Kokos Torv: I Briketter Och Andra Former. Hur Använder Man Plantans Substrat? Ansökningar Och Beskrivning

Innehållsförteckning:

Video: Kokos Torv: I Briketter Och Andra Former. Hur Använder Man Plantans Substrat? Ansökningar Och Beskrivning

Video: Kokos Torv: I Briketter Och Andra Former. Hur Använder Man Plantans Substrat? Ansökningar Och Beskrivning
Video: Pipettering - Mätpipett 2024, Maj
Kokos Torv: I Briketter Och Andra Former. Hur Använder Man Plantans Substrat? Ansökningar Och Beskrivning
Kokos Torv: I Briketter Och Andra Former. Hur Använder Man Plantans Substrat? Ansökningar Och Beskrivning
Anonim

Under lång tid ansågs kokosnötskal vara ett värdelöst slöseri. För bara en tid sedan lärdes skalet av en palmmutter att bearbetas och användas som ett organiskt substrat för odling av frukt, bär, grönsaksgrödor, samt sängkläder i terrarier för uppfödning av sniglar, ödlor och vissa insektsarter.

Vad det är?

Kokos torv är en komprimerad torr massa av malda och krossade partiklar av kokosskal, bestående av fibrer och spån. Ett sådant substrat är tillverkat av torkade råvaror och för att kunna användas för dess avsedda ändamål är torv genomblöt i vatten.

Råvaran kan males på flera sätt. Men kokos torv kan bara hänföras till den produkt som, när den malts, har den finaste fraktionen.

Bild
Bild

Utgivningsformer

Kokos torv representeras på marknaden av flera producenter samtidigt. Varje tillverkare producerar kokosjord i flera former samtidigt.

  • Briketter . De är den vanligaste formen av utsläpp av kokosjord. Deras vikt kan variera från 0,5 till 5 kilo per förpackningsenhet. Briketter förseglas oftast i transparent glimmer med en etikett och instruktioner inbäddade inuti. Från 1 kg torr jord kan du få cirka 5 kg färdigt substrat. Därför kan du, om du köper ett substrat i briketter, omedelbart beräkna det nödvändiga antalet förpackningar för att få färdig jord i önskad volym.
  • Fiber . Denna typ är tunna stavar upp till 30 cm långa. Jord med denna form används som ett tillägg till den finare fraktionen för att skapa näringsrik jord och behålla fukt i den under en längre period.
  • Biljard . För deras tillverkning används kokosfibrer. Använd tabletter i jordbruksteknik för odling av plantor av odlade växter eller blommor.
  • Coco chips . De är tunna flingor och spån. Används oftast i växthus för odling av exotiska blommor och växter.
  • Komprimerad matta . Marken här representeras av en blandning av torv, fibrer och kokosflisar pressade ihop.
Bild
Bild
Bild
Bild

Var används den?

Kokos torv används oftast vid växtodling och kan användas som:

  • ett oberoende näringssubstrat för odling av grönsaker i sängarna;
  • jord för odling av inomhusväxter, både utbredda och exotiska arter, till exempel anthurium, orkidéer, ormbunkar;
  • mulch vid odling av buskar, frukt- eller bärträd;
  • stödsubstrat för plantor;
  • bördig jord i växthus och växthus;
  • näringssubstrat i växthus, vinterträdgårdar, utställningar av exotiska växter.

Dessutom används kokostorv i stor utsträckning som sängkläder i terrarier när man föder upp spindlar, ödlor, sniglar eller sköldpaddor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsfunktioner

Kokos torv är en miljövänlig produkt. När du förbereder det krävs inte personlig skyddsutrustning.

För att förbereda en bördig jord från kokos torv måste du ta följande steg

  • Läs instruktionerna. Rekommendationer för markberedning anges vanligtvis på etiketten.
  • Förbered den mängd vatten som krävs. Du kan använda både kall och varm vätska. Vid användning av varmt vatten kan förberedelsestiden för substratet minskas något.
  • Förbered en behållare för beredning av jord. Här bör man komma ihåg att dess dimensioner bör vara mycket större än volymen av torr torv, eftersom när torrsubstansen sväller kommer torrsubstansen att öka avsevärt i storlek.
  • Om ett substrat används i briketter är det nödvändigt att separera den erforderliga mängden torrsubstans från den totala massan. Om du har valt tabletter är det bättre att blöta var och en i en separat behållare. Och när man använder pressmattor bör man uppmärksamma mängden vätska som används och den fullständiga mättnaden av alla delar av substratet med vatten. På grund av att det finns flera typer av slipning i mattorna kan de impregneras ojämnt.
  • Häll torr torv med vatten, låt svälla. Den nödvändiga tiden är oftast från 10 till 20 minuter, beroende på frisättningsformen.
  • Efter utgången av den tid som anges i instruktionerna blandas det resulterande substratet, de befintliga klumparna knådas tills en homogen substans erhålls.
  • Töm av resterande vätska. För torrare jord, t.ex. när den används som terrariumsängar, lägg den på en torr trasa och vrid ur den igen.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du använder kokos torv som gödningsmedel eller jord för växande växter, kom ihåg att odlingsmiljön för kokos är riklig i närvaro av havssalt, som också ackumuleras i växternas hud. Och i ordning för att befria jorden från saltföroreningar, före utspädning, bör det torra substratet sköljas 3-4 gånger under rinnande vatten med hjälp av ett durkslag . Innan du spädar torv med vätska bör du också vara uppmärksam på informationen om tillsats av mineraltillskott och vitaminkomplex till det torra substratet. Om sådan information inte finns tillgänglig kan du berika kokosnöt torv själv genom att tillsätta ett eller annat gödselmedel till vattnet när du förbereder substratet.

Således kommer användningen av kokos torv som näringsjord för växter att hjälpa till att behålla fukt och gödningsmedel i jorden under en längre tid, vilket kommer att leda till en minskning av mängden vattning och minska frekvensen av användning av mineraltillskott. Förutom, miljövänlig kokosnöt torv är inte angripen av skadedjur, vilket hjälper till att undvika att skadliga mikroorganismer bildas i sådan mark och minimerar växtsjukdomar.

Användningen av kokosnötsubstrat är inte begränsad till dess användning under endast en säsong. Torv i terrarier hjälper till att skapa det mikroklimat som är nödvändigt för ett exotiskt husdjur.

Rekommenderad: