Hur Länge Torkar Primern? Torktid På Väggarna Innan Du Putter Och Tapetserar, Hur Länge Ska Akrylprimern Torka

Innehållsförteckning:

Video: Hur Länge Torkar Primern? Torktid På Väggarna Innan Du Putter Och Tapetserar, Hur Länge Ska Akrylprimern Torka

Video: Hur Länge Torkar Primern? Torktid På Väggarna Innan Du Putter Och Tapetserar, Hur Länge Ska Akrylprimern Torka
Video: FixarTV | Måla & Tapetsera | Tapetsera med Non Woven-tapet 2024, Maj
Hur Länge Torkar Primern? Torktid På Väggarna Innan Du Putter Och Tapetserar, Hur Länge Ska Akrylprimern Torka
Hur Länge Torkar Primern? Torktid På Väggarna Innan Du Putter Och Tapetserar, Hur Länge Ska Akrylprimern Torka
Anonim

Varje specialist kan säga att alla väggar i huset ska täckas med en primer, oavsett vilken typ av arbete du planerar att göra i framtiden: limma fiberduk tapeter eller täck väggarna med vattenbaserad färg.

Varför behöver du en primer?

Ett extra lager mellan den dekorativa beläggningen och själva väggen behövs för att denna beläggning inte ska tappa sina egenskaper under lång tid.

Huvudsyftet med en primer är att ge en stark bindning mellan det yttre lagret och ytan.

Tack vare det ökar indikatorn för beläggningens hållbarhet. Primern tenderar att tränga in i små sprickor, fylla dem på ett liknande sätt och limma ihop små delaminationer eller dammpartiklar. På grund av egenskapen att impregnera väggen skapar primern en enhetlig yta.

Bild
Bild

Nedan är de främsta fördelarna med primers:

  • bilda en solid grund innan arbetet påbörjas;
  • dölja bleka områden av väggar och fläckar;
  • färger och andra beläggningar ser mer glänsande ut;
  • efter ett lager primer kan du måla ytan med en ljus färg, även om den ursprungligen var mörk;
  • på markytan känns lukten av färg inte så mycket.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men för att få ytterligare egenskaper är det bättre att välja en primer separat för varje material. Så du kan uppnå skydd mot fukt eller ultraviolett strålning för att undvika korrosion och mögel.

I den moderna världen är den mest mångsidiga primern akryl . Den klarar vilken yta som helst: från metall och trä till betong och putsade väggar. Denna primer kommer att göra jobbet bra.

Alla träd, särskilt barrträd, avger vanligtvis harts. Sådant material behöver noggrann bearbetning, det måste beläggas med en primer för att bevara det dekorativa skiktet. Dessutom finns det vissa typer av primers som kan skydda berget från ruttnande eller insekts skadedjur.

Bild
Bild

Metallytor måste grundas. Detta kan avsevärt minska förekomsten av korrosion. Det kan dock inte helt undvikas. För icke-järnmetaller krävs inte färg och andra dekorativa beläggningar, de korroderar knappast, men de måste fortfarande grundas för att vidhäfta beläggningen och ytan till varandra.

På marknaden för byggmaterial är en speciell typ av primer vanlig, utrustad med funktionen att omvandla korrosion. En sådan komposition appliceras direkt över rosten, sedan kan den användas ytterligare efter beläggning med färg.

Det är värt att komma ihåg att innan limning av fiberduk tapeter eller målning måste väggarna också grundas.

Även om primern är nästan osynlig på ytan, finns det fortfarande fördelar med den: vidhäftning till väggen kommer att öka och förbrukningsmaterial kommer att spenderas i mindre mängder. I detta fall hjälper primern till att spara mängden lim.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper och sorter

Det finns olika typer av primers.

En mer detaljerad lista ser ut så här:

  • För arbete på en träbotten är en alkoholprimer eller torkolja perfekt. För att förkorta torktiden kan du förvärma området som behöver bearbetas.
  • Akrylprimer kan öka styrkan på även det svagaste underlaget och är en mångsidig djup penetrationsformulering.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För att arbeta med en metallbas kan du använda en alkyd- eller oljeprimer. Det är också lämpligt för trä. En liknande primer kan också användas över rost på grund av dess korrosionsskyddande egenskaper.
  • För bearbetning av tak och väggar i ett vanligt rum är en betongkontakt bäst lämpad.
  • För att öka vidhäftningen används en kontaktprimer. Kompositionen innehåller kvartssand. Denna primer fyller små sprickor väl på grund av dess djupa penetration i väggarna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns andra blandningar som endast specialister använder. Dessa alternativ är inte vanliga bland den vanliga invånaren.

Nedan följer några exempel:

  • Silikonlösning . De är täckta med betong- eller kalkväggar. Denna typ av primer härdar inom 5 timmar.
  • Polyuretanförening används i verkstäder och andra liknande lokaler, vars väggar är dåligt absorberande.
  • Pigmenterad primer - en speciell lösning som gör att du kan uppnå en neutral ytfärg så att den inte lyser genom tapeten.

Tillverkarna av produkten anger alltid den tid det tar för blandningen att torka, innan du köper produkten måste du noggrant studera inskriften på etiketten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad beror torkprocessen på?

Den tid det tar för primern att torka helt beror på olika förhållanden. Följande är de viktigaste faktorerna som påverkar torkningen av blandningen:

  • Temperatur och luftfuktighet . Den ungefärliga torktiden är 4 timmar, vid en fuktnivå på 65% och temperaturer över 25 grader. Om vädret är bra utan nederbörd kan du öppna fönstren för att påskynda processen, eftersom torkningshastigheten direkt beror på fuktnivån i rummet.
  • Skikttjocklek . Den grundade kompositionen måste appliceras på väggarna. tak eller golv med ett mycket tunt lager. Om planet inte är helt plant bör ytan bearbetas i flera lager. Torkprocessen kommer dock att ta längre tid.
Bild
Bild
  • Typ av primer och dess struktur . Tidsperioden för vilken den torkar direkt beror på typen av primer. Akrylprimern torkar inom 4 timmar, medan kontaktprimer och snabb penetration tar cirka 24 timmar. Det finns snabbtorkande primrar, de är baserade på vatten och torktiden är upp till 2 timmar. En oljebaserad primer tar mer än en dag att torka.
  • Bas typ .
  • Materialets porositet .
Bild
Bild
Bild
Bild

Alkydpolymer Det används för att fylla små sprickor, tack vare vilket kitt eller färg inte kommer att lossna i lager, vilket ökar styrkan på ytan avsevärt. Denna primer skapar en halvmatt film över vilken färg kan appliceras. Den kan användas för metall- och träbearbetning.

Alkydpolymeren absorberas dock dåligt, så den kan inte användas under gipsunderlag eller gips. Den klarar bra träytor utan att bryta fiberstrukturen. De mest populära tillverkarna är Tikkurila, Alpina, Sadolin och Otex. Torktiden är cirka 24 timmar.

Temperaturnivån ska vara naturlig, det är oönskat att torka ytan med konstgjorda medel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur länge torkar det?

För att inte ådra onödiga kostnader och förlora prestanda måste du välja rätt verktyg. Kom ihåg att inte alla typer av primer är lämpliga för inomhusbruk. Lämplig förbrukning bestäms av typen av beläggning.

Varje typ av primer har sina egna egenskaper, på vilka torktiden också beror:

Akrylprimern innehåller ett stort antal komponenter: från färgämnen och bindande hartser till antiseptiska tillsatser (till exempel krita eller biocid). Mängden av var och en av ämnena är varierande. Detta påverkar hur tät lösningen blir. Akrylprimern är välimpregnerad och tränger in i fina sprickor, vilket ger god vidhäftning till betongsubstrat samt gips, tegel, plywood och trä

Bild
Bild

Ofta används sådana produkter när du arbetar i badrummet och köket. Denna blandning är luktfri och har en kort torktid, högst 4 timmar. De viktigaste tillverkarna är Knauf och Ceresit. För arbete på ojämna ytor använder de tillverkarens Olympiska medel, som kännetecknas av sin mångsidighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den perforerade kompositionen är oönskad för inomhusbruk på grund av dess giftiga komponenter. Blandningen fungerar bra med metall och kan användas på vilken yta som helst. Kompositionen innehåller tillsatser som inte tillåter korrosion, de skyddar också ytan från förstörelse. Ämnet kan bekämpa rostfläckar, vars skikttjocklek inte är mer än 100 mikrometer

Bland komponenterna i denna typ av primer finns ett stort antal föroreningar som påskyndar torkningen. Den genomsnittliga stelningstiden vid en temperatur av 20 grader är 1 timme. Företagen Cersanit, APP och Artelit anses vara av högsta kvalitet och universella.

Bild
Bild
Bild
Bild

För alla typer av utomhusytor, såsom loggior och verandor, är en fenolisk lösning bäst lämpad. Det skapar en speciell film som är resistent mot extrema temperaturer och fukt. Mängden tillsatser påverkar torktiden för primern på golvet. Om grundningsprocessen utförs under den varma årstiden kommer torktiden att vara cirka 8 timmar. De bästa murbrukstillverkarna är Ruslux, Glims Production, Pufas och Dufa

Om du vill förbättra färgen på färgen bör du använda en syntetbaserad polyvinylacetatprimer. Det är särskilt effektivt när du arbetar med gips, eftersom primern är utrustad med funktionen att jämna ut högen. Denna blandning är lämplig för alla system. Torktiden är 30 minuter. De viktigaste varumärkena är: Knauf, Unis och Optiroc

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Nedan följer professionella tips som hjälper dig att få ut det mesta av ditt arbete:

  • Utomhus och i fuktiga områden måste speciella formuleringar användas. De substrat som du har bearbetat kommer inte att förlora sin ångpermeabilitet.
  • För att öka vidhäftningen till ytan måste fläckar och annan smuts tas bort.
  • För att kontrollera beredskapen måste du fästa plastfolien med tejp. Om det inte finns kondens på materialet kan du börja påbörja efterbehandlingen. I andra fall är det bättre att vänta i cirka 24 timmar. Vissa arter kan ta upp till 10-15 dagar att absorbera.
  • Torktiderna är alltid markerade på förpackningen. Men detta är ett medelvärde, så 60 minuter måste läggas till denna siffra. Vid priming en andra gång läggs tiden till. Om rummet är väldigt varmt, kommer kompositionen att torka ut tillräckligt snabbt.
Bild
Bild

Du lär dig hur du väger väggarna ordentligt i följande video.

Rekommenderad: