Elektroniska Nivåer: Välj Digitala Nivåer Med Laser Och Magnet, Byggnadsnivåer 80 Cm Och Andra Storlekar

Innehållsförteckning:

Video: Elektroniska Nivåer: Välj Digitala Nivåer Med Laser Och Magnet, Byggnadsnivåer 80 Cm Och Andra Storlekar

Video: Elektroniska Nivåer: Välj Digitala Nivåer Med Laser Och Magnet, Byggnadsnivåer 80 Cm Och Andra Storlekar
Video: 985D-L DIGIMAN® - Digital Level with Laser Pointer 2024, Maj
Elektroniska Nivåer: Välj Digitala Nivåer Med Laser Och Magnet, Byggnadsnivåer 80 Cm Och Andra Storlekar
Elektroniska Nivåer: Välj Digitala Nivåer Med Laser Och Magnet, Byggnadsnivåer 80 Cm Och Andra Storlekar
Anonim

När du utför bygg- och reparationsarbete kan du inte klara dig utan nivå. Detta är ett mångsidigt verktyg som kan användas för att lösa alla problem relaterade till att rita ett plant plan eller en linje (både horisontellt och vertikalt). Vanliga bubbelnivåer eller modernare elektroniska nivåer används beroende på noggrannhetskrav och individuella preferenser.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Den digitala nivån är mycket lik bubblanivån - tillämpningsmetoderna är praktiskt taget desamma. Den har ofta flera injektionsflaskor tillsammans med en digital display. Detta element används för att visa data om avvikelsen (i grader eller procent).

Omfattningen av denna typ av byggnadsnivåer inkluderar kontroll av vertikala, horisontella och lutande plan, samt markering i olika vinklar. Observera att bubblanivån låter dig med god noggrannhet fastställa avvikelsen från den horisontella eller vertikala axeln, men den kan inte användas för att ta reda på vad som är lutningsvinkeln. En elektronisk enhet visar ett specifikt vinkelvärde, och detta är en av dess fördelar (noggrannhet beror på modellen).

Denna egenskap hos dessa nivåer kan vara mycket användbar vid arbete som rör markeringslinjer i en given vinkel, till exempel läggning av beläggningsplattor eller vissa typer av takläggningar. Installation av takbjälkar, balkar, komplexa typer av stödkonstruktioner (t.ex. bågar) kräver också noggrann bestämning av vinklar.

Andra uppenbara fördelar med elektroniska nivåer inkluderar användbarhet, noggrannhet och avancerad funktionalitet. Att arbeta med den digitala displayen är mycket bekvämare än att använda bubbelnivån.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller noggrannheten finns det tydliga standarder: de flesta byggnadsnivåer av elektronisk typ har en toleransgräns på 0,2 grader. Med de mest exakta modellerna kan du mäta avvikelsen med en noggrannhet på 0,1 grader.

Det finns elektroniska nivåer med en graderingsfunktion och en laser. Således är en imponerande uppsättning användbara funktioner ett annat betydande plus för sådana verktyg. Men de har också sina nackdelar.

En nivå är ett verktyg som är benäget att skada . En liten deformation av skenan räcker för att avläsningarna ska kränkas. Och under arbetets gång får skenan, vanligtvis gjord av aluminium, ofta oavsiktliga slag. För den vanliga nivån är detta inte särskilt viktigt - kostnaden är låg, eftersom enhetens livslängd är kort. Men digitala motsvarigheter är dyrare eftersom de använder mikrokretsar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därför måste sådana anordningar vara särskilt skyddade från stötar, bäras i ett skyddshölje och inte användas i svår frost. Dessutom kräver den elektroniska nivån en strömförsörjning. För detta används vanliga batterier som måste bytas då och då.

Olika sorter

Denna kategori av instrument är ofta utrustad med en gradskyddsfunktion (den har en extra skena, rörligt fäst vid huvudbulten), som gör att du kan mäta vinklarna mellan två plan. Det finns också många modeller av elektroniska nivåer med en laser. De har en laserpunkt som projiceras i valfri riktning (360 grader) i förhållande till enheten, det vill säga att de fungerar på principen om en lasernivå.

Bild
Bild
Bild
Bild

De elektroniska nivåerna som har funktionen att beräkna vinklar skiljer sig åt i mätområdet (i grader). Det finns modeller som låter dig definiera vinklar upp till 180 grader . Men om du behöver arbeta med platta vinklar behöver du ett verktyg med ett mätområde på upp till 360 grader. Begränsningar anges alltid i specifikationerna för varje modell.

Lasernivåer är också mycket populära bland byggare och husägare . Med deras hjälp är det mycket bekvämt att göra markering. Förutom displayen har en sådan enhet en LED som avger en kontrollerad laserstråle. Det finns alla möjliga modifieringar som skiljer sig åt i intervall, noggrannhet (avvikelse), ljusintensitet.

Vanligtvis sträcker sig lasernivån inte till mer än 20 m, därför används den uteslutande inomhus. För arbete relaterat till exempel landmätning eller geodetisk mätning av terrängen behöver du en lasernivå som är speciellt utformad för detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Slutligen är en mycket viktig parameter för nivån i praktiken dess längd (bas). Ju längre verktygspersonalen desto mer exakt blir avläsningen och vice versa. Vanligtvis används enheter med en bas från 60 till 80 cm, det finns också längre. Samtidigt finns det fickutrustning till salu med en kort skena på 20-30 cm. De är inte särskilt exakta, men de är bekväma och kompakta.

Storleken kan särskiljas från ytterligare kriterier . Magnetiska nivåer är en användbar variant, och många modeller har flera magneter längs arbetsplanet. Om ytan till vilken du trycker på nivån under drift är metall, kommer enheten att fästas magnetiskt på den. Detta förhindrar att det faller av misstag och gör det också möjligt att fästa verktyget både uppifrån och under, i vilken vinkel som helst och inte stödja det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära märken

När du köper en nivå med indikation på en elektronisk display, rekommenderas det att endast fokusera på väletablerade tillverkare och deras auktoriserade återförsäljare. Alla deras produkter genomgår särskilda tester för överensstämmelse med tekniska standarder (till exempel i vårt land är GOST 9416-83 giltig för byggnivåer).

Flera kända varumärken på marknaden listas nedan:

  • Kapro;
  • Stanley;
  • Stabila;
  • "Bison".
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kapro nivåer tillverkad i Israel. De kännetecknas av modern teknik och kvalitet. Företaget bedriver också tillverkning av laser-, mät- och märkningsverktyg, så den tekniska nivån på dess produkter är verkligen allvarlig. Kapro -verktygen har också en praktisk och funktionell design och är tillverkade för både hushållsbehov och professionellt bruk.

Bild
Bild

Stanley har en fördel på grund av att den var känd på den amerikanska marknaden i början av förra seklet. Nu är hon en av världsledarna inom tillverkning av mätinstrument.

Ett särdrag hos Stanleys produkter är kvalitet, vars nivå noggrant kontrolleras av produktionstester. Företaget ägnar också stor uppmärksamhet åt genomförandet av innovationer. Köpare i sina recensioner noterar Stanley -nivåernas noggrannhet och ergonomi, den optimala vikten och en bekväm display från vilken det är lätt att läsa avläsningarna.

Bild
Bild

Milwaukee Är en annan stor amerikansk tillverkare. Tidigare har företaget specialiserat sig på elverktyg, men nu omfattar sortimentet mer än 500 olika typer av produkter, inklusive byggnivåer. Bland dem finns det bubblanivåer och lasernivåer, med ett fäste som låter dig markera i vilket plan som helst.

Bild
Bild

Tyska företaget Stabila producerar nivåer av exceptionell kvalitet. De är dyrare än många andra tillverkares produkter, men deras unika styrkor känns igen av de mest erfarna byggarna. Stabila-verktyget har en lång livslängd-den pulverlackerade karossen, slagfasta ampuller och displayen gör dem pålitliga och opretentiösa. Stabila -nivåerna är mycket exakta och professionella.

Bild
Bild

Mätinstrument från företaget "Zubr " är välkända på hemmamarknaden. Det finns digitala magnetiska modeller och vinklar från detta märke.

Bild
Bild

Val

När du väljer en enhet Vi rekommenderar att du uppmärksammar följande kriterier:

  • ergonomi - verktyget ska vara bekvämt att använda;
  • noggrannhet - den måste motsvara den deklarerade och i alla fall inte överstiga 0,2 grader;
  • ytterligare funktioner - försumma inte praktiska funktioner som en magnet, grader eller laser om du köper en enhet för permanent användning;
  • verktygets tillförlitlighet och tillverkarens anseende.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är ganska enkelt att kontrollera dessa parametrar. Enheten ska vara lätt så att den kan hållas i vikt under en lång tidskontroll . För att kontrollera noggrannhet och kalibrering kan du använda följande enkla teknik: placera nivån på ett plan, vrid den sedan 180 grader och applicera den igen. Om avläsningarna skiljer sig åt måste instrumentet kalibreras.

Köp ett verktyg från en officiell leverantör och var uppmärksam på recensioner och betyg för en viss modell när du väljer.

Rekommenderad: