Bosch Professional-nivåer: GLL 3-80 Och Quigo III, Optiska Och Roterande, Linjära Och Punktmodeller. Granska översikt

Innehållsförteckning:

Video: Bosch Professional-nivåer: GLL 3-80 Och Quigo III, Optiska Och Roterande, Linjära Och Punktmodeller. Granska översikt

Video: Bosch Professional-nivåer: GLL 3-80 Och Quigo III, Optiska Och Roterande, Linjära Och Punktmodeller. Granska översikt
Video: Обзор топового лазерного нивелира Bosch GLL 3-80 CG Professional 2024, Maj
Bosch Professional-nivåer: GLL 3-80 Och Quigo III, Optiska Och Roterande, Linjära Och Punktmodeller. Granska översikt
Bosch Professional-nivåer: GLL 3-80 Och Quigo III, Optiska Och Roterande, Linjära Och Punktmodeller. Granska översikt
Anonim

Alla produkter som tillverkas under varumärket Bosch har bevisat sig från den allra bästa sidan. Nivåer var inget undantag. Dessa mätinstrument finns i en mängd olika modifikationer, som alla har ett brett spektrum av funktioner. Sådan utrustning behövs för att mäta höjder och plan och används för att lösa professionella och inhemska uppgifter.

Funktioner av nivåer

För lantmätare och byggnadsarbetare anses en mätnivå vara en måste -ha -enhet - tack vare den kan de utföra alla nödvändiga mätningar och göra beräkningar med maximal noggrannhet. Oftast används Bosch Professional -nivåer vid arbete.

En mängd olika varianter av enheter av detta märke låter dig välja den optimala modellen för de allra flesta professionella och hushållsuppgifter, från de enklaste kosmetiska reparationerna till utvecklingen av komplexa arkitektoniska och designprojekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bosch -nivåer är efterfrågade när:

  • skapande av geodetiska kartor med hög noggrannhet;
  • installation av teknisk utrustning och konstruktioner, till exempel för installation av kraftledningsstolpar;
  • arrangemang av området;
  • utjämning av betydande områden;
  • förutsäga parametrar för nedsänkning av byggnader och strukturer;
  • interna konstruktions- och installationsarbeten (när man lägger golv och installerar tak).

För hushållsändamål används ofta nivåer vid reparation av bostadslokaler. För detta ändamål har en separat typ av mätutrustning utvecklats, mer känd som en lasernivå. Sådana anordningar har förmågan att projicera ljusstrålar på plana ytor och markerar därmed hörn perfekt . Användningen av en lasernivå ger maximal noggrannhet när du lägger kakel och tapetserar väggar, det vill säga det hjälper på de platser där du behöver följa även geometriska linjer och vinklar.

Nivåer är också användbara för elektriker - Med deras hjälp kan du exakt placera placeringen av strömbrytare, eluttag och strömbrytare på samma linje i förhållande till horisonten eller från golvnivå.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förstå de allra flesta användare måste det sägas att nivå och nivå är ett och samma verktyg. Låt oss säga mer - även professionella byggare kallar ofta samma enhet på det sättet. Naturligtvis finns det inget allvarligt misstag i detta, eftersom båda dessa verktyg fungerar enligt liknande principer och syftar till att lösa ungefär samma problem.

Ändå finns det grundläggande skillnader i mätinstrument. Så, en nivå är en enhet som kan arbeta med en enda stödpunkt som roterar runt en cirkel . Nivåns verkan gäller endast två punkter, mellan vilka det är nödvändigt att dra en horisontell linje.

Båda enheterna kan användas för att lösa komplexa problem, men vid produktion av större och mer komplexa arkitektoniska arbeten är det bättre att använda nivåer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Alla nivåer av Bosch -märket är konventionellt indelade i kategorier enligt två huvudkriterier - mätnoggrannhet och verkningsmekanism.

Beroende på mätningarnas noggrannhet finns det tre huvudtyper av mätinstrument:

  • hög precision - det tillåtna felet i mätningarna varierar från 0,2 till 0,5 mm / m;
  • korrekt - det tillåtna felet varierar från 0,5 till 2 mm / m;
  • tekniska tillåter det största felet - från 2 till 10 mm / m.

Modeller med hög precision inkluderar nivåerna Bosch BL 200 GC och Bosch GRL 250 HV Professional (0601061600) och de exakta - Bosch Quigo + MM 2 (0603663520) och Bosch UniversalLevel 2 Basic (0603663800).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För typisk markering av terräng, bestämning av avlastningsskillnader, liksom bindning till den, kan du använda de enklaste mätinstrumenten med reducerade noggrannhetskarakteristika. Och här vid mätning av föremål i alla skeden av reparations- och byggnadsarbete krävs de mest exakta uppgifterna som endast kan erhållas med professionell utrustning.

Nivåer av följande typer skiljer sig beroende på driftsmekanismen

Geometrisk - dessa enheter avger en stråle i horisontell riktning. En sådan nivå gör att du kan mäta skillnaden på platsen för kontrollpunkter. De fixeras i det undersökta området med speciella lameller. Geometrisk utjämning, beroende på utrustningens funktionalitet, kan förenklas - i det här fallet utförs det från en enda punkt eller komplex när punkterna gradvis förändras.

Bild
Bild

Trigonometrisk - Dessa nivåer kallas ofta "teodoliter", de behövs för att mäta höjden mellan markeringarna med hjälp av en laserstråle placerad snett. I detta fall dras en stråle mellan nivån och mätpunkten, lutningsvinkeln och avståndet beräknas, varefter det erforderliga värdet beräknas med en speciell formel. Metoden är ganska mödosam, medan den i grov terräng ofta ger ett felaktigt resultat.

Bild
Bild

Hydrostatisk - sådana anordningar består av ett par kommunikationskärl fyllda med en speciell vätska. Tankarna är anslutna med en slang eller en slang. I de uppmätta positionerna, med skillnaden mellan parametrarna i vattenspelaren, är det möjligt att bestämma storleken på överskottet av en punkt över den andra. Denna metod anses vara mycket noggrann, men mätavståndet begränsas av slangens / hylsans dimensioner.

Bild
Bild

Optiskt-mekaniskt - tack vare sådana strukturer är det möjligt att bestämma parametrarna för kontrollpunkter med hjälp av en ljusstråle och en personal markerad på ett speciellt sätt. Sådana nivåer har ett rör som tillåter visuell observation, liksom anordningar för utjämning av enheten i en strikt horisontell riktning. För att utföra denna typ av beräkning kräver användarna yrkeskunskaper och kunskaper.

Bild
Bild

Laser - dessa enheter anses vara de mest exakta. Principen för deras funktion är baserad på projektionen av en smalt riktad stråle på vilken undersökt yta som helst. Lasernivåer är ganska enkla att använda, de låter dig arbeta inte bara med individuella riktningar, utan också med volymetriska plan.

Bild
Bild

Digital - dessa enheter kan vara laser eller optiska. Deras grundläggande skillnad ligger i det faktum att de visar all information som erhållits under mätningarna i digital form och lagrar dem, och de mest moderna modellerna till och med delvis analyserar dem. Sådana enheter gör högprecisionsmätningar, du kan arbeta med dem utan hjälpare, men samtidigt är de mycket känsliga för mekaniska skador, och kostnaden för sådan utrustning är ganska hög.

Bild
Bild
Bild
Bild

De mest populära bland användarna är lasernivåer, representerade av modellerna Quigo 2, PCL 10 Basic, PLL 2 EEU, GLL 2-15 Professional och andra produkter i denna serie. Optisk-mekanisk (Bosch GOL 26D), liksom digitala tillval (digital lutningsmätare GIM120 BOSCH, 0601076800) är mycket efterfrågade.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De mest populära Bosch Professional -nivåerna inkluderar följande utrustning

Kombinerade lasernivåer (GCL2-50C, GCL2-50CG, GCL2-15G). Sådan utrustning är mycket exakt, säkerställer ljusstrålarnas rakhet och nadirernas stabilitet. Optimal för konstruktion och reparation av alla kategorier. Tack vare den självutjämnande nivelleras laserstrålarna på bara några sekunder. För att ställa in och flytta nivån behövs en enhet - den fungerar på grund av strålarnas placering i vertikal och horisontell riktning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rotary nivåer (Bosch GRL 250 HV 0601061600, Bosch GRL 400 H Professional 0601061800, Bosch GRL 500 HV + LR 50 Professional) - denna utrustning är optimal för utjämning av ytor av alla typer. Den drivs av ett roterande torn med laserljusstrålar. Denna enhet är utrustad med precisionselektronik som gör allt arbete för användaren. Det enda som krävs av användaren är bara att sätta etiketter på kontrollplatser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nivå för kontroll av golv (laser för att kontrollera golvets jämnhet Bosch GSL 2 Professional 0601064001) - sådan utrustning är optimal för att ställa in golvet eller andra typer av golv på en enda nivå. Med enheten kan du registrera alla förändringar i horisontalplanet, medan mätanordningens strålar börjar från referenspunkten och passerar över hela den uppmätta ytan.

Bild
Bild

Linjär nivå (Bosch GCL 2-50 C 0.601.066. G00, Bosch GLL 2-10)-högprecisionsutrustning för konstruktion av mätaxlar, bildar ett par vertikala linjer och en horisontell linje. De projiceras på taket och utgör en referenspunkt, vilket säkerställer en snabb inriktning över alla större dimensioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Punkt (punktlaser Bosch GPL 3, Bosch GCL 25 0.601.066. B00, Bosch GCL 25 0.601.066. B03)-denna enhet är utrustad med ett självutjämnande alternativ, har möjlighet att självnivåera. Projektionen görs från 5 punkter i 5 olika riktningar. Optimal vid arbete på rörliga hörn i inomhusutrymmen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss bo mer i detalj om funktionerna hos de mest populära nivåerna av Bosch -märket bland användarna.

Kombinerad laser

Detta inkluderar modellerna Bosch GCL 2-50 C 0.601.066. G02, Bosch GCL 2-50 C + Gedore Set 0.615.994.0KG och Bosch GCL 2-50 CG 0.601.066. H00). Funktionsprincipen för sådana modeller skiljer sig inte åt i nyhet - deras analoger finns också hos andra tillverkares rader . Schematiskt reduceras anordningens funktion till utformningen av två laserytor, som är belägna vinkelrätt mot varandra längs kontroll nadirerna och zeniterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

De främsta fördelarna med enheter med en kombinerad Bosch -laser är:

  • förmågan att projicera balkar i vertikalt och horisontellt läge;
  • laserstrålarnas placering nära mittpunkterna;
  • enkel användning på grund av en speciell konsol;
  • möjligheten att konfigurera enheten och styra den på avstånd;
  • anpassningsförmåga hos strömförsörjningar;
  • högprecisionsprojektion baserad på kontrollpunkter;
  • synlighet av strålar vid de värsta väderförhållandena.

Som regel säljs Bosch märkesnivåer i grundläggande och utökade kit.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande inkluderar:

  • direkt enheten;
  • 4 batterier med laddare;
  • adaptrar;
  • stativ med vridbart fäste;
  • ryggsäck för förvaring av alla nödvändiga verktyg.

Den utökade uppsättningen innehåller samma verktyg, men istället för en påse för förvaring av verktyg finns det ett plastfodral. Dessutom innehåller satsen en takfäste och en klädnypa.

Bild
Bild

Funktionen hos nivelleringsanordningen för denna modell utökar avsevärt sin kompletta uppsättning, eftersom den gör det möjligt att mäta omkretsen utan att omorganisera mekanismen. Användningen av speciella fästen gör det möjligt att fixa utrustningen på magnetiserade eller metallytor, och med hjälp av sofistikerad utrustning kan du fästa enheten i taket, vilket är särskilt viktigt när du markerar den övre delen av rummet.

Takfästen kan förstärkas med en lyftanordning som tillval . Naturligtvis måste du köpa dem separat och till ett ganska anständigt pris, men för professionella hantverkare kommer en sådan kostnad att betala sig extremt snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med roterande torn

Bland dem finns enheter Bosch GRL 250 HV Prof 0601061600, Bosch GRL 500 H + LR 50 och många andra modeller. Nivåer med ett roterande torn projicerar det uppmätta planet i en cirkel. Detta gör det möjligt för flera specialister att arbeta med mottagare samtidigt. Strålen är synlig på ett avstånd av 200 till 500 m, och vissa moderna installationer kan skjuta en balk på ett avstånd av upp till 1 km. Instrument av detta slag används främst vid storskaliga byggprojekt. Fördelarna med detta sortiment inkluderar:

  • programmerbart alternativ för horisontell avvikelse;
  • ljudsignal vid förlust av kontrollpunkt;
  • funktion av relativ höjd;
  • slå på indikatorn vid behov av att kalibrera utrustningen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den grundläggande uppsättningen Bosch roterande nivåer inkluderar:

  • plastfodral;
  • ackumulatorer och medel för deras laddning;
  • Användarmanual;
  • själva nivån.

Utrustningen används på bygg- och installationsplatser. Sådana nivåer låter dig bygga ett plan 360 grader. På grund av tornets rotation med lysdioden placeras enheten på en fristående stång och ställs omväxlande i de uppmätta plan som måste riktas. Att bestämma avståndet för en punkt från enheten beror till stor del på den specifika modellen. De mest moderna nivåerna kan täcka hela utrymmet runt.

Denna metod för att utföra mätningar möjliggör användning av två eller flera mottagare samtidigt, vilket avsevärt påskyndar processen att utföra mätarbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppmodeller

Bosch PLL P1

En av de billigaste och enklaste att använda Bosch nivelleringsmodeller. Designen liknar visuellt en typisk bubbelbyggnadsnivå, men bara utrustad med en ljuslaser. Den används som en nivå tillsammans med en vertikal stav. Instrumentet är dessutom utrustat med en lodlinealternativ för att optimera höjdöverföringsprocessen. Landmärken justeras horisontellt och vertikalt med hjälp av bubbelnivåer som drivs av alkohol.

Fördelar:

  • kompakthet;
  • lättviktig;
  • demokratisk kostnad;
  • acceptabel noggrannhet för arbete med lågt ansvar;
  • hållbar kropp.

Minus - du måste köpa ett stativ för det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bosch PCL P10 Basic

Denna enhet är optimal för hushållsarbete och är en laser med hög precision. Designen kännetecknas av sin höga kvalitet på utförandet, på grund av vilken den har förmågan att utföra hela mätområdet som krävs för hemreparationer. På grund av förekomsten av horisontella och vertikala korsmarkeringar tar den avläsningar i alla större riktningar. Kroppen är gjord i en ergonomisk design, kompletterad med mjuka dynor.

Fördelar:

  • kompakthet;
  • ljusstrålar är ljusa, väl synliga även i ett mörkt rum;
  • Hög precision.

Minus:

  • i starkt solljus är strålarna nästan oskiljbara;
  • stativet ingår inte i paketet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bosch Universal Level 3 SET

Detta ljusverktyg kan användas direkt efter köpet, det finns 3 laserstrålar som visas vertikalt, horisontellt, såväl som längs med taket. Enheten placerar planen och producerar därigenom en höjdavstängning . Ljusflödeskraften gör att du kan täcka ett avstånd på upp till 10 m, det finns ett alternativ för automatisk inriktning på flera plan.

Satsen innehåller ett stativ och en laddningskälla, så att verktyget kan användas på icke-elektrifierade platser.

Fördelar:

  • bra utrustning;
  • höghållfasthetsmätningar;
  • vid projektering exponeras strålar i alla riktningar.

Konsumenterna har inte noterat några nackdelar.

Bild
Bild

Bosch Universal Level 3

Denna modell är speciellt utformad för användning i trånga utrymmen. Det kännetecknas av ökad mätnoggrannhet - felgränserna överstiger aldrig 0,5 mm / m. En automatisk justeringsfunktion tillhandahålls. Med hjälp av en utjämningsstav skapar tvärstrålarna plan för att definiera målnivån.

Fördelar:

  • ökad mätnoggrannhet;
  • tydlig funktionalitet;
  • förmågan att göra markeringar på en sluttning.

Minus:

  • mätfelet vid kontrollpunkten i taket kan nå 2 cm;
  • stativet ingår inte i paketet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bosch PLL 360

Denna enhet är så nära professionella modeller som möjligt när det gäller dess funktionalitet. Nivån har förmågan att projicera flera plan samtidigt, ett automatiskt justeringsläge tillhandahålls. Designen kan ge möjlighet att distribuera en horisontell stråle runt sin axel, och bygger också diagonala projektioner. Arbetar på ett avstånd av upp till 20 m, inklusive i ett slutet rum, en plats finns.

Fördelar:

  • ett stort antal plan, inklusive lutande;
  • stort avstånd för fixering av mätningar;
  • ergonomisk lätt kropp;
  • hög mätnoggrannhet.

Minus bara en - under den kalla årstiden laddas batterierna snabbt ur.

Nivåerna GLL 3-80 och Quigo III Professional är populära bland användare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för användning

Reglerna för att arbeta med nivåer är olika beroende på enhetens driftsprincip.

Så, När man använder de optiskt-mekaniska strukturerna hos Bosch bör man komma ihåg att dess huvudelement är ett teleskop med en förstoringseffekt på 25-35 gånger , placeras den på tribrach, vars längd måste justeras manuellt. Enheten har en cylindrisk nivå - det är nödvändigt för horisontell inriktning; dessutom finns det en höjdskruv i konstruktionen, vilket underlättar orientering i rymden.

Innan arbetet påbörjas, placera mätanordningen på ett stativ och jämna den sedan horisontellt med nivelleringsskruvarna. Du kan hitta önskad plats med hjälp av den inbyggda bubbelnivån . Därefter riktas röret mot skenan med hjälp av sikten, varefter önskad skärpa ställs in genom att flytta okularringen.

Bild
Bild

Den mest exakta fixeringen på den inbyggda skenan utförs på grund av fokuseringen, liksom riktningsskruvmekanismerna. Alla avläsningar görs och registreras. Efter det kan du börja arbeta med den andra kontrollpunkten.

Bosh lasernivåer gör att du kan ställa in perfekt raka linjer i flera plan . Deras arbetsprincip bygger på att fokusera en ström av ljus, som ser ut som en ljuspunkt eller en tydlig ljuslinje (ljus avges från linser och lysdioder). Kroppen är tillverkad av slitstarka material, en nivå är byggd inuti, vilket gör att du kan ställa balkarna horisontellt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är väldigt enkelt och enkelt att använda sådana nivåer. För att börja mäta måste lasern placeras på ett vågrätt horisontellt stöd eller stativ. Med hjälp av en smalt riktad stråle fixeras en linje eller en punkt på den studerade ytan, vilket är nödvändigt för beräkningar. När komplexa geodetiska mätningar utförs i öppna områden riktas strålarna mot skenorna och den visade informationen registreras.

I de flesta fall används laserutrustning för internt arbete, eftersom i starkt ljus förlorar strålarna sin synlighet och blir dåligt urskiljbara. I de flesta fall överstiger utrustningens räckvidd inte 30 m.

Bild
Bild

Granska översikt

Genom att analysera recensioner av Bosch -nivåer, lämnade av användare på en mängd tematiska portaler, kan det noteras att utrustningen för detta märke kännetecknas av funktionalitet, praktisk, hög kvalitet och hållbarhet.

Enheterna är utrustade med högkapacitetsbatterier - detta gör användningen av utrustningen dubbelt bekväm, eftersom användare under mätningar inte behöver avbryta arbetet för att ladda enheten.

Bosch utrustning är mycket exakt, men bara på nära håll. Med ökande räckvidd ökar felet - detta beror på spridningen av ljusstrålen . Användare uppmärksammar det faktum att laserstrålen i Bosch -nivåer i starkt ljus och i solen är nästan osynlig, och detta minskar mätnoggrannheten avsevärt. Nivåerna av detta märke är lätta, kompakta och ergonomiska, så att utrustningen enkelt kan flyttas från plats till plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stativet minskar inte rörligheten för nivåerna, medan det inte spelar någon roll - följaktligen kan du köpa vilken som helst, även den billigaste enheten.

I allmänhet lyfter användarna följande fördelar med detta märkes produkter:

  • kompakthet;
  • lättviktig
  • rörlighet;
  • prisvärdhet;
  • praktiskhet.

Av nackdelarna kan du notera:

  • otillräcklig datanoggrannhet vid mätning på långa avstånd;
  • spridning av ljusstrålar;
  • individuella komponenter i satsen måste köpas dessutom, eftersom de inte ingår i grundpaketet.

Rekommenderad: