Blåbärstransplantation: är Det Bättre Att Transplantera Trädgårdsblåbär Till En Annan Plats Under Våren Eller Hösten? Hur Transplanteras En Vuxen Buske Korrekt?

Innehållsförteckning:

Video: Blåbärstransplantation: är Det Bättre Att Transplantera Trädgårdsblåbär Till En Annan Plats Under Våren Eller Hösten? Hur Transplanteras En Vuxen Buske Korrekt?

Video: Blåbärstransplantation: är Det Bättre Att Transplantera Trädgårdsblåbär Till En Annan Plats Under Våren Eller Hösten? Hur Transplanteras En Vuxen Buske Korrekt?
Video: Time To Plant Some Blueberry Bushes 2024, April
Blåbärstransplantation: är Det Bättre Att Transplantera Trädgårdsblåbär Till En Annan Plats Under Våren Eller Hösten? Hur Transplanteras En Vuxen Buske Korrekt?
Blåbärstransplantation: är Det Bättre Att Transplantera Trädgårdsblåbär Till En Annan Plats Under Våren Eller Hösten? Hur Transplanteras En Vuxen Buske Korrekt?
Anonim

Bär planteras mycket ofta i trädgårdstomter. I vårt land anses jordgubbar, hallon, vinbär vara traditionella. Blåbär börjar bara vinna trädgårdsmästarnas kärlek, intresset för detta bär växer stadigt. Tack vare den ursprungliga smaken, fördelarna för kroppen, blir ett stort antal blåbärssorter mer och mer efterfrågade. Växtens avkastning och utveckling beror till stor del på agrotekniska åtgärder. En av de viktigaste procedurerna som kräver en grundlig studie är transplantationen.

Bild
Bild

Behovet av ett förfarande

Att transplantera trädgårdsblåbär kan göras av olika anledningar

  • Sticklingar … Ofta bestämmer trädgårdsmästare att odla en sort som de gillar. Det finns flera sätt att uppnå detta: sticklingar, lager, skott. Oavsett metod tas plantor först från en frisk buske, transplanteras i öppen mark eller ett växthus. Och efter ett par år planteras de på en plats där de kommer att växa konstant.
  • Buskens uppdelning . Detta är ett annat sätt att reproducera, men till skillnad från det tidigare alternativet är det ofta tvingat. En vuxen buske som har växt ordentligt måste grävas upp och delas. Rötterna och stjälkarna är åtskilda från varandra. Och de i sin tur landar redan på förutbestämda platser.
  • Ombyggnad … En blåbärstransplantation kan utlösas av förändringar i sommarstugan. På den plats där den växer kan en byggnad planeras eller den ligger i närheten och skapar en skugga. Skugga kan också skapas av träd som har växt i många år, och deras tillväxt togs inte med i beräkningen från början när man planterade bären.
  • Ålder förändras … Gamla buskar måste transplanteras till en ny plats. Blåbär är perenner, busken bär aktivt frukt i 10 till 12 år. Det är inte förvånande att under denna tid förlorar jorden användbara element och blir "tom". Även gödningsmedel som appliceras i tid kan inte i grunden korrigera denna situation. Jordens utarmning påverkar buskens hälsa och utveckling. Det är sant att det hjälps till att "muntra upp" stubbsticklingarna som utförs vart tredje år. Men inte ens denna metod kan helt korrigera situationen.
Bild
Bild

Således är en blåbärstransplantation inte bara en helt möjlig händelse, utan också ett måste i vissa fall.

Tidpunkt

Innan proceduren påbörjas måste du bestämma när det är bäst att transplantera blåbären till en annan plats. Det är viktigt att veta rätt tidpunkt, eftersom proceduren som utförs i ogynnsamma väderförhållanden kommer att påverka plantans tillstånd negativt. I värsta fall kan du till och med förlora det. Det viktigaste kriteriet är den växande regionen, vars klimat påverkar om proceduren ska utföras på våren eller hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

I kalla områden med hårda klimat kan frosten slå tillräckligt tidigt. Därför kommer ett bär planterat på en ny plats helt enkelt inte att ha tid att slå rot, anpassa sig till det. Dessutom är det stor risk att det fryser under den kalla årstiden.

Men sydlänningarna bör ta hänsyn till att bärets växtsäsong börjar något tidigare än i mitten och i norr. Således kanske vårproceduren inte är helt lyckad om du inte hinner börja i tid.

Bild
Bild

Funktioner i vårproceduren:

  • detta alternativ är idealiskt för norra regioner, när risken för frost på marken tidigt på hösten är hög;
  • bären transplanteras i vila, du kan inte vänta på saftflöde;
  • de bästa månaderna för detta evenemang är april eller början av maj;
  • det är viktigt att jorden fortfarande är väl fuktad efter att snön har smält, men den är redan varm nog;
  • den optimala jordtemperaturen för proceduren är över + 5 ° C.
Bild
Bild

Funktioner av hösttransplantationen:

  • det är viktigt att starta evenemanget i förväg, utan att vänta på den första frosten;
  • den optimala månaden för detta är september;
  • några månader är tillräckligt för blåbären att slå rot, gå igenom alla stadier av anpassning;
  • rotsystemet har tid att växa, på våren växer busken aktivt;
  • omedelbart efter hösttransplantationen är det nödvändigt att tillhandahålla fukt av hög kvalitet;
  • när fukt absorberas mults mulen;
  • du måste också förbereda växten för vintern, trots att bären tolererar kyla väl ner till minus 30 ° C;
  • om det finns lite snö, kommer skydd inte att skada i mildare klimat, till exempel i Moskva -regionen och i söder;
  • för skydd används grangrenar, polyetenduk och andra improviserade medel.
Bild
Bild

Träning

För att transplantationen ska lyckas är det nödvändigt att välja och förbereda en ny plats i förväg. Det ska vara ljust, med god tillgång till solljus .… Drag och vindbyar måste undvikas. Jordens sammansättning är en mycket viktig punkt, den måste dessutom berikas. För dessa ändamål används sand, nålnålar, sågspån.

Det är värt att uppmärksamma jordens surhetsgrad . Du kan göra den sur med en ättikslösning. Det skapas genom att späda 35 g ättika i en hink med vatten. Denna hink räcker för att förbättra jordtillståndet med cirka en kvadratmeter eller mer.

Bild
Bild

Det är optimalt att först kontrollera jordens surhet: om nivån är minst 3,5 pH, då är det helt normalt, du bör inte surgöra jorden.

Vägrar att transplantera i låglandet, i träskiga områden. Optimalt urval av höga områden … Lågland med ackumulerande vatten är mycket fattiga för blåbär. Eftersom blåbärens immunitet är mycket låg i förhållande till svampen måste detta faktum också beaktas. Sporer av svampinfektioner multiplicerar mest aktivt i värme och fukt, därför bör lågstängda områden inte väljas för transplantation i alla fall.

Bild
Bild

Tät mark kräver skapande av dränering, som används som bitar av tegel, expanderad lera, krossad sten. Dränering fördelas i botten av hålet, dess tjocklek bör inte vara mindre än 10 cm, sedan appliceras jordblandningen. Landningsmönstret är genomtänkt innan proceduren startar.

Det är nödvändigt att skilja bären från andra växter med minst en halv meter. Om proceduren utförs på hösten måste du komma ihåg att plocka bären i förväg.

Bild
Bild

Hur transplanteras korrekt?

En vuxen buske transplanteras till en ny plats efter att planteringsgropen har bildats. Själva proceduren måste utföras utan dröjsmål, annars börjar rötterna snabbt tappa styrka under solen … Det är därför det rekommenderas att utföra arbete på kvällen, när solen redan går ner eller går ner. Landningsgropen är upp till en halv meter djup, bredden är ungefär densamma eller något mer. Bredden beror på rötternas storlek och busken själv.

Bild
Bild

Det är värt att ta hand om mineralgödselmedel som appliceras på jorden. Kalium-fosforkompositioner, ammoniumsulfat är bäst lämpade . Men ekologiskt måste överges, eftersom denna typ av utfodring inte bara inte hjälper, utan också kommer att förstöra växten. Organiska föreningar ökar alkalinivåerna, medan blåbär föredrar hög surhet.

Bild
Bild

Arbetsordningen är följande:

  • bara vuxna växter transplanteras, medan en mogen buske undergrävs från olika sidor och rotas upp med en spade;
  • alla åtgärder bör vara så försiktiga som möjligt, eftersom det är hög risk för skador på rötterna;
  • det bör noteras att rötterna ligger på ett avstånd av cirka 35-45 cm till sidorna;
  • i inget fall dra i stammen, eftersom det är mycket lätt att skilja den från rotsystemet;
  • busken tas försiktigt ut, tillsammans med en jordklump överförs till ett redan förberett hål;
  • lägg i en grop, räta ut rötterna, täck med jordblandning berikad med mineraler;
  • efter tampning utförs fuktning: minst 8 liter;
  • efter att fukten har absorberats, mulkas området nära stammen.
Bild
Bild

Om du har för små bärsorter kan de transplanteras till blomkrukor. Det viktigaste är att behållaren har tillräcklig volym. Detta alternativ är mycket bekvämt när det gäller rörlighet; transplantationer kan undvikas. Du behöver bara flytta växten till rätt plats.

Uppföljningsvård

I fallet då växten transplanteras på hösten vattnas den inte efter riklig fukt under proceduren. Topdressing utförs inte heller. Näringsämnen och vatten provocerar också buskens tillväxt och utveckling, och detta är helt onödigt före vinterperioden. Det är bättre att noggrant förbereda busken för frost: spud, mulch med sågspån eller torv . Ovanför den nya passformen bildas en struktur i form av en ram med ett fäst non-woven tyg.

Bild
Bild

Efter vårproceduren behöver busken vård av mycket hög kvalitet. Det måste fuktas och matas regelbundet . Den första vattningen ska göras om ett par veckor. Denna tid är vanligtvis tillräckligt för att växten ska anpassa sig. Efter denna tid måste du fukta busken en eller två gånger i veckan, med fokus på jordens skick. Torkning och vattentäppning bör inte tillåtas.

Bild
Bild

Mulchingproceduren hjälper till att kontrollera fuktnivån väl. Vattning med citronsyra har en utmärkt effekt på utvecklingen och anpassningen. Det vattnas med det om surheten har sjunkit. Efter transplantationen måste du befrukta med urea: lösningen bereds i en 10-liters hink och introducerar 10 g urea. Under blomnings- och fruktbildningen är det nödvändigt att befrukta jorden med kaliumfosforföreningar. Särskilda blandningar av blåbärskomplex är tillgängliga. De har redan allt som behövs för en given kultur.

Rekommenderad: