Växtmatning: Hur Man Matar På Hösten? Hur Befruktas Thuja Och Cyklamen, Krusbär Och Aloe? Varför Behöver Du Gödsla Jorden?

Innehållsförteckning:

Video: Växtmatning: Hur Man Matar På Hösten? Hur Befruktas Thuja Och Cyklamen, Krusbär Och Aloe? Varför Behöver Du Gödsla Jorden?

Video: Växtmatning: Hur Man Matar På Hösten? Hur Befruktas Thuja Och Cyklamen, Krusbär Och Aloe? Varför Behöver Du Gödsla Jorden?
Video: Coffee Grounds: How And Why We Use Them In Our Garden 2024, Maj
Växtmatning: Hur Man Matar På Hösten? Hur Befruktas Thuja Och Cyklamen, Krusbär Och Aloe? Varför Behöver Du Gödsla Jorden?
Växtmatning: Hur Man Matar På Hösten? Hur Befruktas Thuja Och Cyklamen, Krusbär Och Aloe? Varför Behöver Du Gödsla Jorden?
Anonim

Växter får sina näringsämnen från jorden och miljön. Ytterligare utfodring kan förbättra deras tillstånd och påskynda tillväxten. Det är viktigt att förstå vad och hur man gödslar. Top dressing i sig är av olika typer och utförs antingen genom ark eller rotmetod.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

Topdressing är applicering av olika gödningsmedel. Sortimentet är ganska brett. Det är nödvändigt att mata plantorna för att få ett högre och mer stabilt utbyte . Växter innehåller cirka 60 element, men framför allt behöver de magnesium, järn, svavel, kväve, kalium och kalcium. Det är nödvändigt att befrukta jorden när det inte finns tillräckligt med ämnen i den. Endast på detta sätt kommer växter att kunna fylla på sina reserver och utvecklas fullt ut.

Även om jorden till en början är rik på näringsämnen måste de tillsättas ytterligare . Växter tömmer jorden när de växer. Mineralgödsel är ganska viktigt. De säkerställer full utveckling av växter, förbättrar grödans kvalitet och kvantitet.

Organiskt gödningsmedel förbättrar jordens skick och gör att mikrofloran i den utvecklas mer aktivt. Detta är viktigt för att plantera ädla grödor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kort om gödningsmedel

Alla typer av utfodring kan produceras i olika former. Det beror på syftet och är gjort för mer bekväm användning. Allt gödningsmedel kan villkorligt delas in i flytande och torrt . Den första kategorin inkluderar koncentrerade lösningar som späds ut före användning. Vanligtvis används vätskor och geler för prydnadsväxter. Torrgödsel är avsedd för jord i grönsaksodlingar och fruktträdgårdar. Pulver löser sig vanligtvis i vatten, granulat läggs ut ovanpå marken eller droppar något. I det senare fallet kommer det torra gödningsmedlet att lösa sig efter att nederbörden har passerat. Som ett resultat kommer alla ämnen att tränga djupare ner i marken och mata växterna.

Tabletter och ljus kan användas för matning i krukor . De placeras i marken nära stammen. De aktiva substanserna löser sig gradvis och rör sig närmare rotsystemet. Gödsel fungerar länge, men de är inte jämnt fördelade. Dessutom är toppdressing indelad i typer beroende på kompositionen. Växter behöver lika mycket organiska och mineraliska ämnen.

Vissa använder till och med komplex utfodring med en kombination av två typer. Det finns också några populära metoder, vars effektivitet förblir tveksam.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Organisk

Sådant gödningsmedel tillverkas uteslutande av naturliga ingredienser. Organic har en mild men effektiv effekt . Det bör noteras att naturligt gödningsmedel har en obehaglig lukt och kan orsaka fläckar på marken och löv. Bland det organiska materialet finns gödsel, torv, kompost, spillning, gröna växter.

Alla gödningsmedel av denna typ kan användas i flytande eller torr form . Gödsel anses vara den mest näringsrika för olika grödor. Det kan vara fläsk, ko och häst. Det senare är det mest värdefulla och kombineras med andra organiska ämnen. I fuktiga klimat appliceras sådant gödningsmedel före fältarbete och i torrt klimat efter skörd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mineral

Sådana ämnen är avsedda att förbättra näring av oorganiskt ursprung. Mineralgödsel produceras av den kemiska industrin. De är enkla och komplexa, med ett ämne i kompositionen eller flera, respektive . Denna typ inkluderar fosfor-, kväve- och kaliumgödselmedel, spårämnen, speciella formuleringar utan klor. Enkla mineralförband tillverkas av naturliga råvaror och avfall från vissa företag. Till exempel, efter produktion av nylon, kvarstår ammoniumsulfat, vilket är användbart för växter.

Sådana gödningsmedel kan vara i fast eller flytande form. Den senare används för sprutning av växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Folkmedicin

Många erfarna ägare har sina egna hemligheter med jordodling och växtnäring. Traditionella metoder fungerar inte lika tydligt som specialiserade ämnen, detta är värt att förstå. En viss effekt är dock fullt möjlig. Det viktigaste är att inte skada växterna. Användningen av örtinfusion och sött vatten är ganska populärt. Föreningarna vattnas helt enkelt till växterna för att ge vitalitet, för att aktivera tillväxt. Läkemedel används också.

  • Väteperoxid . Används för att klä frö före plantering. Det är ett slags alternativ till manganlösning. För desinfektion är det tillräckligt att blötlägga kornen i en 10% lösning i 20 minuter och skölja med vatten. Peroxid används också för att aktivera tillväxt. Det räcker med att blötlägga kornen i en lösning av 0,4% i 12-24 timmar.
  • Borsyra . Den används om frukten inte sätter sig bra. Endast 2 g behöver lösas i 0,5 liter vatten och tillsätt sedan den resulterande vätskan till 10 liter vatten. Alla växter sprutas med denna komposition. Det kan också kombineras med mangan för bearbetning av jordgubbar och hallon, och med lökskal för betning.
  • Bärnstenssyra . Du kan späda ut 1 g per 5 liter vatten och spraya på prydnadsväxter. Detta kommer att stimulera deras tillväxt kraftigt. Ett sådant verktyg används inte mer än en gång vartannat år.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av utfodring

Efter att ha valt typ av gödselmedel är det värt att bestämma hur man applicerar det. Det vanligaste och mest kända är rotfodring. Många ägare använder denna metod och inget annat . Det finns dock situationer då roten av växten inte kan absorbera näringsämnen. Det är i sådana fall som bladmatning används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ark

Om växten är stressad saknar den näring från rotsystemet. Detta sker under temperaturfall, frost och brist på fukt . Detta kan påverka utvecklingen och tillväxten av växten negativt. Det är värt att notera att ämnen vid låga temperaturer absorberas dåligt av växten, även om de finns i jorden i tillräckliga mängder.

Vid kallt väder uppfattar växten inte kväve, fosfor och kalium dåligt . Under sådana omständigheter är bladmatning särskilt effektiv. Denna typ anses vara hjälpmedel, används inte av sig själv. Genom bladen kan växten tillgodogöra sig en stor mängd näringsämnen på kort tid. Man behöver bara ta hänsyn till att möjligheterna är begränsade. Växten matas väl genom bladen med kväve, kalium och magnesium.

Svavel, fosfor, spårämnen och kalium absorberas långsammare. Det är sant att hastigheten fortfarande är högre än när man gödslar jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rot

Viktiga näringsämnen appliceras direkt under roten, vilket gör absorptionen mycket mer effektiv. Flytande och torrt gödningsmedel används. Denna typ av utfodring anses vara den viktigaste. Med dess hjälp är det möjligt att berika jorden med de nödvändiga ämnena så snabbt som möjligt . För sådan utfodring används både organiska och mineraliska gödningsmedel. Det är mycket lättare för växter att absorbera ämnen i flytande form än i torr form. Pulver och granulat späds vanligtvis i vatten före användning. Oftare förs de i allmänhet närmare marken.

Rotförband anses vara det mest bekväma för att införa de nödvändiga ämnena i den optimala dosen i jorden. Tack vare användningen av gödningsmedel förbättras jordens sammansättning på detta sätt . Men om du använder för koncentrerade formuleringar kan du förstöra växternas rötter. Dessutom kan en för mättad lösning lämna brännskador på bladen om den kommer på dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

Matningsfrekvensen, dess intensitet och typen av befruktning beror på många faktorer. Det är viktigt att förstå jordens sammansättning och behoven hos en viss växt . Om du gör ett misstag kan du övermätta marken, vilket resulterar i att grödan dör helt. Innan du använder specifika produkter är det värt att rådgöra med erfarna trädgårdsmästare och studera tillverkarens instruktioner. På våren appliceras gödselmedel för att förbereda jorden för plantering. Under blomningen matas växten direkt. Höstbearbetning utförs också. Gödning kommer att förbättra sammansättningen för nästa plantering. På vintern rekommenderas att behandla jorden med organiskt material och täcka den.

Det finns växter som bär frukt under den kalla årstiden . De behöver matas hela tiden. Snabbväxande växter bör också behandlas ganska ofta. De tömmer marken kraftigt och drar ut mycket näringsämnen. Även på hösten förbereds jorden särskilt noggrant för sådana grödor. Det är inte värt att försumma tidpunkten för införandet av vissa ämnen. Om kväve läggs till jorden för sent, börjar plantorna inte blomma, den gröna massan växer för mycket och grödorna kommer inte att förberedas för vintern alls.

Det är lika viktigt att tillsätta kalium och fosfor under sensommaren eller början av hösten. Annars kommer plantorna att tömmas och äggstockarna falla av.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer jag och applicerar gödselmedel?

Att välja rätt mat för trädgården och grönsaksgården kommer att garantera frodig tillväxt och en bra skörd. Användningen av olika komplexa preparat utförs strikt enligt instruktionerna från tillverkaren . Du kan inte öka dosen själv. Organiskt gödningsmedel kan beredas oberoende, men de ersätter inte mineralgödsel utan kompletterar dem bara.

Bild
Bild
Bild
Bild

För fruktträd och buskar

Den exakta listan över ämnen bestäms utifrån jordens sammansättning. Det är viktigt att följa normerna för att inte förstöra rötterna. Det rekommenderas att använda kycklinggödsel för att fylla jorden med kväve. Den är lämplig för päron, persika och plommon, sötkörsbär och körsbär.

Torrgödsel späds ut i ett förhållande av 3 kg per 20 liter vatten . Först ska den spädas med 6 liter, vänta på jäsning och tillsätt sedan resten av vätskan efter 3 dagar. Endast platsen för stamcirkeln vattnas med sådant gödningsmedel. Dessutom är det värt att använda humus. Körsbär och körsbär befruktas med dem de första 5 åren, äpple- och päronträd behandlas med ett ämne blandat med jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ask är bra för körsbär och plommon. Det grävs under marken till ett djup av cirka 10 cm. För krusbär, vinbär, björnbär och hallon, björnbär, 10 liter vatten blandas, 0,5 msk. aska och 3 msk. l. urea. Även på våren kan du mata plantorna med mineralgödsel.

  • Superfosfat används för alla grödor . Ämnet läggs till hålet under plantering och senare till stamcirkeln under blomningen.
  • Kaliumklorid används till äppelträd, cirka 150 g per träd . Använd mindre i tung jord och mer i lättare jord.
  • Nitroammofosk används för alla kulturer . En lösning bör göras: 25 g av ämnet per 5 liter vatten. För bearbetning används cirka 25-30 liter per anläggning.

Vårbearbetning utförs med beaktande av varje träds behov, i enlighet med klimatet. Den första utfodringen utförs i mars. Fasta gödningsmedel läggs direkt på snön. Under upptining absorberas de i jorden. 40 g gödsel läggs på buskar och unga träd och 100 g på vuxna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Aktiv blomning är typisk för mitten av våren. Ämnen med fosfor och kalium används. Den första stärker rötterna och förbättrar tillväxten. Kalium tillåter sidoskott att bildas mer effektivt. I maj blommar träden redan aktivt. Du kan använda inte bara mineral, utan också organiska gödningsmedel. Under frukttillväxten används biohumus, kompost och gödsel. Utfodringsschemat beror i detta fall direkt på väder och klimat. Det är viktigt att ta hänsyn till behovet av en viss växt i olika ämnen. Dosberäkningen kommer att vara följande.

  • Äpplen ska sprutas med urea lösning 3 veckor efter blomningen. Används 30 g urea per 10 liter vatten. En lösning av 1 glas aska per 2 liter varmt vatten används också.
  • För ett päron framställs en komposition från 100 g karbamid per 5 liter vätska. Ammoniumnitrat är också effektivt, cirka 30 g per 1 m2. För ytterligare utfodring rekommenderas att ta organiska gödningsmedel och komplexa ämnen.
  • Körsbärsplommon och plommon kräver alkalisk jord, så ask och dolomitmjöl används. Mullning med kompost och torv är särskilt viktigt vid fruktbildning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För prydnadsväxter

Sådana växter behöver fullständig vård och utfodring. Jordens typ och sammansättning beror på den specifika växten. Det är värt att noggrant studera denna punkt och utgå från plantens behov. Prydnadsväxter matas både av rot och lövverk. Dessutom är den andra relevant när det gäller en ung planta.

Dessa växter besprutas med gödningsmedel, på vars blad det inte finns någon glans, kan klorofytum inte behandlas på detta sätt . Toppdressing görs under växtsäsongen, utveckling och tillväxt av rötter, stam och grön massa.

Detta är vanligtvis vår- och sommarsäsongen. På hösten och vintern behöver bara några växter matas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionerna hos vanliga prydnadsväxter är följande

  • Kaprifol den matas cirka 3 gånger under växtsäsongen för att öka avkastningen. På våren används kompost och granulat av torr naturlig vitalizer liknande preparatet "HB-10". Under blomningen späds och infunderas 1 liter vermikompost under dagen. Tillsätt sedan 1 glas till en hink med vatten. I augusti är det värt att strö buskarna med aska.
  • Thuja och enbär bör alltid behandlas med komplexa gödningsmedel för barrträd, förutom vintern. Samtidigt säkerställs aktiv vattning under de två första åren. Det är värt att täcka i kylan. Torvmullning används.
  • Trachikarpus är en mycket dekorativ växt. Handflatan matas från april till sensommaren. Nog 1 behandling var 20: e dag. Du kan använda ett mineralkomplex för handflator.

Vissa experter rekommenderar att du använder hälften av tillverkarens rekommenderade dos.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Till grönsaksträdgården

Grönsaker utomhus kräver allvarligt underhåll. För en grönsaksträdgård måste du noga överväga att mata . Gödsling är värt hela den vegetativa perioden, detta är viktigt. Kvävetillskott appliceras på våren, när aktiv utveckling och tillväxt börjar. Fosfor och kalium gör att grödan kan stärkas på hösten så att den kan överleva vintern. Gödselmängden väljs utifrån jordtypen och tjockleken på det bördiga skiktet. Sur jord före plantering neutraliseras med släckt kalk, krita, dolomitmjöl.

Du kan också mata det med borsyra hemma . Förplanteringsgödselmedel anses vara grundläggande, används på våren före sådd. Det är tillåtet att använda ett universellt gödningsmedel med kväve, kalium och fosfor. Komplexa ämnen används också, där ytterligare komponenter finns. Vanligtvis tillsätts humiska tillsatser och spårämnen till kompositionen. Denna toppdressing förbättrar markstrukturen. Det är värt att notera att många växter, även vitlök och peppar, bäst göds på kvällen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växter kräver också ytterligare näringsämnen under växtsäsongen. Bär- och fruktväxter behöver matning för att plantera blommor . Gurkor och tomater från växthuset utan gödningsmedel kommer inte att kunna bära frukt i flera vågor. Det rekommenderas att utföra rot- och bladbearbetning med lättsmälta föreningar.

Mikrogödselmedel används i fall där ett specifikt ämne uppenbarligen är otillräckligt för en växt . Vid kallt väder kan koppar tillsättas i jorden, och i varma och fuktiga somrar kan magnesium och järn tillsättas. Vissa typer av jord tillåter i allmänhet inte växter att konsumera den nödvändiga mängden av vissa element. Till exempel bör sandjord behandlas regelbundet med mikrogödsel.

Bild
Bild
Bild
Bild

På hösten, efter skörd, används gödning med fosfor och kalium. Kaliummonofosfat kan tillsättas. Ofta upplöses ämnet helt enkelt i vatten och tillsätts som bevattning. Du kan också använda universella formuleringar i slutet av sommaren. Bearbetningsegenskaperna för vissa grödor är följande.

  • Det är värt att börja mata vattenmeloner från växthuset från det ögonblick som öglorna har nått 30-40 cm . En gång i veckan är det värt att injicera en lösning av 20 g ammoniumnitrat per 10 liter vatten. Under varje buske appliceras 2 kompositioner. Mineralgödselmedel för vattenmeloner används före knoppbildningen och efter äggstockarna.
  • Efter gallring av morötterna införs organiskt material i form av mulleininfusion - 1 hink för 6 hinkar vatten . Kan ersättas med fågelspillning. Efter gallring kan du också använda 15-18 g nitroammofos per 10 liter vatten. Den andra utfodringen utförs på 15-20 dagar. Du behöver gödningsmedel med kalium och fosfor. Som ett resultat lagras morötter bättre på vintern. Du kan inte använda kväve under andra halvan av sommaren.
  • Löken har mycket lösa rötter . Dålig jord måste förbättras med mulleininfusion i förhållandet 1: 6 eller fågelspillning 1: 16. För varje hink vatten, tillsätt ytterligare 20 g superfosfat och 15 g kaliumsulfat. Topdressing utförs första gången 2 veckor efter groning, och igen - när glödlampan bildas. Det andra gödningsmedlet bör endast innehålla kalium och fosfor, inget kväve. Ingen toppdressing kan utföras 25 dagar före mognad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För blommor

Aktiv utfodring krävs från april till oktober. Aloe, ormbunke och pelargonium, som många andra växter, kan behandlas med komplexa gödningsmedel en gång varannan vecka . Alternativt kan du kombinera ekologiskt med mineraler. Många växter bromsar sin tillväxt för vintern, de befruktas en gång var 1-1,5 månad. Blommande cyklamen och liknande blommor bör behandlas med specialkomplex. De låter dig mätta växten under blomningen. De flesta växter, som inomhus citroner, behöver bara kväve, kalium, kalcium och fosfor. Det bör dock varieras med mikronäringsämnen.

Mycket kan bero på plantans ålder . När det växer kan du behöva vattna gödningsmedlet oftare än en gång i veckan. Ibland behöver du emellertid bara applicera olika formuleringar. Unga streptokarpus kräver utfodring, som innehåller kväve, kalium och fosfor i lika stora mängder.

Före blomningen befruktas en vuxen växt med endast de två sista komponenterna, monokaliumfosfat är lämpligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För gräsmattan

Vanligtvis används mineralgödselmedel som Azofoska och Nitroammofoska. Kväve tvättas snabbt ut, därför kombineras det ofta med urea. Så jorden är mättad under en hel månad. För att förbättra gräsmattans färg används urea med ammoniumsulfat, 20 g per 1 m2. Men om det finns duschar behöver du bara öka frekvensen av kaliumbehandling.

I slutet av sommaren utförs befruktning med superfosfat med en hastighet av 50 g per 1 m2 och kalium - 20 g 1 m2 . Så det är värt att bearbeta till den första frosten. Det är viktigt att mata på fel dag när gräsmattan klipptes. När du planterar nytt gräs kan du använda organiskt material i form av nässlaaska.

Rekommenderad: