Mata Gurkor Med Kycklingavfall: är Det Möjligt Att Mata Och Hur Man Vattnar I Det öppna Fältet Och I Växthuset? Hur Späds Gödningsmedlet I Granulär Och Färsk Form?

Innehållsförteckning:

Video: Mata Gurkor Med Kycklingavfall: är Det Möjligt Att Mata Och Hur Man Vattnar I Det öppna Fältet Och I Växthuset? Hur Späds Gödningsmedlet I Granulär Och Färsk Form?

Video: Mata Gurkor Med Kycklingavfall: är Det Möjligt Att Mata Och Hur Man Vattnar I Det öppna Fältet Och I Växthuset? Hur Späds Gödningsmedlet I Granulär Och Färsk Form?
Video: ODLA GURKA - tips och råd 2024, Maj
Mata Gurkor Med Kycklingavfall: är Det Möjligt Att Mata Och Hur Man Vattnar I Det öppna Fältet Och I Växthuset? Hur Späds Gödningsmedlet I Granulär Och Färsk Form?
Mata Gurkor Med Kycklingavfall: är Det Möjligt Att Mata Och Hur Man Vattnar I Det öppna Fältet Och I Växthuset? Hur Späds Gödningsmedlet I Granulär Och Färsk Form?
Anonim

Gurkor som växer både i växthuset och på det öppna fältet älskar olika typer av utfodring. För detta använder många sommarbo hönsgödsel, som har många användbara egenskaper, innehåller många ämnen som är nödvändiga för växten och har en fördelaktig effekt på plantering. Nedan kan du bekanta dig med dess funktioner, tillämpningsregler och beredning av lösningar från den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Kycklinggödsel som gödningsmedel är inte lämplig för alla växter, men för gurkbuskar är det helt enkelt nödvändigt. Att mata gurkor med kycklingavfall kommer att gynna planteringarna på grund av den stora mängden nödvändiga spårämnen i den . Det kommer att bidra till utvecklingen av växter, deras aktiva gröna massväxt, samt bildandet och bildandet av goda och friska frukter. I genomsnitt, efter användning av sådant gödningsmedel, ökar antalet frukter med cirka 40%.

Fjäderfäspillning innehåller en hel rad mineralkomponenter som kalium, fosfor, kalcium, magnesium, koppar, zink, mangan och mer . Fjäderfäspillning är särskilt rik på fosfor. I detta avseende ligger det före andra typer av gödningsmedel.

Förutom mikroelement innehåller fjäderfäspillning organiska syror, vitaminer och biologiskt aktiva ämnen som är viktiga för växter, vilket har en positiv effekt på växtens utveckling. Dessutom är alla ämnen som finns i detta gödningsmedel lätt assimilerade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den gynnsamma effekten av denna typ av gödningsmedel kan ses redan 2-3 veckor efter den första användningen . Ett stort plus är att detta är ett helt miljövänligt gödningsmedel, som dessutom inte har en hög kostnad och inte är svår att använda. Den innehåller inga giftiga ämnen och är helt säker för både människor och växter.

När du matar växter med kycklinggödsel bidrar du inte bara till deras normala utveckling, utan mättar också jorden med viktiga komponenter, som för planteringens skull gör den bördig, förbättrar dess mikroflora, skyddar mot utbrändhet och sänker syra. Dessutom är kycklinggödsel mycket fördelaktigt för växter genom att det påverkar deras immunsystem, vilket gör dem mer resistenta mot sjukdomar och olika skadliga insekter. Effektiviteten av sådan utfodring kommer att kvarstå under lång tid, även om den används sällan.

Bild
Bild
Bild
Bild

i alla fall Att mata gurkor med fågelspillning har också nackdelar . De kan dock bara uppstå om de används fel.

Så, användningen av sådana gödningsmedel kan vara förenad med uppkomsten av olika allvarliga sjukdomar hos människor, inklusive E. coli och salmonellos . Orsaken till detta kan vara fel förutsättningar för fjäderfähåll. Om du planerar att använda kullen av inhemska kycklingar måste du noggrant övervaka deras hälsa och ge gynnsamma förhållanden för deras liv. Goda förhållanden innebär goda sanitära förhållanden och välorganiserad matning.

På grund av den frekventa användningen av fjäderfägödsel som gödningsmedel kan ett högt innehåll av nitrater bildas i växternas frukter . Dessutom är lukt en annan nackdel med gödselmedel från fjäderfä. Det blir särskilt skarpt om det finns en temperaturökning, som orsakas av en stor mängd ammoniak och vätesulfid bland andra komponenter. Med tanke på detta är det nödvändigt att lagra sådant gödningsmedel borta från bostadsområden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att notera att om växten börjar få vegetativ massa med hög aktivitet, är det nödvändigt att sluta befrukta växten med detta medel, annars kommer det att ha en dålig effekt på fruiting: alla planteringskrafter går inte till utvecklingen av goda frukter, men för att stödja livet för denna gröna massa.

Förbereda en lösning från spillning

Du kan förbereda en lösning från olika typer av spillning.

Från granulat

Denna typ av gödselmedel finns i de flesta butiker för sommarboende, det används ganska ofta för växter.

Utåt ser det ut som granulat, vars produktion har vissa egenskaper . Den har alla fördelaktiga egenskaper och ämnen som vanlig kycklinggödsel gör. Spårämnena har dock en hög koncentration, varför mängden vatten måste ökas för att förbereda lösningar baserade på granulat.

Den stora fördelen med granulatgödsel är en lång hållbarhet, absolut ofarlighet för människor, vilket förklaras av högkvalitativ värmebehandling. Detta gör att du kan eliminera alla skadliga mikroorganismer och helminthägg i gödningsmedlet . Ytterligare fördelar inkluderar frånvaron av en skarp och obehaglig lukt.

Bild
Bild

Detta gödningsmedel används på samma sätt som självtorkad kycklingspillning.

Gödsel appliceras på våren eller hösten under tiden du gräver jorden. Vart i var och en av dess kvadratmeter står för cirka 150-300 gram gödselmedel . Om du använder torra granulat för redan planterade växter måste du undvika direktkontakt med stjälkarna eller rötterna.

Om du inte vill använda torra granulat kan du göra en lösning med eget bruk . Verktyget måste spädas med vatten i förhållandet 1 till 50, varefter blandningen måste infunderas i ungefär ett dygn. Därefter kan infusionen användas. Denna lösning är särskilt lämplig för plantor, för vuxna växter är det nödvändigt att använda komponenterna i förhållandet 1 till 100. Efter beredning med lösningen är det nödvändigt att vattna plantorna, 1,5 liter av blandningen kommer att tillräckligt för varje buske.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hemifrån

Vid beredning av gödningsmedel från fjäderfäavfall är det nödvändigt att noggrant följa receptet, utan att avvika från proportionerna, annars finns det risk för stor skada på växternas rotsystem.

Det finns flera sätt att göra din egen naturliga blandning

  • Så för en infusion, som kommer att bli mer effektiv under perioden med vegetativ massökning, behöver du ruttna spillning, som måste spädas med vatten, varefter allt detta måste blandas väl. Det tar cirka 2-3 dagar att införa blandningen, dess beredskap kommer att framgå av lösningens färg, som blir ljusbrun och liknar svagt te. Om infusionen visade sig vara för mörk, måste du tillsätta vatten till den för att uppnå den koncentration du behöver.
  • Du kan förbereda lösningen på ett annat sätt. För att göra detta behöver du flytande fågelspillning, som måste fyllas med vatten: för varje 500 gram av komponenten måste du använda 10 liter vatten. Allt detta måste insisteras i 4-5 dagar, varefter du kan vattna plantorna.
  • Det finns ett annat gödningsrecept, som kräver en jäst blandning och mycket mer tid att förbereda. Inledningsvis måste du ta torrgödsel och fylla den med vatten i förhållandet 1 till 20, varefter blandningen måste avlägsnas till en mörk plats. Jäsningsprocessen måste övervakas löpande. När lösningen slutar bilda bubblor, vilket kommer att hända om cirka 2-3 veckor, indikerar detta att den är helt klar. För att använda den måste du noggrant sila och sedan vattna gurkbuskarna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas starkt att använda färsk kycklinggödsel, eftersom den har en hög koncentration av urinsyra och kan skada både växten och dess rotsystem.

Innan du använder sådant gödningsmedel måste det vara väl och ordentligt blött, vilket kan göras med vatten . Färsk spillning måste fyllas med vatten, allt detta måste insisteras, lite senare, bli av med överflödigt vatten och tillsätt nytt vatten. Detta måste göras 3-4 gånger. Efter sådana procedurer kommer koncentrationen av medlet att sjunka avsevärt, och det kan användas utan rädsla för att skada gurkbuskarna.

Bild
Bild

Tid och tillämpningsfrekvens

Det rekommenderas inte att använda gödningsmedel för ofta, för att inte överdriva det och inte skada växten. Spåra status för dina planteringar för att säkert veta om de har tillräckligt med näringsämnen eller om du fortfarande behöver lägga till ytterligare utfodring. I allmänhet rekommenderas att mata gurkor endast 4 gånger per säsong.

  1. För första gången är befruktning nödvändig när de första permanentbladen dyker upp på växten, det borde finnas cirka 4 av dem. Det är nödvändigt att införa en vattenblandning från fjäderfäavfall strikt under roten.
  2. Den andra dressingen sker i gurkblommans fas.
  3. Tredje gången gödningsmedel appliceras under fruiting, nämligen i början.
  4. I allmänhet är den fjärde gången inte nödvändig, men du kan tillgripa den om frukten plötsligt avbryts.
Bild
Bild

Hur kan du mata?

Utfodring med gödningsmedel baserat på hönsgödsel kan vara både de växter som växer i växthusförhållanden och de som odlas i öppen mark. I båda fallen måste du följa säkerhetsregler när du applicerar toppdressing.

Det är nödvändigt att applicera fågelspillning både i torr och flytande form strikt med användning av skyddsutrustning, inklusive åtminstone handskar och en mask, och helst en hel kostym.

I växthuset

Växande gurkor i växthusförhållanden, särskilt om detta händer för första gången, kan och bör deras utfodring göras även när växter planteras.

Vart i under befruktningen måste en viss algoritm följas . Så de förberedda hålen för plantering måste omedelbart vattnas med den färdiga vätskan, varefter plantorna måste planteras. Därefter krävs det att varje växt får tillräckligt med fukt så att rötterna inte bränns.

Bild
Bild

Växten måste slå rot, varefter det är nödvändigt att använda gödselmedel för det i början av blomningsfasen . Innan gödningsmedlet appliceras måste varje växt vattnas med 2 liter vatten, varefter du kan vattna den med en blandning av kycklinggödsel, sedan igen med vatten. Det hjälper också till att undvika att plantera brännskador.

Under spirande och fruktande fas är det nödvändigt att vattna lösningen inte under varje växt, utan mellan raderna , varefter du måste använda vatten igen.

Det är nödvändigt att befrukta växterna med särskild omsorg. Försök att använda toppdressing så att den inte kommer på gurkans lövverk.

Minnas det det är nödvändigt att använda gödningsmedel i måttlighet, noga med doseringen . Annars kan en överflöd vara fylld med en alltför aktiv uppsättning av vegetativ massa, eller omvänt, en överdriven överväxt av kulturen, på grund av vilken gurkorna kommer att bli för stora, men samtidigt hårda och smaklösa.

Bild
Bild

I det öppna fältet

När du odlar gurkor i det öppna fältet är det värt att mata dem med fågelspillning 14 dagar efter att du gödslar dem med mineraliska eller organiska medel före spirande stadiet.

Genom att gödsla plantorna som växer i trädgården med kycklingavfall kan du öka tillväxten av gurka buskar och stimulera bildandet av ett stort antal äggstockar. Dessutom kan detta gödningsmedel minska antalet karga blommor.

Förutom, Du kan också använda kycklinggödsel för att öka bördigheten i landet där dina planteringar växer . För att göra detta behöver du torr spillning, som kommer att ruttna under vintern och vid den period som är avsedd för plantering av odlade växter, kommer att mätta jorden med nyttiga och näringsämnen. För att utföra denna procedur behöver du cirka 400-800 gram fågelspillning för varje kvadratmeter, mängden varierar beroende på jordens tillstånd. Gödsel måste hällas på platsen där du planerar att plantera gurkor på våren och fördela den jämnt på marken med en kratta.

Rekommenderad: