Toppdressing Av Gurkor Med Mullein: Proportionerna Av Lösningen. Hur Matas Gurkor I Växthuset Och I Det öppna Fältet? Hur Ofta Kan Du Vattna Dina Gurkor Med Gödselmedel?

Innehållsförteckning:

Video: Toppdressing Av Gurkor Med Mullein: Proportionerna Av Lösningen. Hur Matas Gurkor I Växthuset Och I Det öppna Fältet? Hur Ofta Kan Du Vattna Dina Gurkor Med Gödselmedel?

Video: Toppdressing Av Gurkor Med Mullein: Proportionerna Av Lösningen. Hur Matas Gurkor I Växthuset Och I Det öppna Fältet? Hur Ofta Kan Du Vattna Dina Gurkor Med Gödselmedel?
Video: How to Grow Cucumbers - Complete Growing Guide 2024, Maj
Toppdressing Av Gurkor Med Mullein: Proportionerna Av Lösningen. Hur Matas Gurkor I Växthuset Och I Det öppna Fältet? Hur Ofta Kan Du Vattna Dina Gurkor Med Gödselmedel?
Toppdressing Av Gurkor Med Mullein: Proportionerna Av Lösningen. Hur Matas Gurkor I Växthuset Och I Det öppna Fältet? Hur Ofta Kan Du Vattna Dina Gurkor Med Gödselmedel?
Anonim

För utfodring av gurkor är det vanligt att använda mullein, som antingen är färsk gödsel eller jäst på marken. Ett sådant organiskt tillsatsmedel är mycket effektivt, men bara om reglerna för dess användning iakttas.

Fördelar och nackdelar

Att mata gurkor med mullein har många fördelar

  • Du kan börja med det faktum att när detta gödningsmedel appliceras i jorden börjar aktiv reproduktion av mikroorganismer, vilket har en fördelaktig effekt på växternas tillväxt och utveckling. Detta händer på grund av att ämnet innehåller en enorm mängd mat och energi för de minsta varelserna.
  • Jordens kemiska och fysikaliska egenskaper förändras till det bättre, och olösliga föreningar omvandlas till lätt assimilerade.
  • Genom att mata med kogödsel kan du ändra jordens struktur, eftersom det finns tillräckligt med utrymme för fukt och luft mellan de små klumparna som uppstår.
  • Huminsyror, som ingår i humus, mättar jorden. Dessutom är gödningsmedlet rikt på kväve, kalium, fosfor och spårämnen i form av oxider tillgängliga för växter.
  • Om området där gurkorna växer är lera, hjälper organiskt gödselmedel att lossa det och förbättra luftgenomsläppligheten. Det blir lättare att ta hand om sängarna, dessutom börjar de värma upp snabbare på våren.
  • Vi får inte glömma att mängden salt i jorden minskar och markens surhet minskar avsevärt. Som ett resultat börjar rotsystemet att utvecklas snabbare, vilket innebär att fruktens tillstånd förbättras.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör tilläggas att fördelarna med mullein säkert inkluderar dess låga kostnad, mångsidighet och höga effektivitet. Den tillgängliga tillsatsen skadar inte jorden, den är säker för både växter och människor. I marken som matas absorberar gurkornas rötter mindre giftiga eller radioaktiva ämnen, men de absorberar snabbt användbara mineralkomplex.

När det gäller nackdelarna har mullein fortfarande några

  • Det är viktigt att förstå att i en överflödig mängd jord för gurkor är skadligt. Från en överflöd börjar lövverket vissna, ogräsutbredningen aktiveras och rotsystemet kan till och med ruttna något.
  • För att uppnå önskat resultat bör gödselmedel appliceras i ganska stora mängder - ibland upp till 300 kilo per hundra kvadratmeter mark per säsong. Förbrukningen av mullein är hög och dess användning är svår.
  • Under utfodring kan du av misstag överföra ogräsfrön till sängarna eller skicka patogena mikroorganismer i jorden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur odlar man olika typer av mullein?

För att befrukta gurkor odlas en flytande mullein oftast eller sängkläder läggs till.

Flytande

Flytande mullein är lämplig för:

  • förbereda humus, på vilken gurkbuskar kan utvecklas i framtiden;
  • organisera näringsrik vattning av växande grönsaker.

I sig själv erhålls denna lösning genom att blanda skräpfri gödsel och vatten. Det bör tilläggas att ströfri gödsel är ett ämne med medeltäthet, utan fragment av valfri kull och rik på kväve i ammoniakform.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan använda olika metoder för att förbereda flytande gödselmedel, men de handlar alla om att fylla en tredjedel av tunnan med uppslamning och sedan tillsätta vatten så att det inte stänker

  • Sedan kan du infusera lösningen i flera timmar och sedan späda ut med vatten i förhållandet 1 till 5 eller 1 till 10, beroende på hur fuktig jorden är och hur mycket den behöver näringsämnen. För att öka utfodringens effektivitet tillsätts urea och andra användbara komponenter.
  • Tillagning av mullein enligt den andra metoden kräver antingen att stänga fatet med ett lock, eller att spänna hålet med en transparent film för att förhindra förlust av ammoniak. Ämnet ska infunderas i minst en vecka, under vilken det bör omröras dagligen. Den färdiga lösningen späds ut med vatten i förhållandet 1 till 2 eller 1 till 4. Omedelbart före användning skulle det vara bra att tillsätta superfosfatpulver löst i en liter vatten till varje hink.
  • Slutligen kan den första blandningen av färsk gödsel och vatten infunderas under lock under 30 dagar under lock eller folie, under omrörning regelbundet. Efter ovanstående period kan den användas utan ytterligare vätska.
Bild
Bild

Skräp

Kullmullein är en massa som kom till trädgårdsmästaren blandad med ströfragment, det vill säga halm, torrt gräs, sågspån, hö eller torv. Detta hände, som du kanske gissar, på grund av att gödseln samlades direkt från kullen med djur: kor, hästar, får eller till och med kaniner.

Detta ämne kan användas på hösten som en del av ett komplext gödselmedel, eller det kan användas i kompostering . Det bör tilläggas att förekomsten av torv i kompositionen bidrar till en ökning av mängden ammoniumkväve, och hö och halm ger närvaro av kalium, fosfor och magnesium.

Bild
Bild

Kullmullinen saknar uppslamning, eftersom all fukt absorberas av kullmaterialet. Med tiden börjar den ruttna och förvandlas till näringsrik humus.

Hur matar man ordentligt?

Innan mullein används för att mata gurkor är det viktigt att komma ihåg att färsk, högkoncentrerad gödsel främst är farlig för växtens rotsystem, varför användning i denna form är strängt förbjuden. Flytande mullein kan vattnas direkt under bevattning . Sådan behandling kommer att kräva preliminär utspädning av koncentratet med rent vatten, i regel i förhållandet 1: 10. Under vattning måste du se till att vätskan inte kommer på lövverket och äggstockarna, eftersom detta orsakar brännskador.

Bild
Bild
Bild
Bild

I det öppna fältet är det vettigt att använda en flytande substans för att förbereda humus, på vilken grönsaker sedan kan växa . I det här fallet läggs torrt lövverk, toppar och halm ut i botten av det grävda hålet, som sedan vattnas med mulleininfusion. Efter att ha gjort flera lager kommer det att vara nödvändigt att täcka sängen med folie. Att vattna komposten med den biologiska produkten "Baikal EM-1" kommer också att påskynda processerna, och om ett par månader är humusen klar. I princip är samma humus lämplig för att fylla hål från tredje part före plantering och blandas med jord.

Bild
Bild

I växthuset används mullein på flera sätt

  • Före plantering appliceras strögödsel direkt på marken, varefter platsen grävs upp.
  • Den ruttnade massan kan också ge grödmullning. I detta fall är buskens stamcirkel fylld med gödsel så att skikttjockleken inte går utöver gränserna på 3-5 centimeter. Användbara ämnen kommer att falla i marken under bevattning.
  • Det kommer också att vara möjligt att befrukta växthusbäddar under vattning. I detta fall späds den flytande mulleinen i ett förhållande av 1 till 10, varefter varje kvadratmeter vattnas med 3 liter, direkt till roten.

Under fruiting är det bättre att blanda det flytande ämnet med träaska. Förresten, vissa trädgårdsmästare föredrar att inte vattna gurkorna vid roten, utan häller infusionen i specialgrävda spår bredvid sängarna. Så snart vätskan absorberas täcks groparna med jord.

Bild
Bild

I allmänhet kan du komma ihåg att den fasta strömullinen är inbäddad i marken under grävning med en fördjupning på minst 15 centimeter, och den flytande introduceras växelvis med rot- och bladmetoder. I början av säsongen är det bättre att vattna sängarna och i slutet - att spraya över grönskan.

Om gurkorna är övermättade med mullein, vilket kan gissas av ökningen av grön massa och bildandet av karga blommor mellan äggstockarna, är det värt att omedelbart utföra ett antal "räddnings" åtgärder. Under ungefär en veckas plantering är det inte värt att vattna alls, men att spraya kulturen med ett superfosfatextrakt kommer att vara användbart. Hon förbereder sig så här:

  • 60 gram pulver späds ut med 1 liter nykokt vatten och infunderas i 24 timmar;
  • när vätskan tappas måste den resulterande huven spädas med rent vatten så att varje hink har 100 milliliter superfosfat.

Räddningsåtgärder inkluderar också att lägga till en halv hink jord till varje buske och ta bort några blad från busken.

Bild
Bild

Hur ofta ska du använda den?

Mullein för gurkor används vanligtvis på hösten och våren. Det är viktigt att komma ihåg: även om organiskt material är säkert för grödan, kommer alltför ofta användning av det att leda till övermättnad av jorden med näringsämnen. Det antas att gurkor under växtsäsongen ska matas minst 4 gånger, med ett intervall på 12-14 dagar.

Mullein introduceras separat före plantering. Första gången grönsaker matas före blomningen, och sedan - under början av frukten. Nästa utfodring sker 2 veckor senare, och den sista efter ytterligare 3 veckor.

Bild
Bild

Det är vettigt att lägga till gödsel utan schemaläggning om växten har blivit slö och blad har tappat sin färg och börjat falla av . Tillsats av näringsämnen till jorden är också nödvändigt när äggstockarna torkar ut, deformation av plattorna, utseendet på flerfärgade fläckar, smakförstöring och minskning av antalet frukter. Vissa trädgårdsmästare applicerar organiskt gödningsmedel redan 2 veckor efter att plantorna planterats.

Rekommenderad: