Hur Matar Man Iris? Hur Man Matar På Våren I Maj? Toppdressing Under Och Efter Blomningen. Hur Befruktas Under Spirande För Frodig Blomning?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matar Man Iris? Hur Man Matar På Våren I Maj? Toppdressing Under Och Efter Blomningen. Hur Befruktas Under Spirande För Frodig Blomning?

Video: Hur Matar Man Iris? Hur Man Matar På Våren I Maj? Toppdressing Under Och Efter Blomningen. Hur Befruktas Under Spirande För Frodig Blomning?
Video: How to Get an Iris to Bloom 2024, Maj
Hur Matar Man Iris? Hur Man Matar På Våren I Maj? Toppdressing Under Och Efter Blomningen. Hur Befruktas Under Spirande För Frodig Blomning?
Hur Matar Man Iris? Hur Man Matar På Våren I Maj? Toppdressing Under Och Efter Blomningen. Hur Befruktas Under Spirande För Frodig Blomning?
Anonim

Iris kan kallas blommor som finns överallt. Detta betyder emellertid inte att de absolut inte ställer krav på markens sammansättning. Dessutom vet alla trädgårdsmästare att de behöver matning för frodig blomning. Låt oss försöka ta reda på vilket gödningsmedel dessa växter är särskilt förtjusta i och hur man använder dem korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

allmän information

Iris är en flerårig gröda. Dessa blommor kallas också "cockerels", eftersom de har ett mycket ljust och fängslande utseende.

Reproduktion sker antingen vegetativt eller genom att dela lökarna.

Toppdressing påverkar växtens utseende starkt . Dess blommor blir ljusare och mer magnifika. Därför blir det relevant för en blomsterhandlare att utarbeta ett preliminärt befruktningssystem.

Bild
Bild

Jordkrav

När iriserna har planterats permanent kan de växa där i upp till 5 år. Därefter börjar processen med vissning. men otillräcklig näring kan påverka både tillväxt och utseende … Därför bör placeringen planeras med hänsyn till nödvändiga nyanser.

Marken för iris bör inte vara sur. Det är också bättre om det är löst.

De bästa alternativen är sand, sandig lerjord eller lerig jord . Men även i andra fall kommer iris att blomma aktivt och glädja trädgårdsmästarens blick, om de matas i tid och korrekt. Naturligtvis har denna procedur också sina egna finesser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gödselmedel

Gödselmedel för iris kan enkelt köpas i en specialaffär. Detta är dock inte nödvändigt, eftersom på sommarstugan kan du hitta många användbara element som är perfekta som toppdressing för dessa blommor … Du kan också laga dem hemma.

Bild
Bild

Träaska

Ask är ett organiskt näringsämne som innehåller fosfor och kalium. Det är mycket viktigt för blommans rotsystem att utvecklas normalt. Dessutom innehåller den en mängd olika näringsämnen. Närvaron av träaska kan snabbt förbättra markens egenskaper.

Bild
Bild

Kompost

Huvuduppgiften för denna toppdressing är att förbättra jordens luftgenomsläpplighet.

Komposten är ganska lös och representerar ett helt komplex av användbara element, inklusive humus.

Trädgårdsmästare rekommenderar att du använder detta gödningsmedel för iris, som är 2-3 år gammal.

Bild
Bild

Humus

Humus är ett av de mest effektiva sätten att närma jorden med näringsämnen. Dessutom kommer effekten i detta fall att vara i 2-3 år. En komposition som har bryts i minst ett och ett halvt år är bäst lämpad . Det kommer säkert att ha en positiv effekt.

Innan du gör en sådan toppdressing bör den spädas med vatten. Det är inte nödvändigt att införa vätska.

Under proceduren är det nödvändigt att se till att hela blandningen absorberas, annars blir jorden övermättad.

Bild
Bild

Mineralgödsel

Denna metod anses vara den enklaste. Lämplig som en-komponent, innehållande fosfor eller kalium, och komplexa förband. När det gäller mineralsammansättningen är de mycket bra för tillväxt och riklig blomning av iris.

Bild
Bild

Villkor för utfodring

När du planerar ett befruktningssystem måste du veta vilken typ av gödningsmedel som växten behöver vid varje utvecklingsstadium. Till exempel, vid en tid kräver iris organiskt material, och vid en annan tidpunkt mineralkomplex … Därför befruktas de beroende på en viss tid på året.

Bild
Bild

Hur man matar i början av våren

Detta skede är mycket viktigt för att mätta jorden med näringsämnen. Under denna period utvecklas den vegetativa delen av växten särskilt aktivt.

För att främja den aktiva tillväxten av iris bör den första befruktningen planeras till slutet av april och början av mars, när snön just har smält . Det är nödvändigt att använda formuleringar som innehåller kväve, kalium och fosfor, och kväve bör vara något större i volym, eftersom det är det som påverkar tillväxten av grönska. Hon hjälper i sin tur knopparna att bildas och blomma aktivt. Men i det här fallet är det viktigaste att inte överdriva det. Överfodring av kulturen hotar "gödning", vilket resulterar i att blomman kan dö på vintern och avsevärt minska antalet knoppar på sommaren.

Bild
Bild

Normaliseringen av tillväxten påverkas också av innehållet av näringsämnen i jorden. Denna fråga kan lösas med hjälp av mineralkomplex.

När knopparna börjar stelna, tillsätt så lite kväve som möjligt eller sluta använda det helt och hållet. Följaktligen ökar halten kalium och fosfor. Detta händer vanligtvis sent på våren. Som ett resultat av sådana manipulationer kommer knopparna att bli större och börja utvecklas mer aktivt.

Trädgårdsmästare rekommenderar att tillsätta fosfor i jorden bara när den har tid att värma upp ordentligt . Annars kommer det helt enkelt inte att absorberas och sätta sig på ytan, och detta hotar i sin tur med fosforförgiftning.

Bild
Bild

Hur man gödslar före blomningen

Iris måste matas före blomningen. Under växtsäsongen upplever de 2 tillväxtvågor. Därför är det inte förvånande att utfodring också kommer att behöva appliceras två gånger. Det viktigaste är att korrekt beräkna procedurens tid, eftersom resultatet direkt beror på detta.

Den första vågen uppstår när knoppar bildas och blomningen börjar.

Det faller vanligtvis i slutet av maj och varar de första två veckorna i juni. Under spirande bör befruktning utföras med kväve-kaliumföreningar . Det kommer att bero på henne hur starka och rikliga knopparna blir.

Bild
Bild

Toppdressing under blomningen

Medan kulturen blommar aktivt är det inte nödvändigt att mata den. Iris kommer att behöva fukt, så glöm inte regelbunden vattning. Att lossa jorden är också till stor hjälp. Mer seriös vård av blommor under en viss tidsperiod kommer inte att krävas.

Om sommaren är torr och varm är det nödvändigt att vattna blommorna på morgonen och kvällen.

Visna blad och knoppar kan tas bort för att bibehålla det attraktiva utseendet på rabatten . Vi får inte heller glömma skyddet mot bakterier och skadedjur. För att göra detta måste jorden periodvis ströas med träaska. För en blomma räcker det med 2 matskedar.

Bild
Bild

Funktioner av utfodring efter blomning

När irisarna har bleknat behöver de fortfarande ytterligare näringsämnen för att överleva vintern bra. Därför bör de också matas på hösten. Dessutom tömmer processen med tillväxt, knoppbildning och aktiv blomning blomman kraftigt. Resultatet kan ses nästa säsong.

Gödsling av kulturen krävs när de första frostarna ännu inte har slagit till . Detta görs bäst när det är tillräckligt torrt ute. Förfarandet är inte knutet till vattning, men det är bättre att utföra det på morgonen eller kvällen. I slutet är det nödvändigt att lossa jorden något - på så sätt kommer de användbara elementen snabbt in i jordens djupare lager.

Bild
Bild

Slutmatning utförs 3-4 veckor efter att blomningen har avslutats. Kulturen är vilande, varefter knoppar läggs och nya rötter börjar växa.

När det gäller gödningsmedel appliceras de i slutet av sommaren och tidig höst. Du bör använda fosfor-kaliumblandningar i proportionerna 2: 3. Superfosfat med kaliumsalt kommer också att vara användbart, de blandas 2: 1. Du måste också lägga till ekologisk matning. Alla komponenter införs i den beredda jorden, som redan är fuktad och lös.

Experter rekommenderar inte att man använder färsk gödsel som överdressing för iris . Från det kan rötterna ruttna eller bli sjuka med svampinfektioner. Det är bättre att använda humus utspädd i vatten i en andel av 1 kg per 10 liter.

Det kommer också att vara användbart att skydda mot skadedjur under denna period. Bordeauxblandning eller malationlösning hjälper. Du måste spraya blommor med dessa föreningar.

Bild
Bild

Regler för utfodring

För att inte göra misstag bör varje trädgårdsmästare bekanta sig med några regler för utfodring. Endast ett korrekt utfört förfarande kan garantera ett bra resultat.

Hur exakt gödningsmedel ska appliceras beror på vilken komposition som används i varje specifikt fall . Det finns inga universella rekommendationer. Näringsblandningar kan användas både torrt och flytande.

Om torra förband läggs bör du vara uppmärksam på rotsystemet.

Bild
Bild

Till exempel, i skäggiga sorter, är det mycket nära ytan, så det finns en risk att vidröra det, och detta kommer inte att gynna växten och kan leda till dess död.

Torra formuleringar fylls vanligtvis med vatten och den resulterande lösningen hälls över blomman . Använd inte toppdressing som innehåller ammoniak innan vintern börjar. Det leder till en aktiv tillväxt av växten, på grund av vilken den inte hinner "somna" och helt enkelt kan dö med början av den kalla årstiden.

Rekommenderad: