Hur Matar Man Krysantemum? Toppdressing På Sommaren I Juni. Hur Befruktas Så Att Det Blommar Snabbare? Hur Befruktas Det För Tillväxt?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matar Man Krysantemum? Toppdressing På Sommaren I Juni. Hur Befruktas Så Att Det Blommar Snabbare? Hur Befruktas Det För Tillväxt?

Video: Hur Matar Man Krysantemum? Toppdressing På Sommaren I Juni. Hur Befruktas Så Att Det Blommar Snabbare? Hur Befruktas Det För Tillväxt?
Video: The secret to more flowers on your cacti and it also works for other flowering plants 2024, Maj
Hur Matar Man Krysantemum? Toppdressing På Sommaren I Juni. Hur Befruktas Så Att Det Blommar Snabbare? Hur Befruktas Det För Tillväxt?
Hur Matar Man Krysantemum? Toppdressing På Sommaren I Juni. Hur Befruktas Så Att Det Blommar Snabbare? Hur Befruktas Det För Tillväxt?
Anonim

Riklig blomning av krysantemum är endast möjlig med regelbunden matning. Det är viktigt att veta hur man matar det, vilket gödselmedel som ska appliceras under olika årstider.

Bild
Bild

Vilka spårämnen behöver krysantemum?

Växten ställer höga krav på jordens sammansättning. För frodig blomning måste du befrukta ordentligt. För att få krysantemum att blomma snabbare kan du mata det med en blandning av nässla och maskros. Busken behöver gödsel som innehåller tillräckligt med kväve, fosfor och kalium.

  • Kväve är extremt viktigt för växten i det första skedet av växtsäsongen. Ämnet skapar gynnsamma förhållanden för buskens tillväxt, mättar bladen och blommorna med färg. Bristen på kväve framgår av bladens blekhet, deras snabba gulning och faller av. Stunted, dåligt utvecklade blomställningar förklaras också av brist på kväve.
  • Fosfor bidrar till tillväxt av blomknoppar och motståndskraft mot olika sjukdomar. Den används för riklig och långvarig blomning. Fosforbrist indikeras av en lila kant på bladen och en fördröjning av blomningen i flera veckor.
  • Kalium stimulerar tillväxten av rhizomer, reglerar den metaboliska processen och gör det möjligt för växten att ackumulera kolhydrater. Kaliumbrist leder till curling och torkning av bladen, gallring av stjälkarna, uppsättningen av ett litet antal knoppar, dålig utveckling och gradvis vissning av busken.
Bild
Bild
Bild
Bild

Andra spårämnen behövs också i knappa doser: koppar, mangan, zink, molybden, kobolt, bor, etc.

Höga sorter av krysantemum behöver mer få en stor mängd kalium, underdimensionerade - kväve.

Bild
Bild

Gödselmedel

Minerala och organiska komplex kompenserar för bristen på näringsämnen som förlorats efter blomningen, hjälp att få styrka inför nästa säsong.

  • Organiska typer av gödningsmedel inkluderar kogödsel och kycklinggödsel, som innehåller nitrat och en stor mängd kväve.
  • Ask blandas ofta med gödsel. Den innehåller fosfor och kalium. Blandningen hjälper till att stärka rhizomen och lövverket.
  • Urea innehåller saltpeter. Det gör det möjligt att färga bladen och stärka skotten.
  • Benmjöl, aska, superfosfater innehåller mycket fosfor, utan vilket rotens fulla utveckling inte kan ske.
  • Superfosfat innehåller kalium. Blandat med kogödsel ger den tillräckligt med kaliumnäring till blomman under spirande skede.
  • Kaliumsulfat befruktas när torkning och gulning av kanterna på bladen dyker upp.
  • Kaliumsulfat ger knopparna hälsa, blommor - ljusstyrka.
  • En blandning av nässla och maskros används för snabb blomning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing vid olika perioder

Tidig applicering av gödningsmedel ger krysantemum hälsa och skönhet.

Vår

Korrekt vårmatning garanterar riklig och långvarig blomning till sen höst. Under säsongen för uppvaknande av naturen behöver blomman frekvent kvävepåfyllning, vilket rekommenderas att appliceras efter varje vattning för att säkerställa snabb tillväxt av bladen och skapa en gynnsam miljö för ytterligare blomning. I det här fallet är det nödvändigt att övervaka jordens kvalitet. Med ökad densitet och surhet måste den blandas med sand och träaska.

På våren behöver busken matas med gödsel och humus . Ammoniakkväve används i flytande form. Näringsämnen bör finnas på ett tillräckligt djup i lätt sur och bördig jord. I början av växtsäsongen måste växten matas med mineralgödsel och träaska. Under den här säsongen av året behöver sorter av krysantemum med små blommor följande förhållande mellan kväve, fosfor och kalium - 25: 25: 45 g. Höga buskar med stora blommor kräver 50 g kväve, 25 g fosfor och 25 g kalium per 1 kvm. m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sommar

På sommaren behöver växten kalium, fosfor och kväve. Mängden kväve bör minskas på sommaren, eftersom dess överskott leder till skörhet i stammen och ett överflöd av lövverk. Dessutom rekommenderas att ansluta läkemedlet "Bud" i en andel av 10 g ämne per 10 liter vatten. Sprutning utförs två gånger under perioden med ackumulering av styrka av knopparna.

Toppdressing, som genomförs i juni och juli, skapar gynnsamma förhållanden för frodig blomning på hösten . Växterna matas var 10: e dag. Minerala och organiska gödningsmedel alternerar.

I juni är det viktigt att inte bränna krysantemum med ett överskott av mineralgödsel. I augusti är det nödvändigt att utesluta kväve från komplexet och öka dosen kalium och fosfor. Vid den här tiden får blomman styrka för riklig blomning och förbereder sig för en snabb återhämtning efter övervintringen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Höst

För att undvika att blommor dör kan busken inte befruktas med kväve på hösten. I detta skede är det nödvändigt att mata med benmjöl och aska. På vintern sönderdelas de av markmikroorganismer och får en form som lätt kan assimileras av krysantemum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalsrekommendationer

Experter rekommenderar att välja medel för matning av krysantemum i specialiserade butiker:

  • för att förbättra blommans dekorativitet och tillväxt - gödselmedel från Beauty -serien, skapad i Bona Forte -laboratoriet;
  • för aktiv tillväxt och snabb blomning - preparatet "Kemira" och "Kemira Lux";
  • för att stimulera tillväxt och blomningstid - betyder "Knopp".
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur matar man ordentligt?

För att få underbara krysantemum bör du följa instruktionerna för korrekt genomförande av utfodring. Innan du planterar måste du berika jorden med gödningsmedel. Var noga med att använda kogödsel och kycklinghumus . De fungerar som en utmärkt kompost. En halv hink mullein eller kycklinggödsel hälls med vatten i en mängd av 10 liter och försvaras i en vecka för att avlägsna överskott av ammoniak. Blandningen omrörs regelbundet. Den resulterande ko -lösningen späds ut med vatten i ett förhållande av 1: 10 och kycklinglösning - 1: 20. Förbrukningen av vätska per växt är 1 liter.

Färsk mullein innehåller mycket ammoniak, så du behöver inte använda den, annars försvinner roten om 2-3 dagar. Höstmatning med färsk gödsel från en ny rabatt utgör ingen fara för rhizomen, eftersom komposten ruttnar under vintern.

Bild
Bild

Efter plantering av skott i öppen mark behövs behandling med ett mineralkomplex med tillsats av supersulfat . Den första utfodringen utförs en vecka efter plantering. Därefter appliceras gödningsmedel var 10: e dag fram till spirande. Om ögonblicket för införande av fosfor saknas måste det tillsättas den flytande toppdressingen. För att undvika att bli bränd bör blomman befruktas noggrant vid själva roten. I detta fall måste man se till att ämnet inte faller på stjälken, bladen och blommorna.

Bild
Bild

Vanliga misstag

Ofta börjar nybörjare mata utan att först vattna blomman. Gödsel på torr mark kommer att bränna rotsystemet. Våt jord gör att gödningsmedlet kan fördelas jämnt och snabbt ge busken näringsämnen. Vissa människor applicerar kväve på jorden på hösten. Detta kan inte göras, eftersom växten dör.

Ett vanligt misstag är att regelbundet gödsla hemodlade blommor efter spirande . Krysantemum i en kruka tömmer snabbt ut jorden, vilket negativt påverkar blomningens varaktighet och prakt. En preliminär noggrann utfodring av jorden med kaliummonofosfat är nödvändig. Det är en blandning av kväve, fosfor och kalium i följande proportioner 1: 3: 2. Det måste spädas med vatten i förhållandet 1: 10 och växten måste befruktas var 10: e dag. Du kan lägga till kogödsel och kycklinggödsel till gödselmedlet. När de första knopparna dyker upp slutar matningen.

Rekommenderad: