Toppdressing Av Paprika: Hur Man Matar Paprika På Det öppna Fältet Och I Ett Växthus Om Det Växer Dåligt? Vilket Gödningsmedel Gillar Peppar? Vad Kan Vattnas I Juni För äggstocken?

Innehållsförteckning:

Video: Toppdressing Av Paprika: Hur Man Matar Paprika På Det öppna Fältet Och I Ett Växthus Om Det Växer Dåligt? Vilket Gödningsmedel Gillar Peppar? Vad Kan Vattnas I Juni För äggstocken?

Video: Toppdressing Av Paprika: Hur Man Matar Paprika På Det öppna Fältet Och I Ett Växthus Om Det Växer Dåligt? Vilket Gödningsmedel Gillar Peppar? Vad Kan Vattnas I Juni För äggstocken?
Video: Skola om paprikor första gången 2024, Maj
Toppdressing Av Paprika: Hur Man Matar Paprika På Det öppna Fältet Och I Ett Växthus Om Det Växer Dåligt? Vilket Gödningsmedel Gillar Peppar? Vad Kan Vattnas I Juni För äggstocken?
Toppdressing Av Paprika: Hur Man Matar Paprika På Det öppna Fältet Och I Ett Växthus Om Det Växer Dåligt? Vilket Gödningsmedel Gillar Peppar? Vad Kan Vattnas I Juni För äggstocken?
Anonim

Paprika är en ganska nyckfull gröda som kräver speciella odlingsförhållanden. När man odlar en sådan växt är det oerhört viktigt att observera matningsregimen och göra det korrekt. Gödselalternativ kommer att vara användbara för dem som planerar att odla paprika i sin sommarstuga.

Bild
Bild

Hur bestämmer jag vad en peppar behöver?

Paprika tar alla näringsämnen från jorden, och om en saknas kommer det omedelbart att påverka kulturens utseende.

Låt oss bekanta oss med de mest uppenbara tecknen på brist på användbara element i söt paprika

  • Kväve … Med brist på kväve får kulturen långsamt grön massa, växer trögt och dåligt. Bladen blir gula, det finns få äggstockar. Lösningen är mulleinmatning. Du måste också sluta ge kalcium.
  • Kalcium … Bladkrullning, liksom utseendet på grågula prickar på den, är ett tydligt tecken på brist på kalcium. I det här fallet måste du omedelbart stoppa tillförseln av kväve- och kaliumgödselmedel. Kalcium och kväve "konkurrerar" ständigt med varandra, så de kan inte användas tillsammans.
  • Fosfor … Om bladen har fått en konstig rödaktig eller lila nyans kan det tyda på fosforbrist. Du kan bli av med problemet genom att gödsla paprikorna med superfosfat.

Förutom dessa element behöver paprika definitivt kalium. Det gör att frukten blir saftigare och godare.

Jod, koppar, mangan och några andra element påskyndar odlingens tillväxt och ökar den allmänna immuniteten.

Bild
Bild

Vad kan du mata?

Det finns många olika produkter att välja mellan för att mata paprikan. Dessa kommer att vara både folkliga metoder och färdiga komplexa produkter som kan köpas i trädgårdsbutiker.

Folkmedicin

Sådana gödningsmedel är bra eftersom det inte finns någon kemi i dem. De utgör ingen fara för växter, människor eller nyttiga insekter som flyger till platsen.

Här är några toppdressingsrecept som du kan applicera på paprika

  • Mullein … Detta gödningsmedel stimulerar väl tillväxten av grön massa. Det måste dock spädas ut före användning, eftersom ett rent mullein kan orsaka allvarliga brännskador och växtdöd. Toppdressing späds ut med vatten i förhållandet 1: 10.
  • Kycklingspillning … Detta gödningsmedel är ett bra alternativ till mullein. Många trädgårdsmästare tycker att det är ännu mer potent. Koncentrationen är följande: 1 del spillning och 20 delar vatten. En sådan blandning bör infunderas i 24 timmar.
  • Träaska … Askan som finns kvar från det brända trädet kommer också att fungera som ett utmärkt gödningsmedel för paprikan. Med sin hjälp kommer det att vara möjligt att minska surheten i jorden, mätta den med fosfor och kalium. Det används både torrt och som infusion. Den senare erhålls genom att lösa upp ett helt glas aska i en 10 liters hink med varm vätska.
  • Bananskal … Denna produkt innehåller mycket kalium och kan enkelt kompensera för bristen på ett sådant element. Infusionen för vattning av paprika görs enligt följande: 3 skalar hälls i 3 liter varmt vatten och lämnas sedan i 72 timmar för att infunderas.
  • Äggskal … Kycklingäggskal innehåller ganska mycket kalcium. För att förbereda lösningen behöver du skal av 3 ägg (rå), samt 1,5 liter varm vätska. Blandningen infunderas i 3 dagar.
  • Bröd … Sådan matning gör att du kan öka växternas immunitet. För att göra det måste du hälla ett kilo rågbröd med en hink vatten och sedan stå i 5 timmar. I slutet filtreras vätskan.
  • Mjölk och jod … Dessa två ingredienser, som interagerar med varandra, påskyndar tillväxten av paprika, gör skörden rikare och mer utsökt. Lösningen består av följande komponenter: 9 delar vatten, 1 del mjölk (kan ersättas med vassle) och 10 ml jod.
  • Nässlor och andra örter … Ogräs och blommor desinficerar jorden väl och förhindrar skadedjur. För matlagning behöver du en fat eller annan stor behållare. Den fylls med hackade örter med 2/3, resten hälls med kallt vatten. Därefter placeras behållaren i solen för att starta jäsningsprocessen, medan locket måste stängas. Rör om då och då. Efter att infusionen är klar kan den användas, men den valda mängden förspäds i vatten i ett förhållande 1: 1.
  • Jäst … Jäst är en produkt full av alla slags element. De innehåller en stor mängd kväve, liksom mycket fosfor, vitaminer och andra användbara komponenter. För att förbereda lösningen måste du ta 200 g färsk jäst och lösa upp dem i en liter uppvärmt vatten. Den resulterande blandningen sedimenteras under en dag, sedan späds den ut med vatten i förhållandet 1: 5.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färdiga gödningsmedel

Peppar är också mycket förtjust i färdiga mineralkomplex. De måste anges i enlighet med instruktionerna från tillverkaren.

Tänk på flera alternativ för färdigt gödningsmedel för paprika

  • Urea … Denna toppdressing har en mycket hög kvävehalt. Urea används både för sprutning och torkning. Utöver det kan kalciumnitrat fungera som en bra kvävekälla.
  • Torv oxiderar … Ett utmärkt gödningsmedel för paprika, eftersom det starkt stimulerar deras tillväxt. Tack vare sådan matning ökar mängden skörd, frukterna är mer krispiga och vackra. Gödsel används för bevattning, som regel räcker det med en 1% lösning.
  • Kaliumsulfat … Denna dressing gör frukterna mer välsmakande, eftersom det ökar mängden socker och användbara element i dem. Den kan användas tillsammans med andra gödningsmedel.
  • Superfosfat … Ett sådant fosforgödselmedel förbättrar tillväxten av paprika, bildar en stark immunitet i den. Topdressing används både i granulat och i flytande form.
  • Nitroammofoska … Om den används korrekt ger denna dressing dig möjlighet att få en rik skörd av grönsaker. En hink på 10 liter kräver 40 fodergranulat. Om dosen ökas kommer växterna att börja ackumulera nitrater, som är hälsofarliga.
  • ravsyra … Detta ämne i sig fungerar inte som en speciell utfodring, men det gör att andra gödningsmedel kan absorberas mycket bättre. Den kan användas för både vattning och sprutning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom de matningar som redan nämnts kan följande balanserade produkter köpas på trädgårdsavdelningar

  • " Orton Micro-Fe " … Detta komplex innehåller allt du behöver för korrekt tillväxt och utveckling av paprika.
  • " GUMI " … En sådan toppdressing har i sin sammansättning nästan allt som en peppar kan kräva. Det är särskilt effektivt om vädret ständigt är ogynnsamt för kulturens tillväxt på gatan.
  • " Idealisk " … Detta komplex läker växter och fungerar som ett utmärkt förebyggande av skadedjur.
Bild
Bild
Bild
Bild

Regler och tidpunkt för utfodring

Paprika kommer att kräva flera förband under hela deras tillväxtperiod, och dessa förband bör appliceras enligt ett visst schema. De börjar med beredningen av jorden. Jorden måste vara mättad med användbara element så att peppar omedelbart börjar absorbera dem. Gödsla jorden på hösten eller våren … Om det är höst måste du mata landet 2 gånger: omedelbart före och efter vintern. För 1 m² av trädgården behöver du 10 kg kompost eller humus.

Du kan också använda denna blandning: ett glas aska, en tesked superfosfat och en matsked kaliumsulfat. Viktigt: om sängarna befruktas två gånger måste det organiska materialet och mineralkomplexet varvas. Efter att ha fyllt på toppdressingen täcks jorden med en film och lämnas.

I ett växthus kommer jorden att vara klar om ett par dagar, medan den öppna marken blir mättad först efter en och en halv vecka.

Bild
Bild

Under plantperioden

Det första gödningsmedlet ges till paprika även när de är i plantläget. Under denna period behöver unga växter mest av allt kväve, så befruktning sker på grundval av detta. En liter vatten värms upp något på spisen och sedan tillsätts ett gram ammonium och kaliumnitrat där, samt 3 g superfosfat.

Sådan utfodring bör utföras hemma 7 dagar efter att paprikan plockats. Därefter utförs ytterligare två av samma förband, var sju dagar efter föregående … Kaliumnitrat tas redan i mängden 8 g. Förresten, det angivna gödningsreceptet passar bra med flytande svart te.

En matsked av de använda tebladen hälls i 3 liter kokande vatten, insisteras i 5 dagar. Du måste vattna varje buske.

Bild
Bild

Med tiden kommer plantorna att växa aktivt, och de kommer att kräva mer och mer gödningsmedel. När två blad bildas på paprikorna är det bättre att mata dem med Azophos eller Nitroammophos. Du kan också använda organiskt gödningsmedel, vars koncentration diskuterades ovan. Kycklingspillning, mullein, aska kommer att göra. Toppdressing ska vara 2 : Omedelbart efter öppnandet av det andra bladet och 2 veckor efter det första.

Bild
Bild

I det öppna fältet

Peppar fortsätter att matas efter plantering i öppen mark. Som regel är det här i början av juni. Unga plantor kommer att behöva mycket kväve, så jorden måste behandlas med organiskt gödningsmedel, fermenterade örter, ammoniumnitrat … Du bör välja ett alternativ. Dessutom kan du använda köpt gödselmedel, till exempel "GUMI". Vidare måste plantor i det öppna fältet matas varannan vecka före blomningen.

I juli blommar paprikan och man måste se till att ett tillräckligt antal äggstockar bildas på växterna. Bor är perfekt för detta .… Toppdressing kommer att vara blad, plantorna sprutas helt enkelt. För att förbereda en lösning löses 6 g borsyra i en hink vatten (10 l). Du kan också använda andra produkter som innehåller bor. De måste uppfödas enligt instruktionerna. Förutom bor tillsätts kalium och kalcium.

Under fruiting behöver paprika verkligen kalium .… För att befrukta grödan kan du ta kaliummonofosfat (20 g per 10 l vatten). En infusion av träaska är också väl lämpad. Ett glas av ämnet måste spädas i en 10-liters hink vatten och insisteras i 10 dagar. Men kom ihåg att en sådan infusion ökar mängden alkali i jorden.

Dessutom måste paprikan matas en gång med mullein vid frukttiden (1: 20).

Bild
Bild
Bild
Bild

I växthuset

Att odla paprika i ett växthus skiljer sig inte så mycket från att odla utomhus. Toppdressing kommer att vara densamma, men det finns flera viktiga nyanser.

  • Före plantering bereds en jordblandning från 3 delar växthusmark, 1 del aska och samma mängd humus. Blandningen sätts till brunnarna.
  • För att mata paprikorna i växthuset med kväve och fosfor, ta 2 matskedar 1% nitratlösning, liksom superfosfat, löst i en hink med vatten. Med denna blandning befruktas kulturen vid var tredje vattning.
  • 14 dagar innan frukterna skördas stoppas rotmatningen med mineralkomplex helt.
Bild
Bild

Användbara tips

Här är några tips för att odla och mata paprika.

  • Applicera inte för mycket gödselmedel … Om marken är mycket bördig kanske de inte alls behövs.
  • Försök att dosera kväve , eftersom dess överskott kommer att orsaka ett litet antal frukter.
  • Gödselmedel ska spädas i varmt och tidigare sedimenterat vatten .… Dessutom är det värt att vattna innan du matar marken, och efter att ha matat den, lossa den.
  • Bra beslut - alternativa mineralkomplex och folkmedicin .
  • Det är nödvändigt att bearbeta kulturen så att föreningarna inte faller på bladen .… Vid höga koncentrationer kan du bränna lövverket.

Rekommenderad: