Hur Man Transplanterar Krusbär? När Kan Jag överföra Till En Annan Plats? Hur Transplanteras En Buske Korrekt På Våren Och Hösten? Hur Gräver Man Upp En Vuxen Krusbär?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Transplanterar Krusbär? När Kan Jag överföra Till En Annan Plats? Hur Transplanteras En Buske Korrekt På Våren Och Hösten? Hur Gräver Man Upp En Vuxen Krusbär?

Video: Hur Man Transplanterar Krusbär? När Kan Jag överföra Till En Annan Plats? Hur Transplanteras En Buske Korrekt På Våren Och Hösten? Hur Gräver Man Upp En Vuxen Krusbär?
Video: Krusbär - Bra att veta om gröna, röda, gula krusbär - ett superbär | AlterHedens 2024, April
Hur Man Transplanterar Krusbär? När Kan Jag överföra Till En Annan Plats? Hur Transplanteras En Buske Korrekt På Våren Och Hösten? Hur Gräver Man Upp En Vuxen Krusbär?
Hur Man Transplanterar Krusbär? När Kan Jag överföra Till En Annan Plats? Hur Transplanteras En Buske Korrekt På Våren Och Hösten? Hur Gräver Man Upp En Vuxen Krusbär?
Anonim

Nästan alla frukt- och bärbuskar på Middle Lane kan transplanteras både på våren och hösten. Låt oss se när och hur man transplanterar krusbär, vilka nyanser bör beaktas för just denna kultur.

Bild
Bild

Behovet av ett förfarande

Att transplantera krusbärsbuskar till en ny plats tvingas vanligtvis av yttre skäl: ombyggnad av platsen, omorganisation av planteringar, frigör utrymme för andra grödor. Ibland dikterar behovet av en transplantation vården av växten. Krusbär planterades ursprungligen felaktigt, om de inte har tillräckligt med utrymme, sol, för tung lerjord, översvämmas platsen ofta på våren.

Om krusbären planterades korrekt behöver du inte transplantera den . Kulturen kan växa och bära frukt framgångsrikt på ett ställe i 20 år eller mer. I vissa fall kan bär bli mindre med åldern - i detta fall fungerar transplantationen som ett sätt att föryngra.

Krusbär förökar sig bra genom att dela busken, du kan kombinera förnyelse och reproduktion.

Bild
Bild

När kan du transplantera?

Krusbären är mycket anpassningsbar och har ett starkt rotsystem . Det tolererar transplantationer väl; vid akut behov kan det transplanteras även på sommaren. Men det kommer fortfarande att vara användbart att hjälpa växten och hitta en mer lämplig tid.

Vår

Ve sömn är lämplig för att transplantera krusbär, men föredras endast för starka, friska buskar . Om växten försvagas av sjukdomar, ogynnsamma väderförhållanden, är det bättre att vänta till hösten. Transplantera inte efter njursvullnad. Även med den mest exakta transplantationen lider rötterna, och om de behöver mata upp det utfällbara lövverket blir skadan dubbel. Växten bör flyttas till en annan plats först innan saftflödet börjar, som börjar relativt tidigt i krusbären. Detta är en livlig växt, den börjar snabbt växa.

Bild
Bild

För att bestämma den optimala tiden för en vårtransplantation av krusbär för din region måste du övervaka jordens tillstånd . Så snart det har värmts upp till smidighet kan du starta proceduren. I södra Ryssland-detta är slutet av februari-början av mars, i centralzonen och i södra Sibirien-slutet av mars-början av april, i norra Sibirien och Fjärran Östern-början av mitten av april.

Viktig! Soko -flödet är bara ungefär knutet till exakta datum. Det börjar när lufttemperaturen värms upp till + 5 ° С. Just för att början av saftflödet nästan sammanfaller med jordens uppvärmning är det svårt att gissa "gapet" för att gräva krusbär.

Bild
Bild

Våren väljs sällan av organisatoriska skäl .… Det är mycket problem i trädgården, och ett transplanterat krusbär kommer att kräva extra uppmärksamhet: vattning, lossning. Hösten är bättre eftersom växten går i pension; efter transplantation behövs inte regelbunden vård.

Vi måste också tänka på sorten . Våren är inte lämplig för europeiska storfrukter. Deras knoppar vaknar väldigt tidigt - de kan börja öppna redan det första decenniet i april. Marken i de flesta regioner i Ryska federationen har dock ännu inte värmts upp tillräckligt för att växten ska kunna grävas ut smärtfritt.

Bild
Bild

Höst

Hösten är den bästa tiden att transplantera krusbär till en ny plats. De planteras en månad innan frost börjar. Transplantationsvillkor för olika regioner är följande.

  1. Mellanfält, Moskva och Moskva -regionen - mitten av slutet av september, ibland fram till mitten av oktober.
  2. Norra Kaukasus - början av november.
  3. Leningrad -regionen - början av september.
  4. Ural, västra Sibirien, Fjärran Östern - i mitten av september, i vissa fall kan du transplantera i slutet av september eller början av oktober.
Bild
Bild

Du bör fokusera på förhållandena under innevarande år . Krusbär är en frostbeständig gröda, med ett skydd kan den tåla vinterfrost ner till -34 ° C, men unga växter är känsligare. Om hösttransplantationen utförs för sent kan frost vid -3 … -4 ° C skada rötterna.

Val av sittplats

Tung lerjord är inte lämplig för krusbär. Höga grundvattennivåer bör undvikas, växtrötter gillar inte att bli blöta. God dränering, höga mekaniska egenskaper hos jorden, dess fuktighet och luftkapacitet krävs.

Marken ska aldrig vara sur. Även lite surt är inte lämpligt . Om ph är under 6 är jorden kalk eller gödslad med aska. Ogillar kalla jordar och vårblötläggning. Därför är tomter i lågland, i skuggan av byggnader eller träd, på blåsta kalla sluttningar inte lämpliga.

Bild
Bild

Platsen ska vara väl upplyst, värmas av solen. Ett korrekt utvalt område eliminerar många problem med kulturen, detta är det bästa förebyggandet av svamp- och bakteriesjukdomar.

Om platsen har tung lerjord tillsätts sand. Däremot läggs lera till sandstenar, annars kommer växten ofta att drabbas av brist på fukt. Idealisk jordtyp: medeltät leror rik på humus med neutral ph.

Bild
Bild

Du bör inte plantera en gröda i områden där hallon och alla typer av vinbär tidigare växte . Dessa buskar dränerar marken kraftigt och delar många sjukdomar och skadedjur gemensamt med krusbär.

Bästa föregångare: gröngödsel, gröna, baljväxter, rödbetor och potatis.

Transplantationsteknik

Att transplantera krusbär är inte svårt, kulturen slår lätt rot. Även mogna buskar accepteras väl på en ny plats.

  1. Gräv upp landningsplatsens mark, välj noggrant rötterna … Gräva ett hål med ett djup av 0,5 m och en diameter som är något större än den framtida grävda jordklumpen. Botten av gropen spills med vatten, kompost hälls och blandas med jord.
  2. Inspektera krusbärsgrenar, klipp ut allt torkat drabbas av sjukdom eller skada.
  3. Korta friska grenar .
  4. Gräva i marken runt busken på ett avstånd från kronan är det 30-35 cm från basen. Den resulterande vallgraven är begravd.
  5. Alla synliga rötter måste hackas av … Men det är viktigt att tänka på: toppen och botten av växten måste vara balanserad. Om det är en stor buske ska grenarna skäras i hälften.
  6. De lirar busken med en spade och drar ut den med en jordklump . Du kan använda en kofot eller en höjd. Ibland används en kombination av flera verktyg, som nycklar en stor boll från olika sidor.
  7. Sprid ut det på beredd hållbar polyeten.
  8. Synlig rötterna undersöks , ta bort de som skadats av sjukdomar eller larver.
  9. Busken sänks ner i ett förberett hål , luckorna fylls med beredd jord, komprimeras och spills med vatten. Rotkragen är begravd 8-10 cm.
  10. Därefter hälls minst 3 hinkar vatten på 1 buske … De väntar tills fukten absorberas, jorden lossnar, strös med torr torv eller näringsrik jord.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om detta är en hösttransplantation av vuxna eller unga plantor till öppen mark, täcks markytan runt busken omedelbart med torr fin mulch för vintern. Den första utfodringen (med kvävegödsel) kommer att vara korrekt endast på våren, när de första bladen släpps.

Viktig! Plantera inte gamla buskar - över 6 år gamla. Det är bättre att dela dem eller ersätta dem med nya plantor.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Krusbären kommer att visa sig även om odlaren besöker platsen en gång i veckan. Denna opretentiösa kultur har dock sina egna behov. Reglerna för att lämna är följande.

  1. Vattning är inte frekvent, men rikligt . Krusbär tolererar inte stillastående vatten, vattentäppning, med överskott av fukt börjar det göra ont. Buskar planterade på våren bör vattnas minst en gång varannan vecka.
  2. Det är användbart för växten att snyggt men ofta lossnar .… Rotsystemet ligger nära ytan, så lossa måste göras noggrant.
  3. Du kan klara dig utan att mata , men om dessa är hybrida storfruktiga sorter av utländskt urval, dåligt anpassade till Ryska federationens förhållanden, är allt stöd lämpligt. I detta fall matas de med organiskt material och mineralgödsel. Kväve ges innan äggstockarna bildas, då krävs kalium och fosfor. Alla sorter befruktas med kompost på hösten och våren. Det placeras helt enkelt på jordytan nära busken och lossas försiktigt.
  4. Innan du övervintrar vid den gamla busken måste du klippa av nästan alla grenar och lämna bara 6-7 unga - de kommer att bli den framtida källan till skörden. Frukterna mognar på grenarna av föregående år. Det är ännu bättre att lämna grenar 4-6 år gamla. De är de mest bördiga.
  5. När som helst på året kan du täcka stamcirkeln , för att befria växten från ogräs och för att hjälpa växten att behålla fukt i jorden (under perioder med torka eller oförmåga att vattna).

För din information! Med god omsorg kan krusbär bära frukt helt nästa år efter transplantationen.

Bild
Bild

För vårplantering är vattning extremt viktigt . Anläggningen kommer att ta tid att slå sig ner och bygga upp markmassa. Fukt bör ges regelbundet. Tillväxten av grenar och lövverk i denna kultur överträffar rötternas tillväxttakt avsevärt. Under en torr sommar, utan noggrann vattning, kan en del av de nyplanterade plantorna dö - rötterna klarar inte behoven hos de ovanjordiska delarna.

Bild
Bild

Växter förbereds för vintern enligt följande instruktioner

  1. Spraya med 1% Bordeaux -vätska eller fungicider . Detta kommer delvis att skydda växten från skadedjur och sjukdomar: antraknos, rost, mjöldagg, spindelmider.
  2. Fallna lövverk, skadade grenar och löv skördas och bränns . För vintern är växterna bara täckta med färsk mulch.
  3. Fuktladdande bevattning … Det kommer att vara användbart om vädret är torrt på hösten. Det hålls i september eller oktober. Vattningsspår görs runt busken, en jordklump spills med 3-4 hinkar vatten, sedan lossas jorden och mulas. Marken bör vara väl våt med 40-50 cm. Sådan vattning gör att växten bättre kan förbereda sig för det kalla vädret.
Bild
Bild

Skydd krävs endast i kalla områden. På platser där det på vintern inte sjunker under -10 ° C och det finns ett bra snötäcke krävs mulchning av jorden bara för att behålla fukt, även för nydransplanterade växter. Strö över kompost nära stammen, det räcker.

Om temperaturen sjunker under -20 ° C är det absolut nödvändigt att täcka. De är täckta med en ram täckt med säckväv eller agrofibre, strö på toppen med ett lager jord, kartong, takpapp, grangrenar, spunbond, lutrasil. Vik grenar, fäst dem mot marken. Endast transplanterade växter med avskurna grenar är helt inslagna i fiberduk, täckta med snö eller ett lager torv, kompost, sågspån.

Bild
Bild

Täck inte för tidigt. Växten måste härdas … Vid temperaturer från -0 ° C till -5 ° C tål buskarna en vecka. Korrekt transplanterade växter kommer att slå rot på ett tillförlitligt sätt. I juli-augusti nästa år blir det möjligt att skörda den första grödan efter transplantationen.

Rekommenderad: