Virka Gurkor (19 Bilder): Vad Ska Man Göra I Växthuset Och Vad Saknar De I Det öppna Fältet? Orsaker. Hur Matar Man Krokiga Gurkor?

Innehållsförteckning:

Video: Virka Gurkor (19 Bilder): Vad Ska Man Göra I Växthuset Och Vad Saknar De I Det öppna Fältet? Orsaker. Hur Matar Man Krokiga Gurkor?

Video: Virka Gurkor (19 Bilder): Vad Ska Man Göra I Växthuset Och Vad Saknar De I Det öppna Fältet? Orsaker. Hur Matar Man Krokiga Gurkor?
Video: ODLA GURKA - tips och råd 2024, April
Virka Gurkor (19 Bilder): Vad Ska Man Göra I Växthuset Och Vad Saknar De I Det öppna Fältet? Orsaker. Hur Matar Man Krokiga Gurkor?
Virka Gurkor (19 Bilder): Vad Ska Man Göra I Växthuset Och Vad Saknar De I Det öppna Fältet? Orsaker. Hur Matar Man Krokiga Gurkor?
Anonim

Gurkor med en ovanlig form existerar helt enkelt inte. Men krokformade grönsaker finns samtidigt på tomterna, men detta orsakar inte glädje, eftersom ett sådant resultat inte talar om de bästa orsakerna till fenomenet och får dig att kämpa för skörden, samt förhindra ett problem i framtiden.

Vanliga orsaker

Böjda gurkor, det ska sägas, är inte en så sällsynt förekomst. Om ett par sådana exemplar skrivs på hela sängen är det fortfarande okej, men när det finns många oregelbundet formade gurkor måste något göras åt det.

Krökning är en defekt som kan och bör bekämpas. Från brist på näringsämnen i marken till skarpa temperaturhopp finns det inte så få anledningar till det negativa fenomenet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss ta reda på vad gurkan saknas om den fastnar

  • Jordspårämnen … Gurkor behöver inte överfodras, de behöver få i sig tillräckligt med näringsämnen. Växter är krävande i den meningen att de helt enkelt inte kan tillgodogöra sig mycket på en gång. De behöver en mycket doserad, fraktionerad mat. Med denna beräkning: från 1 buske vill du få 30 kg frukt, och då kommer växten att behöva någonstans runt 25 g kväve, 60 g kalium, 15 g fosfor, 5 g magnesium och 20 g kalcium. Gurkan är maximalt "frosserig" under fruktperioden. Och om det inte finns tillräckligt med mat för honom vid denna tidpunkt kan frukterna deformeras. Det vill säga poängen är i tid, prisvärd, standardiserad utfodring.
  • Kväve … Brist på kväve kan fastställas med laboratoriemetoder (men väldigt få människor gör det), eller också kan det baseras på sådana tecken: långsammare växttillväxt, gallring och träighet i fransarna när det ökar i längd, hämning av tillväxten av bladplatta, brist på nya skott, gulning av äggstockarna, torkning av blommor … Om jorden är sur kan den ha brist på kväve. Sedan måste du använda nitratkväve, om jorden är neutral och alkalisk utförs utfodring med ammoniumnitrat.
  • Kalium … För att gurkor ska vara söta och krispiga behöver de kalium. De smakegenskaper som deklareras av sorten kommer helt enkelt inte att förverkligas utan detta element. Kalium är en taxichaufför som hjälper till att leverera näringsämnen från marken till frukter och blad. De kommer inte att växa utan det eller bli smaklösa, bittra och även virkade.
  • Korrekt växtföljd … Från det blir gurkorna inte bara gula och växer dåligt, utan krullar också. Mer detaljerat, i processen med gurktillväxt, frigörs koliner, mycket skadliga jordämnen. De bildas bara när grödan odlas länge på ett ställe. Om det tidigare fanns gurkor på plats med gurkor som behöver samma utfodring, kommer jorden också att tömmas. Och befruktning är redan en tom åtgärd.
  • Kompetent sortiment … Om sorter både pollinerade av bin och självpollinerande växer i närheten är detta en grov kränkning av jordbrukstekniken. Det är nödvändigt att besluta om sorterna, att distribuera de som pollineras på olika sätt.
  • Brist på värme . Problem med att odla gurkor beror inte bara på värmen. Till exempel spelar det ingen roll för en växt att ta spårämnen från marken om det är kallt och trädgårdens ägare inte vidtar några åtgärder (extra uppvärmning). I det här fallet kommer frukterna att tunna ut i mitten.
  • Korrekt vattning … Kallt vatten är faran för gurkor. Om du ger dem en kall dusch kommer de att få problem med absorptionen av kalium. Och dess ovillkorliga värde nämns ovan.
  • Sen skörd … Om gurkorna sitter en dag eller två på sin plats, kommer matfördelningen att störa, utvecklingen av nya selen saktas ner.
  • Brist på ljus . Mycket ofta finns krokiga gurkor på grund av förtjockade planteringar, när plantorna helt enkelt inte får tillräckligt med ljus. Om gurkor växer i skuggan av träd, om de inte klämdes i tid, om slingorna är för långa - leder denna densitet också till att krokformade exemplar visas på trädgårdsbädden.

Svaret på frågan om vad man ska göra kommer direkt från denna lista. Erkänn inte vad som finns i den. Detta gäller även gurkor som växer i det öppna fältet och de som placeras i ett växthus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur fixar man situationen?

Naturligtvis finns det så kallade expressåtgärder, första hjälpen. Jag måste säga att de inte alltid fungerar. Ibland är de inte allsmäktiga, eller så leder de till förändringar, men obetydliga. Fortfarande värt ett försök. Vad ska jag göra om gurkor saknar kalium:

  • mata dem med kaliumsulfat (50 granulat per kvadrat);
  • mata dem med en lösning av kaliumsalt - 12-15 g per 5 liter vatten (en halv liter per växt);
  • använd en blandning av träaska - en halv liter per 10 liter vatten (en liter kommer ut under en buske).

Dessa alternativ är för utomhusgurkor. Om gurkorna är "böjda" inuti växthuset bör koncentrationen av föreningarna vara lägre. Om det fastställs att växten inte har tillräckligt med kväve är det nödvändigt att eliminera dess brist: planteringarna sprutas med en lösning av urea (cirka 10 g per 2 l), efter 3 dagar utförs rotmatning med ammoniumnitrat - från 30 g / 10 l. Kycklingspillning kan också användas. Men du kan inte överfodra växterna med kväve - buskarna kommer att vara mycket aktiva för att få grön massa.

Gurkor böjer om det kommer kallt, vilket betyder:

  • det är nödvändigt att täcka sängarna på natten med plastfolie, geotextil eller agrofiber;
  • var noga med att göra dem mulch: från sågspån till klippt gräs och kompost - allt är bra;
  • du måste lägga ut flaskor vatten mellan buskarna, under dagen blir värmeflaskorna heta, på natten ger de gurkorna sin värme.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men om gurkor har blivit ett "offer" för ett olyckligt grannskap måste du spraya dem med en lösning av borsyra (cirka 3 g per 10 liter), vilket kommer att locka insekter . Dessutom kommer artificiell handpollinering inte att störa, förresten, du kan använda en mjuk borste: riv av kronan från den manliga blomman för att avslöja ståndarna och rör sedan stigma från pistill på den kvinnliga blomman (nästan botanisk reproduktologi). 1 hanblomma pollinerar upp till 5 kvinnliga.

Om allt detta observeras systematiskt, för att inte glömma att vattna och gödsla i tid, kan krokiga gurkor i skörden undvikas . Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt växtföljd - tyvärr följs ofta denna mest uppenbara åtgärd inte. Ackumulerade skadliga sporer i jorden, liksom virus, kan skada alla grönsaker, och ojämna gurkor är ofta resultatet av vägran att växtföljd. Sjuka växter, som matas av en så sjuk jord, föder oftare deformerade frukter. Skadedjur, förresten, sover inte heller, eller snarare, de slumrar hela vintern i samma jord, och efter säsongen vaknar de för att attackera en ny gröda.

För att bekämpa uttorkningen av jorden räcker det inte att vattna den - den måste också mulas. För det första minskar mulch behovet av bevattning, och för det andra isolerar det marken, vilket är mer än nödvändigt för kalla snaps på natten. Det, mulching, skyddar jorden från överhettning, det vill säga det fungerar i två riktningar samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Varning, hur trist det än låter, är alltid lättare än att åtgärda befintliga problem. Och även här kan du upprätta en mycket specifik arbetsplan, där du kan sätta en bock framför varje färdigställd post.

I ett växthus i polykarbonat

För att odla den perfekta grödan finns växthus. Faktum är att förhållanden kan skapas i dem så att inga krokiga frukter uppstår . Det är hög luftfuktighet, som gurkor älskar, det finns mycket värme, vilket också bara är bra för dem. I ett slutet utrymme, enligt experter, är det bättre att odla självpollinerade (parthenokarpiska) sorter. Och inga humlor krävs, och de måste också lockas annars.

Och för att få en skörd tidigt måste du odla plantor hemma och sedan överföra dem till ett växthus. Men bara när temperaturen i den är 15 grader. Förresten är det bättre att begrava termometern 20 cm i marken och sedan vänta en halvtimme. Viktig! Självklart beror nyanser av avstigning och avresa på regionen . Någonstans händer det tidigare, någonstans senare. Referenspunkten bör vara exakt på temperaturindikatorerna. Förresten, landningen accelereras ibland, för vilken jorden spillts med varmt vatten. Du kan göra en varm säng, täck den inledningsvis med en film.

Vad mer är viktigt att veta:

  • plantering av växter ger ett intervall på 50 cm (i genomsnitt) , hålet är förspillat med en manganlösning, gödningsmedel appliceras på det;
  • du måste vattna gurkor regelbundet, om det är varmt - bokstavligen varje dag (växten har ytliga rötter, de når inte längre jordens mellersta och djupa lager för vatten);
  • sprinkler bevattning - den bästa metoden, avdunstning blir mer effektiv, den nödvändiga luftfuktigheten skapas i växthuset;
  • matning bör vara minst en gång i månaden, eller bättre - två gånger, först kommer det att vara ett par veckor efter plantering (du måste vänta på att kulturen ska anpassa sig helt till jorden);
  • den första toppdressingen innebär en askinfusion , liksom en lösning av mullein eller kycklingavfall, under blomningsperioden behöver gurkor kalium.

Temperaturen i växthuset ska inte tillåtas stiga över 30 grader. I det här fallet måste anläggningen organisera luftning, och buskarna måste också sprayas för att förhindra att de vissnar. Vid varmt väder sätter det sig snabbt ödesdigert.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I det öppna fältet

Om du bestämmer dig för att organisera trädgårdssängar på gatan måste du först bestämma dig för en plats. Det ska vara öppet och soligt … Marken ska vara något sur, näringsrik och lös, den ska behålla fukt väl. Marken kan också grävas i hälften med humus, och träaska kan också läggas till där som tillägg.

Funktionerna hos växande gurkor för bildning av vackra frukter beskrivs nedan

  • Om gurkor planteras i öppen mark i en ganska sval region, är det vettigt att göra varma sängar .… För dem kommer ruttnat organiskt material i en träbyggnad att användas (tekniken är inte den enklaste, men även nybörjare kommer att behärska den om de vill).
  • Innan plantor skickas till öppen mark måste de härdas .… Så med anpassning kommer allt att hända snabbare. Signalen om att växten är redo för plantering är utseendet på 4 äkta blad på plantorna. Och ändå bör det stabila varma vädret redan förbättras - denna faktor kan inte förnekas. När temperaturen har nått positiva temperaturer (13 grader) kan du skicka gurkorna till marken. Humus, ministerier kan läggas till där i förväg. Därefter spills sängen med varmt vatten, mulkas med lös kompost, täckt med svart fiberduk.
  • Om du bestämmer dig för att ta det mest riskfyllda steget och skickar gurkor i marken själv kan du göra detta i slutet av våren - början av juni … Brunnen hälls först rikligt med vatten, den är varm. Fröna sänks 2 cm i marken, intervallet hålls på 20 cm i en rad. Bredden mellan raderna kommer att vara 60 cm. Och tills 4–5 löv visas på proverna måste jorden lossas hela tiden. En skorpa ska inte bildas på den.
  • Under en sval sommar ökar risken för krokig gurktillväxt avsevärt . Men det finns också en väg ut: på natten är sängen täckt med en film. Om solen aktivt slår på dagtid eller vinden spelar på allvar, är den täckt med fiberduk - den slår bara på bågarna. Om det inte finns tillräckligt med värme och fukt för gurkor, kommer detta automatiskt att leda till förlust av avkastning, liksom till deformation av frukten.
  • Gurkor måste vattnas uteslutande med sedimenterat vatten, och de gör inte detta när solen är aktiv .… Samtidigt bör överskottsfuktighet avdunsta före nattetid. Vatten, det måste komma ihåg, spolar också ut jordgödsel, därför läggs ibland ruttna gödsel eller kompost under roten på varje buske. Mineralgödsel appliceras efter behov, ungefär en och en halv vecka eller lite oftare. Du kan turas om med bladförband.

Det verkar som att det inte finns några onoterade villkor kvar. Naturligtvis, ibland, även om det inte finns någon jordbruksteknik, ger bördig mark en utmärkt skörd. Men det händer att mycket flitiga sommarboende odlar krokiga gurkor. Under alla omständigheter hjälper analysen av förhållandena i situationen, övervakning av temperaturen och utfodring helt klart.

Rekommenderad: