Stativ För Lasernivå (35 Foton): Hur Man Gör Ett Stativ Med Egna Händer? Översikt över Modeller Från Varumärket Bosch Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Stativ För Lasernivå (35 Foton): Hur Man Gör Ett Stativ Med Egna Händer? Översikt över Modeller Från Varumärket Bosch Och Andra

Video: Stativ För Lasernivå (35 Foton): Hur Man Gör Ett Stativ Med Egna Händer? Översikt över Modeller Från Varumärket Bosch Och Andra
Video: BOSCH GLL 2-80 P опыт использования. 2024, Maj
Stativ För Lasernivå (35 Foton): Hur Man Gör Ett Stativ Med Egna Händer? Översikt över Modeller Från Varumärket Bosch Och Andra
Stativ För Lasernivå (35 Foton): Hur Man Gör Ett Stativ Med Egna Händer? Översikt över Modeller Från Varumärket Bosch Och Andra
Anonim

Den maximala noggrannheten hos de data som tillhandahålls av lasernivån hjälper till att säkerställa användningen av ett kvalitetsstativ. Det är av denna anledning som många är intresserade av sorterna och märkena på dessa enheter. Inte mindre relevanta ämnen är kompetent val av enheter och möjligheten till egen produktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Syfte och designfunktioner

Först och främst bör det noteras att driften av de övervägda mätinstrumenten möjliggör fullständig eliminering av oscillationer. Ett kvalitetsstativ för lasernivå ger maximal stabilitet . I detta fall kommer även minimala avvikelser som kan påverka märkena att vara frånvarande.

Bild
Bild

Nivåstativ är ett speciellt stöd eller hållare för tillförlitlig fixering av utrustning . Det är i denna position som det är möjligt att uppnå lämplig noggrannhet av avläsningarna. Många experter kallar de beskrivna enheterna som stativ på grund av deras designfunktioner och utseende.

Bild
Bild

I praktiken används ofta geodetiska stativ utrustade med specialskruvar för att ställa in lasernivåer. Denna typ av enhet kan klassificeras som universell. De används när:

  • kontroll över genomförandet av byggnadsarbeten av varierande komplexitet;
  • bestämning av parametrarna för objekt under konstruktion;
  • uppförande av linjära strukturer (kraftledningar, rörledningar);
  • identifiering och bestämning av deformationsskalan för olika strukturer.
Bild
Bild

Strukturellt består stativet för en lasernivå av en bas och ett stativhuvud . Samtidigt är budgetmodeller inte hopfällbara. Samtidigt tillåter professionella enheter installation av olika typer av mätinstrument. En integrerad del av fixturen är skruven som fäster själva enheten till fästet.

Olika modeller av stativ kan utrustas med rektangulära, triangulära och sfäriska baser.

Bild
Bild

Universella stativ har en mer komplex design . Detta är ett stativ, i mitten av vilket är ett teleskopstativ med snäckväxel. Tack vare dessa funktioner har specialisten förmågan att ändra position och riktning för B-stolpen. Den infällbara delen låter dig justera höjden på hela strukturen.

Bild
Bild

Vyer

I takt med att efterfrågan på mätutrustning och tillbehör ökade försökte tillverkarna att utöka sina modellserier så mycket som möjligt. Så småningom Det finns nu ett helt utbud av stativ för lasernivåer och nivåer på marknaden.

Bild
Bild

Den finns i många varianter

Nämnts ovan geodetiskt stativ , som är en specialiserad enhet utrustad med en tråd för installation av enheter. De största fördelarna i detta fall inkluderar en bred arbetsyta, mångsidighet och maximal tillförlitlighet för utrustningsfixering. Dessa stativ används effektivt för arbete både inomhus och utomhus.

Bild
Bild

Höjande stativ - en enhet som kännetecknas av tillförlitlighet och möjliggör drift av nivåer med stor vikt. Dess främsta egenskap är närvaron av en vevarm. Med hjälp av handtaget på denna mekanism kan du justera arbetshöjden med maximal precision.

Bild
Bild

Foto stativ , som är extremt lätta enheter. Deras fördelar inkluderar rörlighet, liksom möjligheten att snabbt ändra inte bara enhetens placering utan också lutningsvinkeln. Den största nackdelen är närvaron av gummikuddar på benen, vilket försvårar användningen utanför lokalen. En lika viktig punkt är oförmågan att arbeta i starka vindar på grund av dess låga vikt.

Bild
Bild

Förutom alla ovanstående finns det vägghållare (fästen).

Bild
Bild

En annan typ av nivåfixeringsanordning förtjänar särskild uppmärksamhet . Dessa är så kallade distanser, som är ett alternativ till klassiska stativ. Funktionsprincipen för denna enhet är att flytta utrustning upp och ner i bommen. Den senare installeras mellan golvet och taket.

Bild
Bild

Dessa teleskopställningar är vanligtvis ljust färgade med alternerande orange och svarta ränder. Denna lösning låter dig använda skivstången både dagtid och kväll. Höjden på vissa strukturer kan nå 3 meter eller mer . Racken är gjorda av aluminium och är lätta, vilket gör dem lätta att transportera och installera.

Det är viktigt att ta hänsyn till att distansstängerna används huvudsakligen inomhus.

Bild
Bild

Tillverkares översikt

Numera presenterar många tillverkningsföretag sina produkter på marknaden för verktyg, mätutrustning och tillbehör. Naturligtvis, segmentledarna är sådana jättar som Bosch … Och i det här fallet talar vi om den största utvecklaren av elverktyg och elektroniska enheter. För många är detta märke förknippat med traditionell tysk kvalitet.

På marknaden erbjuder företaget högkvalitativa stativ av olika typer, samt stavar och hållare för lasernivåer.

Bild
Bild

Förutom den tyska jätten presenterar även andra tillverkare sin utveckling

ADA -instrument Är ett företag som startade sin verksamhet för mer än 10 år sedan. Det var ursprungligen positionerat som ett varumärke för diagnostik- och mätutrustning som utvecklats för en mängd olika branscher. ADA står förresten för ADditional Accuracy, vilket betyder "ytterligare noggrannhet". Tillverkaren erbjuder potentiella köpare modeller av geodetiska och teleskopiska stativ och stavar.

Bild
Bild

Condtrol - en av de välkända inhemska tillverkarna av mätinstrument för geodesi, såväl som för bygg- och reparationsarbeten. Det ryska företagets huvudkontor ligger i Chelyabinsk, och dess produkter säljs både i Ryska federationen och långt utanför dess gränser.

Bild
Bild

Kinesiskt märke av elverktyg och tillbehör krona … Företagets produkter har funnits på marknaden i över 35 år. Utvecklingen av representanten för det celestiala riket levereras till mer än 40 länder, inklusive Ryska federationen. Sedan det avlägsna 1983 har denna tillverkares kundbas ständigt expanderat.

Bild
Bild

På grund av de många olika tillbehören som finns kan AEG -stativ av hög kvalitet hittas i vissa specialaffärer. Trots att dessa strukturer är utvecklade för installation av belysningsenheter kan lasernivåer också fastställas på dem. Förresten har företaget nästan 40 års historia och idag är det en ingående del i så stora föreningar som Electrolux Group och Clatronic Group.

Bild
Bild

En annan representant för Ryssland är företaget "Practice ", som också tillverkar väggfästen. Nu finns hennes produkter, inklusive högkvalitativa mätstativ, i många butiker.

Bild
Bild

Tillverkare från USA står inte heller åt sidan. Dessa inkluderar till exempel Dewalt Är ett amerikanskt varumärke som specialiserat sig på utveckling av elverktyg och tillbehör.

Bild
Bild

Urvalstips

Ju högre mätklass som görs, desto strängare krav ställs på den utrustning som används. Baserat på detta bör särskild uppmärksamhet ägnas åt de viktigaste urvalskriterierna, inklusive stativ för lasernivåer. En av nyckelpunkterna är materialet från vilket enheten är tillverkad. Oftast används:

  • metall (i den överväldigande majoriteten av fallen är det aluminium, en av de främsta egenskaperna är lätthet);
  • trä;
  • glasfiber (glasfiber).
Bild
Bild

Var och en av dessa material har sina egna egenskaper som bör beaktas när du väljer en specifik stativmodell. Först och främst bör du vara uppmärksam på deformation under temperaturpåverkan. Förresten, metall har den högsta expansionskoefficienten, och därför kommer den att deformeras under påverkan av solljus.

Resultatet av ett sådant fenomen kan vara betydande avvikelser från nivåens siktaxel från horisonten.

Trä- och glasfiberarmaturer har nästan samma värmeutvidgningskoefficient . Utifrån detta är det svårt att ge ett av alternativen en klar fördel. I det här fallet förlitar de sig oftast på personliga preferenser.

Bild
Bild

Vikt spelar en viktig roll när du väljer stativ. Tyngre strukturer ger maximal stabilitet. Men samtidigt försämras transporterna avsevärt och utrustningens rörlighet minskar kraftigt. Ett annat viktigt kriterium är funktionerna i fixeringsmekanismen "ben". För närvarande tillgängliga modeller utrustade med:

  • klämskruvar;
  • fästelement i form av speciella klipp;
  • kombinerade element.
Bild
Bild

Användningen av modeller med fästelement gör att du kan maximera arbetets hastighet. I situationer där hård fixering av nivån eller nivån ligger i framkant bör stativ med skruvar eller kombinerade mekanismer föredras.

Bild
Bild

Med hänsyn till alla befintliga nyanser kan följande grundläggande regler för val av den mest lämpliga enheten särskiljas:

  • med ökade krav på noggrannhet kommer tunga modeller av glasfiber eller trä att prioriteras;
  • om maximal konstruktion krävs, är det klokare att välja aluminiumstativ utrustade med clips;
  • om det finns en nivå med en kompensator kan du enbart vägledas av preferenser, med hänsyn till ekonomiska möjligheter.
Bild
Bild

Naturligtvis innehåller listan över nyckelkriterier produktkvalitet. I det här fallet är det värt att fokusera på stativtillverkaren. Erfarna proffs föredrar att använda beprövade och beprövade produkter från marknadsledare. Dessa stativ och hållare är naturligtvis dyra att köpa . Men deras prestanda och hållbarhet kommer att betala alla finansiella kostnader fullt ut.

Bild
Bild

Hur man gör det?

Som nämnts ovan kommer enheter av hög kvalitet från kända märken inte att vara överkomliga för alla. Du kan minska kostnaderna genom att köpa kinesiska modeller som är betydligt sämre än dem i kvalitet och grundläggande egenskaper. Men glöm inte möjligheten att göra den nödvändiga strukturen med dina egna händer. Ett hemlagat stativ kan monteras på flera sätt, nämligen:

  • utrustad med fästelement i form av magneter;
  • med hjälp av de så kallade korsstativen;
  • använda bälten för fixeringsanordningar.
Bild
Bild

Ett av de enklaste och billigaste alternativen är att använda en konventionell kamera eller kamerastativ . Om det finns en sådan enhet är det bara att anpassa den till installationen av lasernivån. Ett lika enkelt sätt skulle vara att självständigt göra ett stativ med en plattform för en nivå från alla material. Huvudkravet i detta fall kommer att vara hela strukturens stabilitet.

Bild
Bild

En teleskopstång kan tillverkas oberoende och till relativt låg kostnad. För att göra detta behöver du två rör, vars diametrar väljs så att det ena passar in i det andra. En av dem ska vara dubbelt så lång som den andra. Tillverkningsprocessen inkluderar följande steg:

  • skär det stora röret på mitten;
  • från båda ändarna av ett mindre rör lägger vi på ett stort för att uppnå en teleskopisk effekt;
  • hål borras i rören, på vilka muttrar svetsas;
  • för att fixera komponenterna används tummar med motsvarande tråd.

Det är viktigt att komma ihåg att bomens totala längd ska stå i proportion till höjden på rummet. Dessutom är det nödvändigt att ta hänsyn till en liten marginal så att du kan installera stativet mellan taket och golvet.

Bild
Bild

Det mest budgetmässiga alternativet skulle vara att bygga ett stabilt stativ . Det kan till och med vara ett spadehandtag med ett stativ av plywood eller OSB -bräda. Det är viktigt att ställa in denna struktur strikt vertikalt med en vanlig nivå eller lod.

Bild
Bild

Driftsregler

Huvudkravet när du använder en lasernivå är dess korrekta installation. Därför är det i förberedelseskedet nödvändigt att ägna lämplig uppmärksamhet åt att fixera enheten på ett stativ. Dyrare modeller av nivåer har en självnivellerande funktion . I andra fall väljs den önskade positionen för hela strukturen genom att ändra längden på stödets "ben".

Bild
Bild

Oavsett enhetens designfunktioner och de adaptrar som används, är det först och främst nödvändigt att bestämma installationsplatsen. Vi kan prata om klassiska stativ, höjdmodeller och distansstänger . Platsen ska vara sådan att strålarna inte störs under mätningar.

Det är lämpligt att ta hänsyn till avståndet till alla objekt, som om möjligt bör vara ungefär samma.

Bild
Bild

När du använder glidmodeller, se till att benen sitter ordentligt fast med skruvarna . Om arbetet utförs utomhus, bör benen, om möjligt, drunkna i marken. I det här fallet är det nödvändigt att försöka ge plattformen för installation av mätanordningen så horisontell som möjligt.

När du väljer plats för ett stativ är det viktigt att tänka på risken för att enheten välter, eventuella vibrationer.

Om utrustningen används på en fast yta, rekommenderas det att fixera dess stödelement på något tillgängligt sätt. Vissa modeller är utrustade med specialtillbehör.

Rekommenderad: