Mata Gurkor Under Blomningen: Hur Man Matar Mjölk När Den Blommar I Det öppna Fältet? Andra Sprutprodukter

Innehållsförteckning:

Video: Mata Gurkor Under Blomningen: Hur Man Matar Mjölk När Den Blommar I Det öppna Fältet? Andra Sprutprodukter

Video: Mata Gurkor Under Blomningen: Hur Man Matar Mjölk När Den Blommar I Det öppna Fältet? Andra Sprutprodukter
Video: ODLA GURKA - tips och råd 2024, Maj
Mata Gurkor Under Blomningen: Hur Man Matar Mjölk När Den Blommar I Det öppna Fältet? Andra Sprutprodukter
Mata Gurkor Under Blomningen: Hur Man Matar Mjölk När Den Blommar I Det öppna Fältet? Andra Sprutprodukter
Anonim

Toppdressing är nödvändig för varje växt. Med dem växer planteringar mer aktivt, de får färg bättre. Dessutom förbättrar nyttiga näringsämnen fruktens smak och kan förlänga fruktperioden, liksom stärka växterna, vilket i hög grad hjälper dem med attacker av olika skadedjur. Hur, när och vad man ska mata gurkor med kommer vi att berätta nedan.

Bild
Bild

Frekvens

Sommarboende som redan har erfarenhet i detta avseende rekommenderas att mata gurkplantorna 4 gånger

  1. Den första utfodringen utförs vanligtvis två veckor efter plantering av gurkor i öppen mark eller i ett växthus. Oftast, på detta stadium, har växten redan flera blad.
  2. Andra gången matas i fasen när de första knopparna börjar bildas i växten.
  3. I den tredje, när den redan har blommat.
  4. Den fjärde utfodringen, som också är den sista, utförs under fruktperioden.

Vissa trädgårdsmästare utför också den femte utfodringen. Detta görs dock endast om jorden där plantorna planteras inte är särskilt bördig, vilket kan leda till en minskning av deras frukt.

Dessutom kan du mata växten igen om gul färg dominerar på deras blad, liksom om de börjar blekna eller växa dåligt och inte skiljer sig åt i riklig fruktning.

Bild
Bild

Vad kan du mata?

Organisk

Organiskt gödningsmedel inkluderar till exempel infusion av mullein eller fågelspillning. Sommarboende med lång erfarenhet rekommenderar att du förbereder den nödvändiga näringslösningen i förväg så att den hinner med tinktur.

För att förbereda en sådan komposition måste du lösa upp fågelspillning i varmt vatten i förhållandet 1 till 15. Efter 5 dagar kan du säkert vattna dina planteringar med en färdig lösning.

Om du bestämmer dig för att förbereda en komposition från en mullein måste du ta 1,5 kilo per 10 liter vatten . Det bör också infunderas, varefter det måste filtreras.

Bild
Bild

Formuleringar som innehåller dessa två ingredienser hjälper till att mätta planteringar med kväve . Vanligtvis används dessa lösningar under den period då växter redan blommar för att hjälpa dem att få viktiga näringsämnen och stärka dem. I det här fallet måste du tilldela en liter av den färdiga lösningen för var och en av växterna.

När äggstockarna börjar bildas i gurkor, behöver de särskilt under denna period matning, vilket ger dem kalium och kalcium. För detta använder sommarboende lösningar som innehåller aska.

För att göra detta måste du fylla 1/3 av askhinken med varmt vatten . All denna lösning ska infunderas i 2-3 dagar på en varm och mörk plats. Därefter måste vätskan filtreras. Den kan användas både för sprutning av planteringar och för vattning.

Tänk dock på att toppdressing från aska inte kan kombineras med förband som innehåller kväve, annars riskerar du att orsaka stor skada på växten.

Bild
Bild

Mineralgödsel

När det gäller mineralförband godkänner inte alla sommarboende dem på grund av att de är tillverkade under kemiska förhållanden och det finns risk för att anläggningen skadas. Men om du använder sådana medel korrekt, exakt följer instruktionerna och observerar doserna, kommer allt att bli bra med dina planteringar, de kommer att kunna ta emot de ämnen de behöver och fortsätta att växa aktivt. Dessa ämnen är mycket effektiva, de bästa av dem är följande:

  • ammoniumnitrat;
  • superfosfat;
  • kaliumnitrat;
  • nitrofoska;
  • kaliumsalt.
Bild
Bild
Bild
Bild

För självberedning av lösningen kan du använda flera av dessa ämnen samtidigt. Så, till exempel, 30 gram ammoniumnitrat, 40 gram superfosfat och 20 gram kaliumsalt tas för 10 liter vatten. En sådan lösning under plantans blomningstid kommer att förse den med de viktigaste ämnena, som inkluderar fosfor, kalium och kväve.

Vissa sommarinvånare använder sig också av industrigödsel när anläggningen börjar utvecklingsfasen för äggstockarna. Sådana medel kan köpas i vilken förortsbutik som helst. De mest effektiva av dem är komplexen som produceras av följande tillverkare:

  • "HERA";
  • Fertika;
  • Agricola;
  • "Rensa blad";
  • "God kraft";
  • "Biona";
  • Fasco.

Bland deras gödningsmedel finns det som är uteslutande lämpliga för gurkplanteringar, och det finns sådana som kan användas för andra grödor. När du använder dem rekommenderar vi starkt att du följer instruktionerna på förpackningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Biostimulantia

Sådana medel används också aktivt av sommarboende. De utmärks av sin miljövänlighet och avsaknad av kemikalier i kompositionen. Jäst anses vara den mest effektiva biostimulanten. Det är inte svårt att förbereda toppdressing från dem.

Både torr och rå jäst kan användas för att skapa detta gödningsmedel . För att göra detta behöver du ett paket med denna komponent, som ska spädas med 10 liter uppvärmt vatten. Därefter måste du lämna lösningen för att den ska jäsa i 6 timmar. För större effektivitet kan du lägga till 2 matskedar strösocker till lösningen. Sedan kan lösningen användas, för varje växt tar det cirka 1,5 liter.

Tänk samtidigt på att det rekommenderas att använda lösningen omedelbart efter tillagningen, annars förlorar den alla dess egenskaper. Du kan lagra den i högst 3 dagar!

Bild
Bild

En sådan gödslingslösning har en fördelaktig effekt på rotsystemet, vilket gör att den kan påskynda utvecklingen och bli starkare, tack vare vilken växten blir mer resistent mot sjukdomar och ger goda och välsmakande frukter.

Använd jästlösningen 3 gånger per säsong:

  • under perioden då de första skotten bildades, vilket ger en drivkraft för deras mer aktiva tillväxt;
  • under utseendet på de första blommorna, vilket bidrar till bildandet av äggstockar;
  • i slutet av det första skedet av fruiting, vilket har en gynnsam effekt på det andra steget.
Bild
Bild

Folkmedicin

Mjölk och jod

En liknande lösning har en fördelaktig effekt på växten. Det hjälper plantningen att växa mer aktivt, stärker den, ökar motståndet mot attacker av parasitiska insekter och förbättrar också fruktens smak. En sådan lösning används både för vattning och för behandling av rotsystemet.

För denna lösning behöver du 25 droppar jod och en liter mjölk . Allt detta bör blandas väl och infunderas i cirka 10 timmar. Därefter kan lösningen användas, men med 2 veckors intervall.

Jod är lämpligt inte bara för att stärka växter och stimulera deras tillväxt, utan också för behandling av brunröta. För att göra detta behöver du 100 milliliter av produkten och 200 milliliter vatten. Behandlingen av sjuka delar måste utföras inom 5 dagar.

Bild
Bild

Honung

Detta är en annan komponent som erfarna sommarboende använder för att mata växter. För att förbereda lösningen behöver du 20 gram honung och en liter uppvärmt vatten . Allt detta måste blandas noggrant. Du kan börja använda lösningen när dess temperatur är lika med omgivningstemperaturen.

Denna metod hjälper till att locka nyttiga insekter, vilket kommer att bidra till pollinering av växter och därigenom öka ditt utbyte . Vanligtvis används lösningen i början av sommaren, innan växten börjar blomma. De utför behandlingen med ett sådant botemedel flera gånger per säsong.

Dessutom finns det en annan lösning som innehåller honung som hjälper din plantering att slå rot och därefter ge dig en välsmakande och rik skörd. För denna lösning, använd 30 gram honung, som omrörs i 6 liter vatten . Därefter blöts växtsticklingar i det, vilket tar cirka 10 timmar. Under denna tid är växterna mättade med viktiga vitaminer och förstärkta.

Bild
Bild

Potatisskalning

För detta gödningsmedel behöver du en potatisskal, som måste fyllas med varmt vatten. Därefter måste lösningen lämnas i 2-3 dagar, och efter denna period fylls den på med 5 liter vatten. Efter det kan denna blandning användas för att vattna dina planteringar, den kan stärka dem, öka immuniteten och därigenom skydda mot sjukdomar.

Om så önskas kan du använda apelsinskal eller morotskal i stället för potatisskal.

Bild
Bild

Lökskal

En annan enkel lösning som kan användas för sprutning, tillsats i jorden eller för rotbehandling. För att förbereda det måste du hälla ett halvt glas lökskal med 5 liter vatten. Denna lösning ska infunderas i cirka 7 dagar. Därefter filtreras lösningen för att bli av med lökskalet, varefter den används i trädgården eller på växthusgurkor.

Bild
Bild

Hur sätter man in?

Växtnäring måste appliceras beroende på väderförhållanden. Molniga, men torra och varma dagar anses vara de mest gynnsamma för detta . Växten, och speciellt gurkan, absorberar alla användbara och nödvändiga ämnen i cirka 2 timmar, och därför bör regn om förväntas enligt prognosen inte gödas marken och plantera.

Innan du applicerar toppdressing, för att inte skada rotsystemet, måste jorden fuktas . Samtidigt behöver du inte dela med toppdressing, det kommer inte att sluta med något bra för din plantering.

Det är bättre att applicera toppdressing beroende på tillståndet hos dina gurkor med ett intervall på minst 2 veckor.

Bild
Bild

Användbara tips

  1. Läs recepten noggrant och följ anvisningarna strikt. Ett överskott av den eller den blandningen kan skada växtens lövverk.
  2. Det är inte nödvändigt att skilja sig från gödningsmedel, det är fullt av en aktiv uppsättning grön massa, vilket kommer att påverka växtens frukter negativt.
  3. Innan behandlingen påbörjas rekommenderas att se till att det inte finns några barn och husdjur på platsen.

Rekommenderad: