Nivåer ADA -instrument: Lasernivåer Cube Mini Basic Edition Och 2D Basic Level, Cube 3D Professional Edition

Innehållsförteckning:

Video: Nivåer ADA -instrument: Lasernivåer Cube Mini Basic Edition Och 2D Basic Level, Cube 3D Professional Edition

Video: Nivåer ADA -instrument: Lasernivåer Cube Mini Basic Edition Och 2D Basic Level, Cube 3D Professional Edition
Video: Лёд, пердак и два стакана # 6 Прохождение Cuphead 2024, Maj
Nivåer ADA -instrument: Lasernivåer Cube Mini Basic Edition Och 2D Basic Level, Cube 3D Professional Edition
Nivåer ADA -instrument: Lasernivåer Cube Mini Basic Edition Och 2D Basic Level, Cube 3D Professional Edition
Anonim

Nivå - en enhet som ofta används under arbetet, på ett eller annat sätt med hänsyn till terrängen. Detta är geodetisk undersökning och konstruktion, läggning av fundament och väggar . Nivån, som låter dig kontrollera hur två olika punkter på marken förhåller sig i höjd, är oumbärlig vid utformningen av olika kommunikationssystem - motorvägar, rörledningar, kraftledningar. Det används också ofta vid montering av prefabricerade strukturer (t.ex. möbler).

Nivåer finns i olika konfigurationer och för olika ändamål . De kan vara professionella - i det här fallet är de dyrare, ger större funktionalitet och noggrannhet. Det finns hushållsmodeller till salu för hushållsbruk, som kan köpas till ett mer överkomligt pris.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En av de ledande tillverkarna som producerar nivåer är ADA Instruments.

Om företaget och produkterna

ADA Instruments har producerat instrumentering för ingenjörer, lantmätare och byggare sedan 2008.

Sortimentet innehåller olika lasernivåer, avståndsmätare, nivåer och teodoliter.

Bild
Bild

Det finns andra användbara verktyg inom dessa områden, såsom fuktmätare, elektroniska nivåer och bromsok, vilket understryker ADA: s stora erfarenhet av instrumentdesign.

Produktionen finns i Europa och Asien . Märkets produkter har europeisk kvalitet och fördelen med bred distribution på världsmarknaden, vilket gör dem tillgängliga för beställning eller köp i någon av återförsäljarens butiker, inklusive i Ryssland.

Om ditt mål är att välja en kvalitetsnivå kommer du snart att märka att kundrecensioner av ADA -produkter är överväldigande positiva. Nivåer och nivelleringsstavar som levereras under detta varumärke, laser och optiska nivåer, mätinstrument (laserbandsmått) och för märkning anses vara av högsta kvalitet på marknaden. därför moderna ADA -instrumentmodeller är efterfrågade.

Bild
Bild

Även om bara elva år har gått sedan varumärket registrerades, noterar både amatörer och proffs en viktig egenskap hos ADA -mätinstrument - deras höga noggrannhet. Avkodning av namnet ADA - Ytterligare noggrannhet eller ytterligare noggrannhet . Kvaliteten på utförandet och användningen av moderna elektroniska läsanordningar gjorde det möjligt för utvecklarna att uppnå minimifelet för enheterna.

Naturligtvis säljs inte ADA -produkter direkt. Instrument som kommer från löpande band måste testas och verifieras för kalibrering och noggrannhet, detta gäller alla produktionsmodeller, inte bara skräddarsydda instrument. Således, när du köper ett verktyg från en auktoriserad återförsäljare av detta företag, kan du vara säker på att det uppfyller de nuvarande tekniska specifikationerna, inklusive ryska GOST -standarder.

Nivåer från denna tillverkare levereras i en mängd olika utföranden, konfigurationer och uppfyller olika behov . För professionella ändamål finns det enheter baserade på optisk bestämning av höjder, de har högsta noggrannhet. För mindre komplexa uppgifter erbjuds lasertypsnivåer, som är billigare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nivåer

Nivåer är avsedda för relativ uppskattning av höjden på två olika punkter.

Optisk

Nivån, baserad på den optiska handlingsprincipen, uppfanns för länge sedan och hade ursprungligen en ganska enkel design. Moderna enheter av denna typ har fått olika förbättringar och gör det möjligt att utföra geodetisk mätning och lösa andra problem relaterade till uppskattning av höjder med stor noggrannhet.

De har vanligtvis ett stativ som de är fästa med specialskruvar . För att öka betraktningsvinkeln kan nivån roteras på ett stativ i horisontalplanet. Den känsliga nivån är en viktig komponent i instrumentet. Vissa modeller är utrustade med en avståndsmätare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid utförande av geodetiska arbeten relaterade till beräkning av höjdskillnaden mellan två punkter bör enhetens tekniska kapacitet beaktas. Det är noggrannheten, uttryckt i millimeter (bråkdelar av en millimeter) per kilometer, den förstoringsgrad som teleskopet ger. En viktig roll spelas av en kompensator - en teknisk enhet som är utformad för att automatiskt jämna ut nivån.

När det gäller noggrannhet är nivåer med en optisk funktionsprincip indelad i 3 kategorier

  • Instrument med hög precision. Deras fel överstiger inte 0,5 mm per 1 km.
  • Nivåer med en noggrannhetsnivå lämplig för konstruktion och konstruktionsarbete. De tillåter utjämning med en noggrannhet på 3 mm per km.
  • Tekniska nivåer, som också används vid konstruktion och konstruktion, men man bör komma ihåg att de ger en noggrannhet på högst 10 mm per 1 km.
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss överväga mer detaljerat utformningen av denna typ av nivåer. Deras huvudsakliga del är ett teleskop, vars huvudsakliga tekniska parameter är förstoringsförhållandet. Till exempel ger 24x och 32x förstoringar mer flexibilitet och mer komfort än 20x förstoringar. Teleskop med låg förstoring kan orsaka belastning på ögonen vid långvarig användning.

Alla moderna optiska modeller av nivåer har en kompensator . Det är en enhet som förbättrar noggrannheten genom att automatiskt justera instrumentet. Axeln på vilken enheten är installerad måste vara inriktad så att teleskopet ser”in i horisonten” och kompensatorn behåller korrekt korrigering av dess lutningsvinkel.

Bild
Bild

Du kan enkelt se om en viss modell är utrustad med en expansionsfog med "K" -markeringen.

Eftersom nivåer i denna kategori ofta används av lantmätare och byggare i fältet, bör du välja en enhet med ett skyddande fodral av hög kvalitet. I Alla nivåer av ADA -instrument har ett ökat skydd mot mekaniska påverkan, damm, vibrationer och fukt.

En allvarlig fördel med optiska enheter är deras motståndskraft mot extrema temperaturer inom ett brett område, eftersom det inte finns några elektroniska mikrokretsar i deras design.

För det För att ställa in teleskopet i rätt riktning är nivån utrustad med praktiska styrskruvar … Alla modeller som behandlas här har en ergonomisk utformning av styrskruvar, vars arbete inte är svårt när som helst på året och i alla väder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Laser

Trots det faktum att designen av lasernivåer innehåller ganska dyra komponenter, finns det nu många modeller för hushållsbruk som är tillgängliga till låga priser.

Lasern är mycket bekväm att använda för utjämning . Laserstrålen, fokuserad av det optiska systemet för nivån, är inte spridd, och därför har enheten ett tillräckligt stort räckvidd. Det projiceras på ett avlägset objekt i form av en punkt, så att du enkelt visuellt kan uppskatta höjdskillnaden.

Det finns två typer av enheter i denna kategori, som skiljer sig åt i det optiska systemets utformning och hur många lysdioder som är installerade i dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Prismatisk

Deras fördelar är lägre pris, lång livslängd. På grund av sin enkla design är de pålitliga och ger samtidigt en bra mätnoggrannhet.

Kärnan i enheten ligger i det faktum att en laserstråle som kommer från en LED eller flera lysdioder samlas in i fokus med hjälp av ett prisma.

Bild
Bild

Det finns vanligtvis två prismer, så att du kan omvandla ljuset till två vinkelräta plan . Den ena är för horisontell layout och den andra för vertikal layout.

Prismnivåer är mycket praktiska för inomhusbyggnadsarbete. På grund av deras tillgänglighet köps de ofta av byggare eller för hushållsarbete.

Enheterna av den prismatiska typen har en nackdel - ett kort åtgärdsområde som inte överstiger 100 m. Därför, en roterande laser kan användas för att bedöma skillnaden mellan mer avlägsna punkter.

Bild
Bild

Roterande

Strukturellt är det mer komplext än ett prisma - laserns projektion i den tillhandahålls genom att LED: n roterar. Dess räckvidd - upp till 500 m

En annan stor fördel med roterande nivåer är hela svepningsvinkeln (360 grader) . Den kan användas för att jämna ut i alla riktningar, medan prismanivåernas laserplan har en svepvinkel på högst 120 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Både roterande och prismatiska nivåer är också utrustade med kompensatorer för automatisk nivellering. I detta fall används två typer av justeringssystem: elektronik och spjäll. De behåller horisonten med en maximal avvikelse på 5 grader i genomsnitt.

Observera att alla lasrar kräver strömförsörjning för lysdioder och elektronik. För detta används utbytbara batterier och ackumulatorer.

Bild
Bild

Deras bostäder måste ge ökat skydd mot yttre påverkan. De modeller som behandlas här har en skyddsklass IP54 eller IP66, det vill säga deras fodral skyddar effektivt mikrokretsarna från damm och fukt . Du måste bara se till att enheten inte används vid extrema temperaturer (-40 eller + 50C).

Populära modeller

Denna översikt innehåller modeller som representerar det mest logiska valet för ett stort antal användare.

Cube Mini Basic Edition tillhör Ada lasernivåer för konsumentsegmentet. De är bra för att jämna golv, parkett och kakel.

Bild
Bild

När du installerar möbler är denna nivå också mycket bekväm att använda. Denna modell används också för mer komplexa uppgifter vid konstruktion och installation av olika strukturer och ytbehandlingar. Den har en automatisk nivåutjämning på + -3 grader, en räckvidd på 20 m och en noggrannhet på 0,2 mm / m.

Ett annat budgetalternativ är 2D grundnivå , modell med två laserplan (horisontell har en skanningsvinkel på 180 grader, vertikal - 160).

Den har en utomhusfunktion som gör att du kan använda en strålningsmottagare och därigenom öka räckvidden upp till 40 m.

Bild
Bild

Modell Ada Cube 3D Professional Edition ger dig mer flexibilitet vid mätning och markering genom att projicera en horisontell linje och två vertikala. Den har ett batterisparläge, automatisk utjämning och enkel knapptryckning. Det finns en pipfunktion som varnar för alltför stora avvikelser från horisonten.

Bild
Bild
Bild
Bild

I driftsättet med en strålningsmottagare kan den här enhetens räckvidd ökas till 70 m. Noggrannheten är densamma som för de tidigare övervägda modellerna.

Om du letar efter ett mer professionellt optiskt instrument, då modell ADA Ruber-X32 … Det är dyrare än de som beskrivs ovan, men ger högre noggrannhet. Nivån har ett teleskop med 32x förstoring, vilket ger en hög komfort när du arbetar

Bild
Bild
Bild
Bild

Enheten är opretentiös och kan användas i alla väder. Den maximala avböjningen av kompensatorn är 0,3 grader, noggrannheten är 1,5 mm / km.

Tips för användning

  • När du använder enheter med laser, se till att det inte finns några föremål i strålens väg (så att strålen inte avbryts). Det rekommenderas att välja rätt avstånd till objektet som motsvarar det deklarerade intervallet för nivån. Annars blir nivån svår att se.
  • Se till att nivån är jämn (installerad på ett horisontellt plan eller på ett stativ). Under fotografering är nivån fast fast.
  • Innan du fotograferar, nivellera nivån i horisonten, fokusera på kompensatorsignalen, om det finns en sådan funktion, eller på den inbyggda bubblanivån.
  • Laserenheter kan vara hälsofarliga. Undvik ögonkontakt med lasern (både dig själv och andra människor och djur).
  • Lasermodeller kräver batteribyte i tid. Vid långvarigt arbete är drift från elnätet tillåten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Lasernivåer i CUBE -serien av varumärket ADA Instruments.

Rekommenderad: