Jord För Blåbär: Jordens Surhet Och Torvtyper, Jordkomposition. Hur Man Förbereder Marken Med Egna Händer Och Vilken Typ Av Jord Gillar Trädgårdsblåbär?

Innehållsförteckning:

Video: Jord För Blåbär: Jordens Surhet Och Torvtyper, Jordkomposition. Hur Man Förbereder Marken Med Egna Händer Och Vilken Typ Av Jord Gillar Trädgårdsblåbär?

Video: Jord För Blåbär: Jordens Surhet Och Torvtyper, Jordkomposition. Hur Man Förbereder Marken Med Egna Händer Och Vilken Typ Av Jord Gillar Trädgårdsblåbär?
Video: The Basics to Planting Blueberries: Acidify the Soil with Peat Moss - The Rusted Garden 2013 2024, April
Jord För Blåbär: Jordens Surhet Och Torvtyper, Jordkomposition. Hur Man Förbereder Marken Med Egna Händer Och Vilken Typ Av Jord Gillar Trädgårdsblåbär?
Jord För Blåbär: Jordens Surhet Och Torvtyper, Jordkomposition. Hur Man Förbereder Marken Med Egna Händer Och Vilken Typ Av Jord Gillar Trädgårdsblåbär?
Anonim

Artikeln presenterar värdefullt material relaterat till odling av trädgårdsblåbär i speciellt förberedd jord. Värdefulla rekommendationer ges om valet av gynnsamma jordar för tillväxt, planteringsteknik, substratbildning, dränering och erforderlig jordsyra.

Bild
Bild

Optimal jordkomposition

Trädgårdsblåbär uppskattas för sin smak och läkande egenskaper. Den har förmågan att förbättra synen tack vare karotenoider, och även att ta bort giftiga ämnen och radionuklider från kroppen . Det ger också området ett dekorativt estetiskt utseende. Tack vare detta blir odlingen av denna gröda mycket populär bland trädgårdsmästare. Med god omsorg kan upp till 7 kg mogna bär skördas från en buske under de följande åren. För att få bra resultat måste du skapa rätt förutsättningar. Det är viktigt att förbereda jorden ordentligt: att bilda en komposition, för att uppnå en viss surhet. Innan du planterar måste jorden lossas och fuktas.

Vissa markkrav bidrar till buskens fulla tillväxt och en bra skörd.

Bild
Bild

Det viktigaste villkoret för odling av blåbär är rätt jordkomposition. För optimala resultat bör underlaget vara så nära det naturliga som möjligt. I naturen växer bäret i utkanten av träsk och i fuktiga skogar, det föredrar måttlig fukt. Blåbär älskar torv, skog, sandig, lerig jord . Vid tung lerjord, tjernozemjord, krävs helt eller delvis ersättning av marken med en mer lämplig mark. Detta beror på det faktum att sådana jordar hindrar rotsystemet från att utvecklas fritt, blir alltför fuktigt och komprimerat. Det bästa alternativet skulle vara lös, syresatt jord, som inkluderar: myrtorv, ruttnade nålar, jord från barrskogar, sågspån av barrved, flis (rester av lövträ: lönn, al, björk), sand.

Bild
Bild

Vilken surhet behövs och hur bestäms den?

För att odla blåbär krävs ett surt underlag (pH bör vara cirka 3,5–5). Hög surhet är viktig för denna gröda på grund av rotsystemets egenskaper . Växtens nödvändiga vitala funktioner tillhandahålls av speciella svampar som går i symbios med rötterna. För denna process är jordens höga surhet av yttersta vikt. Denna växelverkan mellan roten och mycel kallas mycorrhiza. I det här fallet pratar vi om ericoid mycorrhiza - en sort för denna bärkultur . Svampar finns i rotsystemets bark, skapar förutsättningar för assimilering av nödvändiga mikroelement samtidigt som de får organiska ämnen.

Jordens minskade surhet har en deprimerande effekt på tillståndet i mykorrhiza, vilket manifesteras av gulning av bladen, fullständig vissning av växten. Därför är det så viktigt att övervaka surhetsgraden.

Bild
Bild

Det finns flera sätt att bestämma surhet

Den första av dessa är indikatorväxter . Den enklaste metoden är att identifiera växterna som växer i detta område. Sorrel och hästsvans är indikatorer på surhet.

Den andra metoden är att mäta pH med en speciell testare . baserat på lackmuspapper, som ändrar färg beroende på miljön: rosa - något surt, rött - surt, blått eller grönt - alkaliskt.

Den tredje metoden är att applicera ättika och bakpulver . En fuktad jord läggs på glaset, det blandas först med vinäger och sedan med läsk. Sur jord reagerar inte på ättiksyra, men det skummar och fräs när det interagerar med läsk. Alkalisk jord, tvärtom, skummar med ättika; när det utsätts för läsk reagerar det inte. Neutral jord är inaktiv i båda fallen.

Bild
Bild

Du kan öka jordens surhet med hjälp av metoderna som beskrivs nedan

  • Att använda organiskt gödningsmedel är den säkraste och hållbaraste metoden . Du kan använda gödsel, sphagnumossa, kompost, ruttnat sågspån, tallnålar.
  • Mineralföreningar - kolloidalt svavel och järnsulfat . De låter dig uppnå snabba resultat. Först och främst bör det appliceras på lerjord.
  • Syrlighet kan snabbt ökas genom användning av syror . Citron, ättika, oxalic kommer att göra. Det är viktigt att observera och inte överskrida dosen för att inte skada marken, växterna och hälsan. När du förbereder dem är det viktigt att komma ihåg om personlig skyddsutrustning: använd gummihandskar, glasögon, en mask.
  • Användningen av gröngödsel - speciella växter . Detta är ett av de långsammaste, men ganska effektiva sätten. Det är viktigt att odla de växter som behövs för detta ändamål. Raps, havre, raps, vit senap kommer att göra.
Bild
Bild

Lämplig torv

För att bilda den mest gynnsamma markmiljön och minska de negativa manifestationerna av huvudjorden planteras trädgårdsblåbär i förberedda urtag i form av gropar, skyttegravar fyllda med en torvkomposition med tillsats av nödvändiga komponenter i erforderlig mängd (sågspån av barr- och lövträd, sand, nålar). Olämplig vanlig jord på planteringsplatsen bör ersättas med en optimal, det vill säga torv.

Den huvudsakliga försurande länken här är högt torv med ett pH på högst 4,5.

Bild
Bild

Det finns flera typer av torv: högt, lågt, övergående . Den förra passar bäst för odling av blåbär. Det kan hittas på träskens yta, i fuktiga skogar, på ängar, i flodslättslätter. Den bildas i områden med hög luftfuktighet, representerad av humus, växtrester, mossa. Den kan vara röd, kastanj, brun i färgen. Lågt liggande torv bildas genom sönderdelning av växtrester, mossa under påverkan av övre grundvatten. Svart i färgen. Har en hög syrahalt.

De karakteristiska egenskaperna hos mossa är: lös porös struktur, sur miljö, lågt innehåll av mineraler, låg sönderdelning av växter, god luftgenomsläpplighet

Bild
Bild

Markberedning under plantering

Det är bättre att förbereda jorden för blåbär och börja plantera dem på våren eller hösten. Samtidigt har plantorna tid att lugnt anpassa sig och tåla frost. På våren bör kulturen planteras innan de första knopparna dyker upp. Under våren och sommaren är det lämpligt att undvika skadedjur . Du kan förbereda marken och organisera plantering av plantor med dina egna händer.

Bild
Bild

Bären bör planteras i särskilt förberedda hål eller skyttegravar, som nämnts ovan . De måste göras breda - från 60 cm till 1 m, men inte så djupa - 30-40 cm, eftersom rotsystemet är litet. Storleken på planteringsgroparna varierar beroende på trädgårdstomtens jordtyp. På lätta jordar ska hålen vara 50 cm breda och 80 cm djupa. Tunga leriga jordar kräver hål 80 cm breda och 30 cm djupa. På ett lersubstrat är djupet bara cirka 20 cm. Hålen måste grävas två veckor före plantering plantorna. Dessutom bör deras väggar stängas av med plankor för att bibehålla markförhållanden och mikroflora av det fyllda underlaget.

Bild
Bild

För att stärka rotsystemet och skydda mot vattentäppning, rotförfall är det viktigt att förbereda dränering av hög kvalitet . I botten läggs en stenig komposition (krossad sten, expanderad lera, trasig tegelsten, trädbark). Dräneringens acceptabla tjocklek är 15 cm. Ett förberett substrat hälls på det från en blandning av torv och barrträd eller sågspån (i förhållandet 1: 1), sand (15-20%), andra tillsatser: flis, aska, mineralgödsel (liten mängd) …Matning med mineralföreningar kan göras nästa år.

Komplexmatning inkluderar tillsats av superfosfater, kaliumsulfat, ammoniumsulfat.

Bild
Bild

Befruktning kan delas in i etapper. Den första utfodringen bör göras under svullnaden av njurarna - kaliumsulfat med fosfor och kvävegödselmedel . Den andra utförs under perioden med aktiv blomning, svullnad av bladen - den bör befruktas på ett komplext sätt (till exempel med ett fertikapreparat). Den tredje utfodringen utförs under bladenas rodnad för att förbereda sig för övervintring och lägga grunden för blomknoppar - kalium -fosforblandningar (superfosfat och kaliumsulfat).

Bild
Bild

För att skapa en balans mellan surhet och luftutbyte utförs mulching ovanifrån . För detta ändamål är barrspån, nålar och lite ammoniumsulfat lämpliga. Trädgårdsblåbär älskar ibland riklig vattning, men du bör inte överfukta jorden. Det är viktigt att övervaka fuktnivån i den. Om vattennivån är låg bör blåbär planteras på en liten höjd över ytan.

Bild
Bild

Ett systematiskt tillvägagångssätt för att ta hand om en så känslig gröda som trädgårdsblåbär kommer att ge en generös skörd av välsmakande och friska bär - ett förråd av spårämnen och vitaminer . Dessutom kommer blåbär att dekorera ditt trädgårdsområde och ge det ett pittoreskt och sofistikerat utseende. Det är värt att lyssna på erfarna trädgårdsmästare för att inte göra misstag.

Rekommenderad: