Byggnivå (33 Bilder): Vilken är Bättre Att Välja? Hur Använder Man Det Korrekt? GOST För Magnetiska Nivåer, Betyg Av Professionella Modeller

Innehållsförteckning:

Video: Byggnivå (33 Bilder): Vilken är Bättre Att Välja? Hur Använder Man Det Korrekt? GOST För Magnetiska Nivåer, Betyg Av Professionella Modeller

Video: Byggnivå (33 Bilder): Vilken är Bättre Att Välja? Hur Använder Man Det Korrekt? GOST För Magnetiska Nivåer, Betyg Av Professionella Modeller
Video: Betyg – så funkar det! 2024, April
Byggnivå (33 Bilder): Vilken är Bättre Att Välja? Hur Använder Man Det Korrekt? GOST För Magnetiska Nivåer, Betyg Av Professionella Modeller
Byggnivå (33 Bilder): Vilken är Bättre Att Välja? Hur Använder Man Det Korrekt? GOST För Magnetiska Nivåer, Betyg Av Professionella Modeller
Anonim

Vid utförande av alla konstruktions- och efterbehandlingsarbeten är nivån ett oumbärligt verktyg. Det är nödvändigt under installationen av dörrkonstruktioner, fönster, samt när man lägger kakel eller tegel för att kontrollera vertikaliteten. Med hjälp av byggnivån utför de också installationen av inbyggda hushållsapparater och tekniska anslutningar.

Bild
Bild

Beskrivning och syfte

Byggnivån är en mätanordning som används för att styra installationen av material och strukturer i de horisontella och vertikala planen. Huvudparametrarna för alla nivåer är:

  • mätnoggrannhet - ju större verktygsdimensioner, desto lägre blir felet.
  • slagmotstånd - i de flesta fall antar byggnadsnivån en ihålig kropp, medan dess väggtjocklek kan nå 100 mm för att motstå mekanisk stöt;
  • motstånd mot böjning och vridning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Mätkolvar av alla nivåer kännetecknas av en ökad transparens och motståndskraft mot missfärgning, sprickbildning och vätskeläckage vid extrema temperaturer eller UV -strålning.

Typiska nivåer representerar en rektangulär gjuten kropp, vars nedre kant är fräst. Vanligtvis är de gjorda av starka, men samtidigt lätta material (till exempel plast, trä, samt polystyren eller aluminium med en korrosionsskyddande beläggning). Beroende på den slutliga mätnoggrannheten finns ett visst antal glaskolvar i kroppen, inuti vilken en alkoholhaltig vätska med en luftbubbla hälls . Om det bara finns en kolv kan en liknande nivå uteslutande användas för en horisontell styrning, ett par kolvar gör att mätningar kan göras horisontellt och vertikalt, och tre eller fler används för komplext arbete när det är nödvändigt att mäta lutningsparametrarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Risker appliceras på verktygets yta - skiljelinjer, ögon för inriktning har speciella reflektorer och pluggar är gjorda av plast. I verktygets ändar finns det dynor som skyddar mekanismen vid oavsiktlig nedgång. För den mest bekväma bubbelkontrollen för ögonen kan vätskan innehålla fluorescerande komponenter, så att arbetet kan utföras på kvällen och natten.

Bild
Bild

Olika sorter

Bubble-enheter används mest, designen är enkel, intuitiv och mångsidig. Mätfelet överstiger inte 1 mm / m. Denna enhet är tillverkad i strikt överensstämmelse med nuvarande GOST 9416-483 . Kroppen är av enkel design med starka förstyvningar, verktygets storlek varierar från 30-50 cm till 5 meter eller mer. För att minska konstruktionens vikt är nivån gjord av aluminiumlegeringar och ampullen är gjord av extra starkt glas. En skala för mätningar finns nära basen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Magnetiska bubblanivåer används främst för att arbeta med metallkonstruktioner . Deras karakteristiska drag är närvaron av inbyggda magneter, vilket gör det möjligt att fixera enheten i upprätt läge på metallkonstruktionselement. Produkter med förstärkt monolitisk kropp är mer lämpade för arbete med sten. Om du ska utföra komplexa mätningar bör du föredra kombinerade produkter som kombinerar funktionerna i båda typerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektroniska modeller med en goniometer brukar kallas för dyr mätutrustning; de har två eller flera kameror samtidigt för att kunna bedöma de bearbetade planens horisontal och vertikal. Till skillnad från typiska standardprodukter kännetecknas dessa enheter av en uppsättning ytterligare funktioner: en av dem är en display som visuellt visar storleken på avvikelsen för de uppmätta planen med en hög grad av noggrannhet. Dessutom ger de möjlighet att registrera mätvärdena. En hörbar indikator finns i den elektroniska mekanismen - den ger en signal när den når 0 eller 90 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att anpassa de horisontella och vertikala linjerna för vatten-, avlopps- och gasledningar är rörnivån optimal. Det kan också användas för att arbeta med alla runda profiler.

Vissa konstruktions- och reparationsarbeten kräver användning av en vattennivå, det är nödvändigt att applicera korrekta markeringar i ett horisontellt läge på flera föremål som ligger på avstånd från varandra. Med hjälp av en sådan enhet utförs golvslag, grunden installeras för tegelverk, liksom installation av metallkonstruktioner i ett enda plan . Den hydrostatiska mekanismen ser ut som ett par kärl som hålls samman av ett transparent rör. Innan driften påbörjas fylls systemet med vätska, inga knäckar och avbrott i röret är tillåtna - vätskan ska rinna fritt från en behållare till en annan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lasermodeller är mer kända som nivåer, de tillhör kategorin professionell utrustning. Kostnaden för sådana enheter är hög, men de ger många ytterligare fördelar:

  • ökad märkningsnoggrannhet - felparametern överstiger inte 1 mm / m, beroende på typ av mekanism;
  • tekniska parametrar för lasernivåer gör det möjligt att mäta vertikala, horisontella och lutande ytor på ett avstånd av upp till flera meter från mätområdet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Toppmärken betyg

Idag kan du i detaljhandeln hitta nivåer för en mängd olika företag som kan ha olika funktionella egenskaper och därmed olika kostnader. TOP -tillverkare inkluderar företaget "Stabila ", kostnaden för deras nivå varierar från 700 till 2000 rubel. Enheter av detta märke utmärks av sådana fördelar som:

  • hög kvalitet och stabil avläsning av indikationer;
  • lågt mätfel;
  • hög ergonomi för modeller;
  • exakt kroppsgeometri;
  • låg vikt på produkten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Magnetiska nivåer utrustade med små spår görs under detta märke - sådana mekanismer är efterfrågade när man arbetar med el, eftersom de tillåter märkning för strömbrytare och uttag. Recensionen av de bästa tillverkarna kan inkludera Hajföretag … Varumärket är känt för att ständigt uppdatera sitt modellutbud och oavbrutet introducera avancerad teknik för tillverkning av mätutrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produkterna från det tyska företaget är kända för högsta kvalitet, praktiska och tillförlitlighet. Bosch … Instrument som liknar det i sina tekniska och operativa egenskaper produceras av hemmet företaget "Condtrol "vilket är mycket billigare när det gäller kostnad. Produkter tillverkade av under varumärkena "Matrix", samt "Brigadier" och "Stayer " … De kännetecknas av ökad mätnoggrannhet och ett fördelaktigt pris / kvalitetsförhållande.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips: När du köper en byggnadsklass är välkända märken definitivt att föredra. Men när du väljer en enhet bör varumärket inte vara en grundläggande indikator, det viktigaste är att besluta om parametrarna för framtida användning, nämligen arten av det planerade arbetet och tillämpningsfrekvensen för nivån.

Mätnoggrannhet

Det viktigaste att komma ihåg när du utför något arbete med nivån - detta är mängden tillåtna fel som dessa mätinstrument kan ge:

  • bubbelinstrumentet har en mätnoggrannhet på 0,5-1 mm / m, medan ju längre nivån är, desto lägre är felet;
  • rörmekanismens fel beror till stor del på dess dimensioner - ju lägre det är, desto högre blir avvikelsen;
  • hydroleveller i storlek från 1000 mm till 25 m har ett maximalt fel på 2-3 mm;
  • det elektriska verktyget har en ganska hög grad av noggrannhet, storleken på felet överstiger inte 0,1 grader;
  • lasermodeller är de mest exakta, deras fel är i storleksordningen 0,1-1 mm / m.
Bild
Bild

Du kan alltid definiera noggrannhet på vilken nivå som helst. Det är ganska enkelt att göra detta - metoden kallas "180 grader". För att kontrollera arbetet är det nödvändigt att placera byggnadsnivån på en jämn horisontell densitet så tätt som möjligt så att det inte finns några luckor och fixa var bubblan är placerad i förhållande till riskerna och sedan i det horisontella planet helt enkelt vända enheten 180 grader och fixa exakt på samma plats. Om instrumentet är mycket exakt kommer luftbubblans placering att vara oförändrad . På samma sätt kan du kontrollera noggrannheten hos vertikala mätningar.

Bild
Bild

Hur väljer man?

För att konstruktions- och efterbehandlingsarbetet ska kunna utföras effektivt bör en praktisk och pålitlig mätanordning väljas redan innan de börjar. Numera finns det ett brett urval av en mängd olika enheter, som kan skilja sig från varandra i sina tekniska egenskaper, utförande och följaktligen kostnader. Var noga med vilka mål som sätts upp för dig. Om du vill ha ett verktyg som kan användas för alla tillfällen, välj bubbeldesign . De är ergonomiska, enkla att använda och mångsidiga. Och viktigast av allt, de har hög noggrannhet. Enheternas funktionella kapacitet är tillräcklig för att installera plastfönster, dörrar och möbler, för att lägga kakel.

Bild
Bild

Elektroniska vyer med en goniometer och magneter kommer att vara optimala för de människor som bestämmer sig för att påbörja reparationsarbete på allvar . Denna enhet har avancerad funktionalitet: den låter dig visuellt visa bilddata med en exakt återspegling av avvikelsen. Ytterligare fördelar med produkterna anses vara ökad noggrannhet, möjlighet att registrera de erhållna avläsningarna och tillgången till elektronisk kalibrering.

Bild
Bild

Om du behöver anpassa pelarna i ett vatten- eller gasrör, liksom balkar, bör du vara uppmärksam på alternativ för rörnivå.

När du placerar golvbeläggningen, under installationen av sträcktak och konstruktionen av fundamentet, kommer vattenmekanismen att vara optimal . Den är också lämplig för att fästa områden för uttag så att de ligger på samma höjd. Med hjälp av ett vattenverktyg är det möjligt att göra exakta horisontella justeringar för angränsande rum, mellan vilka det inte finns någon direkt sikt. Detta verktyg har ett ganska budgetpris och kännetecknas av enkelhet.

Bild
Bild

För personer som har en imponerande mängd reparationsarbete är en professionell laseranordning det bästa valet . Användningen av sådan utrustning kommer att avsevärt spara tid och ansträngning, ge ökad noggrannhet i planering av plan både horisontellt och vertikalt. Det här verktyget är efterfrågat när du skär golvnivån och för att markera väggarna för vändarbete.

Bild
Bild

När du förvärvar någon nivå måste du först undersöka instrumentet. Förekomsten av synliga skador (sprickor och flis) är inte tillåten, montering måste vara snygg och ampuller med en alkoholhaltig lösning måste byggas in i fodralet jämnt, eventuell lossning av dem är oönskad.

Driftsregler

Låt oss uppehålla oss mer i detalj vid funktionerna i bubblanivåns funktion. Många oerfarna användare gör ett vanligt misstag - de sätter nivån mot väggen med sidan . Detta tillvägagångssätt är felaktigt, för i det här fallet är det osannolikt att du får åtminstone några objektiva data, eftersom en obefintlig yta mäts. Det mesta du kan berätta är om det finns några stötar och oegentligheter på väggen under mätverktyget.

Bild
Bild

Låt oss ge ett exempel. Låt oss säga att du måste hänga en hylla. För att göra detta måste du hämta den och lägga byggnadsnivån på toppen och föra den till den avsedda platsen. Observera sedan bubblan: om den avviker måste hyllan släppas eller höjas. Sedan ska du göra anteckningar med en enkel penna och ta bort verktygen. Om du behöver mäta väggen måste du fästa nivån med arbetsytan på väggen så att den ligger vertikalt och ampullen är överst. Om bubblan avviker från väggen betyder det att botten sticker ut och du måste lägga till gips ovanpå.

Bild
Bild

I allmänhet noterar användare att det inte alls är svårt att arbeta med nivån, men för att lära sig att göra mätningar korrekt kommer det att ta tid och omsorg.

Rekommenderad: