liknar moderna paviljongkameror. Viljan att förenkla ritarens arbete gjorde det möjligt att göra ritprocessen helt mekaniserad . De visade föremålen började dyka upp och fixeras på planet på ett kemiskt sätt.

Det finns inte längre behov av tråkigt att stå bakom kameran och översätta bilden genom att skissa . Idag används knapphålskameror sällan. Principen för deras arbete används fortfarande vid tillverkning av fotografisk utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fotografer hävdar att bilderna hon tog har en större mjukhet och skärpedjup jämfört med objektivkameror. De har inte den förvrängning som finns i andra optiska enheter. När det gäller skärpa används en lins för att öka den.

Enhet och driftsprincip

Funktionsprincipen för camera obscura och dess egenskaper liknar ögons arbete. På samma sätt vänds och bearbetas visningsbara objekt . Hålets diameter varierar från 0,5 till 5 mm. Måtten på de visade objekten är relaterade till avståndet mellan hålet och väggen med linsen. När det ökar ökar storleken på de visade objekten.

Vart i bildkvaliteten beror direkt på hålets storlek . Ju mindre diameter, desto skarpare och mörkare blir motivet. Med dess ökning försämras skärpan markant, men ljusstyrkan för det visade objektet ökar. Objekt har dock inte den höga skärpa som kännetecknar digital teknik.

Bildens skärpa ökas till en viss gräns, detta görs genom att minska hålets diameter . Om gränsen överskrids försämras bildens skärpa kraftigt. Arbetsschemat med tidiga enheter var inte särskilt bekvämt. Det var svårt att överföra bilden upp och ner.

Bild
Bild

När speglar lades till enheten förenklades driften av optiska instrument.

Ansökan i målning

Många på medeltiden slogs av kvaliteten och realismen i målningar av olika konstnärer. Hemligheten var användningen av optiska enheter. Medan camera obscura med sina konkava linser har blivit ett riktigt hjälpmedel i måleriet.

Användningen av kameran i målning annonserades inte . Användningen av sådana objekt gjorde det möjligt att uppnå hög noggrannhet för bildöverföring. Undersökning av renässansmålningar föreslog att konstnärerna använde lådor med hål mindre än 5 mm. Detaljeringen av bilderna på dukarna var slående i realismen.

Bild
Bild

En av de mest kända målningarna, där experter märkte användningen av en camera obscura eller en konkav spegel, övervägs porträtt av makarna Arnolfini, målade av flamländaren Jan Van Eyck 1434 … Hon utmärktes av nästan perfekt ritning av detaljer.

Användningen av kameran indikeras inte bara av den oklanderligt spårade ljuskronan med mycket ljusreflexer och ljusstaken i en invecklad form. Särskilt anmärkningsvärt är spegeln på bakväggen, som visar speglingen av alla möbler i rummet och till och med skuggorna . Dokumentärens noggrannhet kunde inte misslyckas med att locka forskarnas uppmärksamhet.

Bild
Bild

Det var omöjligt att göra detta utan extra utrustning.

Dock samma studier har avslöjat att konstnären tidigare hade använt en camera obscura för att måla sina dukar … Ett slående bevis på detta är hans målning "En man i en röd turban". Hon verkar vara fotograferad, och professionaliteten i ritningen indikerar att detta inte är den första användningen av en optisk enhet.

Bild
Bild

Oavsett talang och förfining av berömda mästares teckningsförmåga var det omöjligt att uppnå fantastisk noggrannhet i detalj då. Gradvis började tekniken att använda optisk utrustning förbättras . I början av 1500 -talet blev det mer tillgängligt, men att lägga till objektiv löste inte problemet med den inverterade bilden ännu.

Det är därför det fanns fortfarande många vänsterhänta på dukarna av stora konstnärer . Ett exempel på sådant arbete kan kallas en målning av Frans Hals, som skildrar flera vänsterhänta samtidigt. En vänsterhänt man och en kvinna njuter av det; en annan vänsterhänt hotar dem genom fönstret. Och till och med apen vidrör fållen på kvinnans klänning med vänster tass.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med tiden har bristen på display eliminerats. På 1600 -talet dök inte bara speglar utan även optiska prisma upp i den optiska enheten . Därför har problemet med att vända bilden eliminerats. Sådana kammare kom att kallas klara kammare. De användes av framstående konstnärer.

Fotografiska målningar kan spåras i Jan Vermeer dukar . Ett exempel på detta är målningen "The Thrush". Det är inte svårt att förstå att Vermeer använde en avancerad camera obscura. Hans duk har samma defekter som är karakteristiska för vissa moderna kameror (till exempel sidor och föremål som faller ur fokus).

Bild
Bild
Bild
Bild

Intressanta fakta

Camera obscuras relevans för utvecklingen av måleri och vetenskap är uppenbar. Detta bevisas av olika intressanta fakta.

Tack vare henne dök dokumentärartister upp (till exempel den stora Canaletto, som målade Westminster Bridge, mästare i penseln LK Carmontel, Belotto, FV Perrault). Dessutom bidrog hon till fotograferingens utveckling

Bild
Bild

Obscura -kameror användes också i animeringar. Med deras hjälp skisserade konstnärernas konturer och uppnådde de mest naturliga konturerna, rörelserna och proportionerna. Levande exempel på detta är tecknade serier som "The Scarlet Flower", "The Frog Princess", skapade under förra seklet

Bild
Bild

Renässansartister använde optiska enheter, som var mörka rum med ett hål som inte bara kunde placeras i väggen, utan också i taket. Anmärkningsvärt är det faktum att de var tvungna att måla i fullständigt mörker

Bild
Bild

Trots att camera obscura idag tappar sin relevans, används den av nybörjare. Till exempel, med dess hjälp, målas väggar, dekorerar dem med realistiska landskap eller andra bilder

Bild
Bild

Dessutom används denna optiska utrustning för att få ovanliga fotografier och demonstrationer, där den yngre generationen visas hur denna enhet fungerar, hur den var, hur man använder den korrekt

Bild
Bild
Bild
Bild

Anmärkningsvärt är det faktum att i jakten på förbättringar gjordes en optisk kamera i form av en fyrsidig pyramid. Till skillnad från lådorna var enheten baserad på 4 lameller, som var anslutna upptill med kopplingar. Kameraskärmen blev en vit bakgrund, på vilken speciella fixeringsreagens applicerades

Bild
Bild

Metoden för att få bilder i en camera obscura (daguerreotyp) tog form 1839. En silverpläterad metallplatta placerades i mörkret och doades med jodånga, placerades sedan i en kamera för långvarig exponering för starkt ljus. Därefter utvecklades plattan i kvicksilverånga tills ett amalgam erhölls. Därefter fixades daguerreotypen med en spegelbild. Med uppfinningen av ljuskänsliga material blev pinhole-kameror kameror

Rekommenderad: