Vitkalkning: Vad är Det Och Hur Man Kalkar, Hur Man Spädar Kalk Och Limar Kalk, Kalkförbrukning Per 1 M2, Val Av Borste Och Penslar För Arbete

Innehållsförteckning:

Video: Vitkalkning: Vad är Det Och Hur Man Kalkar, Hur Man Spädar Kalk Och Limar Kalk, Kalkförbrukning Per 1 M2, Val Av Borste Och Penslar För Arbete

Video: Vitkalkning: Vad är Det Och Hur Man Kalkar, Hur Man Spädar Kalk Och Limar Kalk, Kalkförbrukning Per 1 M2, Val Av Borste Och Penslar För Arbete
Video: How to Make Natural Lime Whitewash | DIY Projects 2024, Maj
Vitkalkning: Vad är Det Och Hur Man Kalkar, Hur Man Spädar Kalk Och Limar Kalk, Kalkförbrukning Per 1 M2, Val Av Borste Och Penslar För Arbete
Vitkalkning: Vad är Det Och Hur Man Kalkar, Hur Man Spädar Kalk Och Limar Kalk, Kalkförbrukning Per 1 M2, Val Av Borste Och Penslar För Arbete
Anonim

Ett av de billigaste och lättanvända materialen för att avsluta taket är kalkning. Att tvätta ytan kommer inte att vara särskilt svårt, och du kan klara en sådan uppgift på egen hand utan att involvera mästare. För att få en högkvalitativ beläggning som ett resultat av arbetet måste du känna till några av finesserna i att arbeta med ett sådant material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och typer

Vitkalkning är en lösning av ett specifikt ämne som används för att bleka en yta. Krita eller kalk används huvudsakligen som grund för en sådan lösning. Oftast används detta material i reparationsarbete för att avsluta taket. Det finns också ett slags medicinsk vitkalkning för trädgårdsväxter. En annan term "vitkalkning" avser själva processen med att avsluta arbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som nämnts tidigare används kalk, krita och även vattenbaserad färg för att vitna i taket. Varje material har sina egna fördelar och nackdelar, liksom skillnader i efterbehandling.

Bild
Bild
Bild
Bild

en bit krita

Att bleka taket med en kalkbaserad lösning är ett av de billigaste sätten att dekorera tak, eftersom priset på krita är ganska lågt. Det låga priset betyder dock inte materialets dåliga kvalitet. Krita -blandningen är lätt att applicera och fäster bra på ytan. Dessutom har blandningen utmärkt dold effekt.

Krita blir mycket smutsigt, vilket är en nackdel med detta material. Denna beläggning har ytterligare en nackdel - materialet kan bli gult. För att förhindra att en gulaktig nyans uppträder måste du lägga till lite blått färgämne när du gör lösningen.

Bild
Bild

Kalk

Kalk produceras genom att kalcinera karbonatstenar. Materialet har bakteriedödande egenskaper. Kalkbruk överbryggar fina sprickor på ytan väl. En sådan blandning, liksom krita, har ett lågt pris.

Kalkbruk har en skarp obehaglig lukt, vilket är en nackdel med en sådan komposition. Efterbehandling måste utföras med handskar, eftersom kalk kan korrodera den i kontakt med huden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattenemulsion

Efterbehandling med vattenbaserad färg är dyrare än att använda kalk eller krita. Trots detta är denna typ av kalkning det mest optimala alternativet. Måleri är bekvämare att använda och säljs redo för applicering, i motsats till torra blandningar, varifrån det är nödvändigt att göra en lösning.

Täckförmågan hos vattenbaserade färger är betydligt högre än för kalk- och kalkbruk. Lackmaterialet är luktfritt och fäster bra på ytan. På byggmarknaden kan du hitta vattenbaserad vattentät färg, som gör att du kan använda den för arbete i våtrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytförberedelse

Innan arbetet avslutas bör särskild uppmärksamhet ägnas åt ytbehandling. Utan att gå igenom det här stadiet kommer det inte att vara möjligt att få en högkvalitativ beläggning: vitkalkningen passar inte bra, och efter ett tag kan den smula.

Om det inte finns någon gammal topplack i taket behöver du bara tvätta bort smuts och damm från ytan. Det är lämpligt att spackla den putsade ytan innan kalkning appliceras, eftersom gipset har en granulär struktur och topplacken kan visa sig vara ojämn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gips används också för att reparera ytdefekter och jämna taket. Efter puts på ytan är det nödvändigt att gå bra med sandpapper för att bilda en jämn och slät beläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om basen tidigare har kalkats måste det tidigare materialskiktet avlägsnas. Ytrengöringsprocessen är följande:

  • Möbler och apparater måste tas bort från rummet. Återstående föremål samt golv måste skyddas från smuts. Detta kräver plastfolie och maskeringstejp.
  • För att rengöra ytan behöver du en lösning av vatten och tvål, en skumsvamp eller pensel, en metallspatel och ett färgbad.
  • En liten del av taket fuktas med tvålvatten. Den blötläggda vitkalkningen avlägsnas med en metallspatel och ersätter ett färgbad så att materialbitar inte faller på golvet.
  • Allt som inte kunde tas bort med en spatel tvättas av med en fuktig skumsvamp.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur späds och vad är lim för?

Den vattenbaserade blandningen säljs i butiker redo att appliceras. Om det behövs kan färgen spädas med rent vatten för att uppnå önskad konsistens. Sammansättningar baserade på krita och kalk måste beredas oberoende omedelbart innan arbetet avslutas. Lösningsberedningstekniken beror på dess huvudkomponent.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krittlösning

För att förbereda kritkalkning behöver du varmt vatten, en limblandning, blå färg för att färga tyget (blått) och själva krita. Processen att göra en lösning är följande:

  • i en fem liters hink varmt vatten är det nödvändigt att späda PVA eller tapetlim i mängden trettio gram;
  • en liten bit tvätttvål (50 gram) gnids på ett grovt rivjärn och läggs till vattnet blandat med lim;
  • krita i mängden tre kilo måste siktas för att avlägsna skräp;
  • krita hälls långsamt i vattnet under konstant omrörning av lösningen för att undvika att det bildas klumpar;
  • så att beläggningen visar sig vara snövit och inte blir gul med tiden, bör cirka tjugo gram blått tillsättas till lösningen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den resulterande blandningen ska räcka för att täcka ett lager på tio kvadratmeter av ytan.

Bild
Bild

Murbruk

För att förbereda en gör-det-själv-kalklösning för blekning behöver du släckt kalk. Detta material produceras i form av en pulverblandning eller pasta. För att förbereda en lösning för 10 m2 yta behöver du:

  • 1, 7 kilo torr kalk;
  • 5 liter vatten;
  • 40 gram blått tygfärgämne.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du vill få en färgad, inte vit blandning, måste du tillsätta lite färg till lösningen. Mängden vatten som används för att förbereda kalkningen kan vara mindre eller mer än fem liter. Allt beror på hur viskös lösningen är. För att få önskad konsistens kan du testa blandningen enligt följande:

  • Knivbladet måste doppas i lösningen.
  • Sedan tas kniven långsamt bort. Om blandningen lätt och helt tömmer bort bladet, är lösningen inte tillräckligt tjock och mer kalk måste tillsättas till den.
  • En lösning med rätt konsistens, vid kontakt med metallföremål, bör måla dem vita.
Bild
Bild

Några rekommendationer

För att förbättra prestanda för den tillverkade blekningslösningen är det nödvändigt att lägga till några ytterligare komponenter till blandningen: tapetlim eller tvätttvål. Istället för tapetlim eller PVA kan du lägga till snickeriets limblandning i kompositionen, som du kan göra själv hemma. Sådant material läggs till lösningen för att förbättra beläggningens kvalitet och öka dess livslängd.

Om kalkmålning kommer att användas för att avsluta fasaden, måste torkningsolja tillsättas till lösningen. Lacken kommer att förbättra beläggningens kvalitet, vilket gör den mer pålitlig och motståndskraftig mot fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vitkalkade väggar är mottagliga för olika fläckar. För att förhindra att beläggningen blir så lätt smutsad måste vanligt ätbart salt tillsättas till kalklösningen. Vid tillsats av ytterligare komponenter till blandningen måste korrekta proportioner observeras:

  • torkningsolja tillsätts i mängden hundra milliliter per hink vitkalkningslösning;
  • För att få en perfekt vit kalkbeläggning måste ett kilo salt tas för tio liter lösning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och konsumtion

Det finns flera sätt att kvita taket i en lägenhet. Skillnaden mellan vitare metoder ligger först och främst i de verktyg som används. För efterbehandling följande tillbehör kan behövas:

  • pensel;
  • vält;
  • manuell sprutpistol KRDP-3;
  • behållare för lösningsberedning;
  • konstruktionsblandare för blandning av blandningen;
  • stege;
Bild
Bild
  • borste för rengöring av ytan;
  • hink tvålvatten:
  • maskeringstejp och polyeten;
  • kuvett av plast;
  • metallspatel;
  • sandpapper.
Bild
Bild

För att applicera blandningen på taket används huvudsakligen en rulle eller pensel. För att förhindra att en ny borste smulas under blekning måste den blötläggas en stund i varmt vatten. Inledningsvis är det bättre att välja ett verktyg med naturliga hårborst.

Whitening med en sprutpistol är en mycket mödosam process. En sådan anordning är bekvämare att använda för vitkalkning av väggar än tak. Innan du arbetar med ett sådant verktyg måste en färdig lösning av krita eller släckt kalk passeras genom ostduken.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du förbereder blandningen bör du komma ihåg att hastigheten för den färdiga lösningen per kvadratmeter yta är cirka 0,5 liter. Förbrukningen av krita per 1 m2 överstiger dock förbrukningen av kalk med 1 m2. För tillverkning av lösningen är det vanligt att ta antalet komponenter i förbrukningshastigheten per tio kvadratmeter.

Bild
Bild

Arbetsorder

Om ytan jämnades och tvättades väl innan arbetet avslutades, räcker det att applicera kalkning i endast två lager. Taket måste vara mentalt uppdelat i små sektioner. Vitkalkning bör startas från hörnet av rummet, det blir bekvämare att flytta från fönster till dörr. Innan du applicerar varje efterföljande lager av material måste du vänta tills föregående lager torkar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bäst att använda en pensel för att bleka fogarna i taket och väggarna. Det är bekvämare att täcka resten av ytan med kalkning med hjälp av en rulle. Doppa inte valsen för hårt i färgkuvetten, eftersom överflödig blandning på instrumentet kan leda till fläckar och ränder. Murbruk appliceras på taket med snygga parallella drag.

Ett lager räcker inte för att skapa en högkvalitativ beläggning. Det första lagret kan visa sig genom ytan, samt ha streck från rullen. Efterbehandlingsskiktet appliceras vinkelrätt mot det föregående . Glöm inte att röra om lösningen regelbundet, eftersom krita eller kalkpartiklar kan sätta sig till behållarens botten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattenbaserad färg är lättare att applicera och sprider sig jämnare. Vattenbaserad emulsion kan också användas för att applicera kalkning på en gammal kappa utan att först rengöra ytan.

Bild
Bild

Tips

Innan du köper ett material för blekning av taket måste du beräkna den ungefärliga mängden murbruk som kommer att krävas för efterbehandling. För att göra detta måste du ta hänsyn till ytan på ytan som ska behandlas och förbrukningen av en viss komposition per kvadratmeter. Det är lämpligt att köpa material med marginal.

När du köper en blandning ska du inte bara vara uppmärksam på tillverkarens och produktens egenskaper, utan också på dess utgångsdatum. Utgånget material förlorar sin prestanda och är inte lämpligt för att skapa en pålitlig beläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under reparationsarbetet och när ytan torkar bör det inte finnas några drag i rummet. Annars kan krita eller kalkbaserad beläggning skala av.

Innan du börjar vitna i taket måste du vidta vissa försiktighetsåtgärder. Huvud, ögon och händer ska skyddas från oavsiktlig inträngning av lösningen, därför rekommenderas arbete med handskar, konstruktionsglasögon och huvudbonad. För att skydda luftvägarna måste du använda ett andningsskydd eller tygförband.

Rekommenderad: