ADA -lasernivåer: En översikt över CUBE 360, 2D Basic Level, Cube MINI Professional Edition, Cube 3D Basic Edition Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: ADA -lasernivåer: En översikt över CUBE 360, 2D Basic Level, Cube MINI Professional Edition, Cube 3D Basic Edition Och Andra

Video: ADA -lasernivåer: En översikt över CUBE 360, 2D Basic Level, Cube MINI Professional Edition, Cube 3D Basic Edition Och Andra
Video: Лазерный уровень CUBE MINI. Бюджетный уровень. Не дорогой нивелир 2024, Maj
ADA -lasernivåer: En översikt över CUBE 360, 2D Basic Level, Cube MINI Professional Edition, Cube 3D Basic Edition Och Andra
ADA -lasernivåer: En översikt över CUBE 360, 2D Basic Level, Cube MINI Professional Edition, Cube 3D Basic Edition Och Andra
Anonim

I modern konstruktion, liksom vid märkning och geodetisk mätning, används lasernivåer eller nivåer. Dessa enheter dök upp relativt nyligen, men blev snabbt populära på grund av deras användarvänlighet, stora möjligheter, kompakthet och prisvärdhet. Bland de många tillverkarna av lasernivåer sticker ADA Instruments ut - ett av de ledande märkena på marknaden.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Produkterna från detta märke är välkända på den europeiska och amerikanska marknaden, liksom i Ryssland och Asien. Produktionen har utvecklats sedan 2008. ADA -mätinstrument kännetecknas av funktionalitet, bekvämlighet och tillförlitlighet. I segmentet mätnivåer kan du hitta verktyg för att lösa olika uppgifter: lasernivåer, vanlig bubbla (ADA TITAN 60 PLUS) eller digitala vinkelmått som ADA Pro-Digit MICRO.

Alla modeller av lasernivåer från detta företag är utrustade med praktiska hjälpfunktioner för en enkel och exakt mätprocedur. Den inbyggda bubblanivån hjälper till att justera instrumentet innan du siktar på den punkt som ska mätas. En horisontell urtavla används för att projicera en laserlinje på ett föremål . Med styrskruven kan du göra finjusteringar. Ergonomiska inställningar tillhandahålls av en kontrollpanel med ett användarvänligt intuitivt knappgränssnitt.

Smart ljusindikering meddelar användaren om aktiveringen av ett visst driftsläge för enheten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användare noterar följande fördelar med ADA -nivåer: bra ljusstyrka (för vissa modeller är ljusstyrkan justerbar), möjligheten att stänga av ett av ljusplanen (vertikalt eller horisontellt) för att spara batteri, kompaktitet och hög noggrannhet. Enligt recensioner, människor gillar enkla kontroller som inte kräver onödiga mätsteg.

På tal om nackdelarna, det bör noteras att professionella lasernivåer är långt ifrån de billigaste på marknaden. Vissa användare har märkt ojämn strålstyrka som minskar mot ljusplanets kanter. Samtidigt tillkännagav företaget modeller med en särskild funktion av enhetlig ljusstyrka fördelning över hela ljusplanet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Laguppställningen

Bland ADA -lasernivåerna finns både professionella instrument och apparater för hushållssegmentet. Cube -linjen är mycket populär. Kompakt modell CUBE 360 har nästan idealiska egenskaper för användning i konstruktion, märkning, installation och dekoration av lokaler. Trots den höga kostnaden väljs denna nivå ofta för sin höga noggrannhet - en avvikelse på högst 3 mm per 10 m, enkel användning med stora möjligheter. CUBE 360 har 2 ljusstyrkor, ett lämpligt för inomhusbruk och det andra för utomhusbruk. Laserns räckvidd är tillräckligt för 20 m, och när detektorn används ökar den till 70 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Billigare, men ganska funktionell elektronisk nivå - ADA 2D Grundnivå . Har 2 laserplan, som låter dig bygga både vertikala och horisontella linjer. Laserns räckvidd är 30 m (med mottagare), det vill säga om det behövs kan den också användas på en byggarbetsplats utomhus. Därför har modellen ett hölje med fukt- och dammskyddsklass IP54. Skanningsvinkeln för det horisontella planet är 180 grader, den vertikala är 160.

Nivån styrs bekvämt tack vare en enkel panel med två knappar (en för att växla mellan horisontella och vertikala plan, den andra för att aktivera läget med en mottagare). Det finns också en omkopplare för att slå på och av strömmen med funktionen att blockera kompensatorn. Enheten har en ljudsignal som meddelar om en kritisk avvikelse från horisonten vid fokusering (nivån kommer också att signalera detta med blinkande laserstrålar).

Bild
Bild
Bild
Bild

Ada cube mini - en populär hushållsapparat. Det kännetecknas av sin kompakthet och bekvämlighet. Den är lämplig för enhandsoperation. Dess räckvidd är 5 m, så Cube Mini används inomhus. Svepvinkeln för planen (vertikal och horisontell) är 100 grader.

Bild
Bild

Nivån på denna modell säljs i tre olika typer av trimnivåer

  • Cube MINI Basic Edition - det enklaste alternativet, som inkluderar själva enheten och batterier för den.
  • Cube MINI Home Edition - denna konfiguration lägger till ett universalfäste och en skyddande väska. Fästet är en stålklämma med mjuka dynor och en roterande skruv som gör att du kan montera enheten i vilken vinkel som helst.
  • Cube MINI Professional Edition - ett stativ ingår i paketet, vilket gör det möjligt att använda nivån för professionella mätningar och märkning.
  • Ada Cube 3D Basic Edition - Ett litet verktyg med alla nödvändiga funktioner. Denna modell är batterieffektiv. Du kan stänga av ett av planen för att spara ström. För att göra detta, använd knappen för att välja en av laserstrålarna. Denna knapp finns på sidan av verktyget.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Valen motsvarar markeringarna: 1 horisontella och 2 vertikala linjer, en enda vertikal linje eller endast horisontella och vertikala linjer (laserkryss). Om batterinivån är låg blinkar laserlinjerna. Nivån har ett fodral med ökat skydd, gjord i form av en kub . Gummikuddar skyddar verktyget mot skador. Tack vare den ribbade ytan kommer verktyget inte att glida ur dina händer. Pendelens expansionsfog ger snabb vertikal inriktning.

Den maximala avvikelsen från den vertikala axeln är 3. Vid avvikelse aktiveras en akustisk signalering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

När du väljer en av ADA -produktmodellerna uppmärksamma lasernivåområdet , som det beror på vilken del av ytan du kan mäta eller markera. En stråle som projiceras utanför detta område förlorar noggrannhet. Därför är de mest praktiska modellerna de som ger en räckvidd på 360 grader.

Föremål i det fria eller i starkt upplysta rum kräver en ljusare och tydligare synlighet av laserstrålarna för noggranna mätningar och markeringar. I detta fall bör man överväga att köpa en grön lasernivå snarare än en röd laser, även om den röda lasern är vanligare och i allmänhet billigare än den gröna lasernivån. För de allra flesta inomhusmarkerings- och mätuppgifter är en röd stråle tillräcklig.

Var försiktig när du utvärderar billiga modeller, eftersom deras laserstråle kan vara för svag för att se även i starkt ljus . Dessutom är ett sådant verktyg mer sannolikt mindre hållbart. Det rekommenderas att välja en lasernivå för permanent användning med ett slagfast fall av en bekräftad skyddsklass, eftersom ett skört instrument av misstag kan glida ur sitt fäste och drabbas av stötar.

Längre batterimodeller är mer praktiska, särskilt när det inte går att få en förlängningssladd till arbetsplatsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Innan arbetet är det värt att kalibrera lasernivån då och då. Det vertikala planet kontrolleras med en lodlinje. En vanlig teknik för att kontrollera horisontalplanet är med fyra punkter. Gör 4 märken på de fyra sidorna av nivån och vrid den flera gånger runt dess axel . Varje gång måste laserlinjen passera på samma avstånd från märket.

Placera instrumentet på ett stativ eller en plan yta. Om det är en manuell passform måste du se till att flaskorna är i horisontellt läge. Detta är justerbart med skruvar. Slå på lasernivån. Om det är en självutjämnande modell, ge det tid. Enheten avger en laser som indikerar nivån antingen på en vägg eller i ett öppet utrymme (beroende på typen av lasernivå kan detta vara en punkt-, flerlinje- eller roterande laser som visar nivån vid 360 grader horisontellt eller vertikalt).

Om du arbetar i ett öppet område är det nödvändigt att använda en laserdetektor för att upptäcka lasern . Anslut detektorn till mätstången, justera dess position på stången (upp och ner) tills du hör ett ljud. Det betyder att detektorn har hittat lasern. När du har hittat en nivå (med en detektor eller visuellt), gör önskade mätningar.

Rekommenderad: